Ahoj,
chci nahradit setový SUPER 10 mm okulárem, který by měl větší zorné pole a cenu do dvou tisíc. Používán bude na SW 80/400. Co mi doporučíte?
Náhrada za SUPER 10mm
- SIRIUS_758
Náhrada za SUPER 10mm
O něco větší zorné pole a komfortnější pokoukání bude mít levný ( 1080,-Kč v SUPRA ), ale velmi slušný, SW Planetary 9mm (58°). Ještě větší pole ( 70°), ale o něco méně komfortní pohled dá Erfle širokoúhlý okulár TS WA 12mm za 1200,-Kč. Přesně 10mm okulár uvedených požadavků v uvedené cenové relaci není k dispozici.
Je možné zakoupit ještě i starší 9mm širokoúhlý okulár Sky Ultra Wide 66° za 890,-Kč. Není tak pěkně mechanicky provedený a bude opticky o něco horší, než výše uvedené okuláry. Ale většina uživatelů zde na fóru je s ním spokojena.
Je-li prioritou co nejlepší obraz i na kraji pole, tak bych vzhledem ke světelnosti refraktoru 80/400 doporučil ten SW Planetary 9mm.
Je možné zakoupit ještě i starší 9mm širokoúhlý okulár Sky Ultra Wide 66° za 890,-Kč. Není tak pěkně mechanicky provedený a bude opticky o něco horší, než výše uvedené okuláry. Ale většina uživatelů zde na fóru je s ním spokojena.
Je-li prioritou co nejlepší obraz i na kraji pole, tak bych vzhledem ke světelnosti refraktoru 80/400 doporučil ten SW Planetary 9mm.
- David Svatoš
Náhrada za SUPER 10mm
Ano, má. Kouká se do něj příjemně. A za ty peníze je to velice slušný okulár.
Triedr: BPC 7x35, 8x40, 20x60, Zeiss 8x30, 7x50, 10x50; Celestron 25x70
Dobson SW 200/1200, Refra ED-80 na EQ3-2, Lídlskop 70/700 na Astro-3,
Dobson SW 200/1200, Refra ED-80 na EQ3-2, Lídlskop 70/700 na Astro-3,
Náhrada za SUPER 10mm
Okulárů SW Planetary a dalších se zabudovaným barlowem se trochu bojím. Mám z této řady okulár 5 mm a pozorovat s ním mi není příjemné kvůli nutnosti se dívat přesně v optické ose. Stačí nepatrně pohnout hlavou a není vidět nic. Někde jsem četl, že je to důsledkem zabudovaného barlow členu. Je to pravda?
SW 80/400
- SIRIUS_758
Náhrada za SUPER 10mm
V tom případě Vás lituju, protože máte těžko splnitelné požadavky.. Dívá-li se Vám špatně do okulárů SW Planetary, budete hledat těžko viditelně komfortnější okuláry i za podstatně větší peníze - protože např. u cca 2/3 produkce TeleVue byste shledal to samé..včetně nové řady Ethos..
Nejkomfortněší pokoukání je do okulárů Pentax XW ( 70°), ovšem ty stojí téměř 5x více..
Nejkomfortněší pokoukání je do okulárů Pentax XW ( 70°), ovšem ty stojí téměř 5x více..
Náhrada za SUPER 10mm
Děkuju za informace. Netušil jsem, že se tato neříjemná vlastnost projevuje i u okulárů daleko dražších.
Se setovými okuláry jsem z hlediska pohodlí spokojen. Pokud bych použil barlow, staly by se také citlivé na správnou polohu oka?
Jaké konstrukce jsou okuláry SUPER, které se dodávají s dalekohledy SkyWatcher? Plossl, Kellner či nějaké další?
Se setovými okuláry jsem z hlediska pohodlí spokojen. Pokud bych použil barlow, staly by se také citlivé na správnou polohu oka?
Jaké konstrukce jsou okuláry SUPER, které se dodávají s dalekohledy SkyWatcher? Plossl, Kellner či nějaké další?
SW 80/400
Náhrada za SUPER 10mm
Plosel to není, jedná se o modifikace kellneru, už to tu bylo několikrát a něco je i na oficiálních stránkách
http://www.skywatchertelescope.net/swti ... class2=502
Dále si dovolím citovat kolegu:
Jedná se o okuláry RK (Reversed Kellner),nikoli o Plössly.. Tedy dubletem je kolektivní čočka.Praktický rozdíl - trošku větší pole a bez zkreslení,na rozdíl od Plösslu.Trošku větší barvička na kraji pole.Větší,a tedy příjemnější oční relief..Výborná ostrost na ose..To znamená - výborný planetární okulár,ale podobně jako klas.Kellner nemá rád světelný objektiv,např.Dobsony..Je výborný v katadioptrech a binohlavách,klas.refraktorech i EDčkách.
P.S. - rozborku jsem dělal u 20mm a 10mm,ale asi to bude u všech stejné
http://www.skywatchertelescope.net/swti ... class2=502
Dále si dovolím citovat kolegu:
Jedná se o okuláry RK (Reversed Kellner),nikoli o Plössly.. Tedy dubletem je kolektivní čočka.Praktický rozdíl - trošku větší pole a bez zkreslení,na rozdíl od Plösslu.Trošku větší barvička na kraji pole.Větší,a tedy příjemnější oční relief..Výborná ostrost na ose..To znamená - výborný planetární okulár,ale podobně jako klas.Kellner nemá rád světelný objektiv,např.Dobsony..Je výborný v katadioptrech a binohlavách,klas.refraktorech i EDčkách.
P.S. - rozborku jsem dělal u 20mm a 10mm,ale asi to bude u všech stejné
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII