HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Uživatelský avatar
juh
Příspěvky: 1459
Registrován: 29. 09. 2011, 12:44

Re: HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Příspěvek #121 od juh » 07. 04. 2017, 01:43

Tak som si vyskúšal riadenie NEQ6 z NB, kedy je na RO montáže nastavené PC Direct. Komunikácia mi išla cez USB-RS232 prevodník. Na riadenie som používal CdC a PHD2 (ASCOM kompatibilné aplikácie). V čase testu bola obloha bola pokrytá približne 5/8 oblačnosti, aspoň som si otestoval niekoľkonásobný presum pomocou CdC do diery medzi mrakmi a následné navádzanie montáže cez PHD2. ;)
Zdá sa, že chybovú správu "PulseGuide command to mount has failed - guiding is likely to be ineffective." skutočne vyriešila kalibrácia PHD2, po kalibrácii sa mi už táto správa nezobrazuje.

Na úvod sa pokúsim o nejaké zrozumiteľnejšie vysvetlenie a všeobecné objasnenie (aj pre tých, ktorí sa v tomto budú prehrabávať niekedy v budúcnosti). To, akým spôsobom je v ASCOM platform koncipovaná komunikácia medzi riadiacimi aplikáciami a jednotlivými zariadeniami, je zbežne popísané a znázornené na stránkach:
ASCOM HUB
ASCOM Standards POTH
Čiže filozofia komunikácie riadiacich aplikácií (resp. programov) s jednotlivými zariadeniami je taká, že ak má viac programov komunikovať s jedným zariadením, tak s ním nekomunikujú priamo cez driver zariadenia (tz. že každý program si neotvára pre seba jednu inštanciu drivra), ale ako vstupný bod do reťazca driverov v ASCOM používajú HUB. Podľa tohoto pravidla musí byť nakonfigurovaná aj komunikácia programov s koncovými zariadeniami, v našom prípade s montážou. V ASCOM platform sa pre komunikáciu s montážou obvykle používa POTH HUB. Ak by som mal popísať, ako prechádzajú dáta od riadiacich programov k montáži a čo všetko musí byť nainštalované a nakonfigurované, aby celá komunikácia fungovala správne, tak je to zhruba nasledovný reťazec (odhliadnúc od služieb OS, to čo je v zátvorke môže, alebo nemusí byť v reťazci):
"1-n riadiacich programov" -> "ASCOM POTH hub" (-> EQMOD) -> "ASCOM telescope driver" -> "RS232 alebo USB a USB-RS232 driver" ( ->"RO/HC") -> "Elektronika montáže".
Ak je niekde, alebo niekde vznikne chyba v tomto reťazci, potom je dosť pravdepodobné, že sa dáta z riadiaceho programu nedostanú až k montáži a montáž buď nemusí fungovať správne, alebo vôbec nereaguje na riadiace pokyny niektorého z programov.

Uživatelský avatar
juh
Příspěvky: 1459
Registrován: 29. 09. 2011, 12:44

Re: HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Příspěvek #122 od juh » 07. 04. 2017, 01:46

Vráťme sa k problému, ktorý sa tu rieši.
Myslím si že to, čo tam robíte nesprávne je, že sa priamo snažíte pripojiť k montáži cez EQMOD (chcel som k tomu popísať viac, ale rozmyslel som si to). Tá základná konfigurácia musí byť iná.
Takže poďme ku konfigurácii. Z toho čo tu bolo popísané predpokladám, že ASCOM driver montáže je nakonfigurovaný správne. Nad tým sa nebudeme pozastavovať.
Konfigurácia planetária (ak je ASCOM kompatibilné, tak bude podobná ako v CDC)
- rozhranie - ASCOM
- driver - POTH.Telescope (v dokumentácii sa píše, že môže byť nainštalovaný aj iný HUB)
- pripojenie teleskopu - inicializuje okná EQMOD a POTH.Hub
Přílohy
02_CdC_conf.jpg
02_CdC_conf.jpg (85.55 KiB) Zobrazeno 3759 x
03_CdC_conn.jpg
03_CdC_conn.jpg (186.88 KiB) Zobrazeno 3759 x

Uživatelský avatar
juh
Příspěvky: 1459
Registrován: 29. 09. 2011, 12:44

Re: HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Příspěvek #123 od juh » 07. 04. 2017, 01:47

Konfigurácia autoguidera
- kamera - tam nie je čo riešiť
- Mount - POTH Hub (ASCOM)
- connect "Mount" - už neotvára novú inštanciu EQMOD, len sa cez HUB zdieľa existujúce pripojenie k montáži
Přílohy
04_PHD2_conn.jpg
04_PHD2_conn.jpg (147.46 KiB) Zobrazeno 3763 x

Uživatelský avatar
juh
Příspěvky: 1459
Registrován: 29. 09. 2011, 12:44

Re: HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Příspěvek #124 od juh » 07. 04. 2017, 01:48

A ak to už takto pekne beží, tak potom je možné monitorovať chod PHD2 v okne EQMOD prepnutím na "ASCOM PulseGuide Monitor"
Přílohy
05_RUN_PHD2.jpg
05_RUN_PHD2.jpg (275.98 KiB) Zobrazeno 3764 x
06_pulse_guide_mon.jpg
06_pulse_guide_mon.jpg (75.31 KiB) Zobrazeno 3764 x

Uživatelský avatar
juh
Příspěvky: 1459
Registrován: 29. 09. 2011, 12:44

Re: HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Příspěvek #125 od juh » 07. 04. 2017, 01:49

Ak je to takto nakonfigurované potom:
1. stačí otvoriť niektorú z aplikácií, ktorá sa nejakým spôsobom vie pripojiť k montáži ( napr. CdC, PHD2) a pripojiť sa k montáži, tým dôjde k otvoreniu okien POTH Hub a EQMOD,
2. každá ďalšia aplikácia, ktorá sa následne pripája k montáži, už neotvára nové okná (len zdieľa existujúce pripojenie k montáži, tz. že nikdy by nemala byť riadená dvoma programami súbežne, pretože môže dôjsť k ich vzájomnej kolízii),
3. zatvorenie poslednej aplikácie, ktorá je pripojená k montáži, uzatvorí okná POTH Hub a EQMOD.
Znamená to, že okná POTH Hub a EQMOD nie je potrebné samostatne inicializovať a zatvárať. Vyskúšal som to, funguje to tak a je to tak popísané aj v dokumentácii.
Je tam toho viac, čo by sa k tomu dalo ešte popísať, len sa mi už nechce ...

Uživatelský avatar
FunTomas
Příspěvky: 3783
Registrován: 21. 07. 2003, 13:20

Re: HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Příspěvek #126 od FunTomas » 07. 04. 2017, 07:45

Pekne spísané. Ja som odhalil základný problém ešte pred týmito príspevkami a napísal som ho tam. Spoliehal som sa na obľúbené planetárium GUIDE, ktoré však nesprávne komunikuje cez ASCOM. Nevie zdieľať už raz otvorené spojenie s montážou. Samostatne to funguje pekne. Ak ale chcem pripojiť niečo ďalšie (PHD cez ASCOM), tak je koniec. Rovnako to platí z opačného smeru. Ak mám spustený PHD cez ASCOM tak GUIDE si pri spustení a otvorení spojenia vyžaduje nové ASCOM pripojenie a to už (logicky) nefunguje správne.

Vyriešil som to tak, že som namiesto GUIDE použil SkytechX.

Ďalšie otázky už smerovali len k N možnostiam ako pripojiť montáž k počítaču. Našiel som skrátka len jedno fungujúce spojenie - ak v ASCOM dialógu vyberiem ako montáž EQMOD ASCOM HEQ5/6. Žiadna iná mi nešla. A logicky mohla fungovať aspoň možnosť SkyWatcher Telescope (ASCOM).
Pri spojení nebol problém v kabeláži. Spojenie fungovalo s každým typom kábla.

Niekedy to zase vyskúšam nasucho doma. Ako poznám počasie, týmito 7 jasnými nocami sme si prečerpali konto až do konca leta. :-)
mail to:fun2mas(at)gmail.com

Uživatelský avatar
juh
Příspěvky: 1459
Registrován: 29. 09. 2011, 12:44

Re: HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Příspěvek #127 od juh » 07. 04. 2017, 09:46

Asi sa v niektorých veciach nechápeme, napr.:
FunTomas píše:... Spoliehal som sa na obľúbené planetárium GUIDE, ktoré však nesprávne komunikuje cez ASCOM. Nevie zdieľať už raz otvorené spojenie s montážou. Samostatne to funguje pekne ...

V predchádzajúcich príspevkoch som sa snažil popísať to, že to takto v ASCOM nefunguje. To "spojenie" si medzi sebou nezdieľajú aplikácie, ale zdieľa ho ASCOM HUB. Z toho dôvodu sa aplikácie nesmú pripájať k niektorému z driverov v rade, ale musia sa pripájať k HUB-u. Ak to používané aplikácie neumožňujú, tak ti to nebude fungovať.

Ak ti to nefunguje spôsobom, ako som sa snažil popísať v predchádzajúcich príspevkoch, tak tam budeš mať pravdepodobne niečo nesprávne nainštalované, nakonfigurované, alebo používaš nekompatibilný SW. Rôzneho SW na riadenie zariadení je ako húb po daždi, ale je len zopár takých, ktoré vedia spoľahlivo riadiť koncové zariadenia cez ASCOM. Momentálne k tomu neviem viac napísať.

Uživatelský avatar
juh
Příspěvky: 1459
Registrován: 29. 09. 2011, 12:44

Re: HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Příspěvek #128 od juh » 07. 04. 2017, 12:28

Pokúsim sa objasniť aj toto:
FunTomas píše:... Ďalšie otázky už smerovali len k N možnostiam ako pripojiť montáž k počítaču. Našiel som skrátka len jedno fungujúce spojenie - ak v ASCOM dialógu vyberiem ako montáž EQMOD ASCOM HEQ5/6. Žiadna iná mi nešla. A logicky mohla fungovať aspoň možnosť SkyWatcher Telescope (ASCOM)...

Ak som teda správne pochpil že "pripojiť montáž k počítaču" znamená "ako nakonfigurovať aplikáciu tak, aby riadila montáž". Práve z tohoto dôvodu som k príspevku #123 (konfigurácia Mount v PHD2) vložil obrázok s oknom "Connect Eqipement", kde je rozbalené roletové menu, v ktorom je možnosť výberu nejakých zariadení, resp. driverov, ktoré nejakým spôsobom ovládajú montáž. Okrem iného je tam:
- EQMOD ASCOM HEQ5/6
- POTH Hub (ASCOM)
- SkyWatcher Telescope (ASCOM)
Aj napriek tomu, že je tam možnosť výberu driverov "EQMOD ASCOM HEQ5/6" a "SkyWatcher Telescope (ASCOM)", nevyberiem ani jeden z nich, ale vyberiem "POTH Hub (ASCOM)", pretože ak je ASCOM a EQMOD správne nainštalovaný a nakonfigurovaný tak potom:
ak sa aplikáciou pripojím k "POTH Hub (ASCOM)", tak sa mi "POTH Hub (ASCOM)" stará o komunikáciu s "EQMOD ASCOM HEQ5/6", následne sa mi "EQMOD ASCOM HEQ5/6" stará o komunikáciu s "SkyWatcher Telescope (ASCOM)" a "SkyWatcher Telescope (ASCOM)" komunikuje cez RS232 alebo USB-RS232 s montážou. Takto sa mi riadiace povely dostanú z aplikácie až k montáži. Navyše má "POTH Hub (ASCOM)" tú vlastnosť, že vie zdieľať pripojenie k montáži viacerým aplikáciám. Takýmto spôsobom viem k montáži súčasne pripojiť "1-n aplikácií". Podobným spôsobom je v príspevku #122 nakonfigurované pripojenie teleskopu v CdC.

Uživatelský avatar
FunTomas
Příspěvky: 3783
Registrován: 21. 07. 2003, 13:20

Re: HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Příspěvek #129 od FunTomas » 07. 04. 2017, 12:55

Ešte raz veľký dík za objasnenie. Skúsim to doma nasucho rozchodiť, aby som v teréne už zbytočne neriešil problémy. Aj pri poslednom fotení komét som skúsil napojiť planetárium a riadiť montáž pomocou neho, no spravil som to v zlom poradí (to viem teraz s odstupom času) a nešlo mi nakalibrovať montáž na hviezdy. V tom časovom strese som napokon celé riadenie zavrhol a vrátil sa naspäť k ručnému ovládaču.
mail to:fun2mas(at)gmail.com

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 21204
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 72

Re: HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Příspěvek #130 od MilAN » 07. 04. 2017, 13:11

to juh : můžeš mi jednoduše vysvětlit, jaká je v tomhle výhoda proti tomu, když pointaci ovládá PHD2 přes kameru a ST4 port a montáž ovládám z PC planetária přes EQ ASCOM? Jedinou výhodu vidím v tom, že PHD zná souřadnice a orientaci montáže a při proložení dalekohledu není potřeba do toho sahat ručně. Na druhou stranu to jde naprosto nezávisle, přes ST4 se ovládání pointace nemůže plést do ovládání dalekohledu a nemůže dojít k žádnému konfliktu zařízení. Je mi celkem jedno, jestli ruční pohyby montáže ovládám z nějakého snímacího programu, z ASCOM panelu, panelu PHD, ručky nebo gamepadu - takže mi nějak nebude vadit, že si nemohu v PHD otevřít okno s tlačítky, když je primárně na ASCOM panelu a nepotřebuji nic konfigurovat( což by ještě tak nevadilo do okamžuku, kdy se něco nepovede při focení :)
Díky !
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
juh
Příspěvky: 1459
Registrován: 29. 09. 2011, 12:44

Re: HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Příspěvek #131 od juh » 07. 04. 2017, 13:39

Ľutujem, ale toto nie je otázka na mňa, je to skôr otázka na FunTomasa, k čomu mu to bude?

Ja osobne ovládam montáž z PHD2 cez ST4 port. Aj keď nevylučujem, že v budúcnosti možno prejdem na niektorý zo spôsobov, čo som popísal v predchádzajúcich príspevkoch.

Uživatelský avatar
Jackxl
Příspěvky: 318
Registrován: 08. 12. 2007, 20:18
Bydliště: Velké Meziříčí
Věk: 34
Kontaktovat uživatele:

Re: HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Příspěvek #132 od Jackxl » 21. 08. 2020, 06:05

Jak se při EQMODu bez ručky dělá Aligment na hvězdy ? Nikde jsem to nenašel. Mám EQ6-R a ta nemá konektor přímo pro EQMOD, takže to mám zapojené v portu pro hand control.
GSO200/800 na EQ6-R,hr coma, Canon 600d mod

Uživatelský avatar
nou
Příspěvky: 798
Registrován: 10. 12. 2006, 05:10

Re: HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Příspěvek #133 od nou » 21. 08. 2020, 07:55

Tam sa urobi platesolving teda nasnima sa snimka pozicie hviezd sa porovnaju s databazou a zisti sa kam sa kamera a teda aj teleskop pozera. V EKOS je na to align modul https://www.indilib.org/about/ekos/alig ... odule.html ine SW to maju podobne.
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon 1100D, ASI120MM-S, ASI1600MM Pro

Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 1740
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02

Re: HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Příspěvek #134 od hades » 21. 08. 2020, 08:30

EQMOD ovladač má něco, čemu se říká point model, detailní informace doporučuji nastudovat zde: http://eq-mod.sourceforge.net/docs/eqmo ... models.pdf
William Optics FluoroStar 110, ASI294MC Pro, EQ-6 R, QHY 5-II M, RaspberryPi 4, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky

Uživatelský avatar
Jackxl
Příspěvky: 318
Registrován: 08. 12. 2007, 20:18
Bydliště: Velké Meziříčí
Věk: 34
Kontaktovat uživatele:

Re: HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Příspěvek #135 od Jackxl » 24. 08. 2020, 16:56

Trochu jsem googlil a našel tento návod https://www.youtube.com/watch?v=4-zQbftYbqw
Cartes du Ciel mám, takže by to neměl být problém.
Problém nastal v tom, že těsně před focením (cca 5min), při kterém jsem to chtěl vyzkoušet, mi umřel notebook :(
GSO200/800 na EQ6-R,hr coma, Canon 600d mod


Zpět na “Montáže a navigace”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host