Prenos obrazu na LCD, filtr

Diskuze o všem, co ještě patří do astrotechniky a jinam se nevešlo
honza.ho

Příspěvek od honza.ho »

Zdravím, mám takovou myšlenku ale nevím, zda-li je možné ji vůbec realizovat či zda se to vyplatí (finančně, kvalitou zobrazení). Jde mi o to přenášet obraz živě z okuláru na lcd notebooku za pomocí například ccd/webkamery (nevím co by bylo vhodnější, nikdy jsem tyto zařízení nepotřeboval). Tahám ho pořád sebou a bylo by to z mého pohledu začátečníka komfortnější. Je to možné? Tak aby byla výsledná kvalita alespoň trochu srovnatelná s pohledem přímo do dalekohledu?
Připojím ještě otázku ohledně slunečního filtru. V Supře jsem nalezl fólii za 620 Kč u které je uveden rozměr A4. To se mi zdá při pohledu na průměr 200mm Dobsona dost málo (možná porovnávám uplně jiný rozměr než je třeba). Je vhodný opravdu tento nebo by jste doporučili jiný? Praha je pro mě taky dost z ruky, nejradši bych našel nějaký obchod ve Východních Čechách.
Díky za rady, pokud na moje otázky vůbec existuje odpověď :D
Vabra

Příspěvek od Vabra »

To co zminujes projekce okularem do web/ccd kamery je celkem bezna praxe pro snimani velmi jasnych a uhlove velmi malych objektu jako jsou Slunecni skvrny, Mesicni detaily, planety.

Pro DSO je to pouzitelne velmi omezene (s HW upravovanymi kamerami pro delsi expozice) a spise v primarnim ohnisku dalekohledu nez v projekci za okularem.

Mam ale pocit ze ani na Planety ani na DSO tim neziskas vice detailu nez je videt zdravym lidskym okem. Samozrejme mimo dlouhych expozic (>1s), ale to je spise o jine kategorii kamer nez o kterych je zde rec. Par lidi to tady uspesne provozuje a maji s tim vetsi dosah nez okem do okularu.

Posledni vhodne pouziti zminene techniky co mam vyzkouseno je pro automatickou nebo i manualni pointaci (misto oka nalepeneho na pointacnim okularu, sledujes pointacni hvezdu pohodlne na LCD..., pripadne to za tebe dela SW).

Pro kvalitnejsi webkameru a pointacni dalekohled o prumeru 70-80mm mam vyzouseny pouzitelny dosah do cca 5-6 magnitudy. Ocima primo ve stejnem dalekohledu je samozrejme videt o 2-3 magnitudy vice podle adaptace...
Pavel Vabrousek
honza.ho

Příspěvek od honza.ho »

Nejde mi ani tak o získání více detailů jako o možnost vidět vše na o mnoho větším LCD. Také mi přijde praktičtější případné návštěvě ukázat obraz na LCD než-li pohledem do okuláru (není to zas takový problém, ale proč nevyužít techniku když je k dispozici). Jde mi přesně o to co jste zmínil, Měsíc, Slunce, planety. Pokud by jste vy nebo někdo kdo to používá dokázal napsat konkrétní vhodnou techniku byl bych moc rád. Rád bych si o tom udělal finanční představu. Nemám tušení jaká web/ccd je na tohle vhodná. Asi bude hrát velkou roli citlivost .... uvítal bych nějaký, astro prověřený model kterým bych nic nezkazil . ;D
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

honza.ho napsal: Supře jsem nalezl fólii za 620 Kč u které je uveden rozměr A4. To se mi zdá při pohledu na průměr 200mm Dobsona dost málo (možná porovnávám uplně jiný rozměr než je třeba). Je vhodný opravdu tento nebo by jste doporučili jiný? Rozměr fornátu A4 má kratší stranu 210 mm, takže není problém vyrobit nasazovací filtr s otvorem 200 mm Bude to trochu vinětovat ( asi 5 mm), ale to je naprosto nepodstatné a nepostřehnutelné, i vzhledem k tomu, že i zrcadla a vstupní otvory bývají často stejného průměru. Lepší variantu než Baader folie v rozumné cenové kategorii neexistuje ( skleněný napařovaný filtr tohoto průměru bude cenově srovnatelný s cenou dalekohledu - a ve výsledné kvalitě rozdíl za našich standardních podmínek nepoznáš).
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Nautikus

Příspěvek od Nautikus »

Podívej se na http://www.atc-astro.eu/Meade/Novinky/, tam si můžeš udělat představu o kameře pro snímání planet. Sám ji používám a jsem s ní spokojený :)
život chápu jako muzikál, pak se dá vydržet...
Duk

Příspěvek od Duk »

honza.ho napsal: Nejde mi ani tak o získání více detailů jako o možnost vidět vše na o mnoho větším LCD. Také mi přijde praktičtější případné návštěvě ukázat obraz na LCD než-li pohledem do okuláru (není to zas takový problém, ale proč nevyužít techniku když je k dispozici). Jde mi přesně o to co jste zmínil, Měsíc, Slunce, planety. Pokud by jste vy nebo někdo kdo to používá dokázal napsat konkrétní vhodnou techniku byl bych moc rád. Rád bych si o tom udělal finanční představu. Nemám tušení jaká web/ccd je na tohle vhodná. Asi bude hrát velkou roli citlivost .... uvítal bych nějaký, astro prověřený model kterým bych nic nezkazil . ;D
Mohu Ti doporučit v tom, co hledáš např. následující:

http://www.dalekohledy.cz/webmagazine/p ... sp?idk=250

http://www.celestron.cz/dalekohledy/pri ... o_CCD.html

Pokud budeš potřebovat konkrétní informace, rádi Ti je poskytnou na uvedených telefonech ;)
D.
honza.ho

Příspěvek od honza.ho »

Prima, vypadá to, že udělám jeden větší nákup. S. fólii, LPI, měsíční filtr a převracecí hranol na Dobsona. Ještě nevím konkrétní typ, ale to už snad někde najdu sám. Děkuju za rady. Zítra objednávám.
voko

Příspěvek od voko »

LPI využiješ ale skutečně jen na Měsíc, Slunce a planety. Na DSO s ní zapomeň. Je málo citlivá. To samé NexImage od Celestronu. DSI je už citlivější, ale s tou praktické zkušenosti nemám.
Ale s Dobsonem budeš mít ještě jeden problém, a to udržet objekt v zorném poli. Třeba zobrazení pomocí LPI odpovídá jakoby zobrazení okulárem o ohniskové vzdálenosti zhruba 6 mm. Podle toho, jakou máš ohniskovou vzdálenost dobsona, si můžeš spočítat, za jakou dobu Ti třeba Jupiter přeběhne přes zorné pole. Neříkám, že to bude nemožné ho v zorném poli udržet, ale bude to i neustálé nahánění objektů do něj. U paralaktiky s pohonem by Ti tato starost odpadla a tam bys to určitě ocenil.
e-mail: vokope(at)cmail.cz
MilAN

Příspěvek od MilAN »

honza.ho napsal: Prima, vypadá to, že udělám jeden větší nákup. S. fólii, LPI, měsíční filtr a převracecí hranol na Dobsona. Ještě nevím konkrétní typ, ale to už snad někde najdu sám. Děkuju za rady. Zítra objednávám.Na co chceš využít převracející hranol na Dobsona ? Není to zbytečná investice ?
honza.ho

Příspěvek od honza.ho »

Pravda .. asi bude lepší dát tomu pár týdnů a potom posoudit znovu než vyhodit 1 000 ,- za hranol. Možná bude později lepší tuto sumu investovat do afokálního držáku na Canona A85, ale to uvidím až podle snímků pořízených kamerou. Objednám tedy LPI, sluneční a měsíční filtr. U toho měsíčního jsem ale u p. Matouška nenalezl levnější než za cca 800 Kč což se mi zdá vzhledem k tomu nejlevnějšímu (250,-) v Supře docela dost. Nevím jaký vizuální rozdíl mezi nimi je ale zrovna u něj jsem chtěl trochu ušetřit. Rád bych to objednal u jednoho prodejce kvůli poštovnému. U Supry ale LPI v nabídce nevidím tudíž zbývá p. Matoušek.

edit: Soudil jsem to pouze z pohledu do hledáčku. K modelu který jsem zakoupil nebyl dodán žádný násobič. Možná by se vyplatila investice i zde.
MilAN

Příspěvek od MilAN »

honza.ho napsal: edit: Soudil jsem to pouze z pohledu do hledáčku. K modelu který jsem zakoupil nebyl dodán žádný násobič. Možná by se vyplatila investice i zde.Tomu opravdu nerozumím. O jakám násobiči mluvíš ? na co jsi přišel při pohledu do hledáčku ?
honza.ho

Příspěvek od honza.ho »

Myslel jsem například Barlow 2x. Pokud jsem správně vyčetl informace o jeho funkci hodil by se třeba na Měsíc. Možná se mýlím .  ???

Edit: Z toho je patrný, že v tom mám pěkný bordel. Vyhledem k tomu, že mám dalekohled 2 dny jsem při současných podmínkách nestačil vykoumat regulaci zvětšení a napadl mě tedy ten Barlow. Zatím se domnívám, že záleží pouze na okuláru. Včera kolem půlnoci jsem zjistil, že je venku krásně jasno (za poslední 2 měsíce co jsem se tímto začal zabývat jsem mléčnou dráhu neviděl tak krásně). Nebyl už čas tahat ven sestavu tak jsem zkusil první pohled přímo z okna na Velký vůz. Zajímalo by mě odkud berete přesná čísla zvětšení které uvádíte u fotek popř. čím se reguluje u Dobsonů. Zkusím to vykoumat až vypadnu z brigady, včera jsem na to potmě moc neviděl. Neměl jsem vůbec představu jak moc je obraz zvětšený a jakou rezervu ještě mám. Nijak jsem se tím nezabýval, byla to opravdu taková rychlovka před spaním. Určitě to bude primitivní záležitost ale každý někdy začínal ne?  :D  
Mates
Věk: 63

Příspěvek od Mates »

Mám jen poznámku trochu mimo. Neměl bys se nejdříve trochu seznámit s pozorováním Dobsonem přímo než hned kupovat kameru ? Připadá mi to takové nějaké zbrklé, nic ve zlém.
honza.ho

Příspěvek od honza.ho »

Hned jak počasí dovolí pustím se samozřejmě do toho, chtěl jsem pouze pobrat pár informací od lidí, kteří se na podobný problém určitě v začátcích ptali nebo ho někde narozdíl ode mne našli. Nepřipadá mi to jako závažný problém, jen si prostě nejsem jistý, kvůli tomu otázku pokládám. Určitě se na mých pár otázek dá odpovědět v jednom odstavci ;). Neřekl bych, že koupě kamery je zbrklý krok. Přemýšlel jsem o tom již delší dobu a investice to není tak ohromná abych toho litoval. Rád bych fotil alespon Měsíc, Slunce ... možná i planety, to teď těžko rozvedu. Tak či tak bych musel koupit/vyrobit držák na foťák .. takhle koupím kameru a finanční rozdíl nebude tak markantní. Každopádně děkuju za jakýkoliv postřeh.
Vabra

Příspěvek od Vabra »

Sam jsem sve prvni pokusy uspesne odbyl obecne doporucovanou webkou Phillips SPC900NC (nastupce ToUCam). Jeste je par dalsich osvedcenych modelu, ale bez prislusnych recenzi a zkusenosti alespon z webu bych si neprobadany typ kamery nekupoval...

Pouzival jsem ji k projekci za okularem 6mm na Newtonu 152/750mm. Celkem slusne se mi povedl Saturn. Ale jelo to na ustavene a motorem pohanene montazi (CG-5 GT).
Drzet planetu na miniaturnim cipu web kamery ve velkem dobsonu bude asi trochu narocnejsi, ale pokud to s nim umis a je dobre serizeny par sekvenci by se ti mohlo povest...

Natocenou sekvenci ja pak nutne "statisticky" zpracovat (vyloucit seeingem ci jinak rozmazane snimky, naskladat na sebe ty povedene). Cim vice je povedenych "framu" tim kvalitnejsi muze byt vysledna fotka. Obvykle jsem natacel videa okolo 1-3 minut, ale jsou zde borci co toci i daleko vice.

Postup ktery se mi osvedcil je:
1. prevest AVI do nekopresovaneho kodeku (ve virtualDubu)
2. zpracovat toto AVI freewarem Registax.

Tak hodne stesti...

Pavel Vabrousek
Odpovědět