Stránka 2 z 6

Re: USB ASCOM Focuser

Napsal: 06. 06. 2018, 00:07
od MMys
Pokud to dáš až na točítko převodovky 1:10 (nebo co tam máš) tak téměř jistě ano. Ještě menším motorkem tahám na výtahu s převodem 1:10 velkou G3-16200 s 8-pozičním externím kolem a velkým 3" Wynne korektorem. A vytahne to i do kopce.

Na přímo na hřídel fokuséru ale ani náhodou. Na to to ani není stavěné. Na to je ten systém z TS s krokáčem s připojenou převodovkou.

Re: USB ASCOM Focuser

Napsal: 06. 06. 2018, 08:54
od FunTomas
Ja mám mierne inú skúsenosť. Tu je zoznam motorov aj orientačnými krútiacimi momentami.
https://www.pololu.com/category/87/stepper-motors
Na kamarátovom výťahu sme použili motor NEMA 14 s 1,4kg/cm upevnený remeňovým prevodom 1:3 na osku jemného pohybu (to je tá sprevodovaná 1:10). Toto nie je problém utiahnúť. Myslím,že tento motor by si poradil aj s pohonom osky napriamo.
Preto som skúsil použiť motor NEMA 11 s momentom 0,6kg/cm a tento po pripojení priamo na osku jemného pohybu (1:10) žiaľ už nedokáže otočiť výťahom ani naprázdno. Pritom samotná oska ide otáčať prstami úplne bez problémov. Výťah ide tak hladko ako žiaden iný.
Preto som objednal motor s prevodovkou 1:5, ktorý dám priamo na túto osku.
https://www.omc-stepperonline.com/nema- ... d-pg5.html
Ten má na výstupe krútiaci moment 20kg/cm. Toto hravo zvládne aj výťah naložený > 3kg techniky.

Re: USB ASCOM Focuser

Napsal: 07. 06. 2018, 12:53
od Tomáš Mojžiš
storno77 píše:Takový pohled by mě nenapadl, takže díky za to a jsem zvědavý, co ti odpoví.



Tak jsem si s Pavlem (https://deepskydad.com/autofocuser) chvíli psal a jdu do toho jeho řešení. Je to řešené převodem na mikroostření takže jemnost pohybů a síla motoru by měli být v pohodě, váha je taky v pohodě (moje zátěž je 1,3kg max), tak uvidím až se mi to dostane do ruky. Ještě se domlouváme na výrobě adaptéru pro FeatherTouch, protože to bude jeho první. Až to vše dorazí, vyzkouším a podělím se o zkušenosti. Dobré je, že má zdrojáky ovladače na GitHubu, takže se to dá ladit kdyby něco, programovat jsem snad ještě nezapoměl :)

Re: USB ASCOM Focuser

Napsal: 08. 09. 2018, 19:37
od hades
Jak to dopadlo? Už to máš doma? Uvažuji o něčem podobném

Re: USB ASCOM Focuser

Napsal: 10. 09. 2018, 10:44
od Tomáš Mojžiš
Už je doma, testoval používal jsem ho celé léto. Funguje bezchybně, chvíli mi trvalo najít správné nastavení parametrů jak na ASCOM ovladači, tak v SGP Pro, ale pak už to šlo. z 95% zaostří perfektně, zbylé problémy jsou ve špatném vyhodnocení HFR ve SGP Pro. Rozhodně můžu doporučit, za tu cenu oproti komerčním modelům je to skvělé. Vyrobí ti i adaptér na konkrétní typ focuseru. Adaptér tiskne na 3D tiskárně, můj není úplně dokonalý - chce to pevnější plast, ale funguje to. Kompenzaci backlashe na focuseru jsem ani nemusel řešit, to je spíš dané tím, že FeatherTouch je top focuser (alespoň z mého pohledu).

Re: USB ASCOM Focuser

Napsal: 10. 09. 2018, 21:40
od hades
Paráda, díky. Chápu to teda správně že si v APT vyberu focuser, a nastavím s ho tak že mi mezi expozicema překontroluje zaostření a v případě nepřesnosti přeostří?

Re: USB ASCOM Focuser

Napsal: 13. 09. 2018, 12:31
od Tomáš Mojžiš
S APT jsem nikdy nepracoval. ale předpokládám že to bude podobné jako u SGP Pro. Akorát v SGP se nedělá kontrola ostrosti, ale natvrdo se spustí sekvence ostření (alespoň já to tak mám nastaveno). V rámci sekvence je SGP schopné přeostřit když:

- se změní filtr (pokud je připojený EFW)
- se změní teplota (nevyzkoušel jsem, nemám teplotní čidlo)
- po určitém definovaném počtu snímků
- po určitém definovaném čase

Já to mám nastavené na změnu filtru a/nebo po definovaném čase.

Chvíli jsem laboroval s nastavením velikosti kroku, aby počet kroků na zaostření nebyl příliš malý nebo velký, teď už to je nastavené optimálně a jsem většinou schopen zaostřit v 7 krocích. Dobrou vlastností SGP (opět, nevím jak je na tom APT) je, že se dá nastavit výchozí poloha focuseru pro každý filtr (vhodné jak pro různé barvy, tak pro různou tloušťku filtrů).

Samozřejmě je vždy potřebné alespoň předběžně zaostřit, ať se má algoritmus ostření od čeho odpíchnout. Já jsem to původně dělal přes bahtinovou masku, pak jsem ale zjistil že postačí pomocí ArtemisCapture, nebo Infinity software (mám ATIK) najít snímek s nejmenším FWHM. Pak to už nechám jít celou noc samo. Díky tomu mám za léto nasnímáno cca 40hod, které čeká na zpracování.

Samotné ostření na LRGB je hotovo do 1-2 minut. Na Ha a OIII filtry je delší expoziční doba pro referenční snímky, tam to trvá 5-8minut.

Re: USB ASCOM Focuser

Napsal: 14. 09. 2018, 21:20
od hades
Díky za odpověď, už jsem to u něj objednal, v pondělí bude posílat

Re: USB ASCOM Focuser

Napsal: 15. 09. 2018, 11:53
od nosuh
A jak urcit, jaky timing belt je potreba prave pro ten ktery focuser? Mam Steeltrack ale tenhle udaj v jeho parametrech nikde nevidim..

Re: USB ASCOM Focuser

Napsal: 15. 09. 2018, 16:13
od hades
Dobrá otázka. Já jsem si psal přímo s Pavlem, poté, co jsem mu poslal fotky fokuséru, mi odpověděl, že pro takový už adaptér dělal, a z toho usuzuju že mi pošle i správný timing belt... snad :) Nejlépe se zeptat přímo jeho, reaguje docela svižně

Re: USB ASCOM Focuser

Napsal: 15. 09. 2018, 19:12
od nosuh
Ok, zkusim ho kontaktovat..diky

Re: USB ASCOM Focuser

Napsal: 12. 10. 2018, 10:36
od nosuh
Nezkousel ten focuser nekdo ovladat i pres APT, z tech co bud uz testuji nebo prave montuji?
https://deepskydad.com/autofocuser

Re: USB ASCOM Focuser

Napsal: 12. 10. 2018, 11:32
od hades
Ano, používám ho s APT a mám lepší výsledky než se Sequence generatorem

Re: USB ASCOM Focuser

Napsal: 12. 10. 2018, 14:25
od nosuh
Super, ja sem mu prave tedka psal o objednavce na muj focuser (Baader Steeltrack), ale nema ho v nabidce, tak mu to musim promerit. Kazdopadne me zajimalo, jestli uz to nekdo zkousel, diky HAdes!

Re: USB ASCOM Focuser

Napsal: 12. 10. 2018, 15:28
od Tomáš Mojžiš
hades píše:Ano, používám ho s APT a mám lepší výsledky než se Sequence generatorem


Jake mas problemy s SGP? Ja jej pouzivam s SGP pro to funguje v pohode, prakticky vzdy mam temer dokonalou V-krivku. Nekdy ale mam problem s merenim HFR kdyz mi mezi hvezdy zapocte i objekty (navztekal jsem se hlavne u M57 a centralni hvezdu Iris-e). Nepodarilo se mi najit zatim spravnou konfiguraci aby to fungovalo. Ale to bych spis pricetl metode vyhodnoceni.