Mars 2008
Mars 2008
Dnes som konecne vyskusal SW planetary 5mm na Mars.Konecne boli ake-take podmienky.Hlavne vzduch bol kludny.Pekne kontrastne viditelne tmave utvary boli pomerne ostro ohranicene. Parada! Len ta kosa mi vadi :-[.Namrzli mi okulare.
SW 72/420 ED,Celestron omni 120/1000, TS apo 115/800,ES MN152 , SCT 11, AZ EQ6, Bino 8x40,20x60,20x80
Mars 2008
Právě jsem se vrátil z pozorování a musím říct že takhle jsem Mars ještě neviděl.
Všude kolem mlha. Ticho lesní samoty zapadlé sněhem, snad jen z údolí šumí nevelká říčka. Prstenec mlhy u obzoru hustý a temný, směrem nahoru postupně řídne, aby se ve výšce asi 50 stupňů téměř rozpadl. Jen ve zbylém okně nad hlavou prosvítá pár nejjasnějších hvězd a Mars.
Mířím na něj osmihraným tubusem svého newtona a nedočkavě přistavuju plechové schůdky. Bezmála dvoumetrový tubus na primitivní německé montáži má výtah již hodně vysoko.
Zkušebně vkládám okulár pro zvětšení 125x a vidím naprosto klidný a ostrý obraz. Jásám. Ještě zkouším Radian při 176x -skvělé, ale je mi jasné že dnes se dá jít na max. V mém případě je to 293x s Vixenem LV 6 a já koukám a koukám .
Na planetě je spousta detailů viditelných bez nějaké námahy na první pohled, polární čepička je sice celkem úzká ale dobře patrná. Obraz je perfektní , vše je zřetelné bez sebemenšího zachvění.
Prostě sen. Jen zorným polem zvolna defiluje obraz vzdáleného světa a já pravidelnými pohyby vyrovnávám ten tikot nebeského soukolí.
Čas běží a chlad pomalu proniká mé ledabyle oděné tělo. Když hledím do okuláru tak to nevnímám, ale občas je potřeba slézt a poposunout schůdky. Tehdy je ztuhlost končetin nejvíce patrná. Je na čase jít se ohřát a zavolat ostatní.
Všude kolem mlha. Ticho lesní samoty zapadlé sněhem, snad jen z údolí šumí nevelká říčka. Prstenec mlhy u obzoru hustý a temný, směrem nahoru postupně řídne, aby se ve výšce asi 50 stupňů téměř rozpadl. Jen ve zbylém okně nad hlavou prosvítá pár nejjasnějších hvězd a Mars.
Mířím na něj osmihraným tubusem svého newtona a nedočkavě přistavuju plechové schůdky. Bezmála dvoumetrový tubus na primitivní německé montáži má výtah již hodně vysoko.
Zkušebně vkládám okulár pro zvětšení 125x a vidím naprosto klidný a ostrý obraz. Jásám. Ještě zkouším Radian při 176x -skvělé, ale je mi jasné že dnes se dá jít na max. V mém případě je to 293x s Vixenem LV 6 a já koukám a koukám .
Na planetě je spousta detailů viditelných bez nějaké námahy na první pohled, polární čepička je sice celkem úzká ale dobře patrná. Obraz je perfektní , vše je zřetelné bez sebemenšího zachvění.
Prostě sen. Jen zorným polem zvolna defiluje obraz vzdáleného světa a já pravidelnými pohyby vyrovnávám ten tikot nebeského soukolí.
Čas běží a chlad pomalu proniká mé ledabyle oděné tělo. Když hledím do okuláru tak to nevnímám, ale občas je potřeba slézt a poposunout schůdky. Tehdy je ztuhlost končetin nejvíce patrná. Je na čase jít se ohřát a zavolat ostatní.
"Muzika je tvůj vlastní prožitek, tvoje myšlenky, tvá moudrost. Pokud ji nežiješ, z trumpety ti nevyjde." ( Charlie Parker )
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Mars 2008
Taky mám obraz celkem stabilní, ale tady v horách se ještě teď sem tam vynoří nízký obláček signalizující, že vzduch tu celkem pluje. Ta mlha ti navíc evidentně pomáhá. Ale užij si to a mrkni i na Saturn, když máš tak klidno. A na trapeze v Orionu, taky se mi dnes centrum M42 moc líbilo.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
-
basshunter
Mars 2008
Mars dnes v noci velice pěkný jako Saturn a to i v Lídlu i když v něm není vidět zrovna moc podrobností. Vzchuch se skoro vůbec nechvěje. 
Bresser R70/700, Soligor 10X50
Mars 2008
to lefi: viděl jsi u polární čepičky tmavý lem (ohraničující čepičku)? Může se zdát jako kontrastní přechod mezi čepičkou a samotným povrchem. Ale myslím, že by měl jít vidět daleko lépe. Zkus zalovit v paměti .... škoda, že nekreslíš 
----
bohužel, já nemám u sebe dalekohled a kdo ví, kdy se k němu dostanu, ach jo.
----
bohužel, já nemám u sebe dalekohled a kdo ví, kdy se k němu dostanu, ach jo.
Refraktory achromáty: Celestron C4-R 102/1000mm, Sky-Watcher 80/400mm, Hama 60/700mm. Triedry: Fomei 10x50, Bushnell 8x40
Mars 2008
Přechod mezi čepičkou a povrchem mi připadal dost kontrastní, snad to bylo tím že čepička přecházela do tmavé albedové oblasti,ale nějaké tmavší linie jsem si bohužel nevšiml.
S pozorováním Marsu však zatím nemám příliš zkušeností a jistě mi unikla spousta detailů které by zkušený pozorovatel při tak dobrém seeingu snadno odhalil.
S kreslením třeba časem začnu, vždycky mě to lákalo
Pokusil jsem se udělat alespoň nějaké fotografie. Tady je jedna z mnoha:
http://www.volny.cz/panteri/fotky/mars8.1.08.jpg
ale bez adaptéru pro připojení foťáku to bylo o nervy.
Teď ještě vyšpekulovat jak to poskládat v Registaxu ??? a snad z toho něco vyleze.
Fotka je neupravená , jen trochu zmenšená.
Fotoaparát Lumix DMC-FZ8 , 3xzoom
8.1.2008 21:29 SEČ
Newton 195/ f9 , okulár Vixen LV6
S pozorováním Marsu však zatím nemám příliš zkušeností a jistě mi unikla spousta detailů které by zkušený pozorovatel při tak dobrém seeingu snadno odhalil.
S kreslením třeba časem začnu, vždycky mě to lákalo
ale bez adaptéru pro připojení foťáku to bylo o nervy.
Teď ještě vyšpekulovat jak to poskládat v Registaxu ??? a snad z toho něco vyleze.
Fotka je neupravená , jen trochu zmenšená.
Fotoaparát Lumix DMC-FZ8 , 3xzoom
8.1.2008 21:29 SEČ
Newton 195/ f9 , okulár Vixen LV6
"Muzika je tvůj vlastní prožitek, tvoje myšlenky, tvá moudrost. Pokud ji nežiješ, z trumpety ti nevyjde." ( Charlie Parker )
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Mars 2008
Popisoval si výborné podmínky, a nikdo o tom nepochyboval, ale takovéto ještě neupravené foto Marsu jsem tedy asi dlouho neviděl Mám doma nějaký ten Saturn a Jupiter ještě na film, jedna expozice a vím, co je to za dřinu to vůbec kvalitně vyfotit i za excelentního seeingu. Dnes s tím skládáním a elektronickými čipy je to nějaké "snazší", ale tento snímek musím opravdu ocenit.
Martin Gembec, Astronomické události
Mars 2008
To: lefi,
moc hezká a k tomu ještě neupravená fotka bez adaptéru (držáku kompaktu) O nějakých výrazných liniích u albedových útvarů na Marsu nelze sice mluvit, ale s těmito parametry dalekohledu a průměrem planety malinko přes 15" to je opravdu maximum.
Habl
moc hezká a k tomu ještě neupravená fotka bez adaptéru (držáku kompaktu) O nějakých výrazných liniích u albedových útvarů na Marsu nelze sice mluvit, ale s těmito parametry dalekohledu a průměrem planety malinko přes 15" to je opravdu maximum.
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Mars 2008
lefi napsal:
Jak koukám,udělal jsem včera chybu,že jsem nešel pozorovat. Byla slabá oblačnost a tak jsem focení zabalil. Kolem půlnoci to teda musela být na planety špička.
Holt až někdy příště...... :-[
Jak koukám,udělal jsem včera chybu,že jsem nešel pozorovat. Byla slabá oblačnost a tak jsem focení zabalil. Kolem půlnoci to teda musela být na planety špička.
Holt až někdy příště...... :-[
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, KC200/2000, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
Mars 2008
Mars dne 8.1. u nás v Radotíně - refraktorem 140/1200, zvětšení 240x, žlutý filtr.Kolem desáté večer. zduch byl spíše podprůměrný, chvílemi jsem viděl i víc, ale ne dost dlouho na to, abych to spolehlivě zakreslil. Scan nic moc, omlouvam se, dělám co umím:-)
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
Mars 2008
Lefi, to je opravdu nádherný snímek, to je docela až neuvěřitelné!!!! Pěkné detaily!!! A i ten lem tam je videt, ve spojení s alb. utvarem
Refraktory achromáty: Celestron C4-R 102/1000mm, Sky-Watcher 80/400mm, Hama 60/700mm. Triedry: Fomei 10x50, Bushnell 8x40
Mars 2008
V pondělí mi Lefi přinese CD se všemi snímky a zkusím z nich vytáhnout maximum, tak snad se bude na co těšit
.
"Please do not stare into laser with remaining eye."
EQ-5 GoTo, SW N200/1000, UHC Astronomik Profi, Barlow 2x Ultima 1.25”, Vixen PL32mm, SP-25mm, SP-10mm, SW UWA 6mm
EQ-5 GoTo, SW N200/1000, UHC Astronomik Profi, Barlow 2x Ultima 1.25”, Vixen PL32mm, SP-25mm, SP-10mm, SW UWA 6mm
- thynek
- Kontaktovat uživatele:
Mars 2008
Zdravím,
přesně po měsíci jsem pořídil další sérii snímků. Během snímání byl k nám Mars zrovna natočen podobně, jako minule (http://www.astronomie.cz/data/2007/12/Mars_071209.jpg), takže zobrazené útvary na jeho povrchu jsou téměř stejné. Obrázek je složen z 53 snímků (exp. čas 0.1 sekundy).
Tomáš Hynek
přesně po měsíci jsem pořídil další sérii snímků. Během snímání byl k nám Mars zrovna natočen podobně, jako minule (http://www.astronomie.cz/data/2007/12/Mars_071209.jpg), takže zobrazené útvary na jeho povrchu jsou téměř stejné. Obrázek je složen z 53 snímků (exp. čas 0.1 sekundy).
Tomáš Hynek
https://www.darkskybeskydy.cz, https://www.facebook.com/Vecerypodhvezdami, 16" Ritchey-Chrétien, montáž Planewave L-500, kamera MII C3-61000, Lunt LS80T Halfa