Při pozorování zákrytu Saturna Měsícem jsem měl možnost tento okulár (UW9mm 66°) odzkoušet na dvou dalekohledech (dobson 254/1200mm a R90/910mm). U obou jsem měl strašný odlesky v okuláru, když jsem se díval na Měsíc, hrůza, nedalo se do toho vůbec koukat.
Okulár je velmi dobrý, dobře se s ním pozorují planety a deep-sky, jen ten pohled na Měsíc mě zklamal.
Diskutoval jsem o tom se SKLP, který má stejný okulár, ten žádné odlesky při pozorování Měsíce neviděl (refraktor 102/1000mm).
Okulár jsem si chtěl pořídit, ale ten Měsíc mě tak trochu odradil. Vím, že nejlepší způsob by byl, kdybych konktétní okulár odzkoušel na vlastním dalekohledu, zatím k tomu nedošlo...
Prosím majitele stejných okulárů, aby mi sem napsali svoje zkušenosti s tímto okulárem při pozorování Měsíce a jiných objektů. Dík
okulár SW Ultra Wide 9mm 66°
Objevy planetek (2): 2002 EL163 and 2002 GX187.
Objevy proměnných hvězd (130): CzeV #245, 270, 323, 365, 370; SvkV 23 a spousta dalších...
Objevy proměnných hvězd (130): CzeV #245, 270, 323, 365, 370; SvkV 23 a spousta dalších...
Ano, je to opravdu zvláštní, protože já žádné odlesky nepozoruji. Pohled na Měsíc je krásný, okulár krásně kreslí, kontrastně, no prostě pohádka a celý Měsíc se mi s rezervou vejde do zorného pole. Kromě Měsíce se s ním velice dobře pozorují deepsky a planety.
Takže jak říkám, žádný odlesk!!!
Používám s Cel C4-R.
Takže jak říkám, žádný odlesk!!!
Používám s Cel C4-R.
Refraktory achromáty: Celestron C4-R 102/1000mm, Sky-Watcher 80/400mm, Hama 60/700mm. Triedry: Fomei 10x50, Bushnell 8x40
- daliborktk
Mám SW UW 6mm 66°. Na měsíc nepoužitelný! Odlesky brutání...(Newton 150/750). Jinak si nestěžuji (za ty peníze... ).
daliborktk napsal: Mám SW UW 6mm 66°. Na měsíc nepoužitelný! Odlesky brutání...(Newton 150/750). Jinak si nestěžuji (za ty peníze... ).
Jo "šestka" ty odlesky má, na Měsíc e-e, ale na planety tož to je jiná pohádka.
Refraktory achromáty: Celestron C4-R 102/1000mm, Sky-Watcher 80/400mm, Hama 60/700mm. Triedry: Fomei 10x50, Bushnell 8x40
telescope service prodava vylepsenou verzi (mfc, zacerneny)
SKLP napsal:
Moje SW-UW 15 dělala problémy i na planetách. Venuše, Jupiter nebo Vega za okrajem zorného pole a z dalekohledu byl kaleidoskop.
Na druhou stranu na odlesky má velký vliv i dalekohled. I s kvalitnějším okulárem (Nagler type 6) jsou v SW Maku 150 vidět artefakty, když je Měsíc poblíž zorného pole. V refraktoru naprosto bez problémů.
Moje SW-UW 15 dělala problémy i na planetách. Venuše, Jupiter nebo Vega za okrajem zorného pole a z dalekohledu byl kaleidoskop.
Na druhou stranu na odlesky má velký vliv i dalekohled. I s kvalitnějším okulárem (Nagler type 6) jsou v SW Maku 150 vidět artefakty, když je Měsíc poblíž zorného pole. V refraktoru naprosto bez problémů.
I like SW UWA series. My 20 & 15 mm ep's are often in use. I have also Celestron Ultima and University Optics ortho, both 18 mm. SW UWA are better for planets and clusters than Ultima, better for galaxies, nebulas than UO ortho! But they have a lot of reflexions- therefore I prefere to collect these another eyepieces. The UWA 6, 9 mm in faster telescopes are radically worse, because of kidney-effects.
By the way- UO ortho have a great contrast! The Baader and similar orthos are not the same league.
Sorry for English
By the way- UO ortho have a great contrast! The Baader and similar orthos are not the same league.
Sorry for English
Newtons 300, 200, 170, 130&&Mak-Newton 5" Intes on Vixen Super Polaris&&Tal 100 RS on Meade LXD-500 GT&&&&