Polární ustavení EQ montáže

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Uživatelský avatar
Pidrman
Příspěvky: 803
Registrován: 24. 08. 2010, 09:32
Bydliště: Žatec
Věk: 42
Kontaktovat uživatele:

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #346 od Pidrman » 02. 12. 2020, 08:52

Jj, chápu :-) A omlouvám se za mou blbou formulaci :-)
Montáž : HEQ-5 PRO SYNSCAN, Star Adenturer
Dalekohled : SW ED 80/600 + 0,85x, Newton Carbon 200/800 vlastní výroba.
Kamera : ZWO ASI 294 MC PRO
Pointace : 60/240 + ZWO ASI 120 mm, Mini guider 30mm + QHY 5L II M
http://www.pidrmanphoto.cz/

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 21199
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 72

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #347 od MilAN » 02. 12. 2020, 08:59

alesek píše:Já to dělám tak, že body 2-4 vynechám. Natočím montáž aby 0 na kruhové stupnici hledáčku byla dole, podle apky v mobilu (polar clock) , nebo v ručce zjistím kde má být polárka a tam ji umístím. Jsem začátečník takže snad je ten postup správný.

Pak ale můžeš vynechat i to natočení na nulu, pokud nepoužíváš k jejímu natočení nějaké stupnice, ale jen podle pozice v té appce
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

alesek
Příspěvky: 14
Registrován: 23. 02. 2020, 18:39
Bydliště: Metylovice

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #348 od alesek » 02. 12. 2020, 09:06

Nevím, ale v mé montáži (heq5) je polární hledáček natočen tak, že při základní poloze montáže (home position) je 0 na stupnici hledáčku šikmo. Proto natočím RE osu montáže tak, aby byla dole a 12nahoře.

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 21199
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 72

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #349 od MilAN » 02. 12. 2020, 09:17

Dobře, tak tomu většinou je.A ty tu značku do polohy, jakou ti ukazuje appka, natáčíš podle nějaké stupnice, nebo od oka podle obrázku ? Nebo máš v polárním hledáčku stupnici ( úhlů, hodin ) ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Karell
Příspěvky: 5462
Registrován: 24. 04. 2009, 09:58
Bydliště: Brána do Krkokonoš
Kontaktovat uživatele:

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #350 od Karell » 02. 12. 2020, 09:19

Pidrman píše:Jj, chápu :-) A omlouvám se za mou blbou formulaci :-)

Jsem rád, že Milan měl tu trpělivost ti to vysvětlit, já ji včera ztratil :) A je ti teda jasné i to, že když hledáš správnou pozici pro půlnoc (nula na ciferníku) a nemáš montáž ve vodorovné rovině, že to, že toho tak docílíš přesně, je jen tvůj pocit? Takže bod 2 až 5 klidně vynech, polárním hledáčkem trefíš tu pozici stejně přesně.

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 21199
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 72

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #351 od MilAN » 02. 12. 2020, 09:50

A všem, kteří opovrhují jednoduššími metodami a myslí si, že vymysleli něco geniálně přesného a sofistikovaného nebo našli zázračný návod na internetu, bych doporučil jednu vě: po skončení několika hodinového pozorování se podívat do polárního hledáčku, kde že je Polárka. A jsem přesvědčen, že v 99% nebude na velké kružnici :)
PS. : já vím, teď v zimě to nikdo neudělá a do léta na to zapomeneme ...
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
juh
Příspěvky: 1459
Registrován: 29. 09. 2011, 12:44

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #352 od juh » 02. 12. 2020, 09:55

To zorné pole hľadáčika (ktoré popisuje Pidrman) by malo vyzerať nejak takto. Žiadna stupnica tam nie je.

Obrázek

Keď to Pidrman takto názorne vysvetlil, tak mi konečne došlo, prečo niektorí trvajú na tom, že základňa EQ montáže musí byť vo vodováhe. Ten návod pochádza z tohoto typu zorného poľa polárneho hľadáčika (tým samozrejme netvrdím, že to takto musí byť, len konštatujem).

Keď som používal tento typ hľadáčika, tak som postupoval tak, že som montáž postavil tak, aby sa Polárka dostala do zorného poľa polárneho hľadáčika. Povolil som ustanovku na RA osi. Potom som jedným okom pozeral do polárneho hľadáčika, druhým okom na oblohu a otáčal som RA osou, kým sa mi neprekrývala poloha Veľkého voza v hľadáčiku s polohou Veľkého voza na oblohe. Keď polohy sedeli, utiahol som ustanovku RA osi a skrutkami pre nastavenie polohy RA osi som dostal Polárku do toho malého krúžku v zornom poli PH (označeného na obrázku ako Polaris). Bolo to síce len približné nastavenie, ale úplne mi to postačovalo.

alesek
Příspěvky: 14
Registrován: 23. 02. 2020, 18:39
Bydliště: Metylovice

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #353 od alesek » 02. 12. 2020, 10:03

m hledáčku stupnici ( úhlů, hodin )Dobře, tak tomu většinou je.A ty tu značku do polohy, jakou ti ukazuje appka, natáčíš podle nějaké stupnice, nebo od oka podle obrázku ? Nebo máš v polární

V hledáčku je kruhová stupnice s hodinovými dílky, stejnými jak v apce. Polohu polárky umístím pomocí šroubů sklonu osy a azimutu montáže do požadované polohy na kruhové stupnici hledáčku.

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 21199
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 72

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #354 od MilAN » 02. 12. 2020, 10:09

Pokud máš tuhle verzi stupnice polárního hledáčku, tak je to tak přesně , ale jen v případě ,pokud tedy ta stupnice je 24 hodinová a nastavueš podle údaje hodinového úhlu - H.A. (hour angle). Psal jsi nula dole, 12 nahoře - takže to je ono.
12 ti hodinová stupnice má nulu nahoře a pro ni se používá "polaris position" nebo "Clock"
Těch ohniskových destiček pro polární hledáčky s různými úpravemi je vícero- těžko se tedy odhaduje, kterou kdo má :)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Pidrman
Příspěvky: 803
Registrován: 24. 08. 2010, 09:32
Bydliště: Žatec
Věk: 42
Kontaktovat uživatele:

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #355 od Pidrman » 02. 12. 2020, 10:19

MilAN píše:
alesek píše:Já to dělám tak, že body 2-4 vynechám. Natočím montáž aby 0 na kruhové stupnici hledáčku byla dole, podle apky v mobilu (polar clock) , nebo v ručce zjistím kde má být polárka a tam ji umístím. Jsem začátečník takže snad je ten postup správný.

Pak ale můžeš vynechat i to natočení na nulu, pokud nepoužíváš k jejímu natočení nějaké stupnice, ale jen podle pozice v té appce


Milane, jak nastavuješ ty tu nulu ? Od oka, že otočíš osou RA tak aby byla malá kružnice dole ?
Montáž : HEQ-5 PRO SYNSCAN, Star Adenturer
Dalekohled : SW ED 80/600 + 0,85x, Newton Carbon 200/800 vlastní výroba.
Kamera : ZWO ASI 294 MC PRO
Pointace : 60/240 + ZWO ASI 120 mm, Mini guider 30mm + QHY 5L II M
http://www.pidrmanphoto.cz/

alesek
Příspěvky: 14
Registrován: 23. 02. 2020, 18:39
Bydliště: Metylovice

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #356 od alesek » 02. 12. 2020, 10:21

Milane díky. Je nějaká ještě přesnější metoda, nebo tato výše popsaná pro focení stačí?

Uživatelský avatar
Pidrman
Příspěvky: 803
Registrován: 24. 08. 2010, 09:32
Bydliště: Žatec
Věk: 42
Kontaktovat uživatele:

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #357 od Pidrman » 02. 12. 2020, 10:28

Je tedy tento postup OK ?


Edit: Text změněn
Přílohy
navod.jpg
navod.jpg (260.31 KiB) Zobrazeno 304 x
Naposledy upravil(a) Pidrman dne 02. 12. 2020, 10:49, celkem upraveno 1 x.
Montáž : HEQ-5 PRO SYNSCAN, Star Adenturer
Dalekohled : SW ED 80/600 + 0,85x, Newton Carbon 200/800 vlastní výroba.
Kamera : ZWO ASI 294 MC PRO
Pointace : 60/240 + ZWO ASI 120 mm, Mini guider 30mm + QHY 5L II M
http://www.pidrmanphoto.cz/

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 21199
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 72

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #358 od MilAN » 02. 12. 2020, 10:32

Pidrman píše:Milane, jak nastavuješ ty tu nulu ? Od oka, že otočíš osou RA tak aby byla malá kružnice dole ?

Já nepoužívám žádné stupnice, takže nepotřebuji nulu nikam dávat- já ji k ničemu nepotřebuji. Proto ani namusím manipulovat a otáčet dalekohledem - je jedno, jak je natočena polární osa. Polárka se musí pohybovat po velké kružnici. Kde je její vršek se snad dá odhadnout velmi přesně- takže i polohy -3-6-9 hodin jsou jasné a představit si polohu 1h, 2h ... se dá s dostatečnou přesností . Nakonec, když tam umístím Polárku -tak to vidím dostatečně přesně a dokoriguji. Je to bohatě dostačují určitě při pozorování i focení v terénu, kde , když nestojím na asfaltu nebo betonu, bude za chvíli stejně všechno jinak a s daleko větší chybou.
..........
ten obrázek by teď byl O.K. Jen u toho 5. bych v textu uvedl ne "hodinový údaj " ale Hodinový úhel- H.A. Hodiny používá i nastavení podle 12 ti hodinového ciferníku, a tam to je všechno jinak :)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
peta62
Příspěvky: 601
Registrován: 19. 05. 2016, 11:14

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #359 od peta62 » 02. 12. 2020, 11:13

Omlouvam se, pokud je to hloupa otazka, ale porad nerozumim proc potrebuji v obrazku 4 mit dole Polarku, nejde natocit maly krouzek dolu i bez ni ? To by velmi zjednodusilo cely postup.
Celestron C9.25, Losmandy G11

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 21199
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 72

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #360 od MilAN » 02. 12. 2020, 11:25

No, o tom jsou tu ale celé 2 stránky příspěvků před tvým :)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz


Zpět na “Montáže a navigace”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host