C/2013 R1 (Lovejoy)

Pozorování Slunce, Měsíce, planet, planetek, komet, meteorických rojů, atd.
Odpovědět
ladis
Věk: 46

C/2013 R1 (Lovejoy)

Příspěvek od ladis »

Kometa odpozorovana dnes v 03:00h UTC v triedru 10x50 ze zahrady mestske oblohy. Lovejoy v triedru doslova zarila jako velky difuzni objekt se silne kondenzovanym jasnym jadrem (bez ohonu). Skutecna vypalovacka a s (nejen) triedrem "must see" objekt!

Budik na 02:15UTC  jsem o cca 15 minut zaspal, o to vetsi prekvapeni pro me bylo, kdyz jsem napul slepy z ve tme rozsviceneho monitoru videl na druzicovych zaberech jasno, ovsem s rapidne rychle se blizici vysokou oblacnosti. Bylo mi jasne, ze mam necelou hodinku k dobru a to se posleze i potvrdilo. Hnan vzrusenim odpozorovani teto jasne komety, kolem ctvrte ranni temer kulminujici, jsem se nasoukal do pripraveneho obleceni, popadl triedr a hnal ven.

Kvalita oblohy me doslova posadila na zadek. Naprosto pruzracno, i bez prizpusobeni na tmu jsem videl i velice slabe hvezdy a to az k jiznimu obzoru. Nejen Sirius, ale i delta a epsilon CMa doslova zarily, u me z mesta vec ne tak casto videna. Skoda jen kvuli prumyslove zone zcela presvicenemu vychodnimu obzoru, kdy byly tezko videt hvezdy souhvezdi Panny. Triedrem jsem zametal misto komety ISON, lec v beznadejnem svetelnem smogu bez uspechu.

Pred prichodem vysoke v 04h UTC po pokochani se kometou Lovejoy jsem si jeste projel zname otevrenky v Aur, Gem ad., podival se na galaxie v Leo, vychutnal si v triedru doslova oslnujici M42, vyplnuji peknou cast zorneho pole a ukoncil kratkou 50minutovou pozorovaci seanci pohledem na majestatne zarici Jupiter a jeho mesice.

Skoda te vysoke, ktery prisla, jinak jsem na kometu vytahnul 300ku dobsona. Snad priste.
Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
viator

C/2013 R1 (Lovejoy)

Příspěvek od viator »

Tiež som pozoroval túto kométu ( trieder 12x45 ) dnes o 4.30 UT a bol som prekvapený jej jasom. CdC mi hlási 8.9m čo je na úsvite mimo dosah... Skúšal som ju aj vyfotiť - žiaľ len na 70mm ohnisko a už za svitania. Neskôr skúsim pridať foto.

EDIT:

spomínané foto - https://picasaweb.google.com/viator.pet ... 4976222754
...astronómia vraj buduje pokoru a charakter. Neexistuje vraj žiadny lepší spôsob, ako ukázať smiešnosť ľudskej namyslenosti...
amil
Věk: 87
Kontaktovat uživatele:

C/2013 R1 (Lovejoy)

Příspěvek od amil »

Zdravím , také se mi podařilo v polojasnu po delším hledáním chytit Lovejoy jen 7x29s v Raku,v teleskopu 60/8f byla krásně jasná,ohon nebyl patrný jen koma kolem.Jesličky jsem hned našel bylo opravdu jasno a tak jsem hledal směrem k Lvovi a pak na ni narazil.Na Ison se už nedostalo .Odkaz na stránky:
Zpracováno v DSS na kometu a Zoneru 11 projevuje se oblačnost místy která se dostavila v době focení  5.30h ale ve 4.30h.bylo jasno tak jsem to vše vytáhl z garáže a sestavil EQ6+Newt.s pointérem,kabely a zaostřil adt.
Dobson300/F6 Drbohlav,Newton fotokom. 135/F4,2 Drbohlav,N200/800 Drbohlav, dělostřel. binar 10x80 Meopta r.1956,450Da Mmys,ASI 120 MM mini,ASI 533 Pro,
,NEQ6 Pro ,TV guid. MMys,
http://www.fotovesmirmilosevic.estranky.cz
MaG
Kontaktovat uživatele:

C/2013 R1 (Lovejoy)

Příspěvek od MaG »

bol som prekvapený jej jasom. CdC mi hlási 8.9m čo je na úsvite mimo dosah...CdC přebírá magnitudu z Minor planet Center, kde ji už poté neaktualizovali, ačkoli bylo zřejmé, že kometa je asi o 2 mag jasnější. Připočti si tedy cca -2 mag.

Stěžuješ si, že máš jen 70 mm ohnisko, ale nepíšeš už o fotoaparátu. Pokud by to byla běžná DSLR, krásně by se ti tam vešla kometa i s Jesličkami. Tak jsi z nevýhody měl udělat výhodu a udělat hezký snímek.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Dedkas

C/2013 R1 (Lovejoy)

Příspěvek od Dedkas »

S překvapením jsem zjistil asi ve 4 ráno, že se vyjasnilo. Ještě v pyžamech jsme s chotí dali na terasu ED100 na Vixen Porta II a šli se oblékat. Lovejoy byla jasně vidět už v hledáčku. Krásný pohled v dalekohledu se zvětšením 30x. Choť říkala, že jí vidí jen očima. Já jsem si nebyl stoprocentně jistý.
Pak se začaly objevovat vysoké mraky. Přes to jsme zkusili hledat ISON, kterou jsme už během podzimu pozorovali vícekrát (stejně jako Lovejoy, nebo také Encke). Ty mraky znesnadňovaly orientaci, protože hvězdy se chvilkami ztrácely. Ale našli jsme jí. Myslím, že bývala lepší, přesto že by teď měla být jasnější. Pak jsme dali několik dalších cílů (Mars, Jupiter, M44 apod.) a šli do tepla.
SW 305/1500 Dobson, ED100+Vixen Porta II
MaG
Kontaktovat uživatele:

C/2013 R1 (Lovejoy)

Příspěvek od MaG »

Nevím, zda se vaše choť dostatečně orientuje na obloze, proto by se její pozorování očima dalo opřít o popis, zda viděla dobře souhvězdí Raka a především Jesličky. Vzhledem k relativní blízkosti M 44 Jesličky bych zvážil, zda si je nespletla s kometou.

Na druhé straně, možné je leccos, pokud bydlíte daleko od měst s MHV 6,5...
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
ladis
Věk: 46

C/2013 R1 (Lovejoy)

Příspěvek od ladis »

Pockal jsem si na rozpusteni nizke inverzni oblacnosti po 02h UTC a znovu se zameril predevsim na kometu Lovejoy. V hledacku uz zarila v podobe naproste vypalovacky. Dnes jsem spatril i jeji ohon, kratke, protahle zjasneni za kometou smerem k SZ. Zcela zretelne, jako na fotografii. Kometa se mi zdala jasnejsi nez predevcirem, obloha tez pruzracna.

Vynikala snad pri vsech zvetsenich, velice pekna v 11mm ES a 15mm SW UWA, kde dominovala bohatsimu hvezdnemu poli.

Zameril jsem se na jeji polohu vuci trem slabsim hvezdam do tvaru L a behem hodinoveho pozorovani videl, jak si to mezi hvezdami rychle pelasi  8-)

Jinak ac to sem nepatri, velice pekna podivana dnes na Eskymaka, v jednom zornem poli okularu s Jupiterem. Pekna to konstelace.

Diky pruzracnosti M42 viditelna v cele sve krase, v cele siry vcetne vlaknitych struktur, temnych zalivu. Okolni reflexni mlhoviny tez famozni. Takhle pekne jsem ji z mesta uz dlouho nevidel.
Rigel v Orionu zaril spolu se svym miniaturnim souputnikem, pohodove rozlisitelne v 11mm okularu.

Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
denis.marc

C/2013 R1 (Lovejoy)

Příspěvek od denis.marc »

Kometa se mi zdala jasnejsi nez predevciremAno, to mně taky, avšak jsem dnes měl zejména k ránu lepší podmínky než předevčírem. :)
Vypadá to, že náznak ohonu může být viditelný i v triedru 10X50, tedy pokud jsem neviděl nějakou duchařinu. :D
stawq
Věk: 65

C/2013 R1 (Lovejoy)

Příspěvek od stawq »

Taky jeden nesmělý pokus z dnešního rána - foceno stařičkým Sonnarem 2.8/200 - 43 složených expozic 66s, mezi 4:45 a 5:30.
Pokus zatím bez úprav
http://www.astros.cz/photo/2013/lovejoy ... nus1st.jpg
amil
Věk: 87
Kontaktovat uživatele:

C/2013 R1 (Lovejoy)

Příspěvek od amil »

nazdar stawq: fotka velice podařená úzký ohon je dobře vidět ,dnes jsem zaspal ráno bylo v 7h.nádherně jdu na to zítra.
Dobson300/F6 Drbohlav,Newton fotokom. 135/F4,2 Drbohlav,N200/800 Drbohlav, dělostřel. binar 10x80 Meopta r.1956,450Da Mmys,ASI 120 MM mini,ASI 533 Pro,
,NEQ6 Pro ,TV guid. MMys,
http://www.fotovesmirmilosevic.estranky.cz
Dedkas

C/2013 R1 (Lovejoy)

Příspěvek od Dedkas »

MaG: Bohužel, pokud někdo něco vidí, velmi těžko může prokázat, že to vidí. Jiná věc je pokud to vidí více lidí. V neděli, to přiznávám, jsem neozbrojeným okem kometu neviděl. Přesto jsem si říkal, že pokud bych jí uviděl, asi bych nemusel pochybovat, že jí žena mohla vidět, když už jsem si mnohokrát ověřil, že vidí více než já. Říkal jsem si, že už asi moc příležitostí, než začne rušit Měsíc, nebude, jestli vůbec nějaká. Dnes jsem vstal před čtvrtou a viděl jsem, že je jasno. Vyrazil jsem ven tentokrát bez mapy. Kometu jsem hledal jen tak, že jsem o něco prodloužil dráhu, po které se dosud pohybovala. Našel jsem jí a, i když jsem jí viděl jen bočním viděním, tak ale spolehlivě. Triedrem jsem pak ověřil, že se nepletu. Jsem si jist, že každý dostatečně mladší s neporušeným zrakem by jí mohl vidět napřímo.
Jinak v Železných horách nemáme oblohu úplně dokonalou, ale řekl bych, že dosti nadprůměrnou. Jen od severu ruší města hlavně Chrudim (přes 10 km) a Pardubice(přes 20 km), ale kometa je jinde. Věřím tomu, že se už musí najít další, kteří budou hlásit její pozorování neozbrojeným okem, jestli to stihnou před tím Měsícem.
SW 305/1500 Dobson, ED100+Vixen Porta II
MaG
Kontaktovat uživatele:

C/2013 R1 (Lovejoy)

Příspěvek od MaG »

Dedkas: Naše diskuze má zajímavé vyústění v tom, že jsem kometu sám bez problémů viděl na lehce nadprůměrné obloze s MHV max. 6 mag :-)

Díky za dovysvětlení. Potvrzuji, že kometa má asi 5,6 nebo 5,7 mag, odhadnuto okem dnes ráno. Délka ohonu mi přišla ve všech přístrojích stejná (počínaje 10x50 po 125mm binar). Lišila se jen kvalita zážitku :-)

Foto jsem pořizoval jednak 50 mm objektivem a jednak přes EDčko.

Ostatní komety a celé povídání si prohlédněte na webu KaLu:
http://udalosti.astro.cz/?p=3162

stawq: skvělé foto, které je lepší než mé, i kdybych to složil na kometu (už jsem zkoušel, mám málo dat - honil jsem jich moc najednou ;))
Bill

C/2013 R1 (Lovejoy)

Příspěvek od Bill »

Tady je funkční graf jasnosti: http://www.aerith.net/comet/catalog/2013R1/2013R1.html

Na Kommet.cz to nějak nefunguje.

Bill
M:736 750 113
Tulen
Věk: 54

C/2013 R1 (Lovejoy)

Příspěvek od Tulen »

Tak jsem ji právě viděl triedrem Bresser 10x50. A to máme Měsíc vysoko na obloze a inverzní mlhu. Je opravdu pěkná!
LightBridge 12 palců; Vixen VMC 110L; triedr 10x50; okuláry Pan 24mm, Hyperion 17mm,  SW Planetary 7mm; filtr Astronomik UHC-E; Atik 16IC; stativ Celestron s Alt-Az hlavicí; HEQ5 Pro
323K13L

C/2013 R1 (Lovejoy)

Příspěvek od 323K13L »

Ahojte, můj pokus o tuhle vlasatici. K pořízení snímku mě nakopla hlavně krásná fotka od stawq ; )
I přes ne moc dobrou předpověď a vysokou oblačnost jsem před půlnocí vyrazil. V Konojedech mě přivítala navíc mlha. Chvíli jsem přemýšlel jestli mám vůbec vybalit...nakonec se ale vyplatilo - 30x80s a viděl jsem ji i v triedru 10x50. Když jsem ve 3 balil, mlha už se dala krájet, nebylo vidět ani nejbližší stavení.
více klik:
SW newton 150/750 || SW 70/500 || EQ-5m || CanonEOS1000Dm || Canon70-200mm f/4 L || Canon50mm f/1,8 || QHY5

"Budete-li se snažit porozumět celému vesmíru, nepochopíte vůbec nic. Jestliže se pokusíte porozumět sobě, pochopíte celý vesmír." [Buddha]
Odpovědět