Automatizacia pozorovania na Celestron CG 5GT

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Uživatelský avatar
lubomir
Příspěvky: 684
Registrován: 23. 04. 2004, 19:58

Automatizacia pozorovania na Celestron CG 5GT

Příspěvek #46 od lubomir » 08. 02. 2008, 15:36

Ahoj
Takze uz mi to funguje... dobra sprava pre uzivatelov Guide...ak si Updatujete Guide a date tam pouzivat Ascom- tam date celestron a ja som tam dal napr. refraktor 150/1200 tak vam budu fungovat aj jemne pohyby... :D myslim ich ovladanie cez PC.
YEPUN telescope 254/1200, EQ6-goto, CG5+ Newton 152/903, R 70/700, 70/1000, Dobson 130/1100, Canon 40D, L 70-200/2,8 www.astrosid.szm.sk

Uživatelský avatar
Liliputan
Příspěvky: 84
Registrován: 13. 12. 2005, 17:18

Automatizacia pozorovania na Celestron CG 5GT

Příspěvek #47 od Liliputan » 20. 02. 2008, 15:11

Zdravim Lubomira i vsetkych ostatnych. Vidim, ze ste to nakoniec vyriesili tak len pre informaciu. CG5 Goto Advanced bez problemov funguje na platforme Ascom. Osobne pouzivam program SkyMap Pro 11 a cez Ascom spolupracuje s CG5 velmi dobre. MMys tu niekde uvadzal vypis podporovanych pristrojov Celestronu pod Ascom, je tam aj CG5 len si treba uvedomit, ze celestron tam uvadza cele zostavy, teda montaz + dalekohlad. Z nem. paralaktickych su tam 2 varianty montazi a to rady CGE a Advanced, ta druha je prave CG5 Goto. Za tym je vacsinou uvadzana skratka SGT co je skomolenina celestronu pre SchmidtCassegrain. Na spojazdnenie montaze staci zvolit lubovolnu zostavu z rady Advanced a potom dokonfigurovat parametre dalekohladu, pozorovacieho stanovista atd. v prislusnom podmenu. Len upozornujem, ze ked budete stahovat platformu Ascom, nezabudnite k nej stiahnut zvlast aj poslednu verziu ovladacov od Celestronu!!! Zakladna instalacia sice obsahuje aj taketo ovladace, ale tie su pre CG5 Goto na urovni firmwaru verzie 3.XY a to je horsie ako abolutna katastrofa!!! Takze pokial si nechcete rozkopat vlastnu montaz so vsetkym co je na okoli a potom spachat teroristicky utok na centralu firmy Celetron urcite pouzite nove ovladace! Viac o problemoch a ich rieseniach s CG5 Goto Advanced (plus SCT) dopisem za chvilu v diskusii ktoru som na tuto temu vytvoril asi pred rokom.

Uživatelský avatar
lubomir
Příspěvky: 684
Registrován: 23. 04. 2004, 19:58

Automatizacia pozorovania na Celestron CG 5GT

Příspěvek #48 od lubomir » 29. 02. 2008, 06:22

Ahoj Mato !
Tak nie je to celkom tak ako pises.... nie je dobre zvolit hociaku zostavu celestron dalekohladu s montazou CG5 pretoze potom ked to ovladas cez PC, tak sa to tak aj sprava.... mam tym namysli prechod cez meridian a narazanie tubusus do sstativu, resp. do stlpu.
YEPUN telescope 254/1200, EQ6-goto, CG5+ Newton 152/903, R 70/700, 70/1000, Dobson 130/1100, Canon 40D, L 70-200/2,8 www.astrosid.szm.sk

Uživatelský avatar
Liliputan
Příspěvky: 84
Registrován: 13. 12. 2005, 17:18

Automatizacia pozorovania na Celestron CG 5GT

Příspěvek #49 od Liliputan » 29. 02. 2008, 16:21

Hmm zaujimave, zeby mysleli v Celestrone pri piasani ovladacov aj na toto? Ak mas pravdu oplyvam chvalou, ale po mojich odzitych trampotach so starsou generaciou softu sa mi to az nechce verit. Je pravda, ze som to velmi nemal ako vyskusat, na CG5 vesiam refraktor 110/750 a dobrovolne povinne SCT 235/2350, oba su dost kratke a tucne nato aby sa do nicoho neplietli. Vzdy som ties zvolil typ dalekohladu ktory som pouzil teda RGT pre refraktore a CGT pre kasik, ale to skor preto, ze som puntickar. Viem, ze vo firmwary ovladaca montaze sa daju zadat obmedzenia pohybu a u CG5 GOTO je to velmi dolezite aj urobit, lebo pouzite sprevodovane motory maju velku silu a mohlo by dosjt k vaznemu poskodeniu montaze, dalekohladu ci prislusenstva. MMys tu niekde pisal, ze by bolo vhodne aby soft u tychto motorov meral prud a v pripade extremneho narastu pohon vypol, ale CG5 takymto poistnym mechanizmom bohuzial nedisponuje, je teda dobre ze nato mysleli aspon pri pisani ovladacov.

Uživatelský avatar
lubomir
Příspěvky: 684
Registrován: 23. 04. 2004, 19:58

Automatizacia pozorovania na Celestron CG 5GT

Příspěvek #50 od lubomir » 01. 03. 2008, 07:40

Osobne, ked pozorujem dlhoperiodicke PH teraz po veceroch a mam napriklad nejaky objekt nad zapadom vo vyske dajme tomu vo vyske 30 stupnov napr. And potom idem do ARI, potom Per a chcem ist do Gem, tak v Guide dam ze slew telescope (na objekt , teraz casto SN 2008C) a hned si chystam objekt v guide napr. v And, lebo som si nie isty ci mi vyda tubus, alebo tie plastove krytky a ked vidim ze sa blizi naraz dam rychlo ze slew telescope a ide spat do And.... kedze chyba tlacitko cosi ako abort... nuz a ked k narazu dalekohladu o stlp dojde -osobna skusenost je taka ze motor sa spomali az skoro zastane. Vtedy sa porusi pre mna velmi porebne presne nastavenie go-to vacsinou pre pole s CCD 18x13 ale casom som zistil ze je stale este to posunutie prijatelne- posunie sa to max o 3-4 minuty.... obcas zase montaz zblbne, ale L.Brat mi pisal ze to robi aj EQ6 ze na objekt kam chce dorazi az na 6ty krat... pred tym mi uspesne-neuspesne tvrdi ze v Lyr je napr Cef...
S tym narazanim je horsie, ked tie smejd plasty do seba idu narazit.... ale dalekohlad sa da dvoma smermi namontovat na montaz...je len na tebe ci zvolis ten lepsi, ci ten horsi. ;D
YEPUN telescope 254/1200, EQ6-goto, CG5+ Newton 152/903, R 70/700, 70/1000, Dobson 130/1100, Canon 40D, L 70-200/2,8 www.astrosid.szm.sk

Uživatelský avatar
Liliputan
Příspěvky: 84
Registrován: 13. 12. 2005, 17:18

Automatizacia pozorovania na Celestron CG 5GT

Příspěvek #51 od Liliputan » 03. 03. 2008, 20:02

Dalekohlad sa sice da na montaz namontovat 2 smermi, ale nato aby montaz fungovala spravne sa da pouzit len jeden smer. Ak das dalekohlad naopak napr. na goto mozes zrejme rovno zabudnut. Neviem ci s tym nesuvisia aj tie tvoje kolizie plastovych krytov. Kryty su sice tazky sit, ale mne sa nikdy nezrazia, minu sa tak o 1 mm. Problem by mohol byt aj v tom ze sa strasne nafigu zmontovavaju, kedze sa zrazaju aj Romanovi a Ivanovi, porozmyslal by som ci sa vam ich podarilo spravne nasadit spet (bez urazky), sam som to zvladol tak na 3-ti krat. Co sa tyka narazania pri niektorych polohach montaze o stativ etc, daj si nato velkym pozor. To ze zblbe goto je najmensii problem, ale mozes si poskodit montaz, kuker, alebo to co na nom vysi. Ako som uz pisal a nielen ja, motory na CG5 maju naozaj velku silu!!! Inak najprv napises, ze nieje jedno aky kuker v drivery pre ovladanie z PC zvolis, lebo ak nezvolis pravne moze ti kuker narazat napr do stlpu a v dalsom prispevku pises, ze ti tam naraza. Z toho vyplyvaju len 2 moznosti, bud si zadal nespravny typ zostavy montaz kuker (ale preco by si to robil?), alebo je uplne jedno aky kuker v softe zvolis, nema to ziadny vplyv, lebo v ovladaci niesu zadane ziadne vymedzenia pohybu a ja si myslim, ze je to ta druha moznost. Takze ak nechdes aby ti dalekohlad do niecoho narazal, zadaj mu "body ci oblasti" do ktorych sa nesmie dostat manualne. Da sa to urobit cez rucku dialkoveho ovladania a mal by to respektovat aj pri ovladani z PC a tu sa da aj vypnut (ci zapnut) povolenie na prechod meridianom. Peknu oblohu.

Uživatelský avatar
lubomir
Příspěvky: 684
Registrován: 23. 04. 2004, 19:58

Automatizacia pozorovania na Celestron CG 5GT

Příspěvek #52 od lubomir » 03. 03. 2008, 21:41

Strucne...
Ta krytka sa da nemontovat len a jedine jednym sposobom.... a naraza o seba...a hovori to aj Roman a aj moje skusenosti s dalsimi 2ma CG5... aj aj Ivan a Roman maju myslim niekolko CG5 montazi...
A myslim si ze jasne som napisal ze akym sposobom naraz aa akym nie dalekohlad o stlp.... Vobec sa nebojim poskodenia montaze ani dalekohladu po skusenostiach s narazmi.... Mne sa motor ked narazi po chvili prestane snazit... akurat plastove krytky vydavali zvuky... Este k tym nastaveniam... Dalekohlad ked mam nastavene cez PC naraza len pri zmenenom vyvazeni cez PC resp. len v niektorych polohach.... Ked cez ovladac tak aj inokedy... A celestron nevyraba uplne optimalny dalekohlad ze by bol podobny mojmu... Takze preto sa uplne neda odstavit narazanie dalekohladu o stativ...
Lubo
YEPUN telescope 254/1200, EQ6-goto, CG5+ Newton 152/903, R 70/700, 70/1000, Dobson 130/1100, Canon 40D, L 70-200/2,8 www.astrosid.szm.sk

Uživatelský avatar
ivanmsk
Příspěvky: 1463
Registrován: 17. 10. 2005, 02:35

Automatizacia pozorovania na Celestron CG 5GT

Příspěvek #53 od ivanmsk » 04. 03. 2008, 01:06


Liliputan napsal: Dalekohlad sa sice da na montaz namontovat 2 smermi, ale nato aby montaz fungovala spravne sa da pouzit len jeden smer. Ak das dalekohlad naopak napr. na goto mozes zrejme rovno zabudnut.
Nie je tomu tak. Dalekohlad sa da namontovat roznym sposobom, napr. ja pouzivam dlhsiu listu a duralovu platnu a to tak, ze dalekohlad ide kolmo na listu (pri najblizsej prilezitosti odfotim a poslem obrazok, aby sme si rozumeli). Ustavenim montaze a kalibraciou ziska GOTO vsetky potrebne udaje pre svoju orientaciu, samozrejme vychodziu polohu znaciek som tiez musel pootocit. Tym pootocenim o 90° som zamedzil narazaniu plastov o seba. Viac skutocne napovie foto.
Orion N200/900, NEQ6Pro, CG5Adv, CCD Astropix 1.4+, Astropix 4.0, Canon 5D a 600D,  Ivan Majchrovič, ivan(bodka)bpu(slimak)chello(bodka)sk

Uživatelský avatar
FunTomas
Příspěvky: 3779
Registrován: 21. 07. 2003, 13:20

Automatizacia pozorovania na Celestron CG 5GT

Příspěvek #54 od FunTomas » 04. 03. 2008, 12:26


ivanmsk napsal: ...samozrejme vychodziu polohu znaciek som tiez musel pootocit. Tym pootocenim o 90° som zamedzil narazaniu plastov o seba....
Myslím, že toto je veľmi dôležitá informácia pre ostatných kutilov.
;)
mail to:fun2mas(at)gmail.com

Uživatelský avatar
Liliputan
Příspěvky: 84
Registrován: 13. 12. 2005, 17:18

Automatizacia pozorovania na Celestron CG 5GT

Příspěvek #55 od Liliputan » 04. 03. 2008, 14:04

To Ivanmsk: No ak zmenis vychodziu polohu aj v ovladaci tak jasne, ze bude fungovat. To je bez debaty. To s tymi plastami mi nejde do hlavy, neze by celestron nebol schopny neco takeho spachat. Celkovo by som o vyrobkoch tejto firmy povedal, ze na pasovu vyrobu su v niektorych parametroch az udivujuco dobre, avsak takmer kazdy sa vyznacuje nakou elementarnou nedomyslenou chybickou krasy, ktora vie poriadne zneprijemnit zivot. Nieje to len vec cg5, pripada mi to tak, akoby nieco navrhli a pritom sa ten dizajn neobtazovali ani jediny raz vyskusat a rovno to poslali do vyroby. Takze tie plasty vam robia problemy na uplne vsetkych kusoch montazi? Nekedy poskusam tu nasu do vsetkych moznych poloh, je mi divne ze som s tym zatial nemal problem. ;D To Lubomir: ked zabudneme na problem ci driver do PC riesi problematicke polohy sustav montaz + opticka zostava a kedze mu zadavas typ t.j. Refr, SCT, Newt ohniskovu dlzku a priemer mal by z toho dokazat zratat velkost tubusu a rozlozenie hmoty a nasledne predchadzat problemom i ked urcite nebude vsemocny, napr. ak pred kamerou pouzivas naky dlhy nactavec etc., ale ako vravim odhliadnuc od tejto otazky nechapem preco ked ti montaz naraza do stlpa sa tento problem nesnazis riesit, ked tu riesenie je. Pises, ze sa nebojis poskodenia, no je to tvoja montaz (aspon predpokladam), ale vyskusaj si niekedy len tak rukou bez dalekohladu aku silu dokazu vyvinut tie motorceky, ak si videl niekedy snek CG5 myslis ze take namahanie a este opakovane sa na nom vobec neprejavy? Okrem toho sa tu uz spomynala zavislost odberu prudu od zatazenia montaze, ta stava ktora tadial tecie elektronike ties bohvie ako dobre nerobi kym encoderi zistia ze sa montaz napriek vsetkemu usiliu nehybe a ako pises prestane sa snazit. No a samozrejme softu potom trochu rupne v bedni. ;D Ja by som sa tomu snazil urcite predist aj inak ako striehnutim pri riadiacom PC ci nenastal daky problem. Inak funkciu storno esc ci ako hu nazvat by som na montazi privital. Vela stastia

Uživatelský avatar
ivanmsk
Příspěvky: 1463
Registrován: 17. 10. 2005, 02:35

Automatizacia pozorovania na Celestron CG 5GT

Příspěvek #56 od ivanmsk » 04. 03. 2008, 14:58

Tu su fotky riesenia listy a nosnej platne, je z toho jasne, ze deklinacny motor je "hore" t.j. nekoliduje s druhym motorom v ziadnej polohe, samozrejme neriesi to kolizie dalekohladu so stlpom, resp. nohami trojnozky.
Usporiadanie ma vyhodu aj v moznosti vyvazenia posunom v smere listy, vyhodne pri zmene konfiguracie t.j. ked navesim na montaz ine veci ako tam standardne su.
http://members.chello.sk/ivan.majchrovic/cg5/01s.jpg
http://members.chello.sk/ivan.majchrovic/cg5/02s.jpg
http://members.chello.sk/ivan.majchrovic/cg5/03s.jpg
http://members.chello.sk/ivan.majchrovic/cg5/04s.jpg
http://members.chello.sk/ivan.majchrovic/cg5/05s.jpg
http://members.chello.sk/ivan.majchrovic/cg5/06s.jpg
http://members.chello.sk/ivan.majchrovic/cg5/07s.jpg
Orion N200/900, NEQ6Pro, CG5Adv, CCD Astropix 1.4+, Astropix 4.0, Canon 5D a 600D,  Ivan Majchrovič, ivan(bodka)bpu(slimak)chello(bodka)sk

Uživatelský avatar
Liliputan
Příspěvky: 84
Registrován: 13. 12. 2005, 17:18

Automatizacia pozorovania na Celestron CG 5GT

Příspěvek #57 od Liliputan » 04. 03. 2008, 16:13

To Ivanmsk: Vyzera to velmi posobivo. Inak niekde na fore si pisal, ze CG5 Goto su nespolahlive (myslim ze si to bol ty, ak nie sorry) mali ste s nimi aj ine problemy okrem tych plastov? Apropo mohol by si len pre zaujimavost doplnit co to tam mas za zostavu a kolko to cele maria a vazi?

Uživatelský avatar
ivanmsk
Příspěvky: 1463
Registrován: 17. 10. 2005, 02:35

Automatizacia pozorovania na Celestron CG 5GT

Příspěvek #58 od ivanmsk » 04. 03. 2008, 16:34


Liliputan napsal: To Ivanmsk: Vyzera to velmi posobivo. Inak niekde na fore si pisal, ze CG5 Goto su nespolahlive (myslim ze si to bol ty, ak nie sorry) mali ste s nimi aj ine problemy okrem tych plastov? Apropo mohol by si len pre zaujimavost doplnit co to tam mas za zostavu a kolko to cele maria a vazi?
S CG5 sme dost dlho "valcili", kym sa clovek nauci nejake grify. Inak po dobrom ustaveni chodi montaz pomerne spolahlivo.
Ta zostava co je na fotkach je z posledneho pozorovania, je to pointer celestron 102/500, Scopos 66/400, TVGuider s Watecom, CCD kamera astropix 4.0. Hmotnost som nezistoval, ked na to pride, tak to mozem buchnut na vahu.
Inak na platnu sa da pohodlne navesit trebars zostava N200/800+pointer 102/500. Mame aj uholnik na upevnenie digitalu (keby bol fotak na platni tak je orientovany "na vysku" co nie je vzdy vhodne). Platna ma hrubku 6mm a je v nej dostatok dier na variabilne upevnenie vsetkeho mozneho.
Orion N200/900, NEQ6Pro, CG5Adv, CCD Astropix 1.4+, Astropix 4.0, Canon 5D a 600D,  Ivan Majchrovič, ivan(bodka)bpu(slimak)chello(bodka)sk

ceres
Příspěvky: 2126
Registrován: 05. 01. 2006, 04:32

Automatizacia pozorovania na Celestron CG 5GT

Příspěvek #59 od ceres » 04. 03. 2008, 17:58


Liliputan napsal: To Ivanmsk: Vyzera to velmi posobivo. Inak niekde na fore si pisal, ze CG5 Goto su nespolahlive (myslim ze si to bol ty, ak nie sorry) mali ste s nimi aj ine problemy okrem tych plastov? Apropo mohol by si len pre zaujimavost doplnit co to tam mas za zostavu a kolko to cele maria a vazi?

To som pisal ja pod podmom jednej premarnenej noci, ked sa posr... vsetko, co mohlo. Ale na tu zostavu, co je na snimkach, je ta montaz ako usita a vykonnost zostavy je velmi dobra, este sme z nej zdaleka nevytazili maximum. Ten Scopos totiz, aj ked ma svoje chyby, na male cipy kresli vyborne a hoci je "len" f/6, da sa s nim ist pri S/N > 100 do 16 mag, pri S/N > 10 na hranicu 19 mag (v spojeni s astropix 1.4 pri dlhsej sade 5-minutovych expozicii). Zorne pole 76×57’ a rozlisenie 3,3"/pixel pri bin 1×1 je sice niekedy limitujuce, na prevaznu vacsinu objektov vsak bohato postacuje...
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk

Uživatelský avatar
marzel
Příspěvky: 105
Registrován: 20. 02. 2004, 02:50

Automatizacia pozorovania na Celestron CG 5GT

Příspěvek #60 od marzel » 18. 07. 2008, 06:08

Dobrý den,
právě jsem se stal šťastným majitelem CG5 GOTO a už jsou tady první problémy, které bych rád vyřešil. Po kabelu na propojení PC a montáže nikde ani stopa a tak se o to pokusím sám. Pokud jsem to z návodu dobře pochopil jsou tady dvě možnosti napojení na PC (COM port) a to:
1. Konektor RJ11(4žíly) do ručního ovladače a sériák (9pin) do PC.
2. Konektor RJ12(6žil) do Guide portu (typ ST-4) na těle montáže a sériák opět do PC.
Přes velkou snahu jsem ale nikde nenašel schéma na ty kablíky abych si je mohl vyrobit. Taky nevím jestli by s prvním způsobem zapojení do ručky šlo taky guidit s PHD nebo Guidemasterem. Osobně bych měl raději zapojeno do Guide portu. Takže Vás prosím o radu, případně o nějaké schéma zapojení toho druhého kabelu.
http://www.astrostranka.com


Zpět na “Montáže a navigace”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti