HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Uživatelský avatar
ogami
Příspěvky: 727
Registrován: 15. 02. 2009, 17:42
Kontaktovat uživatele:

HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Příspěvek #76 od ogami » 06. 03. 2013, 20:27


Alignment data se totiž obvykle automaticky přidávají při resynchronizacích, a pokud tím mezi tím nějak zahýbeš ručně, tak je ta množina dat nekonzistentní, a výpočet produkuje nějaké nesmyslné korekce a montáž si myslí, že je úplně někde jinde.

Tady bude asi ten problem, v sobotu pri prvnim ostrem provozu s montazi jsem ustavoval tak, ze jsem s tim rucne zahybal pred zapnutim a nevratil jsem to do home polohy, to jsem byl opravdu asi uplne mimo vic jak 45 stupnu. V pondeli uz jsem si dal pozor a ustavoval az po zanuti montaze z home pozice pomoci eqmodu. Promazu aligment data a snad to zabere, diky za radu ;)
Ondřej Kozáčik
Dalekohledy: SW Esprit 80, Scopos ED 66/400, GSO 150/750, Baader Vario 60
Montaz: HEQ-5 Syntrek
CCD: ATIK 383L+, QHY5
Filtry: Astrodon  LRGB 36mm, Starlight Xpress USB FW

Uživatelský avatar
PavelVana
Příspěvky: 78
Registrován: 05. 01. 2012, 09:58
Bydliště: Brno
Věk: 23
Kontaktovat uživatele:

HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Příspěvek #77 od PavelVana » 14. 03. 2013, 18:23

Zdravím vás, mám montáž HEQ-5 mám i GOTO ovladač. Co všechno potřebuji abych mohl pointovat s kamerkou QHY-5? :)

Předem děkuji za odpovědi :)
Dobson (Michal Bareš) 400/1800 , Canon EOS 6D.

Uživatelský avatar
MartinV.
Příspěvky: 1327
Registrován: 12. 06. 2013, 10:11

HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Příspěvek #78 od MartinV. » 14. 03. 2013, 18:34

OAG nebo druhý dalekohled (pointační), počítač ze kterého budeš kameru moci ovládat a z netu stáhnout ke kameře potřebné ovladače (drivery, Ascom ..). Co přesně se lze dočíst na AF. Je zde přímo téma QHY5 a pamatuji se, že konkrétně myslím konihlav tam dávala odkazy na downloady. No a pak ještě nějaký pointační program např. PHD Guiding (zdarma)-nejčastěji zde používaný, MaximDL atd.
Tvé případné dotazy bych pak nasměroval do příslušného téma tj. QHY5 v sekci Astrofotografická technika. Na stránky se teď momentálně nemůžu dostat bo mi to háže Malware.

MartinV
Osobní stránky: http://dslr-astrophotography.cz/
FSQ 106ED, Losmandy G-11 GoTo L4 (Ascom Gemini telescope.NET), EOS 40Dmod, Lunático EZG60, Lacerta MGEN, QHY5L II, SQM-L, Lenovo x200
Poz. stanoviště: Kamenný vrch, Stránské, Norberčany, Morav

Uživatelský avatar
PavelVana
Příspěvky: 78
Registrován: 05. 01. 2012, 09:58
Bydliště: Brno
Věk: 23
Kontaktovat uživatele:

HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Příspěvek #79 od PavelVana » 06. 05. 2013, 17:16

Dobrý den,
chtěl bych vás o něco poprosit.
Vyrobil by mi někdo EQ-mod? Já v elektronice nejsem zdatný, a tak bych chtěl poprosit někoho, kdo to s elektronikou umí. Mám HEQ-5 syn trek a chtěl bych si ji upgradovat na GOTO.

Předem děkuji za odpovědi. :)
Dobson (Michal Bareš) 400/1800 , Canon EOS 6D.

Uživatelský avatar
bo-m
Příspěvky: 283
Registrován: 03. 12. 2009, 09:33
Bydliště: Písek
Kontaktovat uživatele:

HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Příspěvek #80 od bo-m » 14. 04. 2014, 14:08

Problém EQMODu z nalezením COM portu.

Sobotu jsem bezúspěšně věnoval propojení montáže EQ6 s EQMODem přes ASCOM ve WIN 7. Pro propojení jsem použil USB to Serial. Bohužel i když port COM16 byl aktivní EQMOD ho neviděl. V neděli jsem zkusil EQMOD Toolbox spustit jako správce a vše fungovalo bez problémů.
NEQ-6 PRO SS, HEQ-5 SS, Borg 101ED, TS 10" Ritchey-Chretien, CCD Atik One 6.0, ZWO ASI 183MMC, QHY8, QHY5 http://www.astronomy-mb.cz/

Uživatelský avatar
šepi
Příspěvky: 116
Registrován: 05. 01. 2010, 17:10
Bydliště: Želeč u Tábora
Věk: 34
Kontaktovat uživatele:

HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Příspěvek #81 od šepi » 14. 04. 2014, 21:36

Zdravím,

již delší dobu mám rovněž s EQMod problém a nemůžu na to přijít. Propojení a ovládání montáže přes něj funguje bez problému. Jakmile ale spustím Skychart a následně připojení dalekohledu, tak ten se v pořádku připojí, ale ukazuje mi, že dalekohled je jinde. Vždy je ale pomyslná poloha dalekohledu se skutečnou se stejnou DE a posunutá většinou o +15 až +17 min RA.

GO-TO najíždí ručkou správně. Poloha místa pozorování v ručce, v EQModu a Skychartu je nastavena stejně. Čas je nastaven rovněž stejný, kromě EQModu, kde se nenastavuje a v tom by mohl být problém. Na druhou stranu si EQMod asi bere systémový čas a to samé je nastaveno pro Skychart a podle něj nastavuji čas na ručce.

Budu rád za všechny rady. Děkuji
SW 254/1200, SW ED-80, SW 80/400, SW NEQ-6, SW AZ-4, QHY-5L II, filtry Baader 1,25" L R G B IR, Canon 40Dmod., 500D a 300Dmod.
jakub.sepela(a)gmail.com

Uživatelský avatar
ladis
Příspěvky: 2949
Registrován: 05. 09. 2006, 05:12
Bydliště: Dolní Bousov
Věk: 41

HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Příspěvek #82 od ladis » 24. 05. 2015, 22:56

Chápu to dobře, že v EQMOD nejde nastavit čas? Jde nastavit lokace pozorování, to vím, ale nemohu najít nastavení času. Odkud si jej bere? Z CdC asi ne... Systémový také ne. Děkuji za informaci!
Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 16132
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 47
Kontaktovat uživatele:

HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Příspěvek #83 od MMys » 25. 05. 2015, 00:41

Pokud si dobře pamatuju (je to už přes 2 roky) tak EQMOD si bral UTC čas ze systému. Takže stačí mít synchronizovaný čas na PC a je to OK.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 21180
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 72

HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Příspěvek #84 od MilAN » 25. 05. 2015, 00:48

ASCOM - EQMOD  si bere systémový čas, včetně data.
K tomu, aby šla montáž ovládat a fungovaly souřadnice, není potřeba  CdC ani žádné jiné Pc planetárium . A pokud používáš EQ DIRECT, ani nic z ručky.
...............
EDIT  : pokud používáš ručku, jde o to , že tahle chyba je otázkou verze softwaru v ručce - tohle jsme to řešili v minulém roce  ( najdu ) .
EDIT 2 : začíná to tady :
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?num=1265042968/45#58
týká se to sice H.A. Polárky, ale Go-To nenastavuje  na montáži  stejně nic jiného, než H.A. objektu a DEC, takže tatáž chyba bude i u těch objektů.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
KpS
Příspěvky: 2126
Registrován: 04. 09. 2006, 02:26
Kontaktovat uživatele:

HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Příspěvek #85 od KpS » 25. 05. 2015, 01:11

V PC běží pouze dva časy. Systémový a RTC. Při startu se systémový nastaví podle RTC. Je potom na mně, abych ho seřídil. Manuálně, nebo programem, který se dotáže časových serverů. EQMOD používá systémový čas, umí ale též využít připojenou GPS. Čas v sekundovém rytmu určují okamžiky příjmu NMEA vět. Ty ale mívají za UTC nejisté zpoždění i půl sekundy. Systémový čas to neovlivní, pro funkci GOTO to stačí.
Karel

Uživatelský avatar
ladis
Příspěvky: 2949
Registrován: 05. 09. 2006, 05:12
Bydliště: Dolní Bousov
Věk: 41

HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Příspěvek #86 od ladis » 27. 05. 2015, 04:13

děkuji všem moc za cenné rady!
Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami

Uživatelský avatar
ifh
Příspěvky: 44
Registrován: 07. 02. 2007, 01:57

HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Příspěvek #87 od ifh » 17. 08. 2015, 19:40

Může někdo poskytnout manuál k EQASCOM_V127l . Dokument v PDF, který je součástí instalace po spuštění v Acrobat Reader DC hlásí chybu.

Díky Franta
ifh

Uživatelský avatar
FunTomas
Příspěvky: 3779
Registrován: 21. 07. 2003, 13:20

HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Příspěvek #88 od FunTomas » 17. 08. 2015, 20:18

Popíš aká chyba sa ti zobrazuje. Prípadne snímku obrazovky. Chyby sú na to, aby sa riešili.
mail to:fun2mas(at)gmail.com

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 21180
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 72

HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Příspěvek #89 od MilAN » 17. 08. 2015, 20:50

Stáhni si dokument tady :
http://www.welshdragoncomputing.ca/eqmod/EQMOD_Doc_2012.pdf

ten funguje, nebo přímo na stránkách EQMOD je záložka WIKI, tam je to přímo, jen v trochu jiné textové podobě.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
ifh
Příspěvky: 44
Registrován: 07. 02. 2007, 01:57

HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Příspěvek #90 od ifh » 17. 08. 2015, 21:04

Milane děkuji. Již jsem stáhnul vše potřebné.
ifh


Zpět na “Montáže a navigace”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti