Slunecni aktivita-polarni zare

Pozorování Slunce, Měsíce, planet, planetek, komet, meteorických rojů, atd.
Jiri_Skalsky

Příspěvek od Jiri_Skalsky »

To Tulen : Ze sopky na západě Krušných hor.

J.S.
Tulen
Věk: 54

Příspěvek od Tulen »

To Jiri_Skalsky: děkuji za odpověď. Když jste viděl meteor i Iridia, tak musíte být v čáře, po které lítají a ještě pokud možno na západ ode mě, abyste viděl i ten meteor...tak proto jsem se ptal. Kolem Doupova musí být super podmínky.....
zdraví
Petr
LightBridge 12 palců; Vixen VMC 110L; triedr 10x50; okuláry Pan 24mm, Hyperion 17mm,  SW Planetary 7mm; filtr Astronomik UHC-E; Atik 16IC; stativ Celestron s Alt-Az hlavicí; HEQ5 Pro
Jiri_Skalsky

To Tulen. Ta dvě Iridia letěly od jihu od Střelce přes Orla.Já jsem je zaregistroval výš,když už ale slábly. Moc jasné zrovna nebyly. Ten jasný meteor s pěknou stopou se mi promítl do Persea a letěl k SV. Bylo to kolem 23 hodiny. Možná,že jsi viděl jiný. Já  letos moc  Perseidů neviděl.

J.S.
Tulen

Příspěvek od Tulen »

To Jiri_Skalsky: já měl meteor (tak -4) pod Hadonošem a dvě Iridia (viděl jsem jen to -3) v hlavě Hadonoše cca o půlnoci letního času. Takže jsme viděli každý něco jiného. Ale na to, že jsem byl venku asi 10 minut, jsem si to docela užil a vůbec si nestěžuju.
zdraví
Petr
LightBridge 12 palců; Vixen VMC 110L; triedr 10x50; okuláry Pan 24mm, Hyperion 17mm,  SW Planetary 7mm; filtr Astronomik UHC-E; Atik 16IC; stativ Celestron s Alt-Az hlavicí; HEQ5 Pro
LaBa
Věk: 52

Příspěvek od LaBa »

http://tvnoviny.sk/spravy/som-reporter/ ... ziara.html a potom mame v mediach toto :)Nova to dotiahla do dokonalosti!  ;D eh...

A pardon za offtopic :)
Tulen

Příspěvek od Tulen »

Nova to dotiahla do dokonalosti!  ;D eh...

A pardon za offtopic :)" a pak se objevily louče" .....jen jestli to nevyfotil z pivnice - taky oblíbeny překladatelský omyl českých novinářů
Jiri_Skalsky

To Tulen : Končil jsem ve 23 30,protože ráno brzo vstávám. A moc se mi domů nechtělo,protože byla nádherná noc. Jedna z mála v poslední době.
J.S.

P.S. Možná,že se tu lidem bude hodit toto.Věřím,že to spoust z Vás zná. http://jersey.uoregon.edu/vlab/elements/Elements.html

Na pohrání. Levým tlačítkem kliknout na prvek,nastavit absorpční nebo emisní spektrum.  Levým tlačítkem na myši a kurzorem na čarách uvidíte i vlnovou délku čar.
Jiri_Skalsky

Pánové,
na Slunci se asi něco děje. Nechtěl bych být falešným prorokem, ale kdo má možnost, ať se večer pro jistotu podívá nad severní obzor a má připravený foťák.

J.S.

http://www.swpc.noaa.gov/pmap/gif/pmapN.gif
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Pozor, toto je opravdu falešný poplach Jiří mám pro to tyto důvody:

1) erupce třídy M nastala jediná včera, je prakticky vyloučeno, aby už dnes nastala nějaká aktivita s ní související. Navíc šlo o krátkou erupci, pravděpodobně bez CME směřované k Zemi. Bude max. vhodné sledovat, zda erupce další nezpůsobí něco většího, skvrny v oblasti naznačují velkou aktivitu.

2) předtím žádná erupce nenastala - jakákoli aktivita by mohla souviset jedině s koronální dírou a byla by velmi slabá a jen v severních šířkách Evropy.

Geomagnetické pole bylo jen slabě narušené a nyní se vrací k normálu. Sledujte též web vše srhrnující:
http://www.orion-drustvo.si/MBKTeam/auroramon.html

Nevidím tam žádné náznaky = polární záře určitě nebude (v ČR viditelná).
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
tgfh

Příspěvek od tgfh »

Rád bych viděl polární záři, uvidíme, jestli z toho něco nevznikne jak říká MaG.

Martine měl bych na tebe dotaz: to geomagnetické pole je který graf? Jak poznáš, že bylo mírně narušené? Nechce se mi to luštit díky.
DOBSON 150/1200 + BINO
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

V odkazu vlevo nahoře je graf sl. větru na ACE. Pokud tam jde červená do mínusu, je naděje, ale chce to aspoň -10 lépe -20 nT, potom sleduj třeba kP index, víc teď narychlo nemá cenu, v tématu "zlatý fond AF" kde je odkaz na podrobnosti..
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
tgfh

Příspěvek od tgfh »

Jo díky, to mi stačí, perfektní, zase něco nového vím :)
DOBSON 150/1200 + BINO
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cztwerec »

Nevidím tam žádné náznaky = polární záře určitě nebude (v ČR viditelná).  Jedu severně od města Lulea - Švédsko na pár dní. Jak poznám, jestli tam to bude stát za to? Teda nic extra nečekám, vím, že cestou na sever se nic na aktivitě Slunce nezmění... :)
Lectorem iustus...
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Např. Kp index na odkazu MBK Teamu dole bude aspoň 3, lépe 5 a na Spaceweather.com budou upozorňovat "high latitude skywatchers for auroras" :D
denis.marc

Příspěvek od denis.marc »

Jedu severně od města Lulea - Švédsko na pár dní.
Jak hodně na sever od Lule[ch229]?
Jedna holčina od nás s Pardubic, co je teď dlouhodobě ve Švédsku ráda pozoruje tady a podle informací tam někdy může být záře viditelná i při Kp 2, ale to nebývá nic moc, při Kp 3 nebo 4 už to ale bývá obvykle pěkný a to teď znamená docela často, takže by to byla dobrá příležitost na focení.   ;)
Tady je celooblohovka v Kiruně, ta leží ještě kus na severozápad, takže bude mít podmínky o něco lepší, ale obrovský rozdíl to nebude. Největší problém je tam v posledních dnech samozřejmě počasí.  :D

Jj, v Norrbottenu je krásně. Taky bych si dal říct k cestě teď v době, kdy tam norrsken bude k vidění.  :)
Odpovědět