Polární ustavení EQ montáže

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Uživatelský avatar
Ferfex
Příspěvky: 178
Registrován: 03. 05. 2018, 12:55
Bydliště: Zruč-Senec
Věk: 31

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #256 od Ferfex » 14. 10. 2018, 11:11

V manuálu ve struktuře menu to nikde není, proto se ptám když jsi psal, že to umí každá ručka. Zůstanu tedy u appky.
DSLR: Canon 6Dm, Nikon D810, Nikon D5100m + Nikon Hack
Dalekohled: TS-Optics PhotoLine APO 102/714mm f/7 FPL53 + TS 3" 0.79x
Pointace: APM ImageMaster 60/240mm f/4 + ZWO ASI120MM Mini
Montáž: EQ-6 SkyScan / Star Adventurer
Astrofotky.cz

Uživatelský avatar
juh
Příspěvky: 1331
Registrován: 29. 09. 2011, 12:44

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #257 od juh » 14. 10. 2018, 11:51

Ferfex píše:A kde to v tý ručce najdu ? Mám SkyScan ručku v3 s firmwarem 2.05 .. děkuji.

SW HC vo verzii 3 to má podobne, ako to má V4, v menu UTILITY FUNC. Ak to tam nie je, existuje možnosť nahrania novej verzie FW.
Přílohy
pol_pos_SWHC_v3.jpg
SW HC V3 Polaris Pos.
pol_pos_SWHC_v3.jpg (58.86 KiB) Zobrazeno 1536 x

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 20054
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 71

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #258 od MilAN » 14. 10. 2018, 11:57

Ferfex píše: když jsi psal, že to umí každá ručka.

Tak tohle je model montáže tuším z r. 2001, vlastně první černá GoTo montáž od Sky Watcheru. Bílé , přeprogramované verze 3.xx tohle již mají ( to je tak 13 roků už zpět)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Karell
Příspěvky: 5374
Registrován: 24. 04. 2009, 09:58
Bydliště: Brána do Krkokonoš
Kontaktovat uživatele:

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #259 od Karell » 14. 10. 2018, 18:12

juh píše: Ak to tam nie je, existuje možnosť nahrania novej verzie FW.


Do ručky s verzí 2.XX nelze nahrát vyšší verzi software.

Uživatelský avatar
Ferfex
Příspěvky: 178
Registrován: 03. 05. 2018, 12:55
Bydliště: Zruč-Senec
Věk: 31

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #260 od Ferfex » 14. 10. 2018, 18:31

Karell píše:Do ručky s verzí 2.XX nelze nahrát vyšší verzi software.


Zatím si nemohu stěžovat, že by firmware 2.05 byl špatnej, takže to nehrotím a bez novějšího se obejdu.
DSLR: Canon 6Dm, Nikon D810, Nikon D5100m + Nikon Hack
Dalekohled: TS-Optics PhotoLine APO 102/714mm f/7 FPL53 + TS 3" 0.79x
Pointace: APM ImageMaster 60/240mm f/4 + ZWO ASI120MM Mini
Montáž: EQ-6 SkyScan / Star Adventurer
Astrofotky.cz

Uživatelský avatar
pedrosanchez
Příspěvky: 536
Registrován: 01. 04. 2017, 12:00
Věk: 39

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #261 od pedrosanchez » 10. 06. 2020, 15:00

Pěkný den přeji, chci se jen zeptat, existují nějaké webovky, kde lze najít polárku kde přesně bude v té pozici na kružnici v polárním hledáčku například druhý den v devět večer? Totiž mám problém, celý červen už budu asi bez dat v mobilu (vyplácal jsem 3 GB internet). Mám to nějak smluvně na firmu, takže mě ti dementi z TMobile nechtějí prodat balíček dalších dat. Takže pojedu na zahrádku, kde není internet. A říkám si jak tedy ustanovím dalekohled. Potřebuji to přesně, kvůli focení...
Doma samozřejmě net mám (vyrážím pozorovat 60 km daleko), ale zase aplikace Synscanlnit jede v Androidu a ne ve Windows. To bych v životě nevěřil, že se ocitnu bez netu.
SW 203/1000, EQ6-R synscan goto, Canon EOS 450D mod., DBK 21AU618.AS, QHY-5 II

Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 1289
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #262 od hades » 10. 06. 2020, 15:14

Ručka od montáže ti řekne, kde má polárka být. I bez internetu :)
Ale můžeš zkusit toto: http://www.polarfinder.com/windows.html
William Optics FluoroStar 110, ASI294MC Pro, EQ-6 R, QHY 5-II M, RaspberryPi 4, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 20054
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 71

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #263 od MilAN » 10. 06. 2020, 15:22

Ale vždyť nepotřebuješ vůbec žádnou aplikaci, program, internet - nic. Údaj o Polárce v přímo v ručce, hned po zapnutí a nastavení data a času se k němu dostaneš. A máš možnost buď použít H.A. ( hodinový úhel )- což ti určitě nedoporučuji, nebo údaj Polaris position in P.scope. A to je údaj v hodinách a minutách, odpovídající pohledu na normální 12hodinový ciferník hodin. K tomu snad žádná grafika není potřeba.
P.S.:
Od začátku GoTo montáži tam je údaj v ručce a stále někdo vymýšlí a doporučuje nové a nové appky a podobně - proč ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 1289
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #264 od hades » 10. 06. 2020, 16:03

MilAN píše:P.S.:
Od začátku GoTo montáži tam je údaj v ručce a stále někdo vymýšlí a doporučuje nové a nové appky a podobně - proč ?

Protože existují technicistní nerdi, kteří ručku nepoužívají, mají místo ní EQDir kabel
William Optics FluoroStar 110, ASI294MC Pro, EQ-6 R, QHY 5-II M, RaspberryPi 4, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 20054
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 71

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #265 od MilAN » 10. 06. 2020, 17:21

No, a protože to mají připojené a ovládané z PC panetária, tak jim to ukáže planetárium :) . A kdybys náhodou v PC planetáriu neměl pozici Polárky, tak je číselně i graficky součástí ASCOM - EQMOD
A je jedno, jestli je tam údaj H.A nebo Polaris pos. , grafika ukazuje vždy stejně na Polárku a vždy je to pohled do převracejícího polárního hledáčku.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 4274
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #266 od Bill » 10. 06. 2020, 20:51

MilAN píše:Od začátku GoTo montáži tam je údaj v ručce a stále někdo vymýšlí a doporučuje nové a nové appky a podobně - proč ?


No já nejdříve ustavím montáž a pak teprve řeším nějaké ručky, napájecí kabely ap. Holt každý má svůj jedině správný postup...
M:736 750 113

Uživatelský avatar
pedrosanchez
Příspěvky: 536
Registrován: 01. 04. 2017, 12:00
Věk: 39

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #267 od pedrosanchez » 11. 06. 2020, 13:42

MIlan, Hades: Děkuji. Aha, podívám se tedy příště do ručky. Já postupuji tak, že zapnu montáž a naopak do ručky zadám ty hodnoty z aplikace. Vždyť ručka přeci neví, jestli jsem v Jihlavě nebo v Aši? Takže např. údaj o nadmořské výšce tam odklepnu podle toho, kde jsem...dobrá, tak mi to asi uniklo, když říkáte, stačí zadat datum, čas...občas jsem tam zahlédl info o tom, kde je Polárka, takže tedy budu se snažit aby u toho bylo uvedeno, že je to Polaris position in polar scope a pak to podle toho ustanovím skrze polární hledáček. Když je tam pozice v hodinách a minutách, tak to zvládnu zadat. Nevím, proč jsem jel podle apky, asi nebyl důvod to měnit, když to vidíte na kružnici, prostě mi to přišlo přesné a pohodlné.

P.S. Uznávám, že mám s sebou hodně software, v mobilu na počasí Astropanel a Aladin, pak Star Chart na noční oblohu. Kromě toho tu apku na Synscan. V noťasu mám Stellarium, PHD2, APT a SharpCapture. S tím se obejdu bez wifi.
Naposledy upravil(a) pedrosanchez dne 11. 06. 2020, 13:53, celkem upraveno 4 x.
SW 203/1000, EQ6-R synscan goto, Canon EOS 450D mod., DBK 21AU618.AS, QHY-5 II

Uživatelský avatar
pedrosanchez
Příspěvky: 536
Registrován: 01. 04. 2017, 12:00
Věk: 39

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #268 od pedrosanchez » 11. 06. 2020, 13:47

Bill píše:
MilAN píše:Od začátku GoTo montáži tam je údaj v ručce a stále někdo vymýšlí a doporučuje nové a nové appky a podobně - proč ?


No já nejdříve ustavím montáž a pak teprve řeším nějaké ručky, napájecí kabely ap. Holt každý má svůj jedině správný postup...


Ty ji ustanovíš na Polárku bez aplikací a bez zapnutí? Jak tedy víš kam ji přesně máš v té kružnici vtěsnat? Kromě toho já mám třeba osvětlený polární hledáček, takže je fajn, když je montáž zapnutá.
SW 203/1000, EQ6-R synscan goto, Canon EOS 450D mod., DBK 21AU618.AS, QHY-5 II

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 20054
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 71

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #269 od MilAN » 11. 06. 2020, 13:53

Ručce zadáš datum a čas.Poloha tam je také, jen ji není potřeba opakovaně zadávat, pokud se nezměnila, ale je potřeba si tím postupem projít. Co bys tam zadával z nějaké aplikace? Kterou hodnotu ? Pozice Polárky se ti tam objeví hned po zadání data a času. Pokud ne , bude v Utility > Positions
S nadmořskou výškou, zrovna tak jako se změnou pozice o 1 km není potřeba se vůbec zabývat. V ustavení podle polárního hledáčku je to hluboce pod rozlišovací schopnost metody.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
pedrosanchez
Příspěvky: 536
Registrován: 01. 04. 2017, 12:00
Věk: 39

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #270 od pedrosanchez » 11. 06. 2020, 13:55

Jo, máš pravdu, rozumím. Vlastně pozoruji i stále na stejném místě.
Naposledy upravil(a) pedrosanchez dne 11. 06. 2020, 13:56, celkem upraveno 1 x.
SW 203/1000, EQ6-R synscan goto, Canon EOS 450D mod., DBK 21AU618.AS, QHY-5 II


Zpět na “Montáže a navigace”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti