Proč pozorovat planety?

Pozorování Slunce, Měsíce, planet, planetek, komet, meteorických rojů, atd.
Tomek

Proč pozorovat planety?

Příspěvek od Tomek »

Homer napsal: To VK a Tomek :
"Forum" bylo za starého Říma místo ke svobodnému  hlásání názorů, obvykle náměstí.
Dovolil bych si Vás tedy poprosti, abyste při projevování svých názorů neokřikovali názory jiné a nenálepkovali jejich hlasatele. K tomu není oprávněn ani nositel Nobelovy ceny za astronomii, natož Vy.....
Pokud jsem tedy uvedl příměr s klubem turistů, pak vězte, že je to vážená, velmi široká obec, která se zasloužila ve své oblasti nejméně o totéž, co obec astronomická. Mám na mysli turistické značení, které je předmětem obdivu jiných států, mám na mysli mnoho rozhleden, které postavili a udržovali, či udržují atd. Není na tom nic hanlivého.
Jinak platí, co jsem řekl a co potvrzují zde mnozí - má-li chuť kdokoliv dělat vědeckou kresbu a sdružovat se do účelových spolků, ať tak činí, to mu ale nedává mandát okřikovat jiné, kteří se věnují jiným oblastem a kresbu považují za něco pro ně nepřínosného.  Howgh Zdraví Homer
to je teda bomba! to napiš taky ostatním, bude se jim to líbit! ;D
Tomáš Havlík &&www.astrodenik.wz.cz
VK

Proč pozorovat planety?

Příspěvek od VK »

JHA - Durko napsal: A pokial ide o argumenty, ze v dnesnej dobe uz amaterske pozorovania nemaju hodnotu v porovnani so spickovou technikou profesionalov:

Predsa nikto nevytiahne dalekohlad so zamerom, ze ide objavit dalsi mesiac nejakej planety alebo druhu cervenu skvrnu na Jupitere. Preco sa nepozriet na planety v sucasnosti dostupnou amaterskou technikou, o ktorej pozorovatelia pred 100 alebo 200 rokmi iba snivali? Dnes vdaka internetu sa vieme cielene sustredit na javy, ktore objavia "profici" a inak by mnohym amaterom unikli alebo a vdaka poznaniu profesionalnych zaberov vidime aj my amateri viac detailov, na ktore sa tym padom mozme lepsie sustredit.
To JHA - Durko: Vpodstatě jsi to tu řekl všechno a správně.

Jen to trochu poopravím a upřesním: pozorovatelé (lépe než "amatéři") se díky propojenosti internetem mohou zaměřit na úkaz, který je žádoucí sledovat - a který předtím objevil někdo jiný (lépe než "profíci"). Cena takových pozorování spočívá v jejich počtu a soustavnosti pořizování, spíše, než v ostatních parametrech. Ačkoli to neznamená, že tyto ostatní parametry (jako prostorové rozlišení, rozlišení v kontrastu, atd.) jsou vyloženě špatné.

U proměnných hvězd to normálně funguje už celé roky. Nevidím jediný důvod, proč by to nemohlo obdobně fungovat i u pozorování úvarů v atmosférách velkých planet (eventuálně na povrchu Marsu). Ve světě to dokonce i funguje (např. International Outer Planet Watch).

Ale v našich končinách se do těchto projektů jaksi nikdo nezapojuje. Navíc nás, astronomů je poměrně málo, takže se tu uplatňuje "statistický efekt". Není nikdo, nic se neděje. Ale když se objeví třeba jen jeden velmi aktivní jedinec, může se rozjet velký projekt.

V. K.

P. S.: že to někoho baví, to je jen dobře.

(Ostatně je to i nutnost, když to někoho zkrátka nebaví, nezačne to dělat, ani kdyby sebelépe chápal užitečnost těch pozorování.)

To Janek8: o tom už jsme se tu bavili, myslím, že není potřeba se k tomu vracet. Ale pokud v tomto směru podnikáš nějaké hlubší kroky, jsem otevřený podrobnějším informacím.
VK

Proč pozorovat planety?

Příspěvek od VK »

Homer napsal: To VK: tak odpovím ještě jinak, abych vyhověl Vaší žádosti o držení tématu, i když si myslím, že opakovaně zcela jasně uvádím, ať si každý pozoruje co chce a jak chce. Pak ať si na foru o tom poklábosí.
Tedy - Proč pozorovat planety? Z mého pohledu jen pro zábavu, nic jiného smysluplného se od toho nedá čekat.
Zdraví Homer a VK přeje Slunce v duši :)
Děkuji za Slunce v duši.

Nicméně: úplně by bylo bývalo stačilo, kdybys napsal: Tedy - Proč pozorovat planety? Z mého pohledu jen pro zábavu, nic jiného smysluplného se od toho nedá čekat. hned na začátku. A jednou. Vůbec není potřeba psát to víckrát. Eventuálně to stále opakovat.

V. K.
Homer
Věk: 71

Proč pozorovat planety?

Příspěvek od Homer »

To VK: Jak patrno, nestačilo ??? Homer
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Proč pozorovat planety?

Příspěvek od MMys »

VK napsal:

U proměnných hvězd to normálně funguje už celé roky. Nevidím jediný důvod, proč by to nemohlo obdobně fungovat i u pozorování úvarů v atmosférách velkých planet (eventuálně na povrchu Marsu). Ve světě to dokonce i funguje (např. International Outer Planet Watch).

Ale v našich končinách se do těchto projektů jaksi nikdo nezapojuje. Navíc nás, astronomů je poměrně málo, takže se tu uplatňuje "statistický efekt". Není nikdo, nic se neděje. Ale když se objeví třeba jen jeden velmi aktivní jedinec, může se rozjet velký projekt.

V. K.

Ten problém, proč to v našich končinách moc nejede, bude možná daleko prozaičtější. Proměnné hvězdy jdou pozorovat prakticky vždy, kdy je jasno. Ale na to, aby bylo na planetách opravdu vidět něco, co by mělo význam, je potřeba především velmi malý seeing. Ty sám, pokud planety pozoruješ, určitě víš, jak často je takový, aby z toho něco kloudného bylo. Takových dnů ve spojení s podmínkou, aby byla planeta dostatečně vysoko nad obzorem, je několik (jednotky až desítky do roka) do roka, a využít se dají pouze za předpokladu, že má pozorovatel pevné stanoviště a může na podmínky vyčkávat.

Tohle prakticky eliminuje ty pozorovatele, kteří nemohou mít dalekohled trvale vytemperovaný někde venku na zahradě (prostě bydlí v paneláku nebo nějaké podobné stavbě a musí to vždy naložit a vyrazit)

Z balkona to kvůli turbulenci nejde (dotyčný prakticky ani nezjistí, jaký je seeing, dokud sestavu nevynosí ven z domu, nenechá vytemperovat a teprve pak se nepodívá) Takto se ovšem žádné systematické pozorování planet provádět nedá.

Jistě, jsou zde pozorovatelé (třeba Libor Šmíd) kteří umí pořídit špičkové snímky planet. A podívej se, a zaptej se třeba, kolik za rok se mu jich povede pořídit.

http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Mates
Věk: 63

Proč pozorovat planety?

Příspěvek od Mates »

Já odpovím jen na zadanou otázku. Planety pozoruji ze stejného důvodu jako Měsíc, DSO, komety... Z téhož důvodu stavím dalekohledy, modely letadel, v létě jezdím na kole a v zimě na běžkách. V ničem nejsem nijak zdatný a přesto to nepovažuji za zbytečné. Taková je moje odpověď.
VK

Proč pozorovat planety?

Příspěvek od VK »

To MMys: v tom máš naprostou pravdu, nicméně není to tak kritické pro pozorování planet, ani tak příznivé, pro pozorování proměnných hvězd.

Fotometrii proměnných hvězd dělá (podle http://nyx.asu.cas.cz) jen asi 10 pozorovacích stanic v celé ČR.

Na http://www.astroklubpce.com přispívá - je to kolísavé - asi 7 pozorovatelů.

- - -Já jsem si to teď přečetl důkladněji: no, je to trochu přehnané. "Vynést celou aparaturu ven" - co to vlastně je? Dalekohled + montáž = aparatura (předpokládám). To se musí vynést ven při jakémkoli pozorování. A s tím temperováním to není tak kritické. Když vyndám dalekohled ven, stačí mi (u Newtonu 158/750, toho ultratěžkého s hmotností 18 kg) na vytemperování 15 minut. Když je mráz, teplota -15 °C, tak 30 minut. Někdy můžu pozorovat hned. Je pravda, že ten dalekohled je uskladněn na chodbě nebo na půdě, kde se netopí. U Newtonu 305/1486 je to stejné. A to nemám v objímkách zrcadel žádné díry kromě technologické díry uprostřed, která umožňuje vyndávání zrcadla.

Příprava na pozorování je ovšem nutná i u pozorování proměnných hvězd, viz zápis z CCD-workshopu Krkonoše 2006, http://www.astroklubpce.com/clanky/2006-CCD.htm .

Pravda samozřejmě je, že opravdu vynikající seeing je málokdy.

To Mates: to je samozřejmě vpořádku. Může to tak být.

V. K.
Tomek

Proč pozorovat planety?

Příspěvek od Tomek »

Jak vidím, toto téma vzbudilo veliký rozruch. A to je supr, neboť přispívat baví i ty, kteří ho jinými slovy považují za zbytečný! (H) ;D

Ještě bych dodal k příspěvkům z minulé podstránky. Nikdo tu přece netvrdí (já, VK...), že by se planety neměly pozorovat pro zábavu ne? Vždyť se to nevylučuje! Mě pozorování taky baví a právě proto bych s nima chtěl něco dělat! Tak bylo ostatně původně nasměrováno toto téma... škoda. (i když sranda musí bejt Homére, to teď naprosto upřímě schvaluju! troška pravidelného zesměšňování situace, k pobavení všech, vždycky prospěje k nějakému tomu odreagování! ;))
Tomáš Havlík &&www.astrodenik.wz.cz
MilAN
Věk: 77

Proč pozorovat planety?

Příspěvek od MilAN »

Tomek napsal:
Ještě bych dodal k příspěvkům z minulé podstránky. Nikdo tu přece netvrdí (já, VK...), že by se planety neměly pozorovat pro zábavu ne?
VK napsal:
No tak o tom se snad na Astronomickém fóru bavit nebudeme ...! Nezdokumentované pozorování není pozorování, protože je nezpracovatelné. Astronomie pozorováním začíná; nekončí.

V. K.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Homer

Proč pozorovat planety?

Příspěvek od Homer »

To Tomek:
Humor je solí života a kdo je jím dobře prosolen, vydrží dlouho čerstvý.....Jan Werich

Sice si pletete humor a ironii, kterou vidíte tam, kde není, ale budiž....

Mám zato ( a to v souladu s řadou dalších příspěvků ), že hledat a najít koníčka lze v čemkoliv - třeba i v kreslení planet. Další pozorují vytrvale každou jasnou noc M 31 a hledají novy, doalelujá fotí Koňské hlavy, Činky, M 13 atd, nebo fotosféru Slunce. Jen se lišíme v detailu, co lze realisticky očekávat od této činnosti kromě sebeuspokojení, relaxace, zábavy, sdružování se s dalšími podobně "postiženými" ( a to není tak málo ).Někteří si myslí, že taková činnost může účinně přispět vědě, jiní spíše naopak......
Obecně platí, že nůžky mezi amatérským pojetím a vědou se rozvírají. Proto se vědecké obory stále štěpí na další a další podobory, Byly doby, kdy i průlomové objevy učinili v daném oboru laici - to je dnes velmi, velmi řídký jev....
Já prostě v dneší době neočekávám od kreslení planet vědecký užitek-ale to není o ironii a není to důvod ke zvýšenému krevnímu tlaku
Zdraví Homer
VK

Proč pozorovat planety?

Příspěvek od VK »

Homer napsal: To Tomek:
Humor je solí života a kdo je jím dobře prosolen, vydrží dlouho čerstvý.....Jan Werich

Mám zato ( a to v souladu s řadou dalších příspěvků ), že hledat a najít koníčka lze v čemkoliv - třeba i v kreslení planet. Další pozorují vytrvale každou jasnou noc  M 31 a hledají novy, doalelujá fotí Koňské hlavy, Činky, M 13 atd, nebo fotosféru Slunce. Jen se lišíme v detailu, co lze realisticky očekávat od této činnosti kromě sebeuspokojení, relaxace, zábavy, sdružování se s dalšími podobně "postiženými" ( a to není tak málo ).Někteří si myslí, že taková činnost může účinně přispět vědě, jiní spíše naopak......
Obecně platí, že nůžky mezi amatérským pojetím a vědou se rozvírají. Proto se vědecké obory stále štěpí na další a další podobory, Byly doby, kdy i průlomové objevy učinili v daném oboru laici - to je dnes velmi, velmi  řídký jev....
Já prostě v dneší době neočekávám od kreslení planet vědecký užitek-ale to není o ironii a není to důvod ke zvýšenému krevnímu tlaku  
Zdraví Homer

Když si přečteš můj první příspěvek, uděláš jen dobře. Ale nutit Tě k tomu opravdu nebudu.

V. K.
Homer

Proč pozorovat planety?

Příspěvek od Homer »

To VK:
OK - pojďme si tedy Váš příspěvek rozebrat....
Autor v úvodu klade otázku, kterou pokládá za "velmi zásadní". Vzápětí si na ni sám odpovídá negací domněnky, že "už nemá smysl cokoliv pozorovat".
Sinusovka úvah pokračuje popisem pozorování lesa zdálky a vyjádřením, že patří mezi ty, kteří "víme, že existuje dálkový průzkum Země". Autor píše, že se jedná o "zvláštní odvětví geologie".
Poté, co shrne argumenty proč ano, vyjádří vlastní skepsi a pochybnosti.
Následovně konstatuje, že nemůže "z časovýcha osobních důvodů" se věnovat neplacené ! práci.
Závěrem popisuje jako další krok fotografii planet.....

Na otázku jsem již výše odpověděl, další ponechávám na ostatních.
Jen podotýkám, že dálkový průzkum Země NENÍ zvláštní odvětví geologie, nýbrž že může být pro geologi použito. Právě tak jako pro lesnictví, zemědělství, geodézii, meteorologii a řadu dalších oborů. Jednu zkoušku na VŠ jsem z tohoto oboru absolvoval :).
Argument, že autor nemůže dělat své hobby protože není placené ponechávám bez komentáře :)
Přeji další dávku Slunce v duši. Homer
VK

Proč pozorovat planety?

Příspěvek od VK »

Tou neplacenou prací jsem měl na mysli tvorbu a správu internetových stránek kreseb planet. To byla z 80% práce pro jiné lidi.

Do neplacené práce lze zahrnout i jednání s některými pozorovateli, kteří sice byli a jsou rádi, že to na internetu je, nicméně projevovali minimum ochoty mi svoje pozorování poskytnout - většinou z důvodu iracionálního strachu o svoje pozorovací záznamy nebo lenosti a nepořádnosti.

V. K.
kavka

Proč pozorovat planety?

Příspěvek od kavka »

Homer napsal: To Tomek:

Humor je solí země. Kdo je jím dobře prosolený, vydrží dlouho čerstvý.

Karel Čapek
Kafka
Refraktor 135/1602 s Chromacorem N, LUNT 35/400, Dobson SW 254/1200, Zeiss 63/840, SW ED 80/600, binar Zeiss 50/540, Somet binar 25x100, triedr Tento 20x60, triedr Zeiss Jenoptem 10x50w, kukátko Kasai WideBino 2,3x40.....
Homer

Proč pozorovat planety?

Příspěvek od Homer »

Děkuji kolegovi Kavkovi za upřesnění. Vidím, že žiji řadu let v omylu, vycházeje z literatury, kde je uváděn Werich. Zřejmě tehdy Werich citoval Čapka a citát mu byl přisouzen..... >:(
Nicméně smysl je jasný ;D. K humoru bych přidal trochu nadhledu i poezie, jak mi zde bylo "přisouzeno" :). Amatérská astronomie to potřebuje, stejně jako jiné spolky, kde se střetávají různé názory...Do Rovenska a útulné hvězdárničky zdraví Homer
Odpovědět