Příspěvek #200 od Giedi Prime » 17. 11. 2020, 01:10
Zdravím,
s pozorováním oblohy se považuji stále za začátečníka, nicméně po těch několika bezměsíčných nocí strávených na různých místech v okolí Brd si stále nejsem jistý, jak to s tím seeingem je. Rád bych si tedy ujasnil pár věcí. Pochopil jsem, že se seeing může v čase měnit - zajímalo by mne jak moc je pak běžné zaznamenat velké změny v seeingu (tj. markantní zhoršení nebo zlepšení podmínek), pokud strávím někde venku třeba polovinu noci - je to běžná věc nebo spíš výjimka? Několikrát se mi již stalo, že začnu mít během noci (v podstatě náhle) dojem, jako by obloha byla najednou taková rozmytá (jako bych se díval přes tlusté sklo), kdy MHV tak nějak pocitově poklesne a obloha není tak kontrastní a průzračná. Nejsem si v těchto situacích často jistý, zda je to únava mých očí nebo mozku či skutečná změna seeingu nebo snad počasí. Napadlo mne, zda může být příčinou vysoká řídká oblačnost - existuje něco takovýho, kdy se zdá, že jste pod jasnou oblohou, ale něco tam vysoko v atmosféře je, co omezuje jas slabších hvězd? Snažil jsem se na tyto otázky hledat odpověď v diskuzích kolem seeingu, ale na toto konrétně jsem nenarazil, ač to tu určině již někde padlo... Nebo seeing způsobuje čistě jen mihotání/blikání hvězd a s tím spojený rozmázávání obrazu, ale na MHV nemá až tak zásadní vliv (někdo zde uvádí, že když je seeing špatný, tak se věnuje místo planetám jen DSO)? diky
10" dobson (GSO 880), okuláry Baader Hyperion + Morpheus, hledáčky Rigel QuikFinder + Celestron 9x50 RACI, triedr Nikon Monarch HG 8x42