HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Uživatelský avatar
Cassi
Příspěvky: 2205
Registrován: 03. 10. 2003, 16:21

HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Příspěvek #91 od Cassi » 21. 03. 2016, 17:53

Ahoj, mam dotaz na EQMOD (ovladani HEQ-5).

Vim, ze EQMOD umoznuje nastaveni ci vypnuti limitu montaze (napr. na meridianu). Kdyz mam vypnute limity montaze - pokud zacnu pozorovat na vychodni strane, tak po par hodinach dalekohled bez problemu prejede pres meridian, bez jakehokoli prolozeni montaze.

Ale problem nastava, kdyz chci po prujezdu meridianem najet (GoTo) na jiny objekt, byt jen treba o pul stupne vzdaleny od puvodniho objektu. Misto toho, aby se montaz posunula o ten maly pul stupen, tak se zacne cela montaz prokladat.
Jde neco takoveho v EQMODu nastavit, aby se neprokladala ve vyse uvedenem pripade? Zatim jsem bohuzel na to neprisel (teda pokud je to vubec mozne). Resim to z duvodu maleho prostoru na balkonu, kde si prokladani montaze nemuzu dovolit. Dekuji za odpovedi!
Objevy planetek (2): 2002 EL163 and 2002 GX187.
Objevy proměnných hvězd (130): CzeV #245, 270, 323, 365, 370; SvkV 23 a spousta dalších...

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 21202
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 72

HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Příspěvek #92 od MilAN » 21. 03. 2016, 18:02

Myslím, že to nejde. Montáž vždy najíždí ze správného směru a odblokování limitu pouze zamezí po proložení. Jediná možnost je najet na souřadnice ručně směrovými šipkami( nepoužít GoTo ).
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
ladis
Příspěvky: 2950
Registrován: 05. 09. 2006, 05:12
Bydliště: Dolní Bousov
Věk: 41

HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Příspěvek #93 od ladis » 21. 03. 2016, 18:15

zeptam se tez - nastaveni eqascom si prebiraji ostatni softwary, ze? Tzn. pokud deaktivuju auto meridian flip v eqascom, ostatni sw tento (meridian flip) neprovedou pri sidericke (napr. pri foceni jednoho objektu, ktery projde pres meridian), pouze pri goto (napr na jiny objekt) po prechodu meridianu, ze?

Tj. nastaveni meridian flip je rizeno uzivat. nastavenim v eqascom a astronomicke sw toto pouze prebiraji?
Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 21202
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 72

HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Příspěvek #94 od MilAN » 21. 03. 2016, 18:34

Ono by to šlo asi vyjádřit opačně: montáž řídí ASCOM , kde je vše pro řízení a přebírá z PC planetária pouze příkazy co provést ( najet kam,... - a těch příkazů je pouze pár). Takže třeba, mám-li nastaven siderický pohyb, je jedno, že jsem najel na Slunce- montáž pojede dál siderickým pohybem ...
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
ladis
Příspěvky: 2950
Registrován: 05. 09. 2006, 05:12
Bydliště: Dolní Bousov
Věk: 41

HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Příspěvek #95 od ladis » 21. 03. 2016, 18:36

Jasny. Diky Milane. Jen jsem se chtel utvrdit v tom, ze SW sam od sebe neprovede meridian flip, pokud tento je zakazan v nastaveni ASCOM.
Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 21202
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 72

HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Příspěvek #96 od MilAN » 21. 03. 2016, 18:40

On ten soft ani neví, kde je dalekohled - tedy bez údaje z ASCOMu
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Cassi
Příspěvky: 2205
Registrován: 03. 10. 2003, 16:21

HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Příspěvek #97 od Cassi » 29. 03. 2016, 01:03


Myslím, že to nejde. Montáž vždy najíždí ze správného směru a odblokování limitu pouze zamezí po proložení. Jediná možnost je najet na souřadnice ručně směrovými šipkami( nepoužít GoTo ).

Sice je to takove ne zcela korektni reseni, ale muj problem (popsany v prispevku c. 90) to resi: V EQMODu jsem si schvalne nastavil jine zemepisne souradnice - severni sirku jsem nechal jako je v CR, zemepisnou delku jsem posunul vice na zapad. Pri ustavovani na hvezdy, resp. na prvni hvezdu mi to pochopitelne najelo spatne, ale po prvni synchronizaci na prvni hvezde se to jiz chytlo a EQMOD mel info o poloze v RA a DE. Vyska a azimut samozrejme v EQMODU spatne - kazdopadne o to slo, info o meridianu mel tim padem posunuty vice na zapad.
Takze s montazi jsem mohl bez problemu pouzit GoTo i na objekty, ktere jiz prosly meridianem, aniz by se montaz zacala prokladat.
Objevy planetek (2): 2002 EL163 and 2002 GX187.
Objevy proměnných hvězd (130): CzeV #245, 270, 323, 365, 370; SvkV 23 a spousta dalších...

Uživatelský avatar
palkog
Příspěvky: 419
Registrován: 11. 05. 2012, 14:11
Bydliště: Presov, SR
Věk: 28
Kontaktovat uživatele:

Re: HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Příspěvek #98 od palkog » 18. 09. 2016, 18:31

Mam sice montaz EQ-5 (nie HEQ-5), ale ovladam ju cez pocitac pomocou EQModu. Mam takyto problem: ak v eqmode povolim limity montaze, tak po urcitom case eqmod vypne pohyb montaze (tracking). Pricom montaz je realne dost daleko od nastavenych limitov. Limity mam nastavene ako Alt-Azm. Pri deaktivovani limitov ide vsetko v poriadku. Ma niekto podobny problem?
Este upresnim - montaz ma pripojenu cez rucku v PC Direct rezime.
http://www.pavolg.6f.sk/, Astrofotky
SW 200/1000 + EQ-5 Pro (GoTo)
SW ED 72/420
Canon EOS 600D + seťák 18-55 mm + Tamron 70-300 mm
Carl Zeiss Jena Pancolar 1.8/50mm; Takumar SMC 3.5/135mm; Samyang FishEye 3.5/8mm, Samyang 2.8/14mm
ZWO ASI224MC

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 16140
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 47
Kontaktovat uživatele:

Re: HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Příspěvek #99 od MMys » 18. 09. 2016, 21:41

Chybný čas a/nebo souřadnice místa ? Takže přepočet EQ -> Alt-Az funguje špatně. Zkontroluj to.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
palkog
Příspěvky: 419
Registrován: 11. 05. 2012, 14:11
Bydliště: Presov, SR
Věk: 28
Kontaktovat uživatele:

Re: HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Příspěvek #100 od palkog » 19. 09. 2016, 10:17

Suradnice mam spravne. Cas synchronizujem cez NTP server. Ak by bol problem v prepocte na Alt-Az, tak by nefungovalo dobre ani hladanie objektov. A to ide.
http://www.pavolg.6f.sk/, Astrofotky
SW 200/1000 + EQ-5 Pro (GoTo)
SW ED 72/420
Canon EOS 600D + seťák 18-55 mm + Tamron 70-300 mm
Carl Zeiss Jena Pancolar 1.8/50mm; Takumar SMC 3.5/135mm; Samyang FishEye 3.5/8mm, Samyang 2.8/14mm
ZWO ASI224MC

Uživatelský avatar
FunTomas
Příspěvky: 3783
Registrován: 21. 07. 2003, 13:20

Re: HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Příspěvek #101 od FunTomas » 28. 03. 2017, 08:17

Nazdar majstri. Doteraz som nikdy masívne nepoužíval ovládanie montáže pomocou počítača. Chcem ale trocha vyladiť pointáciu a nejaké rady skúsenejších odporúčali použiť tzv. pulse guiding (takto nejako sa to volá v EQMOD), namiesto pointácie pomocou ST4 prepojenia. Po pár hodinách som si myslel, že som konečne prišiel na to, ako sa správne spustí celé prostredie.

Najprv som rozbehol samotný EQMOD a ovládanie montáže v tomto prostredí. Funguje. To bola len skúška správnosti, či je dobrý kábel a pod.

Potom som skúsil rozbehnúť samotnú pointáciu pomocou OPEN PHD. V menu pre montáž som vybral EQMOD HEQ5/6 ASCOM. Pripojenie fungovalo.
Napokon som vyskúšal samotnú čerešničku na torte - prepojenie GUIDE a montáže. Opäť fungovalo.

Keď som však chcel mať spustenú aj pointáciu aj navádzane pomocou GUIDE, tak tieto dve veci nechceli fungovať súčasne.
Spustil som planetárium, pripojil sa pomocou EQMOD k montáži. Ovládanie fungovalo. Následne som chcel spustiť PHD a pripojiť montáž. Toto už nešlo. Otvorilo sa mi nové separátne okienko EQMOD s nastaveniami montáže.

Používa niekto viacero programov naraz, ktoré nejakým spôsobom môžu ovládať montáž?

Použitá zostava: PC s WIN10, najnovší EQMOD, stiahnutý najnovší ASCOM platform (6.x), najnovší OPEN PHD, snažím sa riadiť EQ8. Prepojenie počítača a montáže je riešené priamym káblom z USB do RJ konektora na montáži. Ide o prevodník RS232r 3v3 od FTDI. Vie niekto poradiť ako ovládať montáž? Bol by som mimoriadne rád, ak by som nemusel vymeniť ani kábel, ani obľúbené planetárium. Myslím si, že chyba je niekde medzi klávesnicou a stoličkou, eventuálne v postupe ako sa to celé inicializuje. Vopred díky za rady.
mail to:fun2mas(at)gmail.com

Uživatelský avatar
juh
Příspěvky: 1459
Registrován: 29. 09. 2011, 12:44

Re: HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Příspěvek #102 od juh » 28. 03. 2017, 15:27

Medzi miestnych majstrov sa nepočítam, aj napriek tomu sa pokúsim opísať moje riešenie.

Problém ovládania montáže počítačom u mňa vyriešila tohoročná treskúca zima, lebo sa mi nechcelo v tých mrazoch trčať vonku pri montáži. :D

NEQ6 ovládam cez PHD2 a Carte du Ciel (CdC), zatiaľ na to používam NB tuším s Win 7. Ovládanie mám rozchodené aj zo Stellaria, ale kvôli komfortu a nejakým ďalším funkciám navyše radšej využívam práve CdC. PHD2 mi beží na NB, ktorý mám cez USB spojený so ZWO ASI kamerou a z kamery mám pichnutý kábel do ST-4 portu montáže. Testoval som aj ovládanie NEQ6 PHD2 cez ST-4 priamo z NB, ale kvôli uvoľneniu COM portu som ostal pri ovládaní cez kameru. No a ovládanie z CdC mám riešené tak, že som z COM portu NB napichnutý káblom priamo do RO (HC) montáže. Pre mňa to má výhodu v tom, že dokážem simultánne ovládať montáž ako cez RO, tak aj cez NB z planetária. Keď som vonku pri montáži, tak je jednoduchšie ovládať montáž cez RO a RO využívam aj pri ustavovaní ďalekohľadu, keďže pevné stanovisko zatiaľ nemám. Keď chcem ovládať montáž vzdialene z domu, tak na to používam práve CdC na NB, ktorý pre zmenu ovládam cez Remote Desktop Connecton (resp. cez pripojenie vzdialenej plochy) z iného PC. Prepojenie NB (vonku) a PC (v dome) mi ide cez WiFi. Čo sa týka ASCOM, tak ten priamo nepoužívam, len tuším, že ho potrebuje mať nainštalovaný CdC, asi z neho používa nejaké drivery na ovládanie montáže NEQ6.

Rozbehával som to postupne v dlhšom časovom odstupe. Najskôr mi na NB bežalo len PHD2, potom som robil nejaké experimenty s ASCOM platform a nakoniec som rozchodil ovládanie montáže z planetárií. Prednedávnom som nahradil prepojenie NB s PC z Team Viever na Remote Desktop Connecton, pretože Team Viever má svoje muchy, ktoré mi zbytočne komplikovali život. Čo sa týka detailov prepojenia popisovaných programov s použitými zariadeniami, všetko je tu už rozpitvávané v rôznych vláknach.

Poznámka 1: Môj NB má aj štandardné rozhranie RS232 (COM port), nie je to nevyhnutnosť, testoval som aj prepojenie cez prevodník USB-RS232, funguje aj takéto riešenie, ale keďže mám COM port, radšej používam toto prepojenie.

Poznámka 2: Aby fungovalo súbežne ovládanie montáže cez PHD2 aj cez planetárium v tom ponímaní, že obidva programy riadia montáž súbežne a hlavne samostatne, tak to asi nejde. Ak dostane montáž protichodné pokyny, tak jeden z nich musí mať prednosť. Napríklad, keď mi beží PHD2 a z CdC vyšlem pokyn na presun ďalekohľadu na nejaké iné miesto na oblohe, tak v PHD2 dôjde k prekročeniu maximálnej povolenej výchylky a PHD2 končí. Keď sa potom ďalekohľad ustaví na novú pozíciu, v PHD2 musím znovu presť celú procedúru, aby som inicializoval navádzanie - aktualizovať data z kamery, vybrať pointačnú hviezdu, zapnúť navádzanie. Komunikácia medzi programami CdC a PHD2 je tiež nejakým spôsobom riešená, ale mám dojem že je to sprístupnené tak, že v PHD2 musí byť zapnutá funkcia Server a potom môže CdC používať funkcionalitu, ktorú má PHD2 publikovanú. Slovné spojenie "mám dojem" som použil z dôvodu, že funkciu Server mám v PHD2 zapnutú stále, pretože ju využívam minimálne pri ditheringu keď fotím cez Artemis Capture, čo je takmer vždy, keď mi beží PHD2. Čo sa týka behu týchto programov, tak buď riadenie NEQ6 preberá PHD2 a vtedy si CdC s NEQ6 len synchronizuje pozíciu ďalekohľadu na oblohe, alebo mi montáž riadi CdC a vtedy mi PHD2 stojí. Okrem toho mi ešte občas posiela CdC nejaké riadiace dáta do PHD2, alebo vzdialene ovláda nejaké funkcie v PHD2, to je tak všetko.

Uživatelský avatar
FunTomas
Příspěvky: 3783
Registrován: 21. 07. 2003, 13:20

Re: HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Příspěvek #103 od FunTomas » 28. 03. 2017, 17:38

Súbežným ovládaním samozrejme nemyslím že oba programy posielajú naraz príkazy. Išlo mi o to, že neviem ani pripojiť naraz dve aplikácie cez EQMOD rozhranie k montáži. Buď šla jedna, alebo druhá. Ovládanie planetáriom som myslel presne to čo sa robí s rúčkou. Ani tá principiálne nekoliduje s autoguiderom. Je logické, že keď beží autoguider, tak nebudem posielať ďalekohľad na nejakú definovanú pozíciu.

Tebou popisované riešenie asi nie je to čo hľadám. Ak je montáž nastavená v PHD ako "On camera" (t.j. cez ST4 port), tak na to netreba montáž nijako špeciálne pripájať k počítaču. Netreba nič. Toto je úplne autonómne prepojenie. V takomto prípade treba vyriešiť len pripojenie planetária a je to hotové. Ja potrebujem pointovanie vyskúšať pomocou pulzného riadenia priamo z PC a už som to len chcel doplniť aj riadením montáže pomocou počítača.

Tak otázka do širokého pléna. Je tu niekto, kto používa PC aj na pointáciu (nie cez ST4 !!) a zároveň má montáž riadenú pomocou nejakého planetária? Montáž by mala byť ideálne EQ6 až EQ8.
mail to:fun2mas(at)gmail.com

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 21202
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 72

Re: HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Příspěvek #104 od MilAN » 28. 03. 2017, 17:58

Tomáši, neporadím. Ale kdysi jsem to zkoušel, vyzkoušel několik ovladačů a dokonce to i nějak chodilo. Ale vzhledem k tomu, že ne pokaždé, tak jsem to po několika dalších pokusech vzdal s tím, že si to zřejmě nechce rozumět s mými starými XP a starými ovladači ke všem zařízením,. A rozbourat systém, který spolehlivě pracuje 10 roků, jsem se neodvážil. Četl jsem o výhodách "pulse guide" , ale také dost reakcí na to, jak to nechodí podle představ. ( ale to máš určitě už všechno načteno ! ). Takže řídím montáž přes Ascom a EQMOD z PC planetária , separátmě pointaci pomocí PHD přes ST4 a rovněž separátně ovládám kamery. Chodí to tak naprosto spolehlivě a není potřeba nic ladit ve vzájemných vztazích a ovladačích. A nějak mi nedochází výhody toho, že to může jít z jednoho programu - a když něco , tak nic :)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
FunTomas
Příspěvky: 3783
Registrován: 21. 07. 2003, 13:20

Re: HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Příspěvek #105 od FunTomas » 28. 03. 2017, 18:30

No pred nejakým časom som som riešil v inom vlákne skoky pri pointácii EQ8 cez ST4 port priamo z kamery. K nejakým záverom to jednoznačne neviedlo. Napokon sa zdalo, že použitie kvalitnejších káblov a zároveň väčšia nevyváženosť montáže eliminovali spomenuté skoky. Napriek tomu však pointácia nie je stále dostatočne jemná. Vyskytnú sa skoky, ktoré na prvý pohľad nesúvisia s vonkajšími vplyvmi. Už som ale niekoľko krát počul o podobných problémoch práve pri tomto spôsobe pointovania. Išlo len o EQ8. Problémy pominuli pri pointácii pomocou pulzného riadenia, preto som to chcel skúsiť. Ako píšem hore pravdepodobne ide len o nejaký spôsob inicializácie EQMODu. Izolovane tie programy totiž fungujú. Ani ja by som nemenil zaužívaný spôsob práce, keby mi ten spôsob fungoval. Zatiaľ ale hľadám práve ten fungujúci spôsob. V každom prípade díky obom za rady a postrehy. Budem hľadať ďalej.
mail to:fun2mas(at)gmail.com


Zpět na “Montáže a navigace”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti