Merkur 2012
Merkur 2012
Jde to v podstatě s jakýmkoliv dalekohledem, který dnes můžeš koupit. A není k tomu potřeba paralaktika. Je potřeba znát polohu vůči Slunci a potom to chce získat cvik v hledání a v hledání na jasné obloze se svým dalekohledem. A je potřeba mít předem perfektně zaostřeno - třeba před tím s fólií na Slunci.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
- Honza Ebr (honza42)
Merkur 2012
Jde to v podstatě s jakýmkoliv dalekohledem, který dnes můžeš koupit. A není k tomu potřeba paralaktika. Je potřeba znát polohu vůči Slunci a potom to chce získat cvik v hledání a v hledání na jasné obloze se svým dalekohledem. A je potřeba mít předem perfektně zaostřeno - třeba před tím s fólií na Slunci.
Já ti nevim. Bavíme se o objektu 0. velikosti, který v hledáčku prostě vidět neni. Snažil jsem se ho najít s 35cm Makem a neuspěl jsem (potom, co zapadla Venuše, už nebyla možnost podle ničeho nastavit diferenciální čidla) - a tam "nějaké" kruhy jsou, takže jsem byl určitě plus mínus stupeň dobře. Ale ten kontrast je tak příšerně malý na té denní obloze! S těma čidlama to šlo, protože najedu přesně, ale i tak to občas chvíli trvalo, pokud vyšel do kraje zorného pole, než jsem si ho všimnul.
Takže ano, jde to, není to nepřekonatlený problém, ale nepaušalizoval bych, že to nějak zásadně snadné, obzvlášť pokud průzračnost není dokonalá. Venuše se oproti tomu dá najít pomalu s vypíchnutym okem.
Já ti nevim. Bavíme se o objektu 0. velikosti, který v hledáčku prostě vidět neni. Snažil jsem se ho najít s 35cm Makem a neuspěl jsem (potom, co zapadla Venuše, už nebyla možnost podle ničeho nastavit diferenciální čidla) - a tam "nějaké" kruhy jsou, takže jsem byl určitě plus mínus stupeň dobře. Ale ten kontrast je tak příšerně malý na té denní obloze! S těma čidlama to šlo, protože najedu přesně, ale i tak to občas chvíli trvalo, pokud vyšel do kraje zorného pole, než jsem si ho všimnul.
Takže ano, jde to, není to nepřekonatlený problém, ale nepaušalizoval bych, že to nějak zásadně snadné, obzvlášť pokud průzračnost není dokonalá. Venuše se oproti tomu dá najít pomalu s vypíchnutym okem.
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
- Jiri_Skalsky
Merkur 2012
Za dne Merkur nalézt jde. Je to mnohem těžší než u Venuše a jsou potřeba dobré podmínky
Pokud je kolem Slunce obloha jako mlíko, nemusí se nalezení povést.
Nejvhodnější podmínky u Merkura jsou tehdy, kdy je vidět jako kotouček, je vlastně za Sluncem před nebo po horní konjukci.
Pokud je jako srpek, je mnohem slabší a najít ho je často nemožné.
Venuši jsem ještě pozoroval v neděli odpoledne 3.6., tři dny před přechodem. Rád bych ji viděl jako prstýnek, ale to se mi letos nepovedlo. Ale kdysi v 95-96 jsem ji tak viděl.
Asi předloni byla vidět jak večer, tak i ráno.
Je to sice hraní, ale stojí to zato.
Zdar J.S.
Pokud je kolem Slunce obloha jako mlíko, nemusí se nalezení povést.
Nejvhodnější podmínky u Merkura jsou tehdy, kdy je vidět jako kotouček, je vlastně za Sluncem před nebo po horní konjukci.
Pokud je jako srpek, je mnohem slabší a najít ho je často nemožné.
Venuši jsem ještě pozoroval v neděli odpoledne 3.6., tři dny před přechodem. Rád bych ji viděl jako prstýnek, ale to se mi letos nepovedlo. Ale kdysi v 95-96 jsem ji tak viděl.
Asi předloni byla vidět jak večer, tak i ráno.
Je to sice hraní, ale stojí to zato.
Zdar J.S.
- Schecke
- Věk: 48
- Kontaktovat uživatele:
Merkur 2012
Tak jsem si dneska počíhal na Merkura. V březnu mě mrzelo, že jsem ho pozoroval jen malým dalekohledem. Teď jsem pln očekávání vyvezl na kopec Dobsona a od 21:40 jsem triedrem pročesával severozápadní obzor. Merkura jsem objevil až kolem desáté. Nacházel se kousíček nad "oranžovým pásem" oblohy. Když jsem na něj zamířil Dobsona, byl jsem dost zklamán. I při zvětšení 200x jsem neviděl nic víc, než při malém zvětšení. Fázi jsem v podstatě jen tušil. Obraz se mihotal a hýřil nejrůznějšími barvami. Vyfotil jsem ho v primárním ohnisku. Zítra kdyžtak přidám odkaz. Pozorování komplikovala šílená vlhkost vzduchu, bylo po bouřce.
Dobson SW 8"ok. 40,25,15,10 mm, Barlow 2-5x, Planetary/Sky 6mm, Kasai 5mm, filtr Baader ND 0,9,sl.fólie, UHC Astr., Eschenbach NP 60/700 (ok. K 25 a 9 mm,3x Barlow,sl. filtr), турист-3 20x50, triedr 7x50, Sony A77II, A99II, ADC Omegon, ZWO ASI 224MC
- Schecke
- Kontaktovat uživatele:
Merkur 2012
Tady přikládám slíbenou fotku (nicneříkající): http://schecke.rajce.idnes.cz/Planety_a ... C06120.jpg
Dobson SW 8"ok. 40,25,15,10 mm, Barlow 2-5x, Planetary/Sky 6mm, Kasai 5mm, filtr Baader ND 0,9,sl.fólie, UHC Astr., Eschenbach NP 60/700 (ok. K 25 a 9 mm,3x Barlow,sl. filtr), турист-3 20x50, triedr 7x50, Sony A77II, A99II, ADC Omegon, ZWO ASI 224MC
Merkur 2012
Moje zkusenost mi rika, ze nejlepsi fase Merkura pro denni pozorovani je ctvrt. To je jeste hodne jasny a od oblohy se krasne odrazi, sviti, zaroven je to fase zajimava a uhlovy prumer dostatecny. Narozdil od Venuse ale na Merkurovu smrt staci jakykoli jemny povlak. najit merkura na denni obloze jen tak bez navadeni lze, ale je to velmi narocne a zpravidla to i dlouho trva. Merkur totiz narozdil od Venuse tolik nesviti, oproti obloze ma asi takovy lesk jako kousek mraku, neni to ono Venusino blysteni. Takhle se mi v dalekohledu Merkur blystil jen jednou.
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
- Schecke
- Kontaktovat uživatele:
Merkur 2012
Dnes ráno jsem si přivstal kvůli pozorování Merkura. Od ranního pozorování jsem si sliboval větší kvalitu, protože po nalezení bude Merkur stoupat a nikoliv klesat jako je tomu u večerního pozorování. Tento předpoklad se potvrdil a Merkura jsem pozoroval při zvětšení 200x skoro až do šesti hodin. Zcela zřetelně jsem rozeznal fázi a možná i pár tmavších flíčků na kotoučku (byla to ale celkem duchařina). Každopádně zatím moje nejlepší pozorování této planety (kromě okamžiků, kdy přechází přes sl. kotouč)...
Merkur 2012
O.T : kolik přechodů jsi ve svém věku již pozoroval ?
lepší rada žádná než špatná
- Schecke
- Kontaktovat uživatele:
Merkur 2012
Pozoroval jsem tři přechody Merkura.
Merkur 2012
V těchto dnech je vidět Merkur ráno poblíž Venuše, bez problémů pouhým okem.
ahoj
Petr
ahoj
Petr
LightBridge 12 palců; Vixen VMC 110L; triedr 10x50; okuláry Pan 24mm, Hyperion 17mm, SW Planetary 7mm; filtr Astronomik UHC-E; Atik 16IC; stativ Celestron s Alt-Az hlavicí; HEQ5 Pro
Merkur 2012
Jo, dokonce v jedne linii by mel byt i Saturn. Potvrzuji, ze je to hezka podivana 
na foceni: SV80 APO, WO102 GT, ASI1600MM cool, 8x50 hledacek + QHY5, hodne ruznych krouzku a udelatek
montaz: EQ6R
montaz: EQ6R