Příspěvek #10 od Edmund Squirrel » 10. 02. 2017, 12:10
Zdravím, kolegové,
rád bych také přišel s naší troškou do mlýna. Pozorování proměnných hvězd jsem se začal věnovat v roce 2011, v začátku nikoliv příliš intenzivně. Záviselo to dost na možnostech pozorovacího místa. Počet pozorování vzrostl až s pravidelnou možností pozorovat na Štefánikově hvězdárně, kde jsem byl zprvu jako demonstrátor, nyní jako zaměstnanec. Už od začátku se ve mě v této souvislosti uhnízdila touha vrátit pravidelná odborná pozorování na pražskou hvězdárnu. "Kolem hvězdárny se pohybuje přes 60 demonstrátorů a spousta dalších spolupracovníků a přátel astronomie", říkal jsem si, "takže by v tom byl čert, aby se nenašel někdo, kdo se zapojí."
V roce 2014 tedy byla obnovena CCD sekce Štefánikovy hvězdárny. Cílem je zprostředkovat smysluplný odborný program pozorování spolupracovníkům hvězdárny, samozřejmě se nevyhýbáme mnohem populárnější astrofotografii, pořádáme školení a přednášky, zajišťujeme si z vlastních zdrojů pozorovací techniku. Samozřejmě všechny pozorovací aktivity jsou poznamenány pražským "oranžovým nebem". Vedení hvězdárny aktivity v rámci možností podporuje, za což mu náleží dík. Díky také patří kolegům Kateřině Hoňkové, Martinovi Maškovi, Jakubovi Juryškovi, Petrovi Skalovi a dalším, kteří se podílejí na náplni školení a přednášek.
Rok 2016 byl do značné míry přelomový, neboť jsem nastoupil na hvězdárnu jako zaměstnanec a získal tak možnost posunout věci o trochu výš. V tomto roce jsme k pozorování proměnných hvězd využívali pevně umístěné přístroje "Buřt" v západní kopuli (MCT 350/3300), CZ Kometensucher v domečku (REF 200/1370), CZ Mirotar teleobjektiv (SCT 180/1000). Automatický systém MARK byl opatřen novou montáží Paramount, bohužel dalekohled po výměně reduktoru získal silnou optickou vadu, zřejmě vlivem rozkolimování a jeho použití je omezené. Chlazená kamera SBIG ST-10 na MARKovi byla využita jen minimálně a většina pozorování se uskutečnila pomocí DSLR Canon 350D a 450D z fondu CCD sekce. V závěru roku jsme zprovoznili kameru SBIG ST-7 zapůjčenou Sekcí proměnných hvězd a exoplanet ČAS. Od té si slibujeme zvýšení našich možností, zvláště podaří-li se jí opatřit fotometrickými filtry. Díky kvalitnější obloze byla nezanedbatelná část měření provedena při naši výjezdové akci na Vysočinu - Mobilní astronomické expedici (MAE).
V roce 2016 bylo tedy během 40 pozorovacích nocí na hvězdárně napozorováno a publikováno v databázi B.R.N.O. 38 minim. Věnovali jsme se hledání periody u zanedbaných hvězd z CzeV katalogu proměnných hvězd. Pozorovali jsme 16 takových objektů a provedli celkem 42 pozorování. Vedlejším produktem byla identifikace nových proměnných hvězd. Za rok 2016 to bylo osm nových proměnných. Pro evidenci techto na Petříně objevených proměnných jsme zřídili katlog PPH a naším cílem je nadále je sledovat, kvalitně proměřit, určit jejich vlastnosti a publikovat. Na základě popudu z praktika pozorování proměnných hvězd 2016 jsme začali pozorovat dlouhoperiodické zákrytové dvojhvězdy, jejichž pokles jasnosti je třeba sledovat několik dní. V roce 2016 to byly hvězdy V788 Cyg (2x) a KID 03644542.
Tady si musím položit ruku na srdce. Mluvím sice množném čísle, ale zapojení kolegů není časté, jedná se o jednotlivé noci. I tak je to posun a věřím, že se to do budoucna zlepší s upgradem techniky a se zprovozněním MARKA pro automatické a dálkově řízené pozorováni. Rádibychom se s ním zapojili do vážnějších výzkumných projektů.
Jasnou oblohu!
Naposledy upravil(a)
Edmund Squirrel dne 10. 02. 2017, 13:21, celkem upraveno 5 x.
Edmund Squirrel