EQ-5

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Uživatelský avatar
johnna
Příspěvky: 411
Registrován: 10. 02. 2008, 04:58

EQ-5

Příspěvek #1 od johnna » 20. 12. 2008, 03:23

Ahoj,

uvažuji o montáži Sky EQ-5 pro dalekohled N150/650mm.

Použití fotografie, hlavně fotometrie.

Bude montáž dostatečně tuhá(dalekohled, kamera(1kg)? Jaká je její periodická chyba?

Ohledně pointování: rád bych použil pointační dalekohled, tedy +hmotnost cca, 1,5 kg a kameru 0.5-1kg. Problém je jestli je možno v kombinaci s Newtonem pointační dalekohled užít. Zde vycházím z čistě teoretických zkušeností, kdy pro pointaci newtona je doporučován mimoosový hledáček a ne p. dalekohled.

Na konečném řešení se pracuje a ještě dlouho bude, abych eliminoval zbytečně vyhozené peníze za nepoužitelné komponenty. Proto mě teď hlavně zajímá jak je to s periodickou chybou(a jejím průběhem) u té montáže. Jaké vhodné motory dokoupit a jestli její nosnost bude dostatečná?

Přesně jde o montáž : MONTÁŽ/SKY EQ-5 NĚMECKÁ, prodává ce v supře za 5440.
http://www.celestron.cz/dalekohledy/prislusenstvi/montaze/paralakticke.html

díky
Není tak špatné knihy, aby alespoň v něčem nebyla prospěšná(Nullus est liber tam malus, ut non aliqua parte prosit)

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 18466
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

EQ-5

Příspěvek #2 od MilAN » 20. 12. 2008, 04:27

1/ Pro  účely  fotometrie by to mohlo stačit, pro účely astrometrie určitě ne. Ta montáž přeci jen nebude  dostatečně tuhá
2/PE montáže má poměrně hladký průběh +/- 20" a  je srovnatelná s montážemi HEQ5 nebo EQ6 , i když tyto montáže v současné době vykazují již lepší hodnoty. Pro Tvoje účely je to celkem ale  nepodstatné - stejně budeš muset pointovat.
3/ pointace = největší problém. Montáž není vybavena autoguider portem - znamená to rekonstrukce celé elektroniky. Lze sice koupit kit , ale potom to vyjde na stejně, jako koupit montáž HEQ 5.  -A ta je celkově bytelnější.
4/ Newton lze pointovat  refraktorem .- není nutno použít OAG , a to zvláště u takto malého  ohniska.

Asi bych doporučit jít přímo do HEQ 5.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
johnna
Příspěvky: 411
Registrován: 10. 02. 2008, 04:58

EQ-5

Příspěvek #3 od johnna » 20. 12. 2008, 04:48


MilAN napsal: 1/ Pro  účely  fotometrie by to mohlo stačit, pro účely astrometrie určitě ne. Ta montáž přeci jen nebude  dostatečně tuhá
2/PE montáže má poměrně hladký průběh +/- 20" a  je srovnatelná s montážemi HEQ5 nebo EQ6 , i když tyto montáže v současné době vykazují již lepší hodnoty. Pro Tvoje účely je to celkem ale  nepodstatné - stejně budeš muset pointovat.
3/ pointace = největší problém. Montáž není vybavena autoguider portem - znamená to rekonstrukce celé elektroniky. Lze sice koupit kit , ale potom to vyjde na stejně, jako koupit montáž HEQ 5.  -A ta je celkově bytelnější.
4/ Newton lze pointovat  refraktorem .- není nutno použít OAG , a to zvláště u takto malého  ohniska.

Asi bych doporučit jít přímo do HEQ 5.

Díky za jasnou odpověď ;) Jen co se týče toho pointačního dalekohledu, použil bych nejraději refraktor s f=500mm, i když teorie mi říká, že by f pointačního měla být rovna nebo větší než f hlavního dalekohledu. No, ale to už je trochu mimo téma...

EDIT: myslel jsi zdřejmě tu HEQ-5 za 14200. Nevíš něco o těch krokových motorech co jsou v ní standartně zabudovány(převody?,vůle?apod.-?
Není tak špatné knihy, aby alespoň v něčem nebyla prospěšná(Nullus est liber tam malus, ut non aliqua parte prosit)

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 18466
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

EQ-5

Příspěvek #4 od MilAN » 20. 12. 2008, 04:54

Poud budeš pointovat kamerou přes refraktor, určitě stačí podstatně kratší ohnisko. Uváděné ohnisko stejné nebo delší platí při vizuální pointaci. Autoguider pointuje se subpixelovou  přesností. Pokud bude mít ohnisko poloviční proti  fotografickému, máš tam ještě stále velkou rezervu. A seeing bude  stejně větší.

HEQ5 bych radši volil Skyscan. Umožňuje daleko kon´mfortnější ovládání, a GoTo také při focení uživíš. Tozdíl 2.500 Kč za to stají. Jinak je vše stejné jako u těžší EQ6, a pokud bys chtěl od montáže lepší parametry, dostáváš se s cenou nad 100k.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
johnna
Příspěvky: 411
Registrován: 10. 02. 2008, 04:58

EQ-5

Příspěvek #5 od johnna » 20. 12. 2008, 05:15

nebudu lhát, 100k je pro mě moc, leda, že by to bylo 100kohm :) Samozdřejmě, zde je třeba udělat kompromis. Dám na tvou radu a předběžně si poznamenám tebou doporučovanou montáž.

Zatím díky za pomoc, sice mám ještě další otázky. To už se však netýká montáže, takže třeba jindy v jiném vlákně ;)
Není tak špatné knihy, aby alespoň v něčem nebyla prospěšná(Nullus est liber tam malus, ut non aliqua parte prosit)

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 18466
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

EQ-5

Příspěvek #6 od MilAN » 20. 12. 2008, 05:22

Ber to jako minimum. Vycházel jsem z toho, že jsi uvažoval o EQ 5.
Ale pokud by ses chtěl věnovat fotografování více a chtěl mít do budoucna rezervu ( v nosnosti), potom EQ 6 je hodně dobrý standard, který již umožní provádět prakticky všechny možné uvažované astronomické činnosti.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
johnna
Příspěvky: 411
Registrován: 10. 02. 2008, 04:58

EQ-5

Příspěvek #7 od johnna » 20. 12. 2008, 05:38


MilAN napsal: Ber to jako minimum. Vycházel jsem z toho, že jsi uvažoval o EQ 5.  
Ale pokud by ses chtěl věnovat  fotografování více a chtěl mít do budoucna rezervu  ( v nosnosti), potom  EQ 6 je hodně dobrý standard, který již umožní  provádět prakticky   všechny možné uvažované astronomické činnosti.

Tedy např. Skyscan EQ-6 GO-TO. Tu EQ-5 jsem navrhl s ohledem na parametry dalekohledu(N150/650),ale to už bylo probráno...Ještě to promyslím a dyžtak sem hodim další dotazy.
Není tak špatné knihy, aby alespoň v něčem nebyla prospěšná(Nullus est liber tam malus, ut non aliqua parte prosit)

Uživatelský avatar
eastman
Příspěvky: 422
Registrován: 30. 08. 2006, 00:29

EQ-5

Příspěvek #8 od eastman » 21. 01. 2009, 05:43

Nechtěl jsem zakládat nové vlákno, tak to zkusím šoupnout sem. Výhledově bych chtěl koupit objektiv 70-200 f4. Na první pokusy jsem přemýšlel právě o EQ-5 s pohonem v rektascenzi. Ručního pointování bych se nebál, naopak by to byla výzva. Chtěl bych se zeptat, jestli je to slepá cesta nebo se s tím dá udělat seriozní výsledek. A pak, jestli by to šlo osadit něčím větším, třeba ED80. Přemýšlel jsem i o Newtonu 150/750, ale obávám se, že to už bude moc a kdyby mě to opravdu čaplo, HEQ-5 nebo EQ-6 se nevyhnu. Chtěl bych to zatím na občasné focení 350D.
Martin, eastman(at)centrum.cz, tel.:608515309

Uživatelský avatar
vla
Příspěvky: 4717
Registrován: 22. 09. 2002, 02:11

EQ-5

Příspěvek #9 od vla » 21. 01. 2009, 19:45

Na použití s uvažovaným objektivem by měla dle mých zkušeností vyhovět. Per. chyba bývá s hladkým průběhem, moje měla + -  cca 10", co jsem tak koukal, některé kusy podstatně více, spíše to bude podle výrobních serií než kus od kusu. Pokud se spokojíš s expozicemi do cca 2minuty ( odpovídá cca 5 minut expozice ED80/600) očekával bych tak 50%-60% neujetých snímků, úplně bez pointace, se zkracujícím ohniskem by se to mělo zlepšovat. Pokud objektiv ještě nemáš raději bych zkoušel sehnat nějaký kvalitní se světelností 2,8 (namátkou canon 100/2,8 makro, sigma v provedení makro).  Pokud bys objektiv teprve vybíral mohu ti nějaké zapůjčit na pokusy. Ještě k té montáži, měl jsem ji i s motory na obou osách montáž hodnotím jako výbornou, pohony měly vůli v převodech, ale volil jsem v té době to nejlevnější co bylo. Některé zde uvedené myšlenky jsou spekulace, ale na základě vlastních zkušeností. http://demeautis.christophe.free.fr/ep/pe.htm ještě přikládám jeden zajímavý odkaz, už tady kdysi proběhl, ale vše se tak rychle propadá do minulosti.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.

Uživatelský avatar
eastman
Příspěvky: 422
Registrován: 30. 08. 2006, 00:29

EQ-5

Příspěvek #10 od eastman » 21. 01. 2009, 21:09

Děkuju za nabídku. Já jsem kupoval Sigmu 17-70, má ale nevýhodu, že sama zajíždí, ale v rozumném náklonu by to mělo být dobré. Ten objektvi jsem si vybral jako teleobjektiv. Bohužel také podražil. Se světelností f2,8 je skoro dvakrát tak drahý. Chtěl bych ho na focení přírody a sekundárně bych s ním i něco vyfotil na obloze. EQ5 a EQ3-2 jsou cenově skoro nastejno, tam není co řešit. Na začátky by to mohlo stačit a pak bych ji třeba poslal do světa. Ale ještě jednou díky za info ;)
Martin, eastman(at)centrum.cz, tel.:608515309

Uživatelský avatar
caribic10
Příspěvky: 1775
Registrován: 11. 04. 2008, 03:29

EQ-5

Příspěvek #11 od caribic10 » 23. 11. 2010, 18:19

Ahoj,

Mám dotaz na majitele EQ5M montáží. Jak fungují tyto montáže v mrazu? Setkali jste se s nějakým prolémem, tuhnutí maziva nebo něčeho podobného?
Až udeří mrazy, nerad bych v půlce večera zjistil, že se z vazelíny, nebo co je uvnitř stalo lepidlo, a motorky s montáží nepohnou.

Původní montáž MON1 jsem nechal asi týden nebo jak dlouho v kufru auta, v docela slušných mrazech, a když mělo dojít na její rozhýbání, ani Schwarzenegger by s ní nehnul.

Proto by mě zajímaly nějaké postřehy, zkušenosti, rady a tipy co kde jak upravit resp. vyměnit.

Díky Kuba ;)
http://planetaryphoto.cz/ ,  EOS 600D + nějaká ta bižuterie okolo

Uživatelský avatar
hokle
Příspěvky: 1276
Registrován: 03. 03. 2009, 13:21

EQ-5

Příspěvek #12 od hokle » 23. 11. 2010, 18:57

Ahoj,

já mám EQ6. Při přejíždění při -20°C (myslím, že je to nejvyšší rychlost) na jiný objekt najednou začala vydávat strašidelný zvuk. Tak jsem jí vypnul a od té doby v těchto mrazech přejíždím raději manuálně na nižžší točky. Asi to možná bude tím mazivem. Pokud někdo poradí, co to bylo a co na to pomáhá budu rád. Mrazy se blíží.
Nerad odvádím pozornost od caribicova dotazu, takže moje otázka je v pořadí. I když to má, tuším, souvislost  :)
NWT 14", SW 254/1200, TS804 Triplet APO, SW70/500, AD800, EOS450Dm, EQ8, SPC900NC, турист-4 10x30, ASI120MM, ASI290MC, Atik460EXm

Uživatelský avatar
Bartik
Příspěvky: 125
Registrován: 16. 05. 2008, 17:26

EQ-5

Příspěvek #13 od Bartik » 23. 11. 2010, 20:34

Ahoj,

prijde mi ze tam z vyroby davaji jako mazivo vyjety motorovy olej neboco...

Montaz je dobre rozebrat, kompletne vycistit vcetne lozisek a namazat kvalitnim lithiovym mazivem, miva provoz az do -30 st. C. Silene zvuky pradepodobne zpusobil preskakujici motor.

http://canon.unas.cz/astro/eq6ss-servis/eq6ss-servis.htm
Vixen 130sf mod, GSO 200/800 mod, SW100/500, EQ6 Skyscan, EOS450Dmod, ATIK16

Uživatelský avatar
MaVac
Příspěvky: 64
Registrován: 15. 02. 2011, 14:40

EQ-5

Příspěvek #14 od MaVac » 16. 07. 2013, 22:13

Ahoj!
Mám uvedenou montáž a říkám si, že by nebylo od věci ji rozebrat, vyčistit, promazat a složit dohromady. Např. oba kroužky se stupnicemi os (RA i DEC) se hýbou volně i bez pohybu dané osy, případně se hýbou v pořádku při pohybu jedním směrem a při pohybu zpět se zastaví. Myslím, že u RA je uvolněná ta divná "matice" co má na sobě dva malé otvory pro nasazení utahovacího nástroje.
U DEC se zase zcela volně hýbe kroužek se stupnicí, který je kolem závitu protiváhy a je zajištěný jen plastovým ozubeným kroužkem. Otáčení spolu s osou zajišťuje jen "vazelína" která má konzistenci medu až lepidla což podle mne taky není v pořádku, ne?
Stejné lepidlo (mazadlo bych tomu už asi neříkal) mám i ve výtahu ale to je jiný příběh a asi až následující krok.
Stránky http://www.astronomyboy.com/cg5/ jsem našel a asi bych si i troufnul to podle toho udělat, ale chtěl jsem se zeptat, jestli je tu někdo zkušený z Prahy a okolí, kdo to už dělal a byl by ochoten mi třeba helfnout, kdybych se nějak zásadně ztratil?
Newton GSO 150/750 na EQ-5, pár okulárů a k tomu Canon 450D.
Jsem začátečník, ale snažím se :-)

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 18466
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

EQ-5

Příspěvek #15 od MilAN » 16. 07. 2013, 23:13

Pokud mohu posoudit, co s tím uděláš(vyčistíš ,dáš tekutější mazivo), tak si myslím, že si moc nepomůžeš. Kroužky se stupnicemi ( na těchto montážích to je spíš "bižuterie" než stupnice k něčemu) se budou protáčet ještě více, převody se budou pohybovat možná lehčeji ale buhužel s větším vaklem ....
Osobně bych kompletní rozborku příliš nedoporučoval, žádné lepší vlastnosti z té montáže asi nedostaneš.Ale jen za předpokladu, že tomu trochu neublížíš :) I když to by se ti za normální manipulace a s trochou technického citu nemělo podařit.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz


Zpět na “Montáže a navigace”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti