AZ 3

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Uživatelský avatar
Kaskelo
Příspěvky: 77
Registrován: 27. 11. 2014, 11:35

AZ 3

Příspěvek #31 od Kaskelo » 06. 02. 2015, 11:05

Dopátral som sa : AZ3 nemá rybinu, takže sa dá používať len na teleskopy s kruhmi.

Uživatelský avatar
vla
Příspěvky: 4906
Registrován: 22. 09. 2002, 02:11

AZ 3

Příspěvek #32 od vla » 06. 02. 2015, 12:19

tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.

Uživatelský avatar
hamr
Příspěvky: 3278
Registrován: 27. 12. 2006, 01:50
Věk: 60

AZ 3

Příspěvek #33 od hamr » 06. 02. 2015, 12:59

Já si myslím, že se dopátral dobře. Rybina tam není, jen destička se dvěma otvory pro kruhy, nebo pro uchycení fotošroubem k destičce na dalekohledu. Právě tak je tam uchycen ten R80/400, dvěma fotošrouby zespoda do lichoběžníkové destičky přidělané k tubusu dalekohledu.


Pro focení: refraktor 127/1200 + EQ-6 na sloupu ve hvězdárně
Na koukání: refraktor 100/1350 + AZ montáž z fitinek na geodetickém stativu
jo a taky nemám rád tenhle stát

Uživatelský avatar
haplo602
Příspěvky: 102
Registrován: 20. 02. 2014, 00:47

AZ 3

Příspěvek #34 od haplo602 » 06. 02. 2015, 13:24

Celestron 15x70 Skymaster, Bresser AR 102S/600, TS Individual 152/990
Celestron X-cel LX 25,18,7,5

Uživatelský avatar
vla
Příspěvky: 4906
Registrován: 22. 09. 2002, 02:11

AZ 3

Příspěvek #35 od vla » 06. 02. 2015, 13:45

Jelikož napsal, že dalekohled MUSÍ mít kruhy tak nedopátral. Možností je více, sám jeho "jediné" řešení popíráš, tak nevím proč popíráš i moji odpověď.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.

Uživatelský avatar
hamr
Příspěvky: 3278
Registrován: 27. 12. 2006, 01:50
Věk: 60

AZ 3

Příspěvek #36 od hamr » 06. 02. 2015, 14:34

Už to chápu :), ano dalekohled nemusí mít kruhy.


Já zas bral, že se dopátral, že AZ3 nemá rybinu.
Pro focení: refraktor 127/1200 + EQ-6 na sloupu ve hvězdárně
Na koukání: refraktor 100/1350 + AZ montáž z fitinek na geodetickém stativu
jo a taky nemám rád tenhle stát

Uživatelský avatar
Kaskelo
Příspěvky: 77
Registrován: 27. 11. 2014, 11:35

AZ 3

Příspěvek #37 od Kaskelo » 13. 02. 2015, 09:11

AZ3 nemá rybinu. Viem to od predajcu AZ3 astronyx.sk - pán Hrašna.

Uživatelský avatar
Kaskelo
Příspěvky: 77
Registrován: 27. 11. 2014, 11:35

AZ 3

Příspěvek #38 od Kaskelo » 10. 03. 2015, 11:05

Tak som kúpil tú AZ3 aj s fotololištou a tak sa dá upevniť na ňu teleskop s fotozávitom na lište, čo v mojom prípade spĺňa ED refraktor 70/420 mm.

Uživatelský avatar
Hasan
Příspěvky: 86
Registrován: 18. 01. 2015, 17:38

AZ 3

Příspěvek #39 od Hasan » 03. 05. 2015, 21:02

Da se koupit pouze hlava? Na supre a binoxu se neprodavahi co jsou na AZ 3 montazi

Uživatelský avatar
Antar
Příspěvky: 5
Registrován: 27. 06. 2004, 21:33

AZ 3

Příspěvek #40 od Antar » 10. 07. 2016, 14:24

Troichu oživím starší téma.
V poslední době zvažuju po delší době nákup nějakého dalekohledu s větším rozsahem, než můj dosavadní 10 let starý Mak 90 od Celestronu, ale takového, který by byl ještě přenosný, a dal se spolu s montáží v jedné brašně vzít např. tramvají z centra někam na periferii Prahy nebo vlakem na chalupu nebo na dovolenou (auto nemám a neřídím). Takže by to mělo mít přiměřenou velikost a lehkou montáž, váha všeho dohromady tak do 8 kg. Paralaktiku jsem z toho důvodu zavrhl hned, ostatně jednu starší už mám (EQ2 - ta půjde trvale na chalupu) a nechci se na cestách tahat s tou těžkou hlavou a hlavně se závažím.
Pokukoval jsem tedy po refraktorech SW 102/500 nebo SW 120/600 na AZ3, které by mi vyhovovaly, protože chci spíše větší zorné pole a menší zvětšení na nějaké ty mlhoviny a hvězdokupy a brouzdání po Mléčné dráze (jen vizuálně, nefotím), ale pak mi padly do oka SW newtony - 130/650 nebo 150/750.
A můj dotaz tedy zní: Má někdo zkušenosti s newtonem 130/650 na montáži AZ3? A co kdybych na AZ3 posadil jeho o malinko většího brášku 150/750? Nebylo by to už za hranou? Někteří prodejci uvádějí nosnost AZ3 až 5,5 kg, jiní 3-4 kg, tubus newton 150/750 váží 4,9 kg, 130/650 3,7 kg. Zkoušel to někdo?

Uživatelský avatar
Vranitko
Příspěvky: 16
Registrován: 02. 12. 2013, 13:39

Re: AZ 3

Příspěvek #41 od Vranitko » 21. 01. 2020, 09:38

Nevíte někdo, jestli se prodávají na montáže náhradní díly, nebo třeba jen hlava montáže bez stativu? Nejde mi o peníze, AZ3 montáž je malou cenu, jde mi o to nevyhazovat poškozenou montáž i se stativem, kterému nic není. Dík
achromát SW 102/500 AZ3


Zpět na “Montáže a navigace”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host