Moc mi v tom článku nedávají smysl ty čísla. Světlo z pilířů k nám letí něco málo přes 7000 let a už nyní pozorujeme prachový oblak po výbuchu supernovy. To by ale musela vybouchnout před více než 7000 lety, ne?
No to sa mi nejak nezda. Pokial ma moje skromne znalosti fyziky neklamu, tak elektromagneticke vlnenie (a teda aj vsetky vlnove dlzky svetla a mimo viditelneho spektra) sa vo vakuu siria rychlostou "c" a teda rovnako rychlo. Ako potom moze byt dalekohladom pozorovatelny jav, ktory "pre pozemstanov nie je este pozorovatelny". Jedine, ze by kvoli okolitemu "nevakuovemu" prostrediu doslo k tak vyraznemu omeskaniu niektorych vlnovych dlzok?
To je trošku jinak, záření supernovy samozřejmě dorazí rychlostí blízkou c, a my ten jev zaznamenáme. Ovšem obálka letící hmoty (částic) která bude interagovat s mlhovinou, letí rychlostmi nižšími. Můžeme to třeba porobnat s CME na Slunci. O erupci a s ní spojené CME se dozvíme za 8minut. Vyvržené částice ovšem zasáhnou atmosféru až za několik dní.
A stejně je to podle mne s tou mlhovinu. Než k ní doletí vyvržené částice, které ji začnou "likvidovat" bude to nějaký čas trvat (respektive již se tak stalo, ale se zpožděním od elektromagnetického záření) a stejným zpožděním my uvidíme vizuální "ozvěnu" tohoto jevu.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
nnexus napsal: Moc mi v tom článku nedávají smysl ty čísla. Světlo z pilířů k nám letí něco málo přes 7000 let a už nyní pozorujeme prachový oblak po výbuchu supernovy. To by ale musela vybouchnout před více než 7000 lety, ne?
Ano. Je to tam napsane dost zmatene. Jde o to, ze svetlo z vybuchu supernovy doletelo na Zemi pred nekolika tisici lety, proto to patrani ve starych cinskych zaznamech. Supernova samozrejme vybuchla o tech sedm tisic let drive. Ted je ze Zeme videt sireni tlakove vlny k pilirum, zatimco "v realnem case" uz tlakova vlna pilire smetla.
JHA - Durko napsal: Ako potom moze byt dalekohladom pozorovatelny jav, ktory "pre pozemstanov nie je este pozorovatelny". Jedine, ze by kvoli okolitemu "nevakuovemu" prostrediu doslo k tak vyraznemu omeskaniu niektorych vlnovych dlzok?Precti si clanek poradne. Dalekohled pozoroval sirici se tlakovou vlnu, ne destrukci sloupu. A za tisic let budeme pozorovat tu destrukci, az tlakova vlna ke sloupum dorazi. Vzhledem k dobe letu svetla k te udalosti ovsem uz doslo ( pred cca sesti tisici lety ), zadny dalekohled v okoli Zeme ji ovsem jeste pozorovat nemohl. Je to predpoved zhrouceni sloupu, ne pozorovani.