Pokud jste ještě nezaznamenali: Tele Vue posunuli kvalitativní laťku před konkurencí a představili na letošní konferenci NEAF novou řadu okulárů Ethos, která se vyznačuje 100° zdánlivým zorným polem. Zatím byl představen jen prototyp s nejoblíbenějším ohniskem 13mm. Ale další prý budou následovat.
Asi je těžké hodnotit tento konkrétní výrobek, který jsme zatím nikdo asi neviděli, ale účastnící NEAFu mluví po zkoušce na umělých hvězdách a umělém Saturnu v superlativech. Stránky Tele Vue jsou už druhý den totálně přetížené...
Má někdo osobní zkušenost s takto širokými okuláry? Pokud ano, jaké jsou vaše pocity? Dokážete pojmout tak široké zorné pole? Někdo mám problém už s 82° klasických Naglerů...
Chtěl jsem sem tuto zajímavou zprávu dát a koukám ona už tu je více informace jsem dal i na http://www.skymaster.cz/?p=78.
V každém případě může být řada aplikací, kde se takto velké zorné pole využije i když např. nepůjde přehlédnout najednou nemusí se hýbat dalekohledem a hlavně mi u některých okulárů připadá jako bych byl v té obloze a to je krásný pocit.
Celestron CGE1400 SC355mm,Celestron C11GPS SC280mm,Televue TV-NP127 127mm APO FlatField refraktor,SW-80ED 80mm ED refraktor SBIG-ST2000XM CCD kamera, StellaCamII TV kamera, 100mm H-alfa refraktor....
SKYMASTER napsal: Chtěl jsem sem tuto zajímavou zprávu dát a koukám ona už tu je více informace jsem dal i na http://www.skymaster.cz/?p=78.
V každém případě může být řada aplikací, kde se takto velké zorné pole využije i když např. nepůjde přehlédnout najednou nemusí se hýbat dalekohledem a hlavně mi u některých okulárů připadá jako bych byl v té obloze a to je krásný pocit.
Podle lidí co se s Ethosem koukali, je až neuvěřitelné, že se Al Naglerovi podarilo zkorigovat "rectilinear distortion" (pardon, ale neznám odpovídající správný překlad). To byla velká slabina Naglerů a hlavně Panoptiků, kdy zorné pole tvořilo "soudek", takže třeba svislý telefonní sloup v okraji pole byl sice perfektně ostrý, ale silně zakřivený.
Ethos by tak mohl být velice dobře použitelný i pro denní prozorování.
Jsem zvědavý na cenu. Pokud bude cena alespoň trochu přijatelná, chtěl bych si alespoň jeden Ethos koupit. Nejspíš zrovna ten 13mm.
Jedná se o tzv. zkreslení v zorném poli. Může býti poduškovité a soudkovité.
Roste-li zvětšení od středu k okraji zorného pole nastává zkreslení poduškovité vzroste-li od okraje projevuje se obraz jako soudkovitý.
Tato vada se projevuje více u krátkoohniskových soustav a většího zorného pole s asymetrickými členy okuláru.
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Napr. bino hlavica Televue s parom Ethosov ?
8)To bude fungovat jen s těmi smajlíky.
Pole Naagleru neprohlédneš jedním pohledem, je potřeba přitom natočit i hlavu. To tak nějak u binonástavce nepůjde, musel by být ještě gumový
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
MilAN napsal:
To bude fungovat jen s těmi smajlíky.
Pole Naagleru neprohlédneš jedním pohledem, je potřeba přitom natočit i hlavu. To tak nějak u binonástavce nepůjde, musel by být ještě gumový
Somet ma takmer 90stupnov a ide to.
Namiesto hlavou som gulal ocami ;D
Tak prototyp okuláru Ethos 13mm úspěšně válcuje americké starparties. Podle ohlasů bývá z něj bývá průměrně 95% pozorovatelů velmi nadšeno a 4.9% "jen" nadšeno.
Čistě náhodou - už jste se s ním někdo díval?
Zatím se ještě nedá koupit ani nebyla oznámena cena, ale jak tak čtu ty ohlasy, tak můj doposud nejpoužívanější okulár Nagler 13 Type 6 bude velice rychle hledat nový domov
mpe napsal: Podle lidí co se s Ethosem koukali, je až neuvěřitelné, že se Al Naglerovi podarilo zkorigovat "rectilinear distortion" (pardon, ale neznám odpovídající správný překlad). To byla velká slabina Naglerů a hlavně Panoptiků, kdy zorné pole tvořilo "soudek", takže třeba svislý telefonní sloup v okraji pole byl sice perfektně ostrý, ale silně zakřivený.
Ethos by tak mohl být velice dobře použitelný i pro denní prozorování.
Jsem zvědavý na cenu. Pokud bude cena alespoň trochu přijatelná, chtěl bych si alespoň jeden Ethos koupit. Nejspíš zrovna ten 13mm.
"rectilinear distortion" dle Ottova slovníku "zpitvoření obrazu", dnes se užívá "zkreslení".
Kafka
Refraktor 135/1602 s Chromacorem N, LUNT 35/400, Dobson SW 254/1200, Zeiss 63/840, SW ED 80/600, binar Zeiss 50/540, Somet binar 25x100, triedr Tento 20x60, triedr Zeiss Jenoptem 10x50w, kukátko Kasai WideBino 2,3x40.....
Mpe: nedochází tady k matení pojmů ? Rektilineární pokud vím znamená, že zobrazuje přímky právě jako přímky, tedy bez zkreslení. Naopak silné soudkové zkreslení má objektiv typu rybí oko, který přímky kreslý prohnuté.
Pojem "rektilineární zkreslení" se používá pro subjektivní vjem, kdy jsou právě díky rektilineární projekci zobrazené objektu u kraje deformované takovým zvláštním způsobem. Byl jsem líný vyřezávát něco ze snímku mým objektivem, a po chvilce hledání na netu jsem našel třeba tuhle ukázku z rohu pole 17mm objektivu:
Tomuto se říká rektilineární zkreslení, a pokud by tam místo hlavy bylo něco s přímkovými liniemi, všechny budou přímkové. Tedy rozhodně ne žádné soudkové zkreslení. Pokud tedy předchozí okuláry kreslí přímky prohnuté (tedy to co jsem viděl na Hadraparty přes tvé okláry), tak se nejednalo o rektilineární zkreslení. Právě naopak, pokud se podařilo to soudkové zkreslení vykorigovat, a bude to kreslit přímky jako přímky, tak objekty v kraji pole budou trpět tím, co je na tom obrázku. Z tohoto pohledu mi ale přijde zobrazení se soudkovým zkreslením příjemnější.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Eyepiece Distortion
Technical Reference: Telescope Optics by Rutten & Van Venrooij, page 169
“Distortion becomes especially important in wide-field eyepieces. In discussing distortion, however, one must clearly distinguish between rectilinear distortion and angular magnification distortion. For terrestrial telescopes, it is often required that straight lines in the focal surface look straight in the eyepiece. For zero rectilinear distortion, the following relationship should apply:
y = f ∙ tan ß
where y is the off-axis distance in the focal plane, ß the image angle from the optical axis, and f the focal length of the eyepiece.
For astronomical observation, however, it is important that the angular magnification remains constant over the field. For instance, the angular distance between double stars should be the same and a round object (a planet) should retain its shape whether viewed in the center of the field or at the edge of the field. In this case, the following relationship should apply:
y = f ∙ ß
where ß is expressed in radians.
With zero angular magnification distortion, straight lines on a focal plane appear curved in a pincushion fashion, with the curvature becoming greater the farther they lie from the center. It is impossible to correct an eyepiece simultaneously for rectilinear and angular magnification distortion.”
Al Nagler notes:
For reference, the maximum angular magnification distortion of the new 13mm Ethos is no more than 1% at any point in the 100˚ field
Z toho vyplývá přesně to, co jsem si myslel, a co jsem sledoval tím linkem v příspěvky výše. Takto širokoúhlé astronomické okuláry nemohou být rektilineární - jak by se ti líbilo, kdyby se ti Saturn na kraji pole roztahoval do šířky v radiálním směru ??? Pak je ale nutno se smířit s prohnutými liniemi. Viz předposlední odstavec citace.
Takže ETHOS bude mít linie opět zakřivené.
Pozn. U okulárů, které nejsou tak širokoúhlé (třeba pro použití v pozorovacích dalekohledech), se dá okulár optimalizovat na rektilineární zobrazení, protože rektilineární zkreslení objektů v kraji nebude téměř patrné.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Lepší rektilineární obraz v tak širokém zorném poli bude jistě vykoupen daleko vyšší cenou a tato novinka bude jistě současným hitem mezi okuláry.
Ten link jsem tam dal vzhledem k dostupným informacím o okuláru. Dík za informaci o ceně. Chtělo by ještě sehnat příslušný graf distorze v obrazovém poli u okuláru.