C/2013 V3 (Nevski)
-
Castor 98
C/2013 V3 (Nevski)
Nově objevená kometa C/2013 V3 (Nevski) podle všeho prochází outburstem. Kometu objevil 6. listopadu Vitali Nevski (mimochodem z ruské observatoře ISON) a určil jasnost na 15,1 mag. Poté, co se kometu pokoušeli spatřit další pozorovatelé, byla kometa stále jasnější. 8. listopadu určil Sandor Szabo magnitudu na 12,7 mag, o 3 dny později měla podle Juana Josého Gonzáleze jasnost 10,9 mag. Právě González kometu odpozoroval i dnes (dokonce binokulárem 25x100) a její jasnost už činí 8,7 mag. Kometa je tedy na tmavé obloze pozorovatelná i binokuláry. Uvidíme, zda-li je současná aktivita komety jenom dočasná nebo trvalejší, každopádně je je v tuto chvíli už pátou kometou, která je na ranní obloze v dosahu binokulárů. Kometa je však celkem difúzní, takže její spatření nebude vůbec jednoduché.
Přikládám mapku viditelnosti komety:
http://www.aerith.net/comet/catalog/2013V3/chart.gif
Přikládám mapku viditelnosti komety:
http://www.aerith.net/comet/catalog/2013V3/chart.gif
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
C/2013 V3 (Nevski)
Kometu jsem viděl už dvakrát, ale pouze Vicovým 125 mm binokulárem, kde byla moc pěkná a zcela nepřehlédnutelná. Nepřijde mi vyloženě tak difúzní, je tam nějaká ta kondenzace ke středu. Jasnost jsem neřešil ale shodli jsme se někde kolem 10 mag. ometa se mi dnes jevila zřetelnější než o dva dny dřív, ale mohlo to být i lepší jizerskohorskou oblohou.
Připomínám obrázkem z 12.11.
Připomínám obrázkem z 12.11.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
-
Castor 98
C/2013 V3 (Nevski)
Tahle kometa je nakonec krátkoperiodická. Nové označení je tedy P/2013 V3 (Nevski).
Jinak, kometu jsem dnes poprvé zpozoroval, dokonce i binokulárem 20x80. V tom je velmi slabá, jasnost jsem odhadl na 9,5 mag a využil jsem toho, že jasný Měsíc, který se nacházel blízko komety, na chvíli zakryl mrak, přičemž kometu ne. I tak to ale bylo na hraně.
2013V3 2013 11 25.14 S 9.5 TK 8.0B 20 5.5 3 ICQ XX BIExx
Jinak, kometu jsem dnes poprvé zpozoroval, dokonce i binokulárem 20x80. V tom je velmi slabá, jasnost jsem odhadl na 9,5 mag a využil jsem toho, že jasný Měsíc, který se nacházel blízko komety, na chvíli zakryl mrak, přičemž kometu ne. I tak to ale bylo na hraně.
2013V3 2013 11 25.14 S 9.5 TK 8.0B 20 5.5 3 ICQ XX BIExx
C/2013 V3 (Nevski)
Zkoušel jsem ji dnes v noci mezi 00 a 01 SEČ dobsonem, a nic. Čekal jsem, že ji uvidím snáze než 154P, podmínky byly vynikající.
LightBridge 12 palců; Vixen VMC 110L; triedr 10x50; okuláry Pan 24mm, Hyperion 17mm, SW Planetary 7mm; filtr Astronomik UHC-E; Atik 16IC; stativ Celestron s Alt-Az hlavicí; HEQ5 Pro
-
Castor 98
C/2013 V3 (Nevski)
Název komety je opět změněn na C/2013 V3 (Nevski). Perioda se stále motá okolo 30 let a to má závislost na označení. Nyní to vypadá, že ji asi zůstane dlouhoperiodické ,,C", ale až (popřípadě pokud) bude při dalším návratu objevena, definitivně se zařadí do katalogu krátkoperiodických komet.
Jinak, ohledně jasnosti, vzhledem k tomu, jak je kometa difúzní, je velmi těžké odhadnout jasnost komety. Ta se pohybuje mezi 9 mag a 11 mag. Zatímco třeba González ze Španělska ji ve čtvrtek odhadnul na 9,1 mag, včera ji Wyatt z Austrálie dal jenom 10,9 mag. Opravdu to chce dobré podmínky pro pozorování této komety.
Jinak, podle mého osobního názoru, šance je stále i binokuláry. Hlavně to chce ten čistý studený vzduch a žádné světelné znečištění v místě, kde se kometa nachází. Souhvězdí Lva vystupuje ve druhé polovině noci už dosti vysoko, takže šance, že bude kometa v místě bez světelného znečištění, tu je. Za sebe můžu říct, že to binokulárem 20x80 ještě zkusím, ale chce to právě ty vhodné podmínky. ;)
Jinak, ohledně jasnosti, vzhledem k tomu, jak je kometa difúzní, je velmi těžké odhadnout jasnost komety. Ta se pohybuje mezi 9 mag a 11 mag. Zatímco třeba González ze Španělska ji ve čtvrtek odhadnul na 9,1 mag, včera ji Wyatt z Austrálie dal jenom 10,9 mag. Opravdu to chce dobré podmínky pro pozorování této komety.
Jinak, podle mého osobního názoru, šance je stále i binokuláry. Hlavně to chce ten čistý studený vzduch a žádné světelné znečištění v místě, kde se kometa nachází. Souhvězdí Lva vystupuje ve druhé polovině noci už dosti vysoko, takže šance, že bude kometa v místě bez světelného znečištění, tu je. Za sebe můžu říct, že to binokulárem 20x80 ještě zkusím, ale chce to právě ty vhodné podmínky. ;)
-
Castor 98
C/2013 V3 (Nevski)
Tak dnes byla slabší než 10 mag, takže je evidentně už příliš slabá. Ačkoliv už byl Měsíc za kopcem a kometa prakticky nejvýše nad obzorem, neviděl jsem ani náznak komety v dané pozici. Malými dalekohledy už to asi nepůjde. Ale středními a velkými dalekohledy bude ještě pravděpodobně dobře viditelná. 
- Karell
- Kontaktovat uživatele:
C/2013 V3 (Nevski)
No, vzhledem k tomu, že byla neviditelná v sobotu nad ránem i pro N400, nebude to žádná sláva.
-
Castor 98
C/2013 V3 (Nevski)
No, vzhledem k tomu, že byla neviditelná v sobotu nad ránem i pro N400, nebude to žádná sláva.
Jsou sice ještě hlášena pozorování okolo 11 mag, ale tahle kometa je nějaký speciální případ, jak se rychle objevila, tak rychle mizí. Možná to na tmavé obloze ještě půjde, ale tato kometa evidentně slábne velmi rychle, a to v řádu dnů. Pravděpodobně ještě více zdifúzněla a stala se z ní taková kometa Brewington, akorát o hodně slabší.
Jsou sice ještě hlášena pozorování okolo 11 mag, ale tahle kometa je nějaký speciální případ, jak se rychle objevila, tak rychle mizí. Možná to na tmavé obloze ještě půjde, ale tato kometa evidentně slábne velmi rychle, a to v řádu dnů. Pravděpodobně ještě více zdifúzněla a stala se z ní taková kometa Brewington, akorát o hodně slabší.
C/2013 V3 (Nevski)
Zkouseli jsme ji 14.12.2013 v cca 05:00UTC na Jizerce po zapadu Mesice s Cassim odlovit v dobsonu 400 a ani tuk. Podle me neni jiz v dosahu ani vetsich dalekohledu z naseho uzemi.

Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
C/2013 V3 (Nevski)
Ona mozna videt je, ve vetsich pristrojich. Ale nepodarilo se mi vubec dostat spravne pole do dalekohledu. Podle mapky od Ladise a hledacku na 400mm dobsonovi se mi nepodarilo namirit dalekohled do pozice komety. Nedarilo se mi zorientovat podle slabsich hvezd a doskakat podle nich na spravne misto, vyhledavaci mapka mi moc nesedla.
Takze bych netvrdil, ze tato kometa neni videt, jen jsem nenasel pozici, kde se kometa mela nachazet a po par minutach me to hledani s nevyhovujici mapkou prestalo bavit.
Takze bych netvrdil, ze tato kometa neni videt, jen jsem nenasel pozici, kde se kometa mela nachazet a po par minutach me to hledani s nevyhovujici mapkou prestalo bavit.
Kometa C/2024 Y1