EQ-5

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Uživatelský avatar
DaveOne
Příspěvky: 317
Registrován: 17. 10. 2018, 14:11
Bydliště: Uherske Hradiště
Věk: 43

Napájení montáže EQ-5 Pro z akumulátoru

Příspěvek #271 od DaveOne » 15. 11. 2018, 06:44

Zdravím Vás,
potřeboval bych poradit ohledně napájení mojí montáže SW EQ-5 Pro SynScan (bílá). Podotýkám, že potřebuji napájet pouze montáž. Koupil jsem si na tento účel bezúdržbový olověný akumulátor (AGM ) EMOS 12V 12Ah viz. odkaz a mám nějaké dotazy:
Akumulátor.jpg
Akumulátor.jpg (19.33 KiB) Zobrazeno 1496 x


https://www.exasoft.cz/emos-bezudrzbovy ... gIxIfD_BwE

1/Mohu montáž zapojit na baterii přímo bez nějaké pojistky pomocí kabelu, který má na jedné straně svorky na baterii a na druhé autozásuvku 12V viz.obrázek ? Pro napojení bych potom použil kabel dodaný s montáží pro zapojení do auta. Nespálí se montáž při takovémto propojení?

Auto zásuvka.jpg
Kabel
Auto zásuvka.jpg (29.91 KiB) Zobrazeno 1496 x


2/Musím ty svorky na straně baterie při použití venku nějakým způsobem zaizolovat nebo to mohu nechat tak ? Druhá možnost je svorky odstranit a napájet tam na ty konce klasické faston konektory (6,3mm), které jsou na baterii a toto potom zaizolovat.

Děkuji za rady a návrhy.
SW N200/800 Quattro S, ES HR coma corrector, SW Evoguide 50 ED, SW EQ6-R Pro SynScan GoTo, Atik Infinity Mono, ZWO EFW mini, CLS, Ha, OIII filtry, ASI224 MC
http://astrofotky.cz/~Daveone

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 3907
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

Re: Napájení montáže EQ-5 Pro z akumulátoru

Příspěvek #272 od Bill » 15. 11. 2018, 06:59

DaveOne píše:Zdravím Vás,
potřeboval bych poradit ohledně napájení mojí montáže SW EQ-5 Pro SynScan (bílá).

1/Mohu montáž zapojit na baterii přímo bez nějaké pojistky pomocí kabelu, který má na jedné straně svorky na baterii a na druhé autozásuvku 12V viz.obrázek ? Pro napojení bych potom použil kabel dodaný s montáží pro zapojení do auta. Nespálí se montáž při takovémto propojení?

Ano. V originálním kabelu bývá pojistka - když odšroubuješ plast s čudlíkem z autokonektoru, tak ji uvidíš. Pozor na pérko :-)

DaveOne píše:2/Musím ty svorky na straně baterie při použití venku nějakým způsobem zaizolovat nebo to mohu nechat tak ? Druhá možnost je svorky odstranit a napájet tam na ty konce klasické faston konektory (6,3mm), které jsou na baterii a toto potom zaizolovat.

Můžeš to nechat tak - ale pokud by se spojil (+) baterie s nohou montáže, tak je průser. Raději bych volil druhou variantu a z baterie bych to nesundával...
Potmě se to dá lehce zapojit naopak.
M:736 750 113

Uživatelský avatar
DaveOne
Příspěvky: 317
Registrován: 17. 10. 2018, 14:11
Bydliště: Uherske Hradiště
Věk: 43

Re: Napájení montáže EQ-5 Pro z akumulátoru

Příspěvek #273 od DaveOne » 15. 11. 2018, 07:06

Ahoj,
děkuji za rychlou odpověď a radu ohledně toho propojení přes faston konektory.
Takže myslíš, že bude lepší odstranit ty původní svorky na baterii a napájet na to faston konektory. Potom to napojit na baterii, zaizovovat a už to neodpojovat ? No ale jak to pak budu dobíjet ?

David
SW N200/800 Quattro S, ES HR coma corrector, SW Evoguide 50 ED, SW EQ6-R Pro SynScan GoTo, Atik Infinity Mono, ZWO EFW mini, CLS, Ha, OIII filtry, ASI224 MC
http://astrofotky.cz/~Daveone

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 3907
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

Re: Napájení montáže EQ-5 Pro z akumulátoru

Příspěvek #274 od Bill » 15. 11. 2018, 07:48

Já mám faston konektory s návlekem. Nabíjím babíječkou s krokodýlky - on tam nějaký milimetr zbývá, kam se to dá chytit.

A pokud to budeš sundávat - tak to aspoň nasadíš doma na světle. Červená barva v červené baterce není poznat...
M:736 750 113

Uživatelský avatar
DaveOne
Příspěvky: 317
Registrován: 17. 10. 2018, 14:11
Bydliště: Uherske Hradiště
Věk: 43

Re: Napájení montáže EQ-5 Pro z akumulátoru

Příspěvek #275 od DaveOne » 15. 11. 2018, 07:58

Ahoj,
už je mi to jasné. Děkuji za radu. Dnes to zkusím nějak vyrobit, připojit a zaizolovat tak, aby se dala baterie nabít přes klasické svorky bez toho, abych to musel při nabíjení sundávat z baterie (jistota je jistota a nerad bych to někde v noci přepóloval :) . Já jsem se hlavně bál toho, aby to při zapojení přímo z baterie přes ty kabely nepřetížilo nějak tu krabičku od montáže(SynScan) a nespálilo se to. Když říkáš, že to bude v klidu a v orig.kabelu pro napojení do 12V zásuvky auta je pojistka tak to snad bude OK :)

Ještě jednou díky.
David
SW N200/800 Quattro S, ES HR coma corrector, SW Evoguide 50 ED, SW EQ6-R Pro SynScan GoTo, Atik Infinity Mono, ZWO EFW mini, CLS, Ha, OIII filtry, ASI224 MC
http://astrofotky.cz/~Daveone

Uživatelský avatar
DaveOne
Příspěvky: 317
Registrován: 17. 10. 2018, 14:11
Bydliště: Uherske Hradiště
Věk: 43

Re: EQ-5

Příspěvek #276 od DaveOne » 16. 11. 2018, 08:09

Tak jsem to včera vyzkoušel a funguje to bezvadně. Ještě jednou děkuji..

David
SW N200/800 Quattro S, ES HR coma corrector, SW Evoguide 50 ED, SW EQ6-R Pro SynScan GoTo, Atik Infinity Mono, ZWO EFW mini, CLS, Ha, OIII filtry, ASI224 MC
http://astrofotky.cz/~Daveone

Uživatelský avatar
adam.trhon
Příspěvky: 125
Registrován: 08. 04. 2018, 20:18
Bydliště: Brno
Věk: 31

Re: EQ-5

Příspěvek #277 od adam.trhon » 19. 03. 2019, 22:05

Taky děkuju. Mám 5Ah baterku, zapojovat jdu zítra. Plánoval jsem nepoužít kabel s konektorem do zapalovače, ale rovnou propojit baterku se vstupem napájení na montáži. Vůbec mi při tom nedošlo, že v konektoru je pojistka :shock:
Berta: GSO 300/1500
Bertík: SW 150/750

kuzby
Příspěvky: 25
Registrován: 07. 06. 2017, 16:11
Věk: 62

Re: EQ-5

Příspěvek #278 od kuzby » 29. 06. 2019, 22:39

Ahoj,
svou blbostí jsem si vyrobil dost zásadní problém. Mám EQ-5, doplněnou motorky v obou osách
http://www.atc-astro.eu/eshop/sky-watch ... e-osy.html
při zapojování jsem opomněl připojit konvertor z 12V baterie na 6V a ovladač odešel, ani nepozdravil. Není asi mrtev úplně, protože na mne svítí tou prostřední ledkou červeně, ale to je vše. Normálně svítila zeleně. Taky není jisté, jestli neodešly i motorky. Nevíte někdo co s tím nejlépe udělat ? Asi koupit nový ovladač, pokud ho někde seženu sólo. A nebo zrovna upgrade na tento ?:
https://www.teleskop-express.de/shop/pr ... ungen.html
Děkuji

Uživatelský avatar
Tomáš Grygarčík
Příspěvky: 1238
Registrován: 18. 07. 2010, 23:35
Bydliště: Malé Hoštice
Věk: 31
Kontaktovat uživatele:

Re: EQ-5

Příspěvek #279 od Tomáš Grygarčík » 02. 07. 2019, 22:26

Rozebral bych ho a kouknul, jestli je spálený řídící obvod. Myslím, že je naletovaný přímo na desku a výměna samostatného kusu toho asi moc nezachrání. Motorky předpokládám přežily.
SW 200/1000, SW 200/800, TS Photoline 72mm f/5.5 APO, LUNT Ha 60/500 B1200
ZWO ASI1600MM Pro, Skyris 618M, QHY-5 mono, Olympus E-620 (mod) a OM-D E-M1 mark II
HEQ-5 SS, vlastní dobsonova montáž
FITS prohlížeč

Uživatelský avatar
IvanM
Příspěvky: 87
Registrován: 23. 05. 2010, 20:28

Re: EQ-5

Příspěvek #280 od IvanM » 03. 07. 2019, 16:32

Alternatívou je aj AstroEQ - náhrada za GoTo ( https://astroeq.co.uk ).

Otestované s KStars a CdC, možno použiť aj bez PC.

Ivan
trieder 12x34, Theo 10 (55/130mm ?), MAK SW 102/1300mm, Celestron 10x50
okuláre set 25mm a 10mm, 32 mm
Canon PowerShot SX200 IS + CHDK, ASI 120MC
EQ-5 + AstroEQ ,

Uživatelský avatar
pedrosanchez
Příspěvky: 458
Registrován: 01. 04. 2017, 12:00
Věk: 38

Re: EQ-5

Příspěvek #281 od pedrosanchez » 23. 09. 2019, 16:58

Zdravím vespolek. Mám tuto montáž. Na začátku pozorování ustanovím na Polárku, vyvážím, pak kalibruji na tři hvězdy. Následně si pomocí goto najedu na objekt. Většinou to nenajede zcela přesně, ale sám si tam v pohodě dojedu. Teď různě fotím a přejíždím v průběhu noci na další objekty. Na konci, třeba za několik hodin, mi to pak najíždí už někam do háje. Když dám zaparkovat dalekohled, tak se nevrátí přesně do výchozí pozice. Nevíte prosím, čím to může být? Vadí mi to zejména z toho důvodu, že se mi obtížně hledá DSO, který nevidím očima. Kromě toho mi dlouho dobře nevydrží pointace. Řekl bych, že polárku fakt pečlivě centruji do té kružnice (podle aplikace synscanit) a hvězdy taky centruji. Vodováha v montáži OK. Přál bych si, aby to najizdelo přesněji. Data z aplikace do ručky zadávám aaktuální a přesně.
SW 203/1000, EQ6-R synscan goto, Canon EOS 450D mod., DBK 21AU618.AS, QHY-5 II

Uživatelský avatar
Tomáš Grygarčík
Příspěvky: 1238
Registrován: 18. 07. 2010, 23:35
Bydliště: Malé Hoštice
Věk: 31
Kontaktovat uživatele:

Re: EQ-5

Příspěvek #282 od Tomáš Grygarčík » 23. 09. 2019, 18:40

A když to ustavíš bez té aplikace? Předpokládám, že po zarovnání na hvězdy nepovoluješ spojky a ručně dalekohledem nehýbeš.
SW 200/1000, SW 200/800, TS Photoline 72mm f/5.5 APO, LUNT Ha 60/500 B1200
ZWO ASI1600MM Pro, Skyris 618M, QHY-5 mono, Olympus E-620 (mod) a OM-D E-M1 mark II
HEQ-5 SS, vlastní dobsonova montáž
FITS prohlížeč

Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 828
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02

Re: EQ-5

Příspěvek #283 od hades » 23. 09. 2019, 21:01

Ta aplikace je přesná, mám ji vyzkoušenou. Spíš by mě zajímalo, podle čeho vybíráš hvězdy, podle kterých děláš alignment?
SW Evostar 80ED, ASI294MC Pro, EQ-6 R, QHY 5-II M, RaspberryPi 4, DeepSkyDad Autofocuser a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky

Uživatelský avatar
pedrosanchez
Příspěvky: 458
Registrován: 01. 04. 2017, 12:00
Věk: 38

Re: EQ-5

Příspěvek #284 od pedrosanchez » 24. 09. 2019, 16:16

Pánové, děkuji Vám za zprávu.

Tomáš Grygarčík: Matice mám pevně utažené. Bez aplikace to nestavím, resp. nevím, co máš na mysli? Vyvážím sestavu, utáhnu, zapnu pohon. Zadám data z aplikace, vyberu kalibraci na tři hvězdy a jedu. Pak mi to samozřejmě najede trošku vedle, tam tak ručkou dojedu. V DSLR mám live view a zároveň koukám do hledáčku, abych tam měl onu hvězdu, potvrdím a na další. Já se peru i s pointací, ale to už je jiná kapitola. V sobotu jsem hrozně pracně takto lovil mlhovinu Kosatec.

Hades: Vybírám je z těch, které mi Synscan sám nabídne. V manuálu jsem četl, že vybírá rozumně, tedy ty viditelné, nad obzorem a na různých světových stranách, většinou to jsou jasné hvězdy, Vega, Capella, Arcturus apod. To si troufám tvrdit, že je snad identifikuji správně. Pro jistotu mám v mobilu aplikaci Star Chart.
SW 203/1000, EQ6-R synscan goto, Canon EOS 450D mod., DBK 21AU618.AS, QHY-5 II

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 18672
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

Re: EQ-5

Příspěvek #285 od MilAN » 24. 09. 2019, 16:43

Možná už to tu zase zapadlo, ale doporučuje se ustavovat pouze na 2 hvězdy. Ty by měly být vždy pouze na jedné straně od poledníku. Ustavování na 3 hvězdy najede i na druhou stranu, mělo by to umět teoreticky eliminovat kónickou chybu, ale zkušenosti jsou dost rozporuplné. Zkus příště jen 2 hvězdy a uvidíš.
A ještě jedna poznámka. Ve všech návodech se uvádí, že by se mělo k posuvu při ustavování používat pouze ovládání ručkou. ale pokud to najede na 1 hvězdu hodně mimo, tak se to už na parkování nevrátí do výchozí polohy, ale dost mimo. Pak i další start je tím ovlivněn.
Existuje v tom případě ještě možnost, že po najetí na první hvězdu pokud je dost mimo, se ta hvězda nevycentruje elektricky ručkou, ale uvolní se ustanovky, docentruje se rukama, zaaretuje , potvrdí se správné najetí a dá se zaparkovat . Tím by si měla montáž najít správnou parkovací polohu. Další start z ní i návrat později bude O.K. Vyzkoušej i tuhle možnost.
Pokud si vybírám iniciační hvězdy, vybírám pokud možno jako druhou tu, která je poblíž oblasti, kam budu později najíždět dalekohledem pomocí GoTo. Je to výrazně potom přesnější, než když najíždíš přes celou oblohu.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz


Zpět na “Montáže a navigace”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host