Polární ustavení EQ montáže

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 21180
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 72

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #391 od MilAN » 03. 12. 2020, 09:08

Promiň, že to píšu, ale moderátor nemá co čistit diskusi, má dbát na dodržování pravidel. Podud nejsou porušována, měl by se chovat asi jako každý jiný diskutující - diskutovat, ne mazat. A už vůbec neprobírat, který příspěvek je přínosný a který ne- i kdyby na to měl čas.
A místo, aby ses nějak postavil k tomu smazání, tak jsi smazal ty příspěvky, které k tomu vyjádřily.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 21180
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 72

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #392 od MilAN » 03. 12. 2020, 16:56

Pokud to z mého příspěvku není moc jasné, tak tě ještě jednou žádám o vrácení těch následných příspěvků, aby celá ta diskuse a peripetie s tím měly nějakou kontinuitu. A nemusíš mi zase vyhrožovat v SZ mazáním, tenhle příspěvek jasně souvisí s tématem.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 1733
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #393 od hades » 03. 12. 2020, 22:40

1) Tvé poslední dva příspěvky nijak nesouvisí s tématem ustavení EQ montáže.
2) Nijak jsem ti nevyhrožoval, pokud to tak vnímáš, je mi to líto, ale záměr to nebyl.
3) Žádost se zamítá, původní diskuzi jsem i na tvou žádost vrátil. Těch 5 příspěvků, které tu vznikly v mezičase, bylo opět mimo téma a jenom se zabývaly tím, proč jsem to smazal.
A opět tě nabádám, tentokrát veřejně, přestaň psát příspěvky mimo téma "Polární ustavení EQ montáže". Jestli se chceš vyjádřit k mému moderování, založ si nové téma v příslušné sekci.
William Optics FluoroStar 110, ASI294MC Pro, EQ-6 R, QHY 5-II M, RaspberryPi 4, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky

Uživatelský avatar
hamr
Příspěvky: 3323
Registrován: 27. 12. 2006, 01:50
Věk: 61

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #394 od hamr » 05. 02. 2021, 16:11

Dám to sem, snad to odpovídá tématu.
Asi stupidní dotaz, ale nikdy jsem neměl GOTO montáž a na jaře se chystám nahradit stařičkou EQ6 SynTrek s ručním naváděním za nějakou EQ6 s GOTO. Fotím jen planety a občas Měsíc. Pochopil jsem správně, že není bezpodmínečně nutné přesné polární ustavení (na Polárku z pozorovatelny nevidím, leda bych si udělal ve střeše okénko (díru)), ale lze nastavit přibližně na Polárku a udělat nastavení na 3 hvězdy a motáž si to zvládne přepočítávat?
Pro focení: refraktor 127/1200 + EQ-6 na sloupu ve hvězdárně
Na koukání: refraktor 100/1350 + AZ montáž z fitinek na geodetickém stativu
jo a taky nemám rád tenhle stát

Uživatelský avatar
peta62
Příspěvky: 585
Registrován: 19. 05. 2016, 11:14

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #395 od peta62 » 05. 02. 2021, 16:28

Presne tak. Pripadne treba SharpCap v placene versi dokaze i bez Polarky.
Celestron C9.25, Losmandy G11

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 21180
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 72

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #396 od MilAN » 05. 02. 2021, 16:54

hamr píše:Pochopil jsem správně, že není bezpodmínečně nutné přesné polární ustavení (na Polárku z pozorovatelny nevidím, leda bych si udělal ve střeše okénko (díru)), ale lze nastavit přibližně na Polárku a udělat nastavení na 3 hvězdy a montáž si to zvládne přepočítávat?

To jsou ale 2 různé věci, které spolu nesouvisí. Pokud je montáž nepřesně ustavena, tak alignment na 2 nebo 3 hvězdy zajistí to, že GoTo bude na objekt najíždět s dostatečnou přesností. Ale nepomůže to tomu, že nepřesně ustavená montáž bude při pointaci stále vyžadovat zásahy v obou osách podle autopointeru a v důsledku nedobrého ustavení bude docházet ke stáčení pole . Protože montáž při svém chodu se otáčí podle RA osy a pouze hodinovým pohonem , jedoucím konstantní navolenou rychlostí (na její chod nemá žádný vliv alignment na 2-3 hvězdy !). Obojí ti na planety asi vadit nebude.
V ustavení ti pomůže free -Fire capture. Potřebuješ jen jižní a výchdní nebo západní volný směr
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
nou
Příspěvky: 790
Registrován: 10. 12. 2006, 05:10

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #397 od nou » 05. 02. 2021, 19:23

Ked je ale ta montaz pevne v pozorovatelni nedala by sa ustanovit pomocou driftovej metody?
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon 1100D, ASI120MM-S, ASI1600MM Pro

Uživatelský avatar
peta62
Příspěvky: 585
Registrován: 19. 05. 2016, 11:14

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #398 od peta62 » 05. 02. 2021, 19:29

Urcite, proto jsem psal ten SharpCap. Ja na jiznim balkone take driftuji.
Celestron C9.25, Losmandy G11

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 21180
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 72

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #399 od MilAN » 05. 02. 2021, 23:00

nou píše:Ked je ale ta montaz pevne v pozorovatelni nedala by sa ustanovit pomocou driftovej metody?

Tak Scheinerovou metodou se dá ustavit jakákoliv montáž jak v terénu, tak na pevném stanovišti.Buď naprosto triviálně bez jakýchkoliv pomůcek, nebo s kamerou, nebo s programem, který tomu pomůže . A buď free, nebo placený- umí to hodně různých programů. Bez problémů třeba i PHD-2, s kterým asi pracuje každý kdo fotí a je nucen pointovat.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

patmik
Příspěvky: 33
Registrován: 14. 09. 2018, 16:45
Bydliště: Praha 6 - Řepy
Věk: 54
Kontaktovat uživatele:

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #400 od patmik » 11. 02. 2021, 09:15

Ahoj,
Tenhle problém jsem na fóru nenašel. Mám západní lodžii, takže na sever nebo na jih vidím, jen když se vykloním :( . Je nějaký způsob, jak tam ustavit EQ3 GoTo? Už jsem ze zoufalství zvažoval i periskop na polární hledáček, ale to je asi mimo moje možnosti. Dík moc za každý nápad (kromě doporučení skočit i s montáží dolů - to jsem už obdržel a po úvaze zamítl).
Michal

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 21180
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 72

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #401 od MilAN » 11. 02. 2021, 09:48

Pokud nebudeš fotit delšími expozicemi, tak na všechno ostatní stačí srovnat montáž podle busoly a správně nastavit na stupnici zeměpisnou výšku.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

patmik
Příspěvky: 33
Registrován: 14. 09. 2018, 16:45
Bydliště: Praha 6 - Řepy
Věk: 54
Kontaktovat uživatele:

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #402 od patmik » 11. 02. 2021, 10:20

Díky. Myslíš, že bych se dostal aspoň někam k 30s s objektivem 300mm? Mám ještě N150/750 ale s tím budu zatím jen koukat (focení s ním by asi tahle montáž nezvládla). Buzola asi taky neklapne (železobeton dělá divy) ale to porazím bez velkého boje.

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 21180
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 72

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #403 od MilAN » 11. 02. 2021, 11:27

Pokud nebudeš pointovat, tak myslím, že kombinace F300mm a 30s je už moc. Ale proč to nezkusit ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Yarkho
Příspěvky: 641
Registrován: 23. 07. 2018, 18:20
Bydliště: Říčany
Věk: 39

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #404 od Yarkho » 11. 02. 2021, 11:47

Môj balkón je takmer presne južný. Montáž HEQ-5 som ustavil "nahrubo", hodinu ju nechal trackovať objekt a keď mi ušiel v deklinácii, proste som upravil zemepisnú šírku tak, aby sa vrátil do zorného poľa.

Po ustavení na dve hviezdy SynScan ručka vypíše hodnoty Mel a Maz (misalignment v elevácii a azimute). Azimut som vyriešil pootočením hlavy pomocou na to určených šroubov a spravil znovu ustavenie na 2 hviezdy. S chybou Mel = 1° a Maz = 4' nebol problém upointovať 90s expozície na ohnisku 448mm. Vzor poskladaných 60s expozícií tu (v spracovaní ešte trošku zaostávam).

Viac som zatiaľ neskúšal, vzhľadom na to, koľko je pekných nocí. Nedošlo ani na Scheinerovu metódu. Viem, že je to patlanie sa, a ide to aj lepšie, ale proste rozhodol som sa fotiť, kým sú zimné objekty na oblohe.
Celestron C9.25 XLT - C8 Edge HD - C6 XLT - TS Apo 125mm f/7.8, 102mm f/7, 80mm f/7
AZ-EQ6; HEQ-5; AZ-GTi - binohlava Lacerta / okuláry TV Panoptic / Vixen SSW / Baader Morpheus / SW Aero ED
http://astrofotky.cz/~Yarkho

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 21180
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 72

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #405 od MilAN » 11. 02. 2021, 12:44

No, ale vždyť jsi udělal přesně to, co obnáší Scheinerova metoda v 1. kroku :).
U té výšky se lze "spolehnout" na výškovou stupnici
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz


Zpět na “Montáže a navigace”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti