Vejde se M 13 do zvětšení
Ahoj,mám trochu netradiční dotaz-M13 se mi vejde do zorného pole okuláru(60°) při 200-násobném zvětšení.Vejde se tentýž objekt do okuláru(65°) při 230-násobném zvětšení?Dík, za odpověď.
P.S.-používám optický systém Schmidt-Newton, f4.
P.S.-používám optický systém Schmidt-Newton, f4.
Zhruba plati ze skutecne zorne pole (tj. kus oblohy ktery se "vejde" do okularu) je zdanlive zorne pole deleno zvetseni. Ve tvem pripade
1) 60 / 200 = 0,3° = 20'
2) 65 / 230 = 0,28° = 17'
M13 ma asi 15', takze do obou okularu se vejde. V tom druhem ovsem vyplni o trochu vetsi cast zorneho pole.
1) 60 / 200 = 0,3° = 20'
M13 ma asi 15', takze do obou okularu se vejde. V tom druhem ovsem vyplni o trochu vetsi cast zorneho pole.
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
michal.b napsal: Zhruba plati ze skutecne zorne pole (tj. kus oblohy ktery se "vejde" do okularu) je zdanlive zorne pole deleno zvetseni. Ve tvem pripade
1) 60 / 200 = 0,3° = 20'
Asi mi to trochu nedochází--k 0,3° jsem výpočtem došel--ale jak lze přijít na těch 20'? Omluv moji nedovtípivost. :-/
1) 60 / 200 = 0,3° = 20'
Asi mi to trochu nedochází--k 0,3° jsem výpočtem došel--ale jak lze přijít na těch 20'? Omluv moji nedovtípivost. :-/
Sorry, už jsem došel k tomu, že 1° má 60'.
Kiks na mé straně.
Moc díky za info, teď už vím, jaké okuláry mám shánět.
Kiks na mé straně.
Moc díky za info, teď už vím, jaké okuláry mám shánět.
Pepan napsal:
Moc díky za info, teď už vím, jaké okuláry mám shánět.Jen přitom shánění nezapomeň, že Tvůj dalekohled je velmi světelný (f/4)! Ne každý okulár vyhovuje.
Moc díky za info, teď už vím, jaké okuláry mám shánět.Jen přitom shánění nezapomeň, že Tvůj dalekohled je velmi světelný (f/4)! Ne každý okulár vyhovuje.
Stratus napsal:
Jen přitom shánění nezapomeň, že Tvůj dalekohled je velmi světelný (f/4)! Ne každý okulár vyhovuje.
Naštěstí jsem na Posecu četl recenzi o krátkoohniskovách zrcadlových systémech a byla tam i zmínka, že na f4 je potřeba velmi kvalitních okulárů-mám zamluvené širokoúhlé Vixeny a myslím, že budou OK.
I přesto díky za upozornění, nečíst výše zmíněnou recenzi, určitě jsem koupil něco levnějšího a zaplakal nad výdělkem.
Jen přitom shánění nezapomeň, že Tvůj dalekohled je velmi světelný (f/4)! Ne každý okulár vyhovuje.
Naštěstí jsem na Posecu četl recenzi o krátkoohniskovách zrcadlových systémech a byla tam i zmínka, že na f4 je potřeba velmi kvalitních okulárů-mám zamluvené širokoúhlé Vixeny a myslím, že budou OK.
I přesto díky za upozornění, nečíst výše zmíněnou recenzi, určitě jsem koupil něco levnějšího a zaplakal nad výdělkem.
Pepan napsal:
No f/4 už je docela dost. Obávám se že na tu správnou kvalitu v kraji zorného pole to už bude chtít Naglery.
No f/4 už je docela dost. Obávám se že na tu správnou kvalitu v kraji zorného pole to už bude chtít Naglery.
mpe napsal:
Může mi někdo poslat link na prodejce těchto okulárů? Nemůžu je nikde objevit.Díky.
Může mi někdo poslat link na prodejce těchto okulárů? Nemůžu je nikde objevit.Díky.
U nas treba www.dalekohledy.cz
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
mpe napsal:
No f/4 už je docela dost. Obávám se že na tu správnou kvalitu v kraji zorného pole to už bude chtít Naglery.On to není čistý Newton, ale Schmidt-Newton, který již má komu sníženou o 60%. Takže ty Vixeny by měly vyhovovat.
No f/4 už je docela dost. Obávám se že na tu správnou kvalitu v kraji zorného pole to už bude chtít Naglery.On to není čistý Newton, ale Schmidt-Newton, který již má komu sníženou o 60%. Takže ty Vixeny by měly vyhovovat.
Stratus napsal:
On to není čistý Newton, ale Schmidt-Newton, který již má komu sníženou o 60%. Takže ty Vixeny by měly vyhovovat.
Tak to je velmi potěšující zpráva, aspoň budou nové okuláry plně využity.
On to není čistý Newton, ale Schmidt-Newton, který již má komu sníženou o 60%. Takže ty Vixeny by měly vyhovovat.
Tak to je velmi potěšující zpráva, aspoň budou nové okuláry plně využity.
Typ okularu s komou dalekohledu nijak nesouvisi (az na exoticke vyjimky).
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
michal.b napsal: Typ okularu s komou dalekohledu nijak nesouvisi (az na exoticke vyjimky).
Přesně tak. Levné okuláry v kombinací s dalekohledem s vysokou světelností trpí především mimoosým astigmatismem (který se však může projevovat podobně jako koma u newtonů) a zklenutím pole (nejde přesně zaostřit střed současně s krajem zorného pole). Někdy taky sférickou aberací a laterární barevnou vadou.
Holt u světelných dalekohledů je potřeba utratit víc peněz za okuláry. Každý kdo si kupuje takové dalekohledy by s tím měl počítat.
Přesně tak. Levné okuláry v kombinací s dalekohledem s vysokou světelností trpí především mimoosým astigmatismem (který se však může projevovat podobně jako koma u newtonů) a zklenutím pole (nejde přesně zaostřit střed současně s krajem zorného pole). Někdy taky sférickou aberací a laterární barevnou vadou.
Holt u světelných dalekohledů je potřeba utratit víc peněz za okuláry. Každý kdo si kupuje takové dalekohledy by s tím měl počítat.
Mně se nezdá, že v daném případě kdy se bavíme o okulárech Vixen LVW jde o levné okuláry. Známý Sven Wienstein testoval a porovnával okuláry Hyperion, Orion, LVW Vixen i s Naglerem 6 při použití Newtonu f/4 (viz. jeho web stránky) a výsledek byl slušný.
Ja myslim, ze nejlepsi bude, az Pepan ty LVW vyzkousi a pak nam o tom neco napise. Jsou to velice slusne okulary vyssi tridy, rozhodne bych je nesrovnaval s lacinymi sirokouhlymi okulary. Myslim ze v tomto pripade s nimi chybu neudela.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS