Jak funguje binokulární nástavec?

Okuláry, filtry, hledáčky a vše ostatní, co patří k pořádnému pozorování.
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Takhle to ale neljde nasimulovat. Zakryj si 1/2 objektivu dalekohledu ( a je jedno jestli před nebo za objektivem), a obraz uvidíš celý ! ne rozdělený na polovičku. Bude tam jen 1/2 světla. a to je ten případ mikroskopického nástavce, kde se světlo rozděluje za objektivem, ale ještě daleko před ohniskem.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
3J

Příspěvek od 3J »

Aha, z tohoto jsem to tak pochopil :

carlos napsal: Jeste jedna vec: Havelka uvadi, ze binonastavce k mikroskopum jsou bud takove, ze konstrukce umoznuje pozorovat kazdym okem jen jednu polovinu obrazu. Jina konstrukce (s polopropustnym zrcadlem) umoznuje sledovat kazdym okem cely obraz. Je jedno, ktery z nich bych k dalekohledu pouzil? Myslim, ze pro tento ucel by to chtelo spis ten s polopropust. zrcadlem. Je to tak?
Domnivam se, ze u te prvni var. nelze dosahnout kyzeneho stereoskopic. efektu (i kdyz, u astrodalekohledu o plastickem videni asi nelze mluvit...)
C.
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
3J

Příspěvek od 3J »

Díky teď už to chápu dokonale.
carlos

Příspěvek od carlos »

Tady (str. 277 dole + obr. na nasledujici strane)

http://tsunami.upol.cz/Chlup/Fuka-Havel ... .html#TOC8

se pise, ze "...pomoci polokruhovych clon umistenych ve vystupni pupile je dosazeno prostoroveho zobrazeni predmetu." Jak tomu mam rozumet? "Prostorove zobrazeni" a "stereoskopicky obraz" nejsou 2 pojmy pro jedno a totez?
Newton 200/800 a TENTO triedr 10x50
KpS
Věk: 80
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KpS »

carlos napsal: Tady (str. 277 dole + obr. na nasledujici strane)

http://tsunami.upol.cz/Chlup/Fuka-Havel ... .html#TOC8

se pise, ze "...pomoci polokruhovych clon umistenych ve vystupni pupile je dosazeno prostoroveho zobrazeni predmetu." Jak tomu mam rozumet? "Prostorove zobrazeni" a "stereoskopicky obraz" nejsou 2 pojmy pro jedno a totez?Nástavec typu a), tedy klín, je použitelný pouze blízko za objektivem a smysluplné použití je pouze u mikroskopu. V normálním dalekohledu by mohl být až v blízkosti ohniska a došlo by k tomu, co jsem psal v minulém příspěvku, k tomu, co zkoušel 3J.
Nástavec typu b) může být za objektivem kdekoliv, pokud stačí jeho průměr. Výstupní pupily jsou obrazem vstupní pupily (v podstatě objektiv) a zacloníme-li je tak, jak je popsáno, bude každé oko vidět obraz sice celý, ale tvořený jen polovinou objektivu. V mikroskopu dojde ke stereoskopickému (prostorovému) vidění a u dalekohledu také, ovšem pouze pro dostatečně blízké objekty. Bez těchto clon ke stereoskopickému (prostorovému) efektu v mozku nedojde.
Karel
carlos

Příspěvek od carlos »

KpS napsal:
Nástavec typu a), tedy klín, je použitelný pouze blízko za objektivem a smysluplné použití je pouze u mikroskopu. V normálním dalekohledu by mohl být až v blízkosti ohniska a došlo by k tomu, co jsem psal v minulém příspěvku, k tomu, co zkoušel 3J.
Nástavec typu b) může být za objektivem kdekoliv, pokud stačí jeho průměr. Výstupní pupily jsou obrazem vstupní pupily (v podstatě objektiv) a zacloníme-li je tak, jak je popsáno, bude každé oko vidět obraz sice celý, ale tvořený jen polovinou objektivu. V mikroskopu dojde ke stereoskopickému (prostorovému) vidění a u dalekohledu také, ovšem pouze pro dostatečně blízké objekty. Bez těchto clon ke stereoskopickému (prostorovému) efektu v mozku nedojde.
Jasne, takhle nejak jsem to potreboval vysvetlit. Diky!

daliborktk

Příspěvek od daliborktk »

MilAN napsal: Porovnání nebude vůbec jednoduché, pokusím se je rozdělit na dílčí problémy
...
2/ Velikost pole. V binonástavci bude pole ohraničeno velikostií výstupních hranolů, která se sice nepatrně liší podle značek, ale lze počítat s průměrem 24 mm. To u refraktoru 150/750 dává velikost pole 1,8°, u Binaru je cca 3,7°
...
....
Zdravím,
můžeš prosím uvést jako metodou lze vypočítat velikost pole z velikosti výstupních hranolů (z jejich "průměru")? Pravděpodobně to patří mezi základní vzorce, ale zatím jsem to nenašel. Provádíš ty výpočty ručně nebo je to složitější a je lepší nějaký program?

Uvítal bych třeba příklad Reflektor 200/1000, ve spojení s binokulárním nádstavcem Williem Optics

http://www.williamoptics.com/prod_acc/b ... tures0.htm

udávají "průměr hranolu" 20mm a dodávají k tomu okuláry f=20 W.A. (66stupňů).

Dodávají k tomu ještě barlow 1.6x kvůli ostření, ale rád bych znal tu hodnotu bez tohoto barlow(snad to půjde zaostřit...).

Mimochodem, nemáte někdo s tímto binonádstavcem nějaké zkušenosti? Je za docela dostupné peníze...
mpe

Příspěvek od mpe »

daliborktk napsal:

Zdravím,
můžeš prosím uvést jako metodou lze vypočítat velikost pole z velikosti výstupních hranolů (z jejich "průměru")? Pravděpodobně to patří mezi základní vzorce, ale zatím jsem to nenašel. Provádíš ty výpočty ručně nebo je to složitější a je lepší nějaký program?

Uvítal bych třeba příklad Reflektor 200/1000, ve spojení s binokulárním nádstavcem Williem Optics

Dodávají k tomu ještě barlow 1.6x kvůli ostření, ale rád bych znal tu hodnotu bez tohoto barlow(snad to půjde zaostřit...).

Ahoj Dalibore,

myslím si, že žadný konkrétní vzorec není. Tak jak to chápu, průměr hranolů omezuje zorné pole tím způsobem, že funguje jako clona a omezuje tak maximální field-stop okuláru.

Mohl si to názorně vidět na Ostravici na příkladu dvou Panoptiků 24 (field stop 27mm) a binohlavy s menším průměrem hranolů (pokud si správně pamatuju) kolem 22mm.
kavka
Věk: 71

Příspěvek od kavka »

To KpS:
S vysokou pravděpodobností mám mikroskopický nástavec typu a) (klín). Nerozpouzdřil jsem jej, ale žádné kruhové clonky, dělící výstupní pupily tam nejsou. (Nebo by byly až součástí specielně k tomu účelu určených okulárů?). Při použití u dalekohledu je rozdělení svazku paprsků poblíž ohniskové roviny objektivu. V každém okuláru ale pozoruji obraz, např. Slunce, celý, dokonce bez patrné změny jasu v zorném poli. Subjekrivně vnímám použití nástavce jako přínos (Měsíc, Slunce, Saturn) Hodlám ještě ověřit na dvojhvězdách uvažovaný pokles rozlišovací schopnosti, ale na uvedených objektech jsem nic podobného nezaznamenal a vždy u jasného objektu vnímal jednoznačně jako přínos.
Kafka
Refraktor 135/1602 s Chromacorem N, LUNT 35/400, Dobson SW 254/1200, Zeiss 63/840, SW ED 80/600, binar Zeiss 50/540, Somet binar 25x100, triedr Tento 20x60, triedr Zeiss Jenoptem 10x50w, kukátko Kasai WideBino 2,3x40.....
carlos

Příspěvek od carlos »

To KpS & ostatni majitele mikroskopickeho binonastavce: Mohli byste uvest, jaky typ nastavce mate, popr. foto?
Docela zajimave povidani na toto tema+schemata konstrukci jsem nasel v knize: Optika a optické prístroje / Jaromír Hajda. Nejsou tam sice zadne diferencialni rovnice, ale mozna ze o to vic praktickych veci se tam dozvi clovek astronom, optik - amater.
C.
KpS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KpS »

kavka napsal: To KpS:
S vysokou pravděpodobností mám mikroskopický nástavec typu a) (klín). Nerozpouzdřil jsem jej, ale žádné kruhové clonky, dělící výstupní pupily tam nejsou. (Nebo by byly až součástí specielně k tomu účelu určených okulárů?). Při použití u dalekohledu je rozdělení svazku paprsků poblíž ohniskové roviny objektivu. V každém okuláru ale pozoruji obraz, např. Slunce, celý, dokonce bez patrné změny jasu v zorném poli. Subjekrivně vnímám použití nástavce jako přínos (Měsíc, Slunce, Saturn) Hodlám ještě ověřit na dvojhvězdách uvažovaný pokles rozlišovací schopnosti, ale na uvedených objektech jsem nic podobného nezaznamenal a vždy u jasného objektu vnímal jednoznačně jako přínos.Proč si myslíš, že máš typ a) ? Podívej se do nástavce z druhé strany (třeba bez okulárů, proti světlému pozadí) a zakryj jeden či druhý výstup. U typu a) by mělo být patrné půlení. U typu b) by celé pole mělo být stejnoměrné jedním vstupem a tmavé tím druhým.
Zkus si nakreslit, jak by šly u obou typů paprsky z druhé strany.
Karel
kavka
Věk: 71

Příspěvek od kavka »

Že mám typ a) soudím právě podle absence těch kruhových clon. Každopádně díky za radu. Až se dostanu do Rovenska, hned vyzkouším.
Kafka
Refraktor 135/1602 s Chromacorem N, LUNT 35/400, Dobson SW 254/1200, Zeiss 63/840, SW ED 80/600, binar Zeiss 50/540, Somet binar 25x100, triedr Tento 20x60, triedr Zeiss Jenoptem 10x50w, kukátko Kasai WideBino 2,3x40.....
KpS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KpS »

daliborktk napsal: Zdravím,

Mimochodem, nemáte někdo s tímto binonádstavcem nějaké zkušenosti? Je za docela dostupné peníze...
Nejprve tedy quote MilAN:
...
2/  Velikost pole.  V binonástavci bude pole ohraničeno velikostií výstupních hranolů, která  se sice nepatrně liší podle značek, ale lze počítat  s průměrem 24 mm. To u refraktoru 150/750  dává velikost pole 1,8°, u Binaru  je cca 3,7°
...Úhly jsou malé a tak těch 24 mm je ze vzdálenosti 750 mm vidět pod úhlem 24/750 radiánů t.j. 1,8°. Pro Váš případ by to bylo 20/1000, tedy 1,1°.

Zaostřit se Vám u toho newtona a bez barlow asi nepodaří. Výrobce uvádí optickou délku nástavce 100 mm. Vyndáte-li zaostřený okulár a dáte binonástavec, musíte sjet o těch 100 mm blíže k zrcadlu.
Karel
KpS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KpS »

kavka napsal: Že mám typ a) soudím právě podle absence těch kruhových clon. Každopádně díky za radu. Až se dostanu do Rovenska, hned vyzkouším.Ty clony pro typ b) jsou ne moc praktické "plus", vkládané do výstupní pupily, tedy mezi okulár a oko. Měl jsem kdysi dva nástavce s dělící kostkou a tak, jak jsem je koupil, taky žádné clony ve výbavě neměly. Lépe je si zde pod clonou představit kus papíru, v každé ruce jeden.
Karel
Odpovědět