Paracorr visuální -umístění do výtahu, nastavení

Okuláry, filtry, hledáčky a vše ostatní, co patří k pořádnému pozorování.
Odpovědět
AlesU
Věk: 52

Příspěvek od AlesU »

Ahoj,
potřeboval bych poradit s osazením visuálního Paracorru do okulárového výtahu. Když ho zasunu do 2" adaptéru, tak nezaostřím s 1/25" okuláry. Předpokládám, že bude potřeba Paracorr dostat hlouběji do výtahu. Nemáte s tím někdo zkušenosti? Jedná se o OV dodávaný se SkyWatcher dobsony.Existuje na to případně nějaká redukce ?

Jakým způsobem nastavit správnou polohu "tunable top", když nemám k dispozici žádný TeleVue okulár? Existuje na to nějaký fígl nebo se to prostě musí otestovat v reálu na hvězdném poli?
Díky

Celestron CPC 1100; LUNT H-alfa 35mm; Megrez 72; Triedr KOWA Genesis 8x33, okuláry Vixen LVW 41, Hyperion Aspheric 31, Hyperion 24,Hyperion 13,Morpheus 17,5 Morpheus 9.
mkcz
Věk: 59

Příspěvek od mkcz »

To AlesU:

Použití Paracorru prodlužuje ohnisko koeficientem 1,15. To znamená, že jej "vytáhne" u Tvého newtona více z tubusu. Nevěřím, že nezaostříš libovolné 1,25-kové okuláry. U některých ohnisek a konstrukcí to půjde a u některých ne. Věřím, že může být problém u delších ohnisek orthoskopických okulárů ale to je třeba pouze moje zkušenost s ohledem na rozsah mého okulárového výtahu na dobsonu.

Jinak "tunable top" nastavíš přesně na hvězdách. Doporučuji mít dobře provedenou kolimaci a potom nastavit a zafixovat polohu "topu" Paracorru pro daný okulár. Poté jsou hvězdy krásně bodové až do kraje. Radost pohledět :).

S pozdravem mkcz
Na vesmíru je nejúžasnější to, že jej můžeme pozorovat.
AlesU

Příspěvek od AlesU »

mkcz: Díky za odpověď, mám problém se zaostřením delších ohnisek, třeba s Plosslem 20mm. Odstraním tu originální 2" redukci a nechám si vyrobit krátkou redukci tubus- Paracorr , cca 0,5- 1cm(pak už nebude problém- ověřeno pozorováním)
Při použití orig. redukce z okulárového výtahu na 2", která je cca 4cm vysoká, jsem sice s Hyperiony zaostřil ale výtahem stačilo vyjet pouze o pár mm z jeho nejnižší pozice. Tubusek výtahu zůstal zasunutý do tubusu dalekohledu, což se mně moc nelíbí z hlediska zbytečného stínění.
Aleš

Celestron CPC 1100; LUNT H-alfa 35mm; Megrez 72; Triedr KOWA Genesis 8x33, okuláry Vixen LVW 41, Hyperion Aspheric 31, Hyperion 24,Hyperion 13,Morpheus 17,5 Morpheus 9.
AlesU

Příspěvek od AlesU »

Doporučuji mít dobře provedenou kolimaci a potom nastavit a zafixovat polohu "topu" Paracorru pro daný okulár.Jestli tomu dobře rozumím, tak bude pravděpodobně třeba měnit polohu "topu" dle použitého okuláru... (používám Hyperiony+Plossly)...
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Pravděpodobně ano, pokud bude nevykorigování v kraji hodně vidět.
Řešil jsem u svého UltraLight Dobsona s mojí směskou okulárů ten samý probém, ještě umocněný malým zdvihem výtahu.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
g
Věk: 64

Příspěvek od g »

používal jsem Baader korektor u mého bývalého GSO 300/1500 a nebyl jsem moc spokojený - koma se výrazně zlepšila, ale byl horší kontrast a hvězdy nebyly úplně bodové - tak jako např. ve 2/3 pole drbohlavova 250/1500 bez korektoru...
Nyní uvažuji o pořízení paracorru k OO 250/1600..
Moje otázka: je rozdíl v kvalitě výrazně znatelný (Baader - Paracorr
)?
AlesU

Příspěvek od AlesU »

Měl jsem oba korektory, rozdíl je velmi znatelný. Jednoznačně doporučuji Paracorr, jiná cesta není.
Aleš
mkcz
Věk: 59

Příspěvek od mkcz »

Též jsem měl oba (Paracorr v současnosti používám) a rozdíl mezi nimi potvrzuji. Baader rozhodně není "nepoužitelný" korektor ale je o něm známo, že neposkytuje obraz s takovou ostrostí a to se týká i zobrazení na ose. Na druhou stranu, neznám jiný komakorektor v té cenové kategorii takže není s čím jej porovnávat.
Paracorr je ve srovnání s Baaderem jinde cenou a poskytuje v porovnání s ním jiný komfort pro vizuální pozorování, protože je vybaven nastavitelnou vrchní částí dle typu okuláru a obraz hvězd je skutečně bodový. Bohužel, pokud člověk fotí pomocí zrcadlovky, potom musí mít ještě fotografický Paracorr. Chlapci ze "zeleného údolí" vědí, jak ty bankovky z nás dostat :).

Jenom závěrem; pohled na Měsíc přes mého dobsona s Paracorrem + Pan 24mm je naprosto úžasný a nikdy jsem takový obraz v žádném dalekohledu jiné konstrukce neviděl.

S pozdravem mkcz
Na vesmíru je nejúžasnější to, že jej můžeme pozorovat.
Lukemon
Věk: 45

Příspěvek od Lukemon »

O Paracorru jsem už něco přečetl,že dělá s newtona "ED refraktor" a jak jsou přes něj vidět pěkně planety.
Zájímá mě jaký efekt udělá při pozorování mlhovin,jsem totiž zvyklí na tohle:
http://www.astro.cz/galerie/v/uzivatele ... 8/lukemon/ nemusím přešroubovávat stále filtr.
Po koupi Paracorru by se mě nechtělo investovat do 2" UHC Lumicon.
Dále mě zajímá když dám na okulár filtr a vložím do Paracorru jestli nepoškrabu nějaké sklo,všiml jsem si totiž že Naglery mají různě dlouhé upevnovací barely.
Skoušel někdo do Paracorru okuláry SW Planetary?
Jinak doufám že okuláry co mám uvedené pod čarou budou v Paracorru fungovat bez úpravy výtahu Crayford na SW dobsonu.
Dobson SW 250/1200,  N 150/750, ED80/600 na AZ-4,  TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°,  Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°,  SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70,  UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Paracorr rovná pole a v přiměřeně velkém poli prakticky odstraní  komu. Co od něj víc čekáš ? Taková kresba, jako je bez Paracorru na ose, je  s Paracorrem prakticky i ve vzdálenost ivíce jak 18 mm od osy.
Paracorr nedělá z Newtona ED refraktor, Newton i bez Paracorru je na ose daleko lepší než jakékoliv ED. Paracorr jen rozšiřuje  kvalitní pole i  dále od osy.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
mpe

Příspěvek od mpe »

Po koupi Paracorru by se mě nechtělo investovat do 2" UHC Lumicon.
Dále mě zajímá když dám na okulár filtr a vložím do Paracorru jestli nepoškrabu nějaké sklo,všiml jsem si totiž že Naglery mají různě dlouhé upevnovací barely.

V Paracorru je možné s Naglery a Panoptiky i Ethosy používat běžné 1.25" filtry bez obav. Zkoušel jsem většinu okulárů TV i staré a nové provedení filtrů Lumicon. Pozor je třeba dávat s některými barlows.
stana

Příspěvek od stana »

V Powermate 2'' můžu používat taky 1,25'' filtry...ALE musím použít redukci 1.25''.
Nelze použít do 2'' Powermate tu okulárovou 2'' sukni s našroubovaným 1,25'' filtrem, páč pak kolize a filtr se zarazí o sklo Powermate..
Jinak byl někde návod toho vláčku, co před čím /Powermate, Paracor, okulár, ale už nevím v jakém pořadí ty první dva...Každopádně to sice lze, ale na můj vkus už moc skla..
Volil jsem spíš Powermate pro namnožení ohnisek okulárů před kvalitou zobrazení až do samotných okrajů..Holt něco za něco a myslím si, že moje volba nebyla od věci..
Paracor zůstává v delším výhledu a zatím o něm neuvažuju.. 8-)
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
g
Věk: 64

Příspěvek od g »

Není mi zcela jasná záležitost týkající se použití paracorru při zvětšeních, kdy koma leží v hranici pole:
příklad - parab. zrcadlo f/6 má pole, s komou pod vizuální hranicí, široké cca 9mm. Je paracorr přínosem i pro taková zvětšení, kdy okulár generuje pole široké např. 7mm?

MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Koma roste lineárně od osy. Takže vizuální hranice závisí na zvětšení, kdy ruší a kdy ne.
Mím zkušenost takovou, že posune-li se Jupiter o více než svůj průměr od osy v dalekohledu 1:5, zv. 200x , je to již na obrazu vidět.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Lukemon
Věk: 45

Příspěvek od Lukemon »

Je nějaký rozdíl mezi těmi to TV Paraccory?

http://www.televue.co.uk/paracorr.htm

http://www.dalekohledy.cz/webmagazine/p ... 0&idp=1974

nebo je to jen jiný starší vzhled,ale funkce stejné i rozměry?
Dobson SW 250/1200,  N 150/750, ED80/600 na AZ-4,  TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°,  Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°,  SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70,  UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
Odpovědět