Polární ustavení EQ montáže

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 1222
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #286 od hades » 12. 06. 2020, 13:41

Ano, pole se mi stáčí, ale jsou to desetinky stupně mezi snímky. Já to ustavení dělám přesněji jenom, když na to mám čas. Běžně mi stačí to, co mi zobrazí appka v telefonu
William Optics FluoroStar 110, ASI294MC Pro, EQ-6 R, QHY 5-II M, RaspberryPi 4, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky

Uživatelský avatar
astar
Příspěvky: 794
Registrován: 01. 02. 2008, 21:15

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #287 od astar » 12. 06. 2020, 14:03

Ani zadávání času pro GOTO moc neřeším . Nastavuji jen minuty . Objekt i stejně nastavím podle Live view , tak odchylka od skutečných souřadnic 10 -15' je nepodstatná v zorném poli 1°. Pokud se jedná o objekt který není v Live patrný , tak udělám expozici 10-20sec a je vyřešeno . Souřadnice v ručce využiji jen k potřebnému vycentrování objektu. Pokud je zorné pole jen třeba 10' , tak tam to pak podstatnou roli hraje . Pro ustavení GOTO u své EQ6 zeměpisné souřadnice nepotřebuji . Prostě to chce se zamyslet co člověk dělá a jaké odchylky si může dovolit . Není to o tom mačkat jen knoflíky a vše se nastaví samo :D . Mačkat knoflíky může i cvičená opice :D :D :D .

Jak jsem již předeslal, je na každém , jakou cestu zvolí . Není nic jednoduššího si to vyzkoušet , zdali se mi to vůbec vyplatí, nějak výrazně zpřesňovat ustavení . Musím to pak poznat ve snímku , jinak je to bezpředmětné. Puntičkáři budou trvat v nastavení ve vteřinách :D .
SW 250/1000+EQ6 Pro,  Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294 PRO ,EOS 450d

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 19937
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 71

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #288 od MilAN » 12. 06. 2020, 15:28

Dělám to podobně, i když fotím na menší pole. Na jasné hvězdě to sesynchronizuji a zaostřím , a zbytek už montáž dojede přesně.
Psal jsem to hlavně kvůli dotazům začínajících, kterří tady citují z netu různě "sofistikované návody" a vidí v polárním ustavení skoro nepřekonatelný problém. A to jenom proto, že si každý v tom návodu ještě něco dalšího doplní, co považuje za strašně důležité. Při tom to je otázka 1-2 minut, a i návod přiložený k montáži z toho nedělá žádný problém : zapneš ručku, ta ti ukáže hodinu na ciferníku a ty tam dáš Polárku.
A místu ručky ti to sdělí dalších x aplikací, PC planetárií, i EQMOD.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Cztwerec
Příspěvky: 6795
Registrován: 03. 02. 2007, 17:58
Bydliště: Břežany II.
Kontaktovat uživatele:

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #289 od Cztwerec » 15. 06. 2020, 23:48

Mohu si při ustavení montáže (GOTO) definovat vlastní hvězdu, nebo bod? Nebo se musí vybírat ze seznamu co tam je? Jde mi o to vybrat hvězdu co nejblíže objektu a potom to nechat zkusit najet co nejpřesněji. Montáž totiž potom ukazuje hodnoty RA/DE ale zřejmě díky špatnému ustavení míří lehce jinam. Ale zjistil jsem, že ta odchylka je samozřejmě větší, když mám ustaveno na hvězdy v oblasti dále od objektu. Nevím co je špatně, ale ustaveno mám díky blbuvzdornému Polarmasteru +/* přesné. Nebo je i tohle možnost, špatné polární ustavení?

Co to jsou hodnoty Mel/Maz? Jak si je mám přesně vysvětlit?

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 19937
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 71

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #290 od MilAN » 16. 06. 2020, 00:14

Zaznělo to tu už mockrát, ale asi je potřeba to stále opakovat. Přesnost polárního ustavení nemá vliv na GoTo. Polárka je někde 50´od pólu, , i při jakémkoliv i odhadované její poloze se nedopustíme asi větší odchylky než 10´ . Pro GoTo je podstatná správná iniciace systému, t.j. dobrá souřadnice, přesný čas(opravdu v desítce sek, pokud chci najejí na 1. hvězdu dost přesně ) , přesná, opakovatelná home position . A následně dobré dorovnání na 1. hvězdu- tam se kompenzuje většina odchylek.
Pokud používáš ručku, dá se volit asi z 80. hvězd. Výběr 2. hvězdy je dobré brát tak, aby byla co nejblíže objektu, na který chci najíždět. A nedoporučuji alignment na 3 hvězdy .
A pokud ovládáš dalekohled přes PC, pak lze tohle vše dělat na jakémkoliv bodu, který má planetárium v databázi.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Cztwerec
Příspěvky: 6795
Registrován: 03. 02. 2007, 17:58
Bydliště: Břežany II.
Kontaktovat uživatele:

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #291 od Cztwerec » 16. 06. 2020, 07:51

Děkuji za vysvětlení!


Zpět na “Montáže a navigace”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 hosti