Okuláry Televue
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Okuláry Televue
Jen snad majitelé Pan 19 by se mohli přiznat, zda jim nevadí a není nepříjemný ten "jen" 13 mm oční reliéf a takže s pravdou ven!
Já osobně s tím žádný problém nemám, kouká se do něj výborně.
Já osobně s tím žádný problém nemám, kouká se do něj výborně.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Okuláry Televue
Teď se dívám na odkaz "Tip na výhodný nákup" a tam uvádí prodejce u Pan-24 oční reliéf 11 mm a u Pan-19 10 mm...To je snad nějaká hloupost ne?
::)
http://www.astronomics.com/main/product ... t_id/PAN19
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Okuláry Televue
Teď se dívám na odkaz "Tip na výhodný nákup" a tam uvádí prodejce u Pan-24 oční reliéf 11 mm a u Pan-19 10 mm...To je snad nějaká hloupost ne?
Kdyz tam v te tabulce klinknes na slova Eye relief, tak si muzes precist vysvetleni.
Kdyz tam v te tabulce klinknes na slova Eye relief, tak si muzes precist vysvetleni.
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Okuláry Televue
O.K. Moc tomu ale nerozumím a tak budu věřit MMysovi a ostatním, že se do něj příjemně kouká...

Ještě dodám, že zorné pole má sice menší než Ethos, ale při tom ohnisku a zvětšení to není takový fofr pozorovaného objektu přes zorné pole..
S E-8 na Saturnu to bylo v pohodě, ale s planetárním skaj-wočrem při 300 x to už byla dost pošťuchovaná za utíkajícím objektem..Taky proto jsem sáhl po drahém E-8 okuláru..

Toš jsem si ho objednal a měsíc budu o chlebu a pivu..
/jestli mě nebude šmakovat, tak se picnu.. ;D/
Myslím ten okulár..
Ještě dodám, že zorné pole má sice menší než Ethos, ale při tom ohnisku a zvětšení to není takový fofr pozorovaného objektu přes zorné pole..
S E-8 na Saturnu to bylo v pohodě, ale s planetárním skaj-wočrem při 300 x to už byla dost pošťuchovaná za utíkajícím objektem..Taky proto jsem sáhl po drahém E-8 okuláru..
Toš jsem si ho objednal a měsíc budu o chlebu a pivu..
/jestli mě nebude šmakovat, tak se picnu.. ;D/
Myslím ten okulár..
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Okuláry Televue
Toš kua napište někdo, že tem okulár stojí za houbelec.. ;D 
/Ale je to krasavec!/
A teda věřím, že bude skvěle fungovat vedle E-13 a E-8...
Táákže tři zelené a opravdu konec zvonec...Jináč sbalené kufry a finíto šupem pod most do krabice od lednice..
/Ale je to krasavec!/
A teda věřím, že bude skvěle fungovat vedle E-13 a E-8...
Táákže tři zelené a opravdu konec zvonec...Jináč sbalené kufry a finíto šupem pod most do krabice od lednice..
Okuláry Televue
Nic Ti nebudu rozmlouvat, jen nechápu, jaký přínos proti E 13 čekáš ? Já vidím jen mínusy( menší pole, menší zvětšení, méně tmavá obloha)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Okuláry Televue
Já ten Panoptik mám/budu mít/ jako alternaci že do malokuka a do Dobsona...
S tou setovou 25-kou se mi DSO utápí v obou dalekohledech v přesvětlené obloze...
A na Ethose 17 mm nemám prachy a ani dvoupalcové filtry... :-/
Dost možná, že jsem chtěl zalepit "díru" mezi 13 mm a 25 mm...
No co už...Věřím, že to bude good..
/Každopádně dík za názor/..
P.S Ještě bych Ti chtěl poděkovat za to, žes mi rozmluvil teda asi nepřímo kup toho Naglera 26 či 22 mm, a radši jsem bral E-8 mm!
Tákže naprostá spokojenost a i když se tu hádáme, tak ty rady nepouštím rozhodně jedním uchem tam a druhým ven...
I když mám svoji tvrdou hlavu a ...
Ještě dodám, co jsem pochytil na Americkém fóru a který názor mi byl nejbližší!
Měl tam někdo "jen" tři okuláry! E-8, E 13 a pak Naglera 26-ku a Powermate 2x a jeho resumé bylo o tom, že nic víc nepotřebuje!

A teda ještě, že se "zbavil/prodal" Naglery 5 - 6 - 7 - 11 - 13 a 17 mm!
S tou setovou 25-kou se mi DSO utápí v obou dalekohledech v přesvětlené obloze...
A na Ethose 17 mm nemám prachy a ani dvoupalcové filtry... :-/
Dost možná, že jsem chtěl zalepit "díru" mezi 13 mm a 25 mm...
No co už...Věřím, že to bude good..
/Každopádně dík za názor/..
P.S Ještě bych Ti chtěl poděkovat za to, žes mi rozmluvil teda asi nepřímo kup toho Naglera 26 či 22 mm, a radši jsem bral E-8 mm!
Tákže naprostá spokojenost a i když se tu hádáme, tak ty rady nepouštím rozhodně jedním uchem tam a druhým ven...
I když mám svoji tvrdou hlavu a ...
Ještě dodám, co jsem pochytil na Americkém fóru a který názor mi byl nejbližší!
Měl tam někdo "jen" tři okuláry! E-8, E 13 a pak Naglera 26-ku a Powermate 2x a jeho resumé bylo o tom, že nic víc nepotřebuje!
A teda ještě, že se "zbavil/prodal" Naglery 5 - 6 - 7 - 11 - 13 a 17 mm!
- SIRIUS_758
Okuláry Televue
V okamžiku, kdy vyzkoušíš v tvém bojleru Pano 19ku v binohlavě na Saturnu, a uvidíš ten úžasně prostorový obraz této planety s rodinou měsíčků, tak nebudeš o chlebu a levném pivu měsíc, ale půl roku.. ;D Některé okuláry jsou prostě prostorovější, než ty ostatní..
Já jsem zastáncem "hustější" řady okulárů. Až když si v praxi člověk mnohokrát ověří, v jak úzkém pásmu potřebného ohniska okuláru se v daných povětrnostních podmínkách optimální obraz pohybuje, tak to pochopí..Hlavně u planet.. Každý dalekohled má jinde optimum, při kterém je funkce přenosu kontrastu nejlepší.. Takže nelze toto zjednodušit na doporučení, že silnější 13mm okulár bude mít tmavší pozadí než 19mm.. Rozdíl mezi TV okuláry 13 a 19mm je u mne někdy už moc velký. V binohlavě na planetách se stane, že i rozdíl mezi Plösslem 15 a 20mm je tak na doraz..
Zkrátka - může-li si člověk dovolit hustejší řadu okulárů, dostane ze svého dalekohledu maximum..tím spíš, má-li přístrojů ještě víc.. Je to stejné, jako když chodím po horách a řeším, kolik objektivů do fotobaťohu na tuto túru přibalím..abych pak nezjistil, že tento záběr chtěl jiné sklo.. Někdo je nadšený s úžasně povedených fotek krajiny z běžného kompaktu, jenže netuší,že kdyby měl i jiná ohniska, mohl by mít záběrů ještě víc..
Okuláry Televue
Než tvůj příspěvek dočtu, tak bych tě chtěl poopravit v tom, že Ethos dá kontrastnější obraz než Nagler!

A proč to tvrdím!? Jsem měl Naglera 7 mm a teď E-8 mm a je o fous lepčí a jeho obraz ostrý a kontrastní se blíží v podstatě spešl planetárním Plosslům od TV..! Nebo nevím, ale ten Saturn a ta ostrost obrazu mi vyrazila dech a čučel jsem jak puk!!! A to si nedělám legraci!!

P.S. To Sirius: Rozumím tvému příspěvku..ALE přeci jen to, co každému sedí maximálně, je už vychtávka po několika nocích pod oblohou..a tak nějak sto lidí - sto chutí..

P.S.2. Až dorazí, tak toho Panoptika otestuju a napíši resumé...
Ale vedle Ethosů to bude mít setsakra těžké..

Páč oběma E-čkama jsem naprosto nadšený!
A proč to tvrdím!? Jsem měl Naglera 7 mm a teď E-8 mm a je o fous lepčí a jeho obraz ostrý a kontrastní se blíží v podstatě spešl planetárním Plosslům od TV..! Nebo nevím, ale ten Saturn a ta ostrost obrazu mi vyrazila dech a čučel jsem jak puk!!! A to si nedělám legraci!!
P.S. To Sirius: Rozumím tvému příspěvku..ALE přeci jen to, co každému sedí maximálně, je už vychtávka po několika nocích pod oblohou..a tak nějak sto lidí - sto chutí..
P.S.2. Až dorazí, tak toho Panoptika otestuju a napíši resumé...
Ale vedle Ethosů to bude mít setsakra těžké..
Páč oběma E-čkama jsem naprosto nadšený!
- SIRIUS_758
Okuláry Televue
Musíš číst pozorně - já psal o horší ostrosti Ethose,nikoli o kontrastu..Ethos je z modernějších skel, nicméně dle objektivních testů je kontrast horší než u Panoptiků a Pentaxů XW, což Zdeněk Řehoř ověřil v testu na Posecu u ohniska 13mm..A u ostrosti je naměřeno to, co uvádím já..
Ovšem 8ku jsem neviděl, tak ji neposuzuji, stejně tak k ní Naglera 7mm. Ale kdysi jsem porovnával T6 Naglery a pak si koupil ty nejlepší - 13 a 9mm.
Některé Naglery úplně nejlepší kontrast nemají, tak je pravděpodobné, že Ethos může některé předčit. Co se týče transmise,ta je slabší stránkou Naglerů a je to vidět už při letmém pohledu skrz ně oproti bílé ploše. Taky je při tom vidět, že Ethos má průchozí ztráty menší než Nagler, bude tedy jeho obraz mírně jasnější.
Ovšem 8ku jsem neviděl, tak ji neposuzuji, stejně tak k ní Naglera 7mm. Ale kdysi jsem porovnával T6 Naglery a pak si koupil ty nejlepší - 13 a 9mm.
Některé Naglery úplně nejlepší kontrast nemají, tak je pravděpodobné, že Ethos může některé předčit. Co se týče transmise,ta je slabší stránkou Naglerů a je to vidět už při letmém pohledu skrz ně oproti bílé ploše. Taky je při tom vidět, že Ethos má průchozí ztráty menší než Nagler, bude tedy jeho obraz mírně jasnější.
Okuláry Televue
O.K.

Těším se na toho Panoptika!
Ohledně srovnání Naglerů s Ethosy asi navštiv americké fórum..

Těším se na toho Panoptika!
Ohledně srovnání Naglerů s Ethosy asi navštiv americké fórum..
- SIRIUS_758
Okuláry Televue
Mno,amíky v tomto po mnohaletých zkušenostech beru s nadhledem a opatrně, hlavně u ovací kolem novinek..Poté, co jsem se 2x napálil.. >:( To německá fóra mám radši a úplně nejkritičtější okolo okulárů jsou poláci..
Okuláry TeleVue jsou kultovní záležitost a zvlášť v Americe se kolem nich chodí po špičkách.. Chci tím říct to, že firma TeleVue nemá moc ráda kritiku ( rovněž osobní zkušenost ), dává to najevo, nepřipouští, že se jim občas něco nepovede, nebo že by mohli něco vylepšit.. Výsledek je takový,že u okulárů TeleVue se mlčky odpouštějí nedostatky, které by jiné firmě hned tak neprošly.. Spousta okulárů TV má očnice jen pro parádu,přitom ten kousek gumy je vzhledem k nemalé ceně okuláru za pakatel.. A nejeden okulár TV je opatřen cedulkou, že při odšroubování barelu se na vás vysypou čočky ! ? ! ...které by měly být dotaženy s citem, aby se nedeformovaly, či dokonce nepraskly při necitlivém dotažení. Nemluvě o tom, že by měla být zaručena aspoň nějaká prachotěsnost a vlhkotěsnost.. Toto ušetření jednoho závitového kroužku je pro mne naprosto zarážející a málokterý výrobce si toto dovolí i u podstatně levnějších okulárů.. Jak obrovský rozdíl oproti Pentaxům, které můžete hodit do akvária..
Okuláry TeleVue jsou kultovní záležitost a zvlášť v Americe se kolem nich chodí po špičkách.. Chci tím říct to, že firma TeleVue nemá moc ráda kritiku ( rovněž osobní zkušenost ), dává to najevo, nepřipouští, že se jim občas něco nepovede, nebo že by mohli něco vylepšit.. Výsledek je takový,že u okulárů TeleVue se mlčky odpouštějí nedostatky, které by jiné firmě hned tak neprošly.. Spousta okulárů TV má očnice jen pro parádu,přitom ten kousek gumy je vzhledem k nemalé ceně okuláru za pakatel.. A nejeden okulár TV je opatřen cedulkou, že při odšroubování barelu se na vás vysypou čočky ! ? ! ...které by měly být dotaženy s citem, aby se nedeformovaly, či dokonce nepraskly při necitlivém dotažení. Nemluvě o tom, že by měla být zaručena aspoň nějaká prachotěsnost a vlhkotěsnost.. Toto ušetření jednoho závitového kroužku je pro mne naprosto zarážející a málokterý výrobce si toto dovolí i u podstatně levnějších okulárů.. Jak obrovský rozdíl oproti Pentaxům, které můžete hodit do akvária..
Okuláry Televue
Je fajn, že se tady zase jednou objevila kritika na něco "nedotknutelného". Napadlo mě k těm ethosům asi tolik, že to až tak převratná záležitost není, aspoň co se týče velikosti ZP, kvalitu při krajích ZP posoudit nemůžu. Somet binar 25X100 měl, pokud vím, okuláry se ZP 90°. ATC vyrábí už pěkně dlouho okuláry se ZP 94° a vzhledem k obecně dobré pověsti okulárů ATC zřejmě budou i tyto kvalitní...
Obecně nemám s drahými americkými výrobky nejlepší zkušenosti. Vždycky o nich výroce tvrdí, jak jsou úžasné a převratné, ale skutek utek- jsou jen o něco lepší, ale zato o hooodně dražší. Netvrdím, že to chci zobecňovat na výrobky TV, ale pokud koupíme něco precizního např. od evropského výrobce, bude to levnější a pravděpodobně s lépe vychytanýma mouchama.
Příklad- koupil jsem si v roce 2002 "locerno" mini mag lite na dva tužkáče za 850,-. Reflektorek sice byl navržen počítačem, asi do tvaru dost podobného paraboloidu, ale měl takovou vůli v závitu, že to postrádá význam. Jako každý jiný plastový reflektorek se po delším svícení v okolí žárovky mírně "připálil", tj. zmatněl. Ale to okolí, popravdě bylo o něco užší, než u ostatních baterek. Krycí sklíčko bylo plastové, takže se časem poškrábalo. Baterka, přesto, že byla závratně drahá, neměla vyřešeny přechodové odpory kontaktů- stačilo trochu zaštěrchat a hned svítila silněji, nebo slaběji a příliš nepomohlo ani roztáhnutí pružinky dole. Při přílišném dotažení hlavy s reflektorkem hrozilo zničení reflektorku mechanickým namáháním- prasknutí- prostě tenký plastový výlisek. A nejhorší věc, kvůli které jsem byl rád, že jsem se baterky zbavil? První, výrobcem dodaná žárovka, provozovaná na 2 NiMH odešla po deseti hodinách provozu. Druhá taktéž. Další, tentokráte od výrobce Energizer, odešla taky po deseti hodinách. Jiná, neznačková po cca šesti hodinách. Přitom byly žárovky závratně drahé (mám pocit tak 40Kč za kus). Kvalitní kryptonky, co kupuji na náměstí u kostela v Boskovicích vydrží asi 100 hodin a nezčernají po dvou hodinách provozu (nezčernají nikdy). Edit: Jo, a ještě jedna věc. Údajně vodotěsná... ...ale když ji dáte jen pod stříkající vodu, uvidíte jak ta těsnění perfektně těsní. No, nekup to za ty prachy.
Příklad 2 z elektroniky. LT, MAXIM, ... ...no jo, ale AD vyrábí taky precizní věci, ale podstatně levněji. Ale je fakt, že kdysi jsem si na jeden spešl účel koupil za nějakých 160Kč LT1013CN8 (dvojtý lo pow trochu přesnější OZ, vstupy až k - napájení).
Tak doufám, že nikoho nepobouří můj neastronomický příklad, i ten je poučný a v amatérské astronomii využitelný.
Obecně nemám s drahými americkými výrobky nejlepší zkušenosti. Vždycky o nich výroce tvrdí, jak jsou úžasné a převratné, ale skutek utek- jsou jen o něco lepší, ale zato o hooodně dražší. Netvrdím, že to chci zobecňovat na výrobky TV, ale pokud koupíme něco precizního např. od evropského výrobce, bude to levnější a pravděpodobně s lépe vychytanýma mouchama.
Příklad- koupil jsem si v roce 2002 "locerno" mini mag lite na dva tužkáče za 850,-. Reflektorek sice byl navržen počítačem, asi do tvaru dost podobného paraboloidu, ale měl takovou vůli v závitu, že to postrádá význam. Jako každý jiný plastový reflektorek se po delším svícení v okolí žárovky mírně "připálil", tj. zmatněl. Ale to okolí, popravdě bylo o něco užší, než u ostatních baterek. Krycí sklíčko bylo plastové, takže se časem poškrábalo. Baterka, přesto, že byla závratně drahá, neměla vyřešeny přechodové odpory kontaktů- stačilo trochu zaštěrchat a hned svítila silněji, nebo slaběji a příliš nepomohlo ani roztáhnutí pružinky dole. Při přílišném dotažení hlavy s reflektorkem hrozilo zničení reflektorku mechanickým namáháním- prasknutí- prostě tenký plastový výlisek. A nejhorší věc, kvůli které jsem byl rád, že jsem se baterky zbavil? První, výrobcem dodaná žárovka, provozovaná na 2 NiMH odešla po deseti hodinách provozu. Druhá taktéž. Další, tentokráte od výrobce Energizer, odešla taky po deseti hodinách. Jiná, neznačková po cca šesti hodinách. Přitom byly žárovky závratně drahé (mám pocit tak 40Kč za kus). Kvalitní kryptonky, co kupuji na náměstí u kostela v Boskovicích vydrží asi 100 hodin a nezčernají po dvou hodinách provozu (nezčernají nikdy). Edit: Jo, a ještě jedna věc. Údajně vodotěsná... ...ale když ji dáte jen pod stříkající vodu, uvidíte jak ta těsnění perfektně těsní. No, nekup to za ty prachy.
Příklad 2 z elektroniky. LT, MAXIM, ... ...no jo, ale AD vyrábí taky precizní věci, ale podstatně levněji. Ale je fakt, že kdysi jsem si na jeden spešl účel koupil za nějakých 160Kč LT1013CN8 (dvojtý lo pow trochu přesnější OZ, vstupy až k - napájení).
Tak doufám, že nikoho nepobouří můj neastronomický příklad, i ten je poučný a v amatérské astronomii využitelný.
SW planetary 58°-2,5/400/8,7 (f/zv/zp')
SW 1,25/2''-70°-3,5/286/15+5/200/21+8/125/34+13/77/55
SW 2''-80°-20/50/96
Hyperion zoom-24-8/42-130/72-33
Filtry:ATC-všechny barevné+FX2,polarizační OMEGON
SW 1,25/2''-70°-3,5/286/15+5/200/21+8/125/34+13/77/55
SW 2''-80°-20/50/96
Hyperion zoom-24-8/42-130/72-33
Filtry:ATC-všechny barevné+FX2,polarizační OMEGON
Okuláry Televue
To grajda:
Jen pro upřesnění -> žádné "americké" nebo "evropské" výrobky už téměř neexistují, téměř vše se již vyrábí na dálném východě...
Jsou jen "americké" nebo "evropské" firmy, které ty výrobky prodávají a navrhují (a i konkrétní konstrukční návrh se někdy dělá na východě). Jde tedy o to, jakou kvalitu chce daná firma dodat a jak dobré má vývojové kanceláře. Mám i zkušenosti opačné, kdy "evropské" výrobky nesahají těm "americkým" po paty a to jak kvalitou tak cenou.
Myslím, že záleží na segmentu trhu a konkrétních technologiích - v něčem má navrch Evropa jinde zase U.S.A. ;)
EDIT: A jinde zase Japonci - např. v herních konzolích nemají konkurenci
Sorry za OT
Jen pro upřesnění -> žádné "americké" nebo "evropské" výrobky už téměř neexistují, téměř vše se již vyrábí na dálném východě...
Jsou jen "americké" nebo "evropské" firmy, které ty výrobky prodávají a navrhují (a i konkrétní konstrukční návrh se někdy dělá na východě). Jde tedy o to, jakou kvalitu chce daná firma dodat a jak dobré má vývojové kanceláře. Mám i zkušenosti opačné, kdy "evropské" výrobky nesahají těm "americkým" po paty a to jak kvalitou tak cenou.
Myslím, že záleží na segmentu trhu a konkrétních technologiích - v něčem má navrch Evropa jinde zase U.S.A. ;)
EDIT: A jinde zase Japonci - např. v herních konzolích nemají konkurenci
Sorry za OT
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 
Okuláry Televue
Také řeknu na adresu okulárů TeleVue svůj názor. Myslím, že si odůvodněný respekt určitě zaslouží a jednoznačně patří na jedno z nejvyšších míst na žebříčku. V některých kombinacích vlastností nemají konkurenci a prokazují svým majitelům výbornou službu. Kdo jich několik vlastní a pozoruje s nimi, ví o čem mluvím. Příběh Televue okulárů není přece o tom, že mají všechny vlastnosti úplně nejlepší ze všech okulárů v galaxii ale o alchymii jejich kombinací u jednotlivých typů. Já osobně je hodnotím z hlediska nabízených vlastností, šíře nabídky a její kvality jako číslo 1 na trhu.
Zmíním ještě také dalšího známého výrobce Pentax, který je zcela určitě pro srovnatelné okuláry TeleVue kvalitní konkurencí.
S pozdravem mkcz
Zmíním ještě také dalšího známého výrobce Pentax, který je zcela určitě pro srovnatelné okuláry TeleVue kvalitní konkurencí.
S pozdravem mkcz
Na vesmíru je nejúžasnější to, že jej můžeme pozorovat.