Polární ustavení EQ montáže

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 1211
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #271 od hades » 11. 06. 2020, 13:56

pedrosanchez píše:Kromě toho tu apku na Synscan

Jestli máš na mysli SynscanInit, tak tato apka nepotřebuje připojení na internet. Stačí jí aktivní GPS, pozici polárky počítá interně, ne přes cloud.
William Optics FluoroStar 110, ASI294MC Pro, EQ-6 R, QHY 5-II M, RaspberryPi 4, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky

Uživatelský avatar
pedrosanchez
Příspěvky: 532
Registrován: 01. 04. 2017, 12:00
Věk: 39

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #272 od pedrosanchez » 11. 06. 2020, 13:59

hades píše:
pedrosanchez píše:Kromě toho tu apku na Synscan

Jestli máš na mysli SynscanInit, tak tato apka nepotřebuje připojení na internet. Stačí jí aktivní GPS, pozici polárky počítá interně, ne přes cloud.


Ano tu, bez netu mi nejede. "GPS fix in progress". Ale v pohodě, objasnili jste mi, že mohu vycházet z ručky. A když nad tím přemýšlím, asi je to pravda, tady byl navíc jen obrázek s kružnicí. Evidentně je tedy v ručce interně propočítaná pozice Polárky na základě souřadnic, data a času...?
SW 203/1000, EQ6-R synscan goto, Canon EOS 450D mod., DBK 21AU618.AS, QHY-5 II

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 19921
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 71

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #273 od MilAN » 11. 06. 2020, 15:04

pedrosanchez píše:[Evidentně je tedy v ručce interně propočítaná pozice Polárky na základě souřadnic, data a času...?

Samozřejmě, zrovna tak jako ve všech appkách, v PC planetáriích, EQMODu a jinde. Je to ten nejzákladnější sférický výpočet - výpočet hodinového úhlu objektu z daného místa v daný okamžik.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
astar
Příspěvky: 793
Registrován: 01. 02. 2008, 21:15

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #274 od astar » 11. 06. 2020, 16:51

Nedalo mi to . Když jsem nepoužíval ručku , tak jsem si udělal tabulku kde se nachází Polárka . Prvně papír , pak jako textový soubor v mobilu . Tím pádem jsem nepotřeboval vůbec nic . Záleží vždy na každém jak mu to vyhovuje ,ať mu radí kdo chce co chce :) . Jeden dílek v 12h ciferníku v hledáčku představuje 1/72 to je 20 min časových a cca 3,5' přesnost poziční, úhlovou .
SW 250/1000+EQ6 Pro,  Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294 PRO ,EOS 450d

Alamrob
Příspěvky: 42
Registrován: 01. 02. 2018, 14:43
Bydliště: Zastávka

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #275 od Alamrob » 11. 06. 2020, 18:04

pedrosanchez píše:
hades píše:
pedrosanchez píše:Kromě toho tu apku na Synscan

Jestli máš na mysli SynscanInit, tak tato apka nepotřebuje připojení na internet. Stačí jí aktivní GPS, pozici polárky počítá interně, ne přes cloud.


Ano tu, bez netu mi nejede. "GPS fix in progress". Ale v pohodě, objasnili jste mi, že mohu vycházet z ručky. A když nad tím přemýšlím, asi je to pravda, tady byl navíc jen obrázek s kružnicí. Evidentně je tedy v ručce interně propočítaná pozice Polárky na základě souřadnic, data a času...?


Jen malá poznámka k GPS fix in progress. Myslím, že jde o nedostatek trpělivosti uživatele. Mému mobilu trvá minutu až dvě, než nejde GPS signál a spojí ho s applikací. Myslím venku pod širou oblohou. V místnosti, kde signál není, ho samozřejmě mobil vůbec nenajde. ;)

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 4251
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #276 od Bill » 11. 06. 2020, 20:48

pedrosanchez píše:Ty ji ustanovíš na Polárku bez aplikací a bez zapnutí? Jak tedy víš kam ji přesně máš v té kružnici vtěsnat?


No pokud máš ustavenou montáž podle vodováhy, tak pak máš jenom 2 možnosti a to si od posledně zhruba pamatuju... Pokud to potřebuju přesněji, tak počkám na větší tmu a použiju "bod G", ale to samozřejmě funguje s touhle konkrétní osnovou:
viewtopic.php?p=160711#p160711

pedrosanchez píše:Kromě toho já mám třeba osvětlený polární hledáček, takže je fajn, když je montáž zapnutá.

No já ustavuju za světla a potmě fotím. Osvětlení hledáčku použiji jenom několikrát do roka....
M:736 750 113

Uživatelský avatar
cieja
Příspěvky: 159
Registrován: 27. 01. 2004, 23:07

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #277 od cieja » 12. 06. 2020, 07:22

Na polární ustavení používám tuto tabulku: https://www.cloudynights.com/uploads/mo ... 560610.jpg
Refraktor 150/750, Virtuoso SkyWatcher 90/1250, pozorovací domeček 2.2x2.3m

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 4251
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #278 od Bill » 12. 06. 2020, 07:43

Pokud člověk používá polární hledáček, tak by si měl dát pozor i na použitou osnovu - u té mé byla Polárka uprostřed kroužku v roce 2000... Dneska už je na úplném kraji.
M:736 750 113

Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 1211
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #279 od hades » 12. 06. 2020, 08:00

Bill: to je zajímavá informace, teď mi to zapadá do sebe. Když ustavím a pak pro jistotu udělám kontrolu přes Ekos tak mi to vždy ukáže nutný posun oproti aktuální pozici o přibližně stejnou vzdálenost a vždy stejným směrem. To potvrzuje to, co píšeš. Možná by stálo za to si polární hledáček seřídit
William Optics FluoroStar 110, ASI294MC Pro, EQ-6 R, QHY 5-II M, RaspberryPi 4, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky

Uživatelský avatar
nou
Příspěvky: 497
Registrován: 10. 12. 2006, 05:10

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #280 od nou » 12. 06. 2020, 08:04

SynscanInit appka ide aj mne bez internetu. A tiez si myslim ze je to len netrpezlivost ono totiz ak je aktivny internet tak si stiahne asistencne data cez internet kedy je najdenie polohy prakticky okamzite. Inak ich musi primat cez GPS signal co moze trvat aj cele minuty. Takze treba skusit pockat. A niekedy mi GPS v telefone zblbne tak ze pomoze len restart telefonu. Na testovanie GPS sa mi oplatil GPS status
Celestron C8-N 203/1000, SW 150/750, CG-5 ADV GoTo, SW EQ6-R, Canon 1100D, ASI120MM-S, ASI1600MM Pro

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 19921
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 71

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #281 od MilAN » 12. 06. 2020, 08:13

To máš samozřejmě pravdu. Ale ten rozdíl v H.A. je za těch 20 roků celkem 25 minut, to na 12 hodinové stupnici představuje 12 minut. Pokud máš na destičce dělenou stupnici, tu hodnotu nastavíš. Pokud ne, a nastavuješ podle pomyslného ciferníku, je to pod rozlišovací schopnost. Důležitější ale je, jaký to má na co vliv. Pro ty, kteří bazírují na číslech a je pro ně podstatné, že jim aplikace ukáže, že mají odchylku v nastavení 15" , to je podstatné číslo. Pro praxi, jak pro GoTo, tak pro stáčení pole při focení (pokud nefotím zrovna přímo polární oblast) celkem nepodstatný
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
astar
Příspěvky: 793
Registrován: 01. 02. 2008, 21:15

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #282 od astar » 12. 06. 2020, 10:11

Pár poznámek .
V nejhorším možném případě ustavení (azimut), hvězda na jihu odklon východ nebo západ, je posun hvězdy maximální a při 4minutové expozici (1°) je posun ve snímku cca 1/60 odklonu, tedy při 5' je to 5" . To je podstata driftové metody ustavení . Takovou odchylku zlikviduje pointace .
Jen nechápu proč se tady dohadujete? Každý si to dělá po svém , jak mu to vyhovuje , i když je to krkolomná cesta.
Taky nechápu to GPS :?: U běžné montáže musím dostat Polárku do zorného pole polárního hledáčku , tak nepotřebuji znát souřadnice místa. Vlastně ano , ale jen u montáží, kde je to vyžadováno elektronikou.

Polárku v hledáčku vidím již cca 40min po západu slunce , pak mám cca cca 1h na další činnosti, ostření a td, než nastane astronomická noc .
SW 250/1000+EQ6 Pro,  Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294 PRO ,EOS 450d

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 19921
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 71

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #283 od MilAN » 12. 06. 2020, 12:48

astar píše:Jen nechápu proč se tady dohadujete? Každý si to dělá po svém , jak mu to vyhovuje , i když je to krkolomná cesta.
Taky nechápu to GPS :?:

Souhlasdím s tebou, že si to každý může - a dělá- po svém. Mnozí tu navíc razí názor, že je nutné to nastavit přesně, pokud možno podle sofistikovaného programu a hledají další a ještě lepší. Takže šlo spíš o to, upozornit na to, že to jednak jde daleko jednodušeji - i s využitím současných nástrojů , které jsou po ruce v montáži, PC a pod. -a hlavně, že ta přesnost a piplání se s nějakým "ideálním a nejlepším " ustavením nevede v praxi k něčemu, co by dávalo lepší výsledky než ta absolutně nejjednodušší metoda . Zrovna tak, použití GPS v případě nastavení polárního hledáčku je potom naprostý úlet - vždyť odchylka o 100 km od nastavené polohy nic nezpřesní ( v příspěvku č. xx mám uvedeno 1km, tam mi uletěly ty dvě 0 a nejde to opravit)
Naprosto jiná situace ale pak nastává po ustavení, kdy je potřeba vyhledávat pomocí GoTo nebo souřadnic. Tam už má velký vliv zadání času na alespoň desítku sec a polohy tak do 10 km. I když tohle zase nakonec řeší software tím, že je potřeba dojet a synchronizovat, a tím se eliminují naproato všechny chyby a odchylky v zadání, zrovna tak, jako nepřesnosti montáže a odchylky dalekohledu.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 1211
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #284 od hades » 12. 06. 2020, 13:14

Na mě se dá aplikovat ta potřeba ustavit přesně kvůli objektům poblíž pólu. V poslední době často fotím cirkumpolární objekty.
William Optics FluoroStar 110, ASI294MC Pro, EQ-6 R, QHY 5-II M, RaspberryPi 4, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 19921
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 71

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #285 od MilAN » 12. 06. 2020, 13:37

hades píše:Na mě se dá aplikovat ta potřeba ustavit přesně kvůli objektům poblíž pólu. V poslední době často fotím cirkumpolární objekty.

A projevuje se ti na snímcích stáčení pole ? Pokud tedy pointer směřuje doprostřed fotografovaného pole ? Pokud ne, tak to řešíš zbytečně, se vším ostatním si poradí pointace .
Cirkumpolární objeky jsou skoro na 1/4 oblohy. Blízko pólu , kde to má vliv, je tak do 10°. Jenže : pokud použiješ sofistikovaný výpočet polohy Polárky, tak další postup je stejně zase jen "podle oka " - takže sis moc nepomohl. Měřítko a rozlišení polárního hledáčku je tak malé, že vypočtené hodnoty nejdou stejně podle ničeho nastavit a jsme na přesnosti, kterou zvládne i ta nejednodušší metoda. A to ti bude dělat vlastní dalekohled a montáž během dlouhé expozice, daleko překračuje nějaké drobné nepřesnosti nastavení na pól.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz


Zpět na “Montáže a navigace”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti