Prosím o radu: mám Newtona 130/650, s kterým jsem spokojen a vyplatí se mi investovat do jeho vylepšení. Uvažuji o výměně plastového hřebenu za 2 palcový crayford (nejspíš bych kupoval ten, co se montuje na SW dobsony). Nejde o to, že by ten dosavadní hřeben byl špatný, ale o možnost použít 2 palcové příslušenství.
Proto by mě zajímalo, jak zjistím, jaký musí být u 130/650 rozměr sekundáru ve vztahu k max. průměru polní clony 2 palcového okuláru.
I kdyby byl sekundár malý a nebylo možné použít delší ohniska 2 p. okulárů, bude možné použití MPCC komakorektoru pro vizuální pozorování? Není tady nějaké úskalí?
Děkuji.
Petr
P.S.: Jen mi, prosím, nepište, ať se na to vykašlu a koupím 300ku dobsona
Vidím, že bych byl nadějný přispěvatel do sekce astronomického humoru. No, ještě počkám na jednu podobně inspirativní odpověď a pak poprosím o přesunutí tématu.
Pro efektivni vyuziti 2" okularu bys potreboval sekundar o velikosti nejakych 50mm. Daji se stahnout ruzne programy, ktere ti s vypoctem pomuzou, namatkou treba Newt. Kdyz uz tam ten 2" vytah napasujes, tak by s komakorektorem snad zadny problem byt nemel, ale v zavislosti na vysce noveho vytahu mozna bude nutne trochu pohnout s primarem, abys zaostril.
P.S.: Jen mi, prosím, nepište, ať se na to vykašlu a koupím 300ku dobsona
Na takto malý Newton je už problém s výstupem ohniska,tak aby zaclonění sekundárem nebylo nad optimální mez. Z pohledu použití 2" okulárů se to ještě více ztěžuje.
Mám Newton téměř stejných parametrů (127/646) upraven převážně na foto. Je použit speciální 2" nízký výtah,tak abych mohl do něj vložit 2" komakorektor MPCC i s Canonem 400D a ještě měl rezervu v zaostření. Okuláry používám jen 1 1/4". Sekundár má malou osu 40mm. V tvém případě,při použití 2" okulárů a zejména standartního 2" výtahu už bude potřeba sekundár větší.Možná nebude ani stačit 50mm. Což je 38% průměru. Jako přestavbu to můžeš zkusit,ale při malých zvětšeních ti bude dost vadit to enormní zaclonění,v podobě velké černé tečky ve výstupní pupile.
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, KC200/2000, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
Podle mě na tom průměru okulárového výtahu nezáleží. Když jeho osa bude mířit na střed sekundáru a ten odrážet pod úhlem 45° na střed hlavního zrcadla, bude všechno, jak má být. Nebo ne?
Podle mě na tom průměru okulárového výtahu nezáleží. Když jeho osa bude mířit na střed sekundáru a ten odrážet pod úhlem 45° na střed hlavního zrcadla, bude všechno, jak má být. Nebo ne?
Záleží hlavně na výšce okulárového výtahu a jak potřebuješ mít daleko ohnisko od tubusu. 2" okuláry ,obzvlášť širokoúhlé potřebují ještě o trochu větší sekundár,aby ti obraz tolik nevinětoval.
To vše je na úkor zaclonění primárního zrcadla.
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, KC200/2000, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
Děkuji za zprávy. Jen pro upřesnění - ohnisko je poměrně dost vytažené z tubusu - k dalekohledu se dodává prodlužovací tubusek, který se šroubuje na výtah a teprve do něj se vkládají okuláry - viz obrázek http://www.vixenoptics.com/reflectors/r130Sf.htm.
Sekundár zítra změřím.
Petr
tak to sa PetrV ospravedlnujem. Ten Vixen ma celkom inu konstrukciu ako dalekohlad 130/650 k IYA.
Ale pri predstave spominaneho 2 palcoveho upgradu a prislusenstva na tomto dalekohlade: http://www.celestron.cz/phpscripts/obra ... &vyska=300
som sa proste celkom dobre v duchu pobavil (a nemyslel som to nijak v zlom).
to PetrV : Zajímalo by mě, který z 2" okulárů chceš použít.Protože jinak mě nenapadá smysl použití 2". Pokud nepotřebuješ 2" okulár , a nebudeš fotit na DSLR ( což Ti ostatně strejně prakticky nepůjde), potom je jediná výhoda 2" OV pouze v tom, že se dá sehnatr v lepším provedení než ten dodávaný 1 1/4". Jenže na vizuální pozorování zase nepotřebuješ OV za 4.000 Kč a ty levné jsou podobné konstrukce jako toho, co máš.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Taky si myslím, že to za ty náklady a námahu nestojí..Při použití okuláru 25mm bude výstupní pupila 5mm, což je na běžné, tedy u nás přesvětlené, obloze maximum..Pupila 6mm a více chce mladé oko a velmi tmavou oblohu..V praxi lze tedy použít vynikající okulár TV Panoptik 24mm, který je dostatečně širokoúhlý a určitě bude dávat pěkný obraz i bez komakorektoru. Za cca třetinovou cenu ( 98€ ) lze opatřit okulár Baader Hyperion 24mm, který není špatný, na tato malá zvětšení pro přehledná pozorování oblohy to bohatě stačí.. Oba okuláry jsou samozřejmě 1,25". Plössl okulár 32mm dává pupilu už 6,4mm a viditelné zorné pole je stejné jako u výše uved. 24mm šú okluárů..
Při drahé přestavbě na 2" výtah pak připadá v úvahu z 2" okulárů TV Panoptik 27mm - zvětšení 24x, místo 27x u Panoptika 24mm :( - tedy minimální rozdíl. O půldruhé třídy horší obraz dá levný erfle TS WA 26mm 2", případně TS WA 32mm..Delší ohniska už pravděpodobně použít nepůjdou - kvůli malému sekundáru.
Takže, co se pozorování týče, ušetřenou sumu za problematickou přestavbu na 2"výtah bych investoval do TV Panoptika 24mm, který dává max.velké pole, jaké lze v provedení 1,25" dosáhnout.
Děkuji za další odpovědi. Neměl jsem jasno ohledně použití okulárů, spíš jsem chtěl nejdřív řešit, zda je možné osadit 2 palcový výtah na můj dalekohled a pak teprve řešit okuláry. Vy jste mi ale pomohli osvětlit i otázku volby okulárů. S tím 1,25 palcovým Panopticem máte pravdu, a když si proberu, jaké příslušenství ještě nemám (např. UHC filtr), tak fakt asi není namístě cpát peníze do výměny výtahu. Po poradě se zkušenými tedy dávám záměr přestavby k ledu.
Děkuji.
Petr