Binohlavy - zkušenosti, srovnání...

Okuláry, filtry, hledáčky a vše ostatní, co patří k pořádnému pozorování.
Odpovědět
4Brunco

Příspěvek od 4Brunco »

Nad tymto som uvazoval ale nemam taku moznost ani nepoznam ziadnu sluzbu ze by mi to niekto vyrobil. Skracoval som iba o 3 cm, takze zaostrit mozem aj so standardnym prislusenstvom normalne. Samozrejme bol by som rad za akykolvek tip kde vyrobit takuto prirubu na moj druhy refrak od Meade (ten hlavny) ktory este dorieseny nemam a rezat ho nechcem. Tam mi chyba na zaostrenie tak pol centimetra takze toto riesenie by bolo idealne.
ES Dobson 300/1500, APO 127 ... Binohlavky, Binokukatka
ladis
Věk: 46

Příspěvek od ladis »

Julo, výborné řešení!

Já to pořešil tak, že jsem koupil dva 102/500 a jeden seříznul na binopozorování. Jde pozorovat i monokulárně s prodlužovacím nástavcem bez problémů či bez nástavce s 2" zenitovým zrcátkem.

Druhý 102/500 mám bez modifikace čistě na monokulární pokoukání. S Naglerem 17mm zobrazuje hezky  ;D

Ale nejlepší pohled je právě modifikovaným 102/500 bez barlow násobiče s Denkmeier binohlavou a 2x20mm ERFLE 70st. To je naprosto špičkový pohled, který zásadně překoná až můj nový binokulární stroj 8-)
Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
SIRIUS_758

Příspěvek od SIRIUS_758 »

... a copak to bude za bino-miláška ?  8-)  Nějaký 90°, že ?

Julo :

To by chtělo fotečku.. ;)
Julo

Příspěvek od Julo »

Môžem to nafotiť, ale neviem ako sa to sem dáva. Poradíte mi ?
Cassegrain GSO 154/1848 F/12, montáž AZ 4, SW Star Discovery GoTo montáž, kamera ToupTek G3M 178C, Canon 1200D, trieder 10x50,.
Stanislavxyz

Příspěvek od Stanislavxyz »

Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
ladis

Příspěvek od ladis »

... a copak to bude za bino-miláška ?  8-)  Nějaký 90°, že ?

Nene, 60°... ::)
Obrázek
Ladislav Červinka
SIRIUS_758

Příspěvek od SIRIUS_758 »

no, jo.. já zapomněl, že bude taky Somet nebo Zeiss.
ladis

Příspěvek od ladis »

jj, velice zachovalý Zeiss flm 25x100 3.6st, co ležel jednomu pánovi roky ve skříni. Optika prošla komplet odborným vyčištěním, seřízením, už funguje hladce i nastavení rozteče. Prý z 30 Zeissů, co mu prošlo rukama, má můj nejlepší stav optiky, prý top stav... Díval jsem se jím ještě před vyčištěním a obraz jak víno, dokonalej. O víkendu si pro něj jedu na druhý konec republiky  8-)
Obrázek
Ladislav Červinka
Psion
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Tak gratuluji k pěknému kousku, dej sem pak fotky a nějaký reportík :)
Dansemacabre

Příspěvek od Dansemacabre »

dotaz zahrnuje tři různá vlákna, rozhodl jsem se jej vložit sem (kdyžtak prosím o přesunutí, pokud admin shledá jiné vlákno vhodnějším)

Za těch pár měsíců, co koukám na oblohu kdykoli to jde a co jsem měl možnost vyzkoušet různé typy dalekohledů, mě nejvíc nadchlo pozorování menším zvětšením v širokém zorném poli. Chci tedy časem učinit další investici do zlepšení zážitku z pozorování jeho převodem na stereo pohled Vyjma toho, že stereo pohled je lepší, tím alesoň částečně vykompenzuju problém s očima - na pravém (hlavním) oku astigmatismus a levým se mi pozoruje opravdu špatně)
Nabízí se tři varianty, které si patřičně okecám. Zajímal by mě názor na jejich relevanci, případně doporučení jedné z nich:

1) binohlava do sedmi tisíc (s okuláry v setu) - použil bych ji v kombinaci se 102/500 (1,25” příslušenství) nebo dobsonem, ale četl jsem o ztrátě světla, vinětaci a pod. Zkrátka si nejsem jistý, jestli by levnější binohlava mohla co do kvality obrazu konkurovat velkému triedru nebo varianě dvou spojených dalekohledů v podstatě při stejné ceně.
Je pravda, že 200mm newton s biohlavou dá do každého oka obraz s detail na úrovni 100mm?

2) stavba bino-kukadla - buď sehnáním další 102/500 (a dostavby vidlice k uchycení na nohy od AZ3, jestli je teda spojení dvou 102 konstrukčně reálné), nebo nákupem dvou lídlskopů a zbavení se 102/500. Varianta dvou spojených dalekohledů by cenově vyšla plus mínus podobně jako binohlava, pokud bych se spokojil s dvojicí setových okulárů (dokupovat hyperiony do páru už je mimo mé možnosti). Ale zas to má menší průměr čočky, čili nevím jak by bino-lídlák zvládnul velké reflexní mlhoviny.

3) nouzovka - triedr TS 20x80 (případně bazarový 25x100) - mohu namontovat na AZ3. Nejlevnější varianta, ale neumím si moc představit pohodlné pozorování výš než ve 45° bez zalomení.

Jakou variantu byste preferovali pro nejlepší pozorovací zážitek/univerzálnost? (počítám s investicí kolem 7-8 tisíc). Našel by se v okolí Prahy někdo s binohlavou nebo binolídlákem, kdo by mě přes to nechal kouknout?
16" SW goto dobson + C9.25 na EQ6-R, ASI 2600mc
ladis

Příspěvek od ladis »

moje zkušenost včeně binohlavy Denkmeier na 102/500 modifikovaném: sežeň a kup Somet binar 25x100 či Zeiss 25x100 (to samé, lepší optika, průchodnost). Je to nebe a dudy. 90st ZP, ideální velikost výstupní pupily, na DSO super stroj, ideálně s UHC, to je nirvána na mlhoviny. Viz můj report, který sepisuji jinde.
Obrázek
Ladislav Červinka
Dansemacabre

sežeň a kup Somet binar 25x100 či Zeiss 25x100jenže tohle řešení je už v relaci 15-20 tisíc, a to bohužel dvakrát až třikrát překračuje můj cenový limit :(
aktuálně v bazaru http://www.sbazar.cz/lenaduskova/detail ... nar-25x100, kdyby měl někdo zájem
ladis

Příspěvek od ladis »

Bohužel tento Somet z tohoto inzerátu jsem již koupil (chtěl jsem mít i originálního Zeisse i "následníka" Somet binar), tento kus není tedy už k dispozici...

Jinak rozumím, samozřejmě i binohlava ve spojení s modifikovaným 102/500 dá ukázat nádherným pohledům, o tom žádná. Pokud se zespod Baader T2 hranolu našroubuje 2" UHC Astronomik, je to na mlhoviny skoro dokonalé. A za pár korun.
Obrázek
Ladislav Červinka
Dansemacabre

Když jsem teď četl tvůj report http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 63/433#433 , měl jsem chvíli nutkání prodat ledvinu a sehnat si něco podobného, ale střízlivější a racionální řešení bude levnější binohlava v kombinaci s tím, co už mám (tedy žádný baader T2 a 2" UHC, ale 1,25" filtry a hranol z číny).

Je pod tmavou oblohou opravdu tak brutální rozdíl mezi binohlavou+102/500 a tím zeiss/sometem? Nejlíp by to bylo někde vidět na vlastní oči, ale to se asi nepoštěstí.
ladis

Příspěvek od ladis »

Ano, je to značný rozdíl. To bino 25x100 má nejen o dost větší světelný zisk, ale především ohromující 90st zorné pole. To dělá hodně též...

Ale pořád tvrdím, že "Tvá" varianta je též výborná! Takto jsem pozoroval předtím a je též špička. Určitě ale našetři na 2" UHC, ale musí být Astronomik (slabší, než Lumicon), aby Ti zůstaly hvězdy v poli!

S Tvojí sestavou jsem minulý rok pozoroval mj. Kalifornii, též někde zde reportováno.

Obrázek
Ladislav Červinka
Odpovědět