Můžete doporučit 2 okulár na newtona F/6?

Okuláry, filtry, hledáčky a vše ostatní, co patří k pořádnému pozorování.
ladis
Věk: 46

Příspěvek od ladis »

Můžete mi doporučit 2" okulár na newtona F/6? Rád bych, aby měl širší zorné pole a byl v nizší cenové relaci (kolem 3tis. Kč).

Mám tip: OKULÁR/TS WA 38mm 2” 70° z http://www.celestron.cz/dalekohledy/pri ... ary/2.html

Co na něho říkáte, nedělal by na F/6 neplechu (rozostřené okraje, silna deformace ad.)?

Případně máte jiné doporučení?

Díky!
Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
Risben

Příspěvek od Risben »

ladis napsal: Můžete mi doporučit 2" okulár na newtona F/6? Rád bych, aby měl širší zorné pole a byl v nizší cenové relaci (kolem 3tis. Kč).

Mám tip: OKULÁR/TS WA 38mm 2” 70° z http://www.celestron.cz/dalekohledy/pri ... ary/2.html

Co na něho říkáte, nedělal by na F/6 neplechu (rozostřené okraje, silna deformace ad.)?

Případně máte jiné doporučení?

Díky!Láďo,
vzhledem k tomu, že jedeš do Litic a přijede tam i Honza Zahajský, tak je nejlepší mu zavolat, aby tento okulár (případně i jiný, který máš v merku) vzal sebou, ty jsi ho v praxi se svým dalekohledem vyzkoušíš a podle toho se pak rozhodneš. To je nejlepší cesta k nákupu a předejití případnému zklamání.
Risben
New 170/1020 i s paralaktickou montáží, vše vlastní výroba&&Rf WO Megrez 90/621 FD APO, CG-5, HEQ-5 SynScan&&Okuláry Tele Vue, Vixen&&Triedr Celestron SkyMaster 12x60&&Canon 300D
Habl

Příspěvek od Habl »

Rozhodně by jsem též využil nabídku od SUPRY, ale v záloze by stálo uvažovat o okuláru od Matouška - GSO
SP 32 mm, 2", zorné pole "65° ?", výstupní pupila 22 mm,
FMC, možná by okulár i zapůjčil pokud je mne známo nekreslil i v okrajích pole špatně, díval jsem se s ním v f/5.
http://www.dalekohledy.cz/data/products/prev_1532.jpg

Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Duk

Příspěvek od Duk »

Vezmu sebou i 2" TAL-a 24mm k vyzkoušení.
Bude to dobrý způsob k jeho objektivnímu posouzení.
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Já bych nedoporučoval takhle dlouhý okulár, protože dává moc velkou pupilu, která v prostředí  i s mírným světelným znečištěním je  při pozorování spíše minusem.  Spokojil bych se s pupilou 5 mm, použil kvalitní  okulár  typu Panoptik F 24 mmm. Na to stačí 1 1/4 " i s příslušenstvím.
Pokud budeš chtít  větší zorné pole, nevyhneš se  komakorektoru, 2" okuláru, i 2"  filtrům, a je na zvážení, kolikrát toto pole využiješ a za jakou cenu.
Použití laciných okuláru tě asi neuspokojí, jsou to v tomto případě vyhozené peníze.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
ladis

Příspěvek od ladis »

Diky vsem za odpovedi!!!

MilAN napsal: Já bych nedoporučoval takhle dlouhý okulár, protože dává moc velkou pupilu, která v prostředí i s mírným světelným znečištěním je při pozorování spíše minusem. Spokojil bych se s pupilou 5 mm, použil kvalitní okulár typu Panoptik F 24 mmm. Na to stačí 1 1/4 " i s příslušenstvím.
Pokud budeš chtít větší zorné pole, nevyhneš se komakorektoru, 2" okuláru, i 2" filtrům, a je na zvážení, kolikrát toto pole využiješ a za jakou cenu.
Použití laciných okuláru tě asi neuspokojí, jsou to v tomto případě vyhozené peníze.
Duvod, proc chci tak siroke pole je jeden - stacil mi jediny pohled pres Achernaruv refraktor s 2" okularem a uz vim, ze neco podobneho chci i u sveho newtona...

Zeptam se jeste jinak - Pokud mam dva okulary - jeden 1.25", druhy 2" a oba daji stejne zvetseni a stejne zdanlive zorne pole (sirokouhle, trebas 60-70st.) - bude rozdil v kvalite (okraje obrazu - rozmazanost / koma /...) u NW F/6?

Skutecne 2" okular za 3tis. Kc jsou vyhozene penize?
Obrázek
Ladislav Červinka
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Jenže ten achromat je 1:10, výstupní pupila při 38 mm okuláru bude pod 4 mm. A to je v našich podmínkách ideální.
Tohhle Ti Newton neumožní, to není otázka toho , jestli je 1 1/4 " nebo 2" okulár. Pupilu 4 mm v Tvém případě dosáhneš při použití okuláru o F= 24 mm, a ten nemusí být 2" a výsledek bude obdobný.
ladis

Příspěvek od ladis »

MilAN napsal: Jenže ten achromat je 1:10, výstupní pupila při 38 mm okuláru bude pod 4 mm. A to je v našich podmínkách ideální.
Tohhle Ti Newton neumožní, to není otázka toho , jestli je 1 1/4 " nebo 2" okulár. Pupilu 4 mm v Tvém případě dosáhneš při použití okuláru o F= 24 mm, a ten nemusí být 2" a výsledek bude obdobný.
Zeptam se jeste jinak - Pokud mam dva okulary - jeden 1.25", druhy 2" a oba daji stejne zvetseni a stejne zdanlive zorne pole (sirokouhle, trebas 60-70st.) - bude rozdil v kvalite (okraje obrazu - rozmazanost / koma /...) u NW F/6?
Obrázek
Ladislav Červinka
MilAN

Příspěvek od MilAN »

ladis napsal:

Není žádný důvod pro to , aby byl 2" lepší. . Optika na to bude stejně velká, jen ten kus kovu bude větší a těžší.  A příslušenství za 2 násobnou cenu.
ladis

Příspěvek od ladis »

MilAN napsal:

Není žádný důvod pro to , aby byl 2" lepší. . Optika na to bude stejně velká, jen ten kus kovu bude větší a těžší. A příslušenství za 2 násobnou cenu.
Diky moc MilANe za odpoved!
Obrázek
Ladislav Červinka
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Ještě mě napadá takový příklad. když jsem řešil okulár s ohniskem kolem 24 mm pro můj Dobson. Vybíral jsem teoreticky mezi 24 Panoptikem ( 1 1/4") a 2" 24 mm TALem. Pole přibližně stejné, zrovna tak  zvětšení a výstupní pupila. Na  průměru mě nezáleželo, pro TALa  hovořila cena.Po několikavteřinovém pohledu do dalekohledu ve dne bylo ale rozhodnuto. Chtěl.li jsem takkhle velké pole, musel to být Panoptik.  Ten TAL vykreslil dobře tak 65 % průměru pole. Pokud bych se  ale s tímhle menším polem spokojil, potom by to ale mohl být Plössl  F 25 mm od Tele Vue a ještě bych proti TALu  skoro 1/2 ušetřil .Jak Panoptik , tak Plossl mají  1 1/4 " uchycení. Je potřeba zvažovat, kdy v kterém případě je ten 2" půměr skutečně využitý.
Dominik

Příspěvek od Dominik »

Ked uz hovorite o 24mm 2" Tale a 1.25" Panopticu , ja som mal ako prvy okular ten Tal a bol som s nim celkom spokojny, je to velmi slusny okular a hlavne pre zaciatocnika, ale Panoptic bol jednoznacne lepsi. Tal bol nakoniec celkom tazky (462g) a velky, okrem toho ma zltkasty a nie az tak ciry otien slka, co moze niekomu dost vadit a zo zornym polom suhlasim s Milanom (nevyznam sa v tom tak aby som to tu presne opisal).
mpe

Příspěvek od mpe »

Jednoznačně se příkláním k předřečníkům a musím taky doporučit Panoptic 24. Je to skutečně klenot a můj nejpoužívanější okulár ve všech dalekohledech, které mám nebo jsem měl.

Má pouze jedinou vadu, která bý ladisovi mohla vadit - je o dost dražší než těch 3tis.

Proto doporučuji ještě alternativu - Tele Vue Plossl 32, který je tomu limitu mnohem blíž a nabízí stejné zorné pole (ovšem při menším zvětšení) jako ten Panoptic, je stejně ostrý, skvěle zvládá velké světelnosti a dokonce nemá tak výrazné poduškové skreslení, takže se s ním dobře pozoruje i ve dne.
ladis

Příspěvek od ladis »

mpe napsal: Jednoznačně se příkláním k předřečníkům a musím taky doporučit Panoptic 24. Je to skutečně klenot a můj nejpoužívanější okulár ve všech dalekohledech, které mám nebo jsem měl.

Má pouze jedinou vadu, která bý ladisovi mohla vadit - je o dost dražší než těch 3tis.

Proto doporučuji ještě alternativu - Tele Vue Plossl 32, který je tomu limitu mnohem blíž a nabízí stejné zorné pole (ovšem při menším zvětšení) jako ten Panoptic, je stejně ostrý, skvěle zvládá velké světelnosti a dokonce nemá tak výraznou poduškové skreslení, takže se s ním dobře pozoruje i ve dne.

Diky za radu!

Dival jsem se do ceniku pana Matouska a docela mi pri pohledu na cenu 2" Nagleru padla celist! :)

V ceniku vidim Tele Vue Plossl 32 za cenu 3898Kc s DPH.
Je to onen model?

Jake ma zorne pole?
Predpokladam kolem 52st. jako setovy SW 25mm a ostatni plossly?

Proc je 3x drazsi, nez obycejne plossly? Je to prave onou ostrosti v celem poli i u "fast" newtonu?

Premyslim tedy o jeho koupi, ale nejradeji bych ho nejprve vyzkousel pri nejake prilezitosti...
Obrázek
Ladislav Červinka
mpe

Příspěvek od mpe »

ladis napsal:

Diky za radu!

Dival jsem se do ceniku pana Matouska a docela mi pri pohledu na cenu 2" Nagleru padla celist! :)

V ceniku vidim Tele Vue Plossl 32 za cenu 3898Kc s DPH.
Je to onen model?

Jake ma zorne pole?
Predpokladam kolem 52st. jako setovy SW 25mm a ostatni plossly?

Proc je 3x drazsi, nez obycejne plossly? Je to prave onou ostrosti v celem poli i u "fast" newtonu?

Premyslim tedy o jeho koupi, ale nejradeji bych ho nejprve vyzkousel pri nejake prilezitosti...
To je on. Je to klasický Plossl, tj. 50°.

Proč je 3x dražší? Je vyroben s exotických vysokoindexových skel a má velice kvalitní antireflexní vrstvy. Se setovým SW se nedá srovnávat.
Odpovědět