Losmandy G-11 Gemini

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 18541
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

Re: Losmandy G-11 Gemini

Příspěvek #61 od MilAN » 30. 01. 2019, 11:39

Určitě bych vyzkoušel i při tom špatném najetí a srovnání na dotyčnou hvězdu pomocí tlačítek ovládání, nechat montáž zaparkovat. Potom bych vypnul napájení, povolil ustanovky, nastavil montáž sám do výchozí polohy. A potom normálně zapnout a zkusit znovu .Ustavovat pro GoTo na 2 hvězdy, (3 mohou být např. u SW problém !)
Naposledy upravil(a) MilAN dne 30. 01. 2019, 13:30, celkem upraveno 1 x.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
LukasNestak
Příspěvky: 896
Registrován: 11. 07. 2018, 17:27
Bydliště: Sereď
Věk: 36

Re: Losmandy G-11 Gemini

Příspěvek #62 od LukasNestak » 30. 01. 2019, 13:14

V návode píšu, že je ideálne ustanoviť aspoň na 3 hviezdy "na jednej strane oblohy V alebo Z".Ale po tom ako mi ukázala prvú hviezdu, tak som nepokračoval na ďalšie, ale radšej som všetko prekontroloval a hľadal chybu.

Skúsim ju dať hneď po zapnutí zaparkovať či to pomôže. Počas včerajších skúškach som ju pár krát dal zaparkovať, ale stále ukázala úplne mimo. Pre istotu som aj nastavil ručne parkovaciu polohu. Keď zvolím zaparkovať, tak zaparkuje tam kam treba - smer Polárka.

Stále mám pocit, ako keby bola niekde chyba v nadstavenom čase alebo polohe. Niečo podobné som mal na predošlej montáži a chyba bola, že som nezvolil letný čas "odchylka bola 15st". Ale 150st už nebude chyba v letnom čase "v návode píšu treba si pripočítať +1h pre letný čas". Zdá sa mi, že dráha hviezdy by aj mohla byť správna, ale poloha je asi o 10h posunutá.
T7m_6Dmod_qhy10_gs190/50mm_N250f4CFmod_LosmandyG11Geminy1
http://astrofotky.cz/~Nestak

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 18541
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

Re: Losmandy G-11 Gemini

Příspěvek #63 od MilAN » 30. 01. 2019, 13:37

LukasNestak píše:Skúsim ju dať hneď po zapnutí zaparkovať či to pomôže. Počas včerajších skúškach som ju pár krát dal zaparkovať, ale stále ukázala úplne mimo. .

To určitě nepomůže.
Přečti si znovu, co jsem tam napsal v předešlém příspěvku a zkus to. Nemusí to ale řešit problém, pokud bude ještě jinde, ale tohle je klasický postup, pokud má montáž enkodéry. Pokud je nemá nebo jdou vypnout, nechám najet na hvězdu , odpojím ustanovky a ručně( bez ovladače) na ni přesně namířím. Utáhnu ustanovku a nechám zaparkovat. V obou případech to po opětovném startu musí najet na 1. hvězdu už slušně,
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
LukasNestak
Příspěvky: 896
Registrován: 11. 07. 2018, 17:27
Bydliště: Sereď
Věk: 36

Re: Losmandy G-11 Gemini

Příspěvek #64 od LukasNestak » 30. 01. 2019, 14:42

MilAN píše:Určitě bych vyzkoušel i při tom špatném najetí a srovnání na dotyčnou hvězdu pomocí tlačítek ovládání, nechat montáž zaparkovat. Potom bych vypnul napájení, povolil ustanovky, nastavil montáž sám do výchozí polohy. A potom normálně zapnout a zkusit znovu .Ustavovat pro GoTo na 2 hvězdy, (3 mohou být např. u SW problém !)

Chápem to takto:
- ďalekohľad nechám nasmerovaný na Polárku
- zapnem montáž - ponechám všetky navolené údaje
- zvolím si Align Telescope - GoTo Bright Star
- vyberiem si hviezdu zo submenu
- nechám montáž natočiť na na hviezdu "v mojom prípadne úplne mimo"
- vypnem napájanie
- manuálne nastavím ďalekohľad na Polárku "utanovkami"
- nakoniec zapnem ďalekohľad
Chápem to dobre, či?

Inak vstup na enkodéry na montáži je, ale nemám žiadne, ktoré by som tam napojil. Jedine že by boli na motoroch a ovládané by boli cez káble k motorom "motory majú RJ-45 káble".
T7m_6Dmod_qhy10_gs190/50mm_N250f4CFmod_LosmandyG11Geminy1
http://astrofotky.cz/~Nestak

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 18541
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

Re: Losmandy G-11 Gemini

Příspěvek #65 od MilAN » 30. 01. 2019, 14:56

Tak ještě jednou. Nemáš enkodéry , tak platí ta druhá varianta:
Pokud je nemá nebo jdou vypnout, nechám najet na hvězdu , odpojím ustanovky a ručně( bez ovladače) na ni přesně namířím. Utáhnu ustanovku a nechám zaparkovat.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
LukasNestak
Příspěvky: 896
Registrován: 11. 07. 2018, 17:27
Bydliště: Sereď
Věk: 36

Re: Losmandy G-11 Gemini

Příspěvek #66 od LukasNestak » 30. 01. 2019, 16:27

Chápem. Ak bude jasno tak to dnes skúsim.
T7m_6Dmod_qhy10_gs190/50mm_N250f4CFmod_LosmandyG11Geminy1
http://astrofotky.cz/~Nestak

Chemik1
Příspěvky: 97
Registrován: 03. 06. 2017, 22:36
Bydliště: Český Brod

Re: Losmandy G-11 Gemini

Příspěvek #67 od Chemik1 » 31. 01. 2019, 16:53

To Lukasnestak - tuhle montáž mám. Když jsem s ní začínal, tak jsem přehodil RA a DEC kabely a dělalo to podobné věci :D . Jinak na stránce https://gemini-2.com/ jsou dost podrobné návody na všechno ohledně téhle montáže.
Refraktor TEC 160 FL (160/1120), SCT C14 (356/3910)

Uživatelský avatar
LukasNestak
Příspěvky: 896
Registrován: 11. 07. 2018, 17:27
Bydliště: Sereď
Věk: 36

Re: Losmandy G-11 Gemini

Příspěvek #68 od LukasNestak » 31. 01. 2019, 18:03

Samozrejme počasie mi nedovolí aby som čokoľvek skúšal :( Už vidím že všetko zabudnem, keď sa za týždeň vyjasní.
V podstate za posledného 1,5 mesiaca boli 2-3 príležitosti niečo skúšať. Proste zákon schválnosti :)

Káble som spájal tak ako bolo napísane na motoroch a montáži - pre istotu to skontrolujem :)
T7m_6Dmod_qhy10_gs190/50mm_N250f4CFmod_LosmandyG11Geminy1
http://astrofotky.cz/~Nestak

Uživatelský avatar
LukasNestak
Příspěvky: 896
Registrován: 11. 07. 2018, 17:27
Bydliště: Sereď
Věk: 36

Re: Losmandy G-11 Gemini

Příspěvek #69 od LukasNestak » 05. 02. 2019, 18:05

MilAN píše:Tak ještě jednou. Nemáš enkodéry , tak platí ta druhá varianta:
Pokud je nemá nebo jdou vypnout, nechám najet na hvězdu , odpojím ustanovky a ručně( bez ovladače) na ni přesně namířím. Utáhnu ustanovku a nechám zaparkovat.

Spravil som to ako si písal a počas parkovania som ju musel na tvrdo vypnúť, lebo by narazila do statívu "išla úplne mimo".
Keď som ručne namieril na vybranú hviezdu tak som ju mal potvrdiť? Lebo ako si písal, tak som ručne namieril a dal zaparkovať "nepotvrdil pozíciu hviezdy".
T7m_6Dmod_qhy10_gs190/50mm_N250f4CFmod_LosmandyG11Geminy1
http://astrofotky.cz/~Nestak

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 14873
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 46
Kontaktovat uživatele:

Re: Losmandy G-11 Gemini

Příspěvek #70 od MMys » 05. 02. 2019, 18:49

Jenže ty ji nesmíš vypnput, musíš ji fakt nechat dojet tam kam potřebuje. Tedy povolit ustanovky, aby to proklouzlo. Vždyť ti to Milan psal. Tak znova, najet s povolenými ustanovkami, A´t si to jede kam chce, namířit na hvězdu, utahnout.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 18541
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

Re: Losmandy G-11 Gemini

Příspěvek #71 od MilAN » 05. 02. 2019, 18:50

Tak tohle budeš muset probrat s nějakým majitelem nebo bývalým majitelem těchto montáží a hlavně jim přesně popsat svůj postup, aby si ho oni mohli nasimulovat na své montáži a tak přijít na to, co a kde je špatně.Nějak nechápu, proč by se měla zrovna Losmandy chovat jinak, algoritmy , které ty montáže používají, se nemohou lišit - sférická astronomiie je jen jedna. Stejně si myslím, že máš někde nastaveny špatně výchozí hodnoty.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
LukasNestak
Příspěvky: 896
Registrován: 11. 07. 2018, 17:27
Bydliště: Sereď
Věk: 36

Re: Losmandy G-11 Gemini

Příspěvek #72 od LukasNestak » 05. 02. 2019, 19:37

Mňe sa tiež zdá že mám zle udané východiskové hodnoty.
Napríklad keď teraz zapnem montáž tak mi ukáže hodnoty "moje prednastavé - uložené hodnoty":
Losmandy G11
level 4
UTC 1902.05 18:39
E17 44´
+48 18´
T7m_6Dmod_qhy10_gs190/50mm_N250f4CFmod_LosmandyG11Geminy1
http://astrofotky.cz/~Nestak

Uživatelský avatar
LukasNestak
Příspěvky: 896
Registrován: 11. 07. 2018, 17:27
Bydliště: Sereď
Věk: 36

Re: Losmandy G-11 Gemini

Příspěvek #73 od LukasNestak » 05. 02. 2019, 20:08

Teraz som skúsil aligh na Sirius.
Vyzerá to tak že odchylka 150st je v RA ose. Viacmenej stačilo povoliť ustanovky iba na RA ose, DEC osu som musel iba minimálne upraviť.
T7m_6Dmod_qhy10_gs190/50mm_N250f4CFmod_LosmandyG11Geminy1
http://astrofotky.cz/~Nestak

Uživatelský avatar
LukasNestak
Příspěvky: 896
Registrován: 11. 07. 2018, 17:27
Bydliště: Sereď
Věk: 36

Re: Losmandy G-11 Gemini

Příspěvek #74 od LukasNestak » 05. 02. 2019, 22:21

Už by to mohlo byť v poriadku. Skúsil som iný režim štartu "Warm start", ale všetky údaje ostali totožné s predošlími štartmi. Predtým som dával Warm restart a ako prvý "prvé zapnutie" som dal Cold Start.
Aj tak je divné prečo sa to tak chovalo. Pravdepodobne budem musieť ešte pár krát poriadne prelúskať 105 stranový návod.

Inak ďakujem všetkým za ochotu poradiť.
T7m_6Dmod_qhy10_gs190/50mm_N250f4CFmod_LosmandyG11Geminy1
http://astrofotky.cz/~Nestak

Uživatelský avatar
LukasNestak
Příspěvky: 896
Registrován: 11. 07. 2018, 17:27
Bydliště: Sereď
Věk: 36

Re: Losmandy G-11 Gemini

Příspěvek #75 od LukasNestak » 07. 02. 2019, 22:51

Montáž začala vypisovať hlásenie *interrupted* keď zvolím navádzanie na objekt.
Bude to tým že som nenavolil SET SAFETY LIMIT? Myslel som si že má nejaký put sebazáchovy :) už automaticky navolený.
Mám navoliť limity a už by sa nemalo ukazovať hlásenie *interrupted*?
T7m_6Dmod_qhy10_gs190/50mm_N250f4CFmod_LosmandyG11Geminy1
http://astrofotky.cz/~Nestak


Zpět na “Montáže a navigace”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host