To je dobrý výsledek !
Měl jsem nastaven limit na 15 mag, a to CalSky neobjeví. Teprve když se na něm nastaví limit 16 mag
Jen se mi ta jejich jasnost nezamlouvá. Při pohybu cca 1 pixel /s i při větším dalekohledu a CCD kamerou je to moc. Můj tip by byl tak do 13 mag.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Díky! Mě ta nízká jasnost taky zaskočila, takže na první pokus jsem to nenašel.
Ta magnituda 15 by nakonec mohla sedět, zkusil jsem to zhruba spočítat podle charakteristiky optiky a čipu a vyšlo mi že jasnost té stopy by měla být přibližně na úrovni šumu. Pro hvězdy mi pak vyšla limitní magnituda kolem 17, což porovnáním s CdC docela sedí. Pěkně se to ukázalo při odečtení profilu intenzity napříč stopou v Munipacku. Ačkoli je odstup signálu od šumu odhadem stěží 1-2, čára je jako celek zřetelně vidět. Mozek má zřejmě velkou schopnost si tvary dokreslit .
Mně ta tvoje úvaha ale vůbec nesedí. Mají -li hvězdy meznou velikost 17 mag, je to po expozici 124s. Zatím co ta družice osvětluje " bod" po dobu nějakých 2s. Bude-li proto stopa družice jasností podobná stopě hvězdy , bude rozdíl v jasnosti těles větší než 4 mag. Jednoduše to jde ověřit tak, že budeš exponovat hvězdy několik sekund s vypnutým pohonem. Na rovníku se hvězdy budou pohybovat 15" /s, tvoje družice se pohybuje 6"/s. Dosah na hvězdách změříš a pro tu družici bude dosah i 1 mag větší. Nepředpokládám, že se u těch hvězd dostaneš moc přes 11 mag.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
To určitě stojí za praktický pokus. Myslím, že rozumím tomu co píšeš. Mám však představu, že vlivem seeingu a nepřesnosti chodu montáže je obraz hvězd na pointované fotce více rozostřený a tedy méně jasný, zatímco na relativně rychle se pohybující objekt budou tyto vlivy podstatně menší, takže pak úměra jasu na fotce nebude platit úplně přesně. Pak je ještě otázkou nakolik je rozdíl mezi vizuální rozlišitelností bodového zdroje a úsečky s ohledem na poměr signálu k šumu.
No, radši nechám úvah a spekulací a spíš to zkusím nafotit :). Abych napodobil rychlost pohybu družice kolem 6"/s, bude to chtít snímat hvězdné pole o deklinaci kolem 75°. Jsem zvědavý, jestli se moje představa potvrdí nebo definitivně pohřbí .