EQ6 nosnost

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Uživatelský avatar
Morebundus
Příspěvky: 94
Registrován: 08. 04. 2004, 20:34

EQ6 nosnost

Příspěvek #1 od Morebundus » 12. 11. 2004, 07:03

Na webu MMys píše že výrobce uvádí 25kg nosnost vizuelně, ale teď prolejzám SUPRU a tam je uváděná nosnost 45kg.
Co je z toho pravda ?
díky

Uživatelský avatar
vla
Příspěvky: 5017
Registrován: 22. 09. 2002, 02:11

Re: EQ6 nosnost

Příspěvek #2 od vla » 12. 11. 2004, 13:46

Pravděpodobně to bude tím, že u montáží se u nás nerozlišuje mezi nosností přístrojů a nosností kříže montáže, takže někde je uvedena hmotnost pouze nesených optických přístrojů a někdo uvádí nosnost přístrojů plus závaží. A pak máme takovýto zmatek.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 16141
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 47
Kontaktovat uživatele:

EQ6 nosnost

Příspěvek #3 od MMys » 12. 11. 2004, 14:33

Byl bych opatrnější. Výrobce udává 25kg užitečné zátěže, ale ono dost záleží na tom, jestli tam bude třeba 20kg přes metr dlouhý newton, nebo nějaký relativně krátký tubus, třeba SCT. Jde totiž také o rozložení setrvačných hmot, které je v případě dlouhého tubusu velmi nepříznivé, takže první uvedená varianta bude již pěkně pružit i přesto, že limit není překročen. Já osobně si myslím, že v případě Newtonovy konstrukce je takovým únosným maximem 250-ka, ke které budeš už stejně potřebovat schůdky nebo stoličku :-)
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
lubomir
Příspěvky: 684
Registrován: 23. 04. 2004, 19:58

EQ6 nosnost

Příspěvek #4 od lubomir » 12. 11. 2004, 19:39

a kolko vazi taka 250 -ka od Gs bez montaze?
YEPUN telescope 254/1200, EQ6-goto, CG5+ Newton 152/903, R 70/700, 70/1000, Dobson 130/1100, Canon 40D, L 70-200/2,8 www.astrosid.szm.sk

Uživatelský avatar
zdenek
Příspěvky: 838
Registrován: 07. 02. 2003, 14:36

EQ6 nosnost

Příspěvek #5 od zdenek » 12. 11. 2004, 19:45


lubomir napsal: a kolko vazi taka 250 -ka od Gs bez montaze?
Tubus me GS 254/1250 (bez hledacku) vazi 15,5kg.

Uživatelský avatar
lubomir
Příspěvky: 684
Registrován: 23. 04. 2004, 19:58

EQ6 nosnost

Příspěvek #6 od lubomir » 12. 11. 2004, 19:52

a 300 mm dalekohlad
YEPUN telescope 254/1200, EQ6-goto, CG5+ Newton 152/903, R 70/700, 70/1000, Dobson 130/1100, Canon 40D, L 70-200/2,8 www.astrosid.szm.sk

Uživatelský avatar
zdenek
Příspěvky: 838
Registrován: 07. 02. 2003, 14:36

EQ6 nosnost

Příspěvek #7 od zdenek » 12. 11. 2004, 19:58


lubomir napsal: a 300 mm dalekohlad
Pokud bude tubus ze stejneho materialu tak bych to odhadnul tak na 19.5-20 kg (opet vaha tubusu bez hledacku, okularu, fotoaparatu a nevim ceho jeste).

Uživatelský avatar
lubomir
Příspěvky: 684
Registrován: 23. 04. 2004, 19:58

EQ6 nosnost

Příspěvek #8 od lubomir » 12. 11. 2004, 20:05

takze na EQ 6 dalo s 250-kou v pohode fotit.
YEPUN telescope 254/1200, EQ6-goto, CG5+ Newton 152/903, R 70/700, 70/1000, Dobson 130/1100, Canon 40D, L 70-200/2,8 www.astrosid.szm.sk

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 16141
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 47
Kontaktovat uživatele:

EQ6 nosnost

Příspěvek #9 od MMys » 12. 11. 2004, 20:26

Právě že už moc ne, je to skoro na hranici. Viz téma Sestava pro focení Deep-sky.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
Radous
Příspěvky: 309
Registrován: 27. 01. 2006, 15:07

EQ6 nosnost

Příspěvek #10 od Radous » 01. 12. 2004, 16:19

Nedávno jsem na ní koukal v SUPRA Praha a vizuálně by to mělo být myslím i na tu 300/1500 (cca. 18-19kg) OK. Vypadá to fakt doost bytelně. Podle obrázku si člověk tu mohutnost nedokáže moc představit, ale reálně je to opravdu mazec. Zkoušel jste někdo osadit svojí EQ6 větším (těžším) dalekohledem? Pomohlo by stativ nahradit nějakým stabilním ocelovým sloupkem?

:hi:

RA
"Sněhové vločky jsou v pekle vzácné" S. Weinberg

Uživatelský avatar
lubomir
Příspěvky: 684
Registrován: 23. 04. 2004, 19:58

EQ6 nosnost

Příspěvek #11 od lubomir » 01. 12. 2004, 20:29

no ja som pozeral montaz v tromfe-40000sk CG6 od celestronu a ta by v pohode uniesla na foto aj 250mm dalekohlad
YEPUN telescope 254/1200, EQ6-goto, CG5+ Newton 152/903, R 70/700, 70/1000, Dobson 130/1100, Canon 40D, L 70-200/2,8 www.astrosid.szm.sk

Uživatelský avatar
MaG
Příspěvky: 10476
Registrován: 06. 04. 2002, 21:22
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Kontaktovat uživatele:

EQ6 nosnost

Příspěvek #12 od MaG » 01. 12. 2004, 20:51


lubomir napsal: takze na EQ 6 dalo s 250-kou v pohode fotit.

Přijde na to, jaké máž požadavky na přesnost. Myslím, že MMys moc dobře ví, že těch 250 mm bude rozumný limit. Přeju mu taky, aby tam konečně mohl zkusit něco takového osadit. Nebo možná ani ne. Ta dvoustovka asi zatím taky stačí. Dávat na EQ6 300mm dalekohled Newton mi přijde poněkud divné. Stěží nějaký typ Cassegrain, který nemá tak dlouhý tubus, ale dost pochybuji, mě se zas tak stabilní nejeví.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 SynScan, Celestron ED80/600+Vixen 0,67x, Orion Optics Newton CT8 200/900 s Paracorrem, Canon 6D, 30Dmod

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 21204
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 72

EQ6 nosnost

Příspěvek #13 od MilAN » 01. 12. 2004, 22:06


lubomir napsal: no ja som pozeral montaz v tromfe-40000sk CG6 od celestronu a ta by v pohode uniesla na foto aj 250mm dalekohlad
Ale to už seš cenově 5x výše než EQ6. V této cenové hladině si už můžeš vybírat vlastnosti montáží podle Tvých potřeb.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Radous
Příspěvky: 309
Registrován: 27. 01. 2006, 15:07

EQ6 nosnost

Příspěvek #14 od Radous » 01. 12. 2004, 22:12


MaG napsal:

Dávat na EQ6 300mm dalekohled Newton mi přijde poněkud divné. Stěží nějaký typ Cassegrain, který nemá tak dlouhý tubus, ale dost pochybuji, mě se zas tak stabilní nejeví.

Proč myslíš divné? Hlava montáže jako taková je myslím dostatečně pevná. Pochybovat by se dalo možná o tom stativu, ale pokud by se nahradil nějakou ocelovou, na pevno ustavenou stojkou, myslím, že by to bylo OK. Až to bude aktuální a budou peníze, zkusil se domluvit v SUPŘE na možnosti testnutí stability...

:hi:

RA
"Sněhové vločky jsou v pekle vzácné" S. Weinberg

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 21204
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 72

EQ6 nosnost

Příspěvek #15 od MilAN » 01. 12. 2004, 22:22


Radous napsal:

Proč myslíš divné?
RA

Protože ta 300ka má délku skoro 1,5 m a celé to táhne šnek o průměru nějakých 8 cm. Váhově ty osy unesou určitě 100 kg, ale ta mechanika je stavěná na něco úplně jiného.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz


Zpět na “Montáže a navigace”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti