Polární ustavení EQ montáže

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 1289
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #286 od hades » 12. 06. 2020, 13:41

Ano, pole se mi stáčí, ale jsou to desetinky stupně mezi snímky. Já to ustavení dělám přesněji jenom, když na to mám čas. Běžně mi stačí to, co mi zobrazí appka v telefonu
William Optics FluoroStar 110, ASI294MC Pro, EQ-6 R, QHY 5-II M, RaspberryPi 4, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky

Uživatelský avatar
astar
Příspěvky: 811
Registrován: 01. 02. 2008, 21:15

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #287 od astar » 12. 06. 2020, 14:03

Ani zadávání času pro GOTO moc neřeším . Nastavuji jen minuty . Objekt i stejně nastavím podle Live view , tak odchylka od skutečných souřadnic 10 -15' je nepodstatná v zorném poli 1°. Pokud se jedná o objekt který není v Live patrný , tak udělám expozici 10-20sec a je vyřešeno . Souřadnice v ručce využiji jen k potřebnému vycentrování objektu. Pokud je zorné pole jen třeba 10' , tak tam to pak podstatnou roli hraje . Pro ustavení GOTO u své EQ6 zeměpisné souřadnice nepotřebuji . Prostě to chce se zamyslet co člověk dělá a jaké odchylky si může dovolit . Není to o tom mačkat jen knoflíky a vše se nastaví samo :D . Mačkat knoflíky může i cvičená opice :D :D :D .

Jak jsem již předeslal, je na každém , jakou cestu zvolí . Není nic jednoduššího si to vyzkoušet , zdali se mi to vůbec vyplatí, nějak výrazně zpřesňovat ustavení . Musím to pak poznat ve snímku , jinak je to bezpředmětné. Puntičkáři budou trvat v nastavení ve vteřinách :D .
SW 250/1000+EQ6 Pro,  Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294 PRO ,EOS 450d

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 20054
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 71

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #288 od MilAN » 12. 06. 2020, 15:28

Dělám to podobně, i když fotím na menší pole. Na jasné hvězdě to sesynchronizuji a zaostřím , a zbytek už montáž dojede přesně.
Psal jsem to hlavně kvůli dotazům začínajících, kterří tady citují z netu různě "sofistikované návody" a vidí v polárním ustavení skoro nepřekonatelný problém. A to jenom proto, že si každý v tom návodu ještě něco dalšího doplní, co považuje za strašně důležité. Při tom to je otázka 1-2 minut, a i návod přiložený k montáži z toho nedělá žádný problém : zapneš ručku, ta ti ukáže hodinu na ciferníku a ty tam dáš Polárku.
A místu ručky ti to sdělí dalších x aplikací, PC planetárií, i EQMOD.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Cztwerec
Příspěvky: 6857
Registrován: 03. 02. 2007, 17:58
Bydliště: Břežany II.
Kontaktovat uživatele:

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #289 od Cztwerec » 15. 06. 2020, 23:48

Mohu si při ustavení montáže (GOTO) definovat vlastní hvězdu, nebo bod? Nebo se musí vybírat ze seznamu co tam je? Jde mi o to vybrat hvězdu co nejblíže objektu a potom to nechat zkusit najet co nejpřesněji. Montáž totiž potom ukazuje hodnoty RA/DE ale zřejmě díky špatnému ustavení míří lehce jinam. Ale zjistil jsem, že ta odchylka je samozřejmě větší, když mám ustaveno na hvězdy v oblasti dále od objektu. Nevím co je špatně, ale ustaveno mám díky blbuvzdornému Polarmasteru +/* přesné. Nebo je i tohle možnost, špatné polární ustavení?

Co to jsou hodnoty Mel/Maz? Jak si je mám přesně vysvětlit?

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 20054
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 71

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #290 od MilAN » 16. 06. 2020, 00:14

Zaznělo to tu už mockrát, ale asi je potřeba to stále opakovat. Přesnost polárního ustavení nemá vliv na GoTo. Polárka je někde 50´od pólu, , i při jakémkoliv i odhadované její poloze se nedopustíme asi větší odchylky než 10´ . Pro GoTo je podstatná správná iniciace systému, t.j. dobrá souřadnice, přesný čas(opravdu v desítce sek, pokud chci najejí na 1. hvězdu dost přesně ) , přesná, opakovatelná home position . A následně dobré dorovnání na 1. hvězdu- tam se kompenzuje většina odchylek.
Pokud používáš ručku, dá se volit asi z 80. hvězd. Výběr 2. hvězdy je dobré brát tak, aby byla co nejblíže objektu, na který chci najíždět. A nedoporučuji alignment na 3 hvězdy .
A pokud ovládáš dalekohled přes PC, pak lze tohle vše dělat na jakémkoliv bodu, který má planetárium v databázi.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Cztwerec
Příspěvky: 6857
Registrován: 03. 02. 2007, 17:58
Bydliště: Břežany II.
Kontaktovat uživatele:

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #291 od Cztwerec » 16. 06. 2020, 07:51

Děkuji za vysvětlení!

Uživatelský avatar
Beny44
Příspěvky: 52
Registrován: 19. 07. 2020, 19:22
Bydliště: Kladno
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Re: Polární ustavení EQ montáže s Ekos

Příspěvek #292 od Beny44 » 02. 08. 2020, 11:48

Ahoj,

chtěl bych Vás poprosit o kontrolu, zda mám postup ustavení dobře.

1. Srovnám montáž směr S (podle kompasu v mobilu) a do vodováky dle bublinky
2. Zapnu apku Polar finder a dle ní umístím Polárku do velkého kruhu v hledáčku
3. Srovnám všechny osy tak, aby objektiv koukal směrem na Polárku
4. V Ekosu zvolím moje umístění dle souřadnice (modul GPS pořad blbne)
5. Najedu GoTo na jasnou hvězdu - vetšinou Arcturus - zaostřím - zarovnám v Ekosu - po několika snímcích je zarovnáno

Tedy si myslím, že je to OK.
Dnes jsme si hrál i s ustavením pomocí utility v Ekosu - po zarovnání jsem si dojel k Polárce a zapl utilitu. Tři snímky a nějaké otočení, výsledná chyba byla někde kolem 12´50´´. Snažil jsem se zvolenou hvězdu dostat do terče ustavením šroubů, ale vždy se hejbla sice hvězda, ale vektor byl pořád stejně dlouhý. Nevím zda to tímto vůbec nějak jde, hlavně moc nechápu ty směry kam mám s tím hýbat
Koukal jsem na tohle video, ok, teorie bez montáže https://www.youtube.com/watch?v=sx6Zz9lNd5Q&t=204s

Díky za postřehy
EQ6 Pro, EOS 1Dx, 7D nemod, EF 35mm f/1.4 L USM; EF 24-70 mm f/2,8 L USM II; EF 70-200 mm f/2,8 L IS II USM, Astroberry Pi4, GPS dongle U-blox 7
Benyho rosnička

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 20054
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 71

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #293 od MilAN » 02. 08. 2020, 11:58

Není potřeba rovnat montáž podle vodováhy / bublinky
Pokud používáš u montáže k ovládání ručku, není potřeba appka , pozici polárky v polárním hledáčku určuje funkce Polaris positionv ručce . K ní dojdeš hned po zadání data/času. Před tím ale musí souhlasit tvoje poloha / tu si ručka do příště pamatuje.
Navím, jak jedeš v Ekosu, ale směřovat montáž na Polárku lze až v okamžiku, kdy systém zná tvoji polohu a čas.
Výchozí poloha pro dalekohled je definována a v ní musí být systám před zarovnáváním na hvězdu/hvězdy.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
nou
Příspěvky: 548
Registrován: 10. 12. 2006, 05:10

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #294 od nou » 02. 08. 2020, 12:01

Potom co napise chybu tak treba kliknut na next/dalej a tam potom na refresh. Kamera zacne snimat v slucke. Potom si treba kliknutim vybrat nejaku hviezdu aby bol zaciatok vektora na nej. Potom srobmi treba doladit tak aby sa vybrana hviezda ocitla v strede tercika na opacnom konci vektora.

Inak ustavenie cez polarny hladacik je pre mna osobne viac ako dostatocne pokial ma clovek guiding.
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon 1100D, ASI120MM-S, ASI1600MM Pro

Uživatelský avatar
Beny44
Příspěvky: 52
Registrován: 19. 07. 2020, 19:22
Bydliště: Kladno
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #295 od Beny44 » 02. 08. 2020, 12:20

MilAN píše:Není potřeba rovnat montáž podle vodováhy / bublinky
Pokud používáš u montáže k ovládání ručku, není potřeba appka , pozici polárky v polárním hledáčku určuje funkce Polaris positionv ručce . K ní dojdeš hned po zadání data/času. Před tím ale musí souhlasit tvoje poloha / tu si ručka do příště pamatuje.
Navím, jak jedeš v Ekosu, ale směřovat montáž na Polárku lze až v okamžiku, kdy systém zná tvoji polohu a čas.
Výchozí poloha pro dalekohled je definována a v ní musí být systám před zarovnáváním na hvězdu/hvězdy.

Ručku jsem použil zatím jen nas nastavení jasu ledky ... používám jen Ekos
OK, tedy ještě jednou
1. Montáž nezapnutá - srovnám do vodováhy a směr dle kompasu
2. Stále nezapnutá - dotlačím Polárku do velkého kruhu, dle apky se pokusím srovnat i na úhel ve velkém kruhu
3. Stále nezapnutá - povolením os srovnám objektiv tak, aby bylo vše na "0" - cca směr Polárka - možná tady dělám chybu - tady bych měl asi jen zaparkovat a ne dojíždět ručně
4. Zapnu montáž - V Ekosu mám již nastavenu mojí polohu a čas, připojím se na montáž
5. GoTo najedu na hvězdu a zarovnám
Naposledy upravil(a) Beny44 dne 02. 08. 2020, 12:26, celkem upraveno 1 x.
EQ6 Pro, EOS 1Dx, 7D nemod, EF 35mm f/1.4 L USM; EF 24-70 mm f/2,8 L USM II; EF 70-200 mm f/2,8 L IS II USM, Astroberry Pi4, GPS dongle U-blox 7
Benyho rosnička

Uživatelský avatar
Beny44
Příspěvky: 52
Registrován: 19. 07. 2020, 19:22
Bydliště: Kladno
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #296 od Beny44 » 02. 08. 2020, 12:24

nou píše:Potom co napise chybu tak treba kliknut na next/dalej a tam potom na refresh. Kamera zacne snimat v slucke. Potom si treba kliknutim vybrat nejaku hviezdu aby bol zaciatok vektora na nej. Potom srobmi treba doladit tak aby sa vybrana hviezda ocitla v strede tercika na opacnom konci vektora.


Ano to jsem tak dělal, jen se mě nezdálo že s to hýbe, tak jak potřebuji. Pokud jsem udělal celý ciklus Polárního ustavení v Ekosu znova, tedy 3 snímky a otočení. byl vektor již jinak velký, ale při snímání ve smičce se to nehlo.
Já jsem tento postup vzal jen jako kontrolu, zda a jak to mám blbě ustaveno.
EQ6 Pro, EOS 1Dx, 7D nemod, EF 35mm f/1.4 L USM; EF 24-70 mm f/2,8 L USM II; EF 70-200 mm f/2,8 L IS II USM, Astroberry Pi4, GPS dongle U-blox 7
Benyho rosnička

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 20054
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 71

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #297 od MilAN » 02. 08. 2020, 12:44

Beny44 píše:[
OK, tedy ještě jednou
1. Montáž nezapnutá - srovnám do vodováhy a směr dle kompasu

Rovnání dle vodováhy je naprosto zbytečná operace - k ničemu není potřeba
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Beny44
Příspěvky: 52
Registrován: 19. 07. 2020, 19:22
Bydliště: Kladno
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #298 od Beny44 » 02. 08. 2020, 12:53

Dobře, pokud vynecháme rovnání dle vodováhy je zbytek OK?
Dle mého jediný problém vidím, v Home pozici. Kdy a jak ji nastavit, respektive má nějaký vliv na polární ustavení a následné najetí na hvězdu s GoTo a její mount?
Edit: Jdu studovat toto vlákno viewtopic.php?f=35&t=10883&p=416951&hilit=home#p416951
EQ6 Pro, EOS 1Dx, 7D nemod, EF 35mm f/1.4 L USM; EF 24-70 mm f/2,8 L USM II; EF 70-200 mm f/2,8 L IS II USM, Astroberry Pi4, GPS dongle U-blox 7
Benyho rosnička

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 20054
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 71

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #299 od MilAN » 02. 08. 2020, 13:25

Home position nemá vliv na polární ostavení, jen na funkci GoTo , hlavně tedy najetí na 1.hvězdu.
Jednoduchý postup na najití správné Home position je:
1/ Nastavit dalekohled od oka směrem na Polárku ( dalekohled v horní pozici, závaží směrem k zemi, dalekohled rovnoběžný s polární osou )
2/ Odparkovat a nechat najet na 1.hvězdu. Neupravovat pozici pomocí motorů, ale odaretovat postupně osy a nastavit ručně dalekohled na hvězdu a potvrdit
3/ Pak už normálně pokračovat další hvězdou a ručkou a po ukončení procesu nechat systém automaticky zaparkovat do Home position
4/ Polohu si na montáži označit, a na ní pak už vždy nastavit dalekohled.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Beny44
Příspěvky: 52
Registrován: 19. 07. 2020, 19:22
Bydliště: Kladno
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #300 od Beny44 » 02. 08. 2020, 13:32

MilAN píše:Home position nemá vliv na polární ostavení, jen na funkci GoTo , hlavně tedy najetí na 1.hvězdu.
Jednoduchý postup na najití správné Home position je:
1/ Nastavit dalekohled od oka směrem na Polárku ( dalekohled v horní pozici, závaží směrem k zemi, dalekohled rovnoběžný s polární osou )
2/ Odparkovat a nechat najet na 1.hvězdu. Neupravovat pozici pomocí motorů, ale odaretovat postupně osy a nastavit ručně dalekohled na hvězdu a potvrdit
3/ Pak už normálně pokračovat další hvězdou a ručkou a po ukončení procesu nechat systém automaticky zaparkovat do Home position
4/ Polohu si na montáži označit, a na ní pak už vždy nastavit dalekohled.

Děkuju, už mě to do sebe docela zapadá.
Prostě nedávám na konci pozorování parkovaní do Home a pak vždy po najetí na první hvězdu jsem pořád vedle. A a no, vždy tam povolím osy a ručně to nastavím tak, aby byla hvězda cca ve středu hledáčku. Následně provedu zarovnání v Ekos.
Potud tedy snad vše OK.

Teď jen odlapit někoho, kdo používá Polar Aligmnent v Kstars

Díky
EQ6 Pro, EOS 1Dx, 7D nemod, EF 35mm f/1.4 L USM; EF 24-70 mm f/2,8 L USM II; EF 70-200 mm f/2,8 L IS II USM, Astroberry Pi4, GPS dongle U-blox 7
Benyho rosnička


Zpět na “Montáže a navigace”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti