Porucha montáže

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Uživatelský avatar
toms
Příspěvky: 19
Registrován: 18. 11. 2006, 01:30

Porucha montáže

Příspěvek #1 od toms » 10. 07. 2009, 01:00

Zdravím
Vlastním montáž LXD-75 a stala se mě taková nepříjemná věc. Na napájení dalekohledu používám adaptér s nastavitelným napětím a mojí nepozorností jsem do montáže pustil místo 12V omilem 24V a po chvilce vyšel z motoru zápach jako kdyby se spálil. Z dvou motorů reaguje pouze jeden a to ještě jenom v jednom směru. Potřeboval bych vědět jestli si myslíte že jsou motory opravdu zníčené a jestli se vůbec vyplatí oprava. Děkuji za kažkou zprávu, jsem z toho zoufalý. :-[

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 16132
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 47
Kontaktovat uživatele:

Porucha montáže

Příspěvek #2 od MMys » 10. 07. 2009, 07:31

Pravděpodobně tam odešla spíš nějaká elektronika než vlastní motor, ten vydrží dost. Můžeš mě kontaktovat, třeba by se to dalo nějak zprovoznit.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
mirec95
Příspěvky: 171
Registrován: 27. 09. 2007, 18:09

Porucha montáže

Příspěvek #3 od mirec95 » 10. 07. 2009, 11:33

Niečo podobné sa raz stalo mne, keď som na svoj pohon miesto 6V pustil 12V :(... Vtedy mi začala ísť iba deklinačná os, no potom som dal ovládač vymeniť a bol pokoj. Motor bol v pohode, len elektronika ako hovorí MMys odišla :(
C8N Newton 200/1000, triéder 12x45, CG-5 s motormi, Parracor visual

Uživatelský avatar
MartinP
Příspěvky: 176
Registrován: 29. 12. 2010, 23:59
Bydliště: Opava
Věk: 35

Re: Porucha montáže

Příspěvek #4 od MartinP » 21. 01. 2021, 12:38

Zdravím.
Využiji toto téma k mému dotazu ohledně problému, který se mi vyskytl s montáží od WO - montáž EZ Touch.
Předčasem se mi přestala, úplně natvrdo, otáčet horizontální osa. Nejsem si vědom, že by to někde spadlo, nebo bych něco moc utáhnul..(možná ano..)
Pokusil jsem se odmontovat co se dalo, s tím, že třeba uvnitř objevím něco co je v nepořádku(stejně tomu moc nerozumím), ale dál než na obrázku jsem se nedostal..
Uměl by mi prosím někdo poradit, co se mohlo stát, popř jak z toho ven?
Já totiž nevím co s tím. Díky. Martin

EZ Touch.jpg
foto
EZ Touch.jpg (134.53 KiB) Zobrazeno 635 x
SWnewton 200/1000, Scopos 80/560 triplet APO, HEQ-5 syntrek, refr. 70/325

Uživatelský avatar
g
Příspěvky: 1372
Registrován: 05. 12. 2008, 14:13
Bydliště: Neratovice
Věk: 59

Re: Porucha montáže

Příspěvek #5 od g » 21. 01. 2021, 13:03

povolil jsi osu ve výšce, zkus nejprve povolit šroub nad azimutální / horizontální stupnicí (pokud jsi si nehrál s červíky)
APO125 F7.8, ED100 F9, APO80 F7, triedr 16x70 F5(4,1°); okuláry 1.25"(62°): f=18.2-11-7-5-4-3mm

Uživatelský avatar
MartinP
Příspěvky: 176
Registrován: 29. 12. 2010, 23:59
Bydliště: Opava
Věk: 35

Re: Porucha montáže

Příspěvek #6 od MartinP » 21. 01. 2021, 13:30

S červíky jsem nic nedělal. Povolení Vámi zmiňovaného šroubu, nic neřeší. Horizontální ( ta co se netočí) a svislá osa fungují nezávisle na sobě. Nebo Vás chápu špatně?
SWnewton 200/1000, Scopos 80/560 triplet APO, HEQ-5 syntrek, refr. 70/325

Uživatelský avatar
g
Příspěvky: 1372
Registrován: 05. 12. 2008, 14:13
Bydliště: Neratovice
Věk: 59

Re: Porucha montáže

Příspěvek #7 od g » 21. 01. 2021, 16:10

podívej se na návod:
máš povolený "large lock-down knob"?
APO125 F7.8, ED100 F9, APO80 F7, triedr 16x70 F5(4,1°); okuláry 1.25"(62°): f=18.2-11-7-5-4-3mm

Uživatelský avatar
MartinP
Příspěvky: 176
Registrován: 29. 12. 2010, 23:59
Bydliště: Opava
Věk: 35

Re: Porucha montáže

Příspěvek #8 od MartinP » 21. 01. 2021, 20:15

Ano, mam povoleno vse. Netoci se to proste
SWnewton 200/1000, Scopos 80/560 triplet APO, HEQ-5 syntrek, refr. 70/325


Zpět na “Montáže a navigace”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti