Notebook/Počítač/Tablet na focení CCD venku

Diskuze o všem, co ještě patří do astrotechniky a jinam se nevešlo
Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 1253
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Upgrade notasu na polni astrofoto

Příspěvek #106 od nosuh » 15. 04. 2019, 19:50

Nenasel jsem zde vhodne vlakno ( jen pro tablety), tak zakladam vlakno nove.

Necekane me po mechanicke strance odchazi notas - 15 let stara Toshiba Satelite, kterou jsem dotedka fotil a vse fungovalo bezvadne..bohužel uz nejde zavrit pant LCD a oprava se komplikuje s ohledem na stari notasu.
Proto dotaz - tim ze s nim chci fotit venku, pouzivam PHD2, kamerku, APT a QHY pointacni kamerku, pripadne plus direct kabel k montazi..tzn potrebuju cca 2-3 USB porty, odolnejsi telo/panty a mensi rozmery a hlavne rozumny pomer cena/vykon.
Nasel jsem zatím něco takového -

https://www.alza.cz/asus-zenbook-ux410ua?dq=5340457
https://www.alza.cz/acer-swift-3?dq=5478253&o=1

Zajimalo by mne ale, pomoci jakých notasu foti většina z vas? Zkousel jsem vse rozchodit i na mem pracovnim 2 roky starem Lenovo s win 10, ale tam po několika pripojenich a odpojenich kamerky se napr. APT seklo a pomohl jen restart aplikace. MAm strach, abych tim pak neznicil kamerku, resp. prudkym oteplenim neprasklo lkryci sklo..
Je mi jasny, ze notas s win 7 uz asi nesezenu a zase nechci kupovat bazar reseni, o kterym nic nevim a bude to zase na par let..
SW Flextube 16"GoTo, SW 10" Classic, GSO 200/800mod, ASI 1600 MMC Pro (mono), 2" kkor SW f4 Aplanatic (GPU), SW AZ-EQ6

Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 762
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02

Re: Upgrade notasu na polni astrofoto

Příspěvek #107 od hades » 16. 04. 2019, 07:33

Dřív, než jsem přešel na RPi, jsem používal tento: https://www.lenovo.com/cz/cs/laptops/th ... 2TP2TT4500
Běželo mi na tom PHD2 s APT. Výdrž byla téměř 6 hodin. Po přechodu na RPi už je mi jedno, čím se připojím (ale používám nejčastěji toto: https://www.lenovo.com/cz/cs/laptops/th ... 2TP2WPWP50)
SW Evostar 80ED, ASI294MC Pro, HEQ-5 Pro Synscan upgrade, belt modification, QHY 5-II M, DeepSkyDad Autofocuser
Astrofotky

Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 1253
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Upgrade notasu na polni astrofoto

Příspěvek #108 od nosuh » 16. 04. 2019, 08:17

To vypada oba dva jako nadupany prenosny stanice s rozpoctem nekde uplne jinde..hledam nejakou dostupnejsi alternativu ( uz to tim padem bude treti komp v domacnosti:D
Mels tam i win 10? Ja vsechno prave zalozne zkousel rozchodit i na Lenovu IdeaPad 700-15 s win 10, co mam pro pracovni schuzky..a kdyz jsem v APT 2x pripojil a odpojil kamerku a focuser, tak apka zatuhla, ze jsem ji musel restartovat. Nemel jsem zapnuty chlazeni, takze se nic nestalo, ale kdyby bylo, tak bych asi panikaril..navic k tem win 10 mam obecne neduveru. Za ty dva roky co tenhle notas mam (v podstate jen na net a prohlizeni prezentaci a fotek klientum) na nej denodenne jen nadavam, a to stal 20k s DPH. A to uz byl i v reklamaci a ted se chova o neco lepe, stabilnejc..Ale ty win 10 mi prijdou nekdy dost nepredvidatelny..
Prave proto mam pro nekoho nepochopitelny dotaz, jakej notas zvladne obslouzit vsechno astro a zaroven se z toho nezhrouti :D

A nebo koupit nakej repas se zarukou a win 7, ktery mam odzkouseny ze fachaj bezproblemove..treba tohle
https://www.pocitarna.cz/notebooky/hp-e ... -2570p-45/
SW Flextube 16"GoTo, SW 10" Classic, GSO 200/800mod, ASI 1600 MMC Pro (mono), 2" kkor SW f4 Aplanatic (GPU), SW AZ-EQ6

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 3780
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

Re: Upgrade notasu na polni astrofoto

Příspěvek #109 od Bill » 16. 04. 2019, 08:41

No já jsem používal ještě nedávno 2 noťasy s XP a to ten starší má 512MB RAM...
Ten novější jsem přeinstaloval na Windows 7 - používám občas PI na náhledy, tak ať můžu použít aktuální 64bit verzi.

Já si nemyslím, že by Win 10 přinesly něco pozitivního. Ale asi by neměl být problém to zprovoznit - v nějakém jiném vlákně se to řešilo, zkus pohledat.
M:736 750 113

Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 762
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02

Re: Upgrade notasu na polni astrofoto

Příspěvek #110 od hades » 16. 04. 2019, 09:06

Ta 450 mám Win7, P50 pak Win10. Na Win7 to fungovalo vše spolehlivě. S desítkami jsem se moc nehrál, ale základní věci taky fungovali. Ten nápad s repasem není špatný, pokud máš omezený rozpočet, zkus se po takovém stroji podívat
SW Evostar 80ED, ASI294MC Pro, HEQ-5 Pro Synscan upgrade, belt modification, QHY 5-II M, DeepSkyDad Autofocuser
Astrofotky

Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 1253
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Upgrade notasu na polni astrofoto

Příspěvek #111 od nosuh » 16. 04. 2019, 09:07

No ja sem to s nima (win10) zkousel uz nekolikrat a prave nejstabilnejsi me prisli vzdycky ty 7cky, tak asi koupim nejakej ten repas..
zatim to vypada na neco takovyho
https://www.pocitarna.cz/notebooky/dell ... -e6430-58/
akorat nevim, jestli nevadi treba ta integrovana grafika..
SW Flextube 16"GoTo, SW 10" Classic, GSO 200/800mod, ASI 1600 MMC Pro (mono), 2" kkor SW f4 Aplanatic (GPU), SW AZ-EQ6

Uživatelský avatar
hokle
Příspěvky: 1276
Registrován: 03. 03. 2009, 13:21

Re: Upgrade notasu na polni astrofoto

Příspěvek #112 od hokle » 16. 04. 2019, 09:13

Ahoj,
já jsem si na ven koupil repasovaný HP Elitebook 8470p s SSD120GB, 8GB, 1600x900 za 5990kč. Mám tam WIN10 Pro, které najedou do 10 sekund. Používám PHD2(ASI120MM), SIPS, ASCOM(ostření, ATIK, přpojení EQ ručky) a na planety FireCapture. Neeviduji žádný HW/SW problém po půl roce provozu. Zařízení pro snímání DS objektů připojuji přes USB HUB. Výkonnostní problém je, že ve FireCapture musím dělat při snímání Měsíce výřezy, celé rozlišení ASI290 již nezvládá. Pro mě poměr cena/výkon dostačující. V podstatě ho mám nakonec i na doma. :D
NWT 14", SW 254/1200, TS804 Triplet APO, SW70/500, AD800, EOS450Dm, EQ8, SPC900NC, турист-4 10x30, ASI120MM, ASI290MC, Atik460EXm

Uživatelský avatar
juh
Příspěvky: 1024
Registrován: 29. 09. 2011, 12:44

Re: Upgrade notasu na polni astrofoto

Příspěvek #113 od juh » 16. 04. 2019, 15:17

Z NB som na ovládanie naposledy používal repasovaný Dell D630 (stál ma 70 €) s nainštalovaným OS Win 7 Ultimate. Aj keď sa jednalo o starší HW, so SW som na ňom nemal žiadny problém, ale nakoniec som ho vymenil hlavne kvôli dosahu WiFi.
Teraz používam krabicu, čo nemá klávesu, myš a ani momitor, ale beží mi tam OS Win 10 Pro. Aktuálne k nemu pripájam 1 Atik kameru a 2 ASI kamery. Zo SW mi tam väčšinou beží PHD2, Cartes du Ciel, Ascom platform, APT, Artemis, SharpCap, UfoCapture ... S APT som mal občas problém, ale len dovtedy, kým som neprišiel na to, že mi zamŕza keď HW odpojím / vypnem niektoré zariadenie, ktoré som pred tým SW neodpojil. Od kedy sa snažím korektne odpájať jednotlivé zariadenia, nezaznamenal som tým žiadny problém. Beží to spoľahlivo od večera do rána, bez zamŕzania, reštartov.
Jediné, čo mi tam na tom Win 10 vadí, je to debilné Metro UI, ktoré sa mi občas podarí prepnúť, no hnus a hrôza. Neviem si na to zvyknúť ani po rokoch práce pod Win 8 a Win 10.

Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 1253
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Upgrade notasu na polni astrofoto

Příspěvek #114 od nosuh » 16. 04. 2019, 16:40

A staci jen na ovladani montaze a sber dat, byt napr. se zapnutym CDC a ASCOM 4GB ramky, nebo je lepsi prikoupit modul na 8GB? Na win 7 64bit..na starym notasu sem mel jen 4GB, ale neovladal jsme montaz navic pres CDC..
SW Flextube 16"GoTo, SW 10" Classic, GSO 200/800mod, ASI 1600 MMC Pro (mono), 2" kkor SW f4 Aplanatic (GPU), SW AZ-EQ6

Uživatelský avatar
juh
Příspěvky: 1024
Registrován: 29. 09. 2011, 12:44

Re: Upgrade notasu na polni astrofoto

Příspěvek #115 od juh » 16. 04. 2019, 20:12

Na samotný zber dát a ovládanie montáže úplne postačuje konfigurácia, ktorú ma Raspberry Pi.

Čo sa týka bežiaceho SW pod Windovs 10, tak som si pozeral nejaké systémové štatistiky:
PHD2 zaberá 35 MB pamäte
Skychart (CdC) zaberá 131 MB pamäte
APT zaberá 35 MB pamäte
Počas bežnej prevádzky mám celkovo alokovaných niečo cez 3 GB pamäte, lenže to zaberajú rôzne programy a služby bežiace na pozadí OS. Možno by sa dalo niečo z toho aj vypnúť, ale zatiaľ som takú potrebu nemal.

Celkovo nám v PC nainštalovaných 8 GB památe, je to tam kvôli UFO Capture (odporúčanie).

Problém rýchlosti behu CdC je skôr závislý na nainštalovaných katalógoch. Upozorňujú na to aj v dokumentácii k tomuto programu. Katalógy by mali byť inštalované s ohľadom na celkovú konfiguráciu PC a požiadavku užívateľa na rýchlosť vykresľovania. Najviac tam trvajú prepočty a samotné vykresľovanie jednotlivých objektov na mape (obrazovke). Čím sú doinštalované podrobnejšie a rozsiahlejšie katalógy, tým to trvá dlhšie a je to náročnejšie na výpočtový výkon. Od toho sa potom odvíja aj rýchlosť skrolovania vykresľovanej mapy na obrazovke. Ja mám nainštalované len základné katalógy a k tomu len katalóg komét a 4 katalógy asteroidov. Vykreslenie mapy mi cez RDP spraví do 3 sekúnd, čo je pre mňa úplne postačuje. Na nabehnutie na niektorý z objektov mi postačuje približná poloha. Docentovanie potom robím na základe podrobnejšej mapy, ktorú mám pripravenú napríklad na inom PC.

Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 1253
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Notebook/Počítač/Tablet na focení CCD venku

Příspěvek #116 od nosuh » 24. 04. 2019, 22:01

Tak jen pro uzavreni problemu, jsem nakonec poridil repas notas Dell Latitude E6430 z pocitarny..doplnil na 8GB ram a vypada to, ze to bude slapat..nastesti jeste win 7 64b, takze prozatím spokojenost..pokud by někdo mel zajem, mam celkem dva woutchery na 2x200Kc, který v tom obchode stopro nevyužiju a jsou prenosne na treti osoby, tak dejte echo, rad poskytnu (zdarma :)
SW Flextube 16"GoTo, SW 10" Classic, GSO 200/800mod, ASI 1600 MMC Pro (mono), 2" kkor SW f4 Aplanatic (GPU), SW AZ-EQ6


Zpět na “Ostatní”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Long a 1 host