Správné nastavení EQ-6 SS PRO
Mám problém s ustavením montáže. Ustavení používám na tři hvězdy. Vše proběhne OK. Po zadání objektu, třeba planety, mám planetu vždy o trochu jinde a musím ručně doladit. V čem mohu dělat chybu? Čas, souřadnice a datum je OK, na 100%.
Možná hloupá poznámka..., ale nezapomínáš na letní čas?
život chápu jako muzikál, pak se dá vydržet...
Při nastavení tam zadám aktuální čas (přesně) a na další položce zadám +1. V další letní čas (ano)...
Je to dobře?
Je to dobře?
To psenda:
Mě po ustavení na 3 hvězdy montáž LXD75 Meade dokáže navádět cca s přesností do 20' od středu pole.
Problém může být ve vůli v převodech - třeba provést setup montáže,kalibraci motorů,nastavit souosost polárního hledáčku,přesně ustavit montáž do roviny podle přesné vodováhy.Zadat správně pozice pozorovacího místa a aktuální čas.Přesně nastavit Polárku do osnovy polárního hledáčku.
Mě původně montáž najížděla špatně,ale pomohl setup s kalibrací motorů a vymezení vůle v převodech (funkce Train Drive).
Podívej se do návodu k montáži a vyzkoušej výše uvedené metody a postupy.
Mě po ustavení na 3 hvězdy montáž LXD75 Meade dokáže navádět cca s přesností do 20' od středu pole.
Problém může být ve vůli v převodech - třeba provést setup montáže,kalibraci motorů,nastavit souosost polárního hledáčku,přesně ustavit montáž do roviny podle přesné vodováhy.Zadat správně pozice pozorovacího místa a aktuální čas.Přesně nastavit Polárku do osnovy polárního hledáčku.
Mě původně montáž najížděla špatně,ale pomohl setup s kalibrací motorů a vymezení vůle v převodech (funkce Train Drive).
Podívej se do návodu k montáži a vyzkoušej výše uvedené metody a postupy.
Newton 114/1000 pointační, Newton 150/750, ccd kamera ATIK-16, montáž EQ6 Pro SkyScan v blízké budoucnosti.
psenda napsal: Při nastavení tam zadám aktuální čas (přesně) a na další položce zadám +1. V další letní čas (ano)...
Je to dobře?
Já sám používám jinou montáž Meade a tam v případě, že odsouhlasím letní čas, tak už +1 nedávám a funguje to přesne. Asi to bude chtít odzkoušet....
Je to dobře?
Já sám používám jinou montáž Meade a tam v případě, že odsouhlasím letní čas, tak už +1 nedávám a funguje to přesne. Asi to bude chtít odzkoušet....
psenda napsal: Mám problém s ustavením montáže. Ustavení používám na tři hvězdy. Vše proběhne OK. Po zadání objektu, třeba planety, mám planetu vždy o trochu jinde a musím ručně doladit. V čem mohu dělat chybu? Čas, souřadnice a datum je OK, na 100%.
Také mám EQ-6 PRO SkyScan a to co popisuješ se mi běžně stávalo když jsem neměl dokonale ustavenou montáž na polárku. Ten software pro Aligment asi není moc inteligentní - nebo je tam moc stupňů volnosti a málo údajů na základě kterých by bylo možné je výpočtem určit.
A pokud je nepřesně ustavená montáž na polárku, tak to takhle zlobí. Když jsem ustavil montáž precizně driftovou metodou, tak při Aligmentu na 3 hvězdy dosahuji přesností najíždění po celé obloze do 5'.
A ještě jeden postřeh - při aligmentu si vyber 3 hvězdy tak, aby byly co nejdále úhlově od sebe. Pokud ustavíš na 2 hvězdy v UMa (např.) a na třetí hvězdu na druhé straně oblohy, tak je přesnost velmi špatná - řádově i stupně chyba. Pokud ale použiješ při aligmentu 3 hvězdy vzdálené od sebe víc než 90 stupňů, je to už dobré.
Luboš
Také mám EQ-6 PRO SkyScan a to co popisuješ se mi běžně stávalo když jsem neměl dokonale ustavenou montáž na polárku. Ten software pro Aligment asi není moc inteligentní - nebo je tam moc stupňů volnosti a málo údajů na základě kterých by bylo možné je výpočtem určit.
A pokud je nepřesně ustavená montáž na polárku, tak to takhle zlobí. Když jsem ustavil montáž precizně driftovou metodou, tak při Aligmentu na 3 hvězdy dosahuji přesností najíždění po celé obloze do 5'.
A ještě jeden postřeh - při aligmentu si vyber 3 hvězdy tak, aby byly co nejdále úhlově od sebe. Pokud ustavíš na 2 hvězdy v UMa (např.) a na třetí hvězdu na druhé straně oblohy, tak je přesnost velmi špatná - řádově i stupně chyba. Pokud ale použiješ při aligmentu 3 hvězdy vzdálené od sebe víc než 90 stupňů, je to už dobré.
Luboš
Bc. Luboš Brát
Při nastavení tam zadám aktuální čas (přesně) a na další položce zadám +1. V další letní čas (ano)...
Je to dobře? Kdyby to byla chyba v letním čase, pak by byl rozdíl přesně 15° v RA (tedy 1h), to asi není trochu. Což takhle nastavení severu?
Je to dobře? Kdyby to byla chyba v letním čase, pak by byl rozdíl přesně 15° v RA (tedy 1h), to asi není trochu. Což takhle nastavení severu?
Bresser 10x50, Dobson 97/1000, GSO 200E, VMC110L
Asi jsem měl špatně nastavenou Polárku Dnes to otestuji, tedy pokud bude hezky. Moc děkuji za odpovědi, všem...
- Avillach
- Věk: 45
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj, no nevim. Ja svou EQ-6 SS na polarku ustavuji stylem, ze ji od oka nasmeruji na sever bez pouziti polarniho hledacku . Po ustaveni na tri hvezdy se mi jeste nestalo, ze by dany objekt nebyl v zornem poli okularu. Problem bych videl spise v nastaveni casu a polohy ...
Televue NP127is, NYX-101, ...
Já ustavuju přes polární hledáček a pak na 2 hvězdy a navádění funguje bez problémů. Pokud nemáš problémy s navedením třeba na DSOčka ale nefunguje ti to na planety, tak bych viděl zakopanýho psa ve správném nastavení času nebo polohy pozorovacího místa.
Celestron CPC 1100; LUNT H-alfa 35mm; Megrez 72; Triedr KOWA Genesis 8x33, okuláry Vixen LVW 41, Hyperion Aspheric 31, Hyperion 24,Hyperion 13,Morpheus 17,5 Morpheus 9.
Polohu mám úplně přesnou s GPS a čas je také v pořádku, tedy doufám. Nastavuji aktuální čas... ;D
Mám jednu osobní zkušenost s GPS. Nesouhlasily mi souřadnice na GPS s mapou. Dva dny mi trvalo, než jsem přišel na to, že mám špatně nastavený formát dat

Dotaz na majitele EQ6. Jakou máte vůli v převodech na jednotlivejch osách? Vůli RA a DE jsem vymezoval pomocí malých imbusů-červíků ale při přílišném dotažení už začne přeskakovat převod. Nejsem schopnej docílit stavu, aby tam nebyla vůle žádná. Při jemném hýbání dalekohledem tam vždy nějaká vůle je.
Celestron CPC 1100; LUNT H-alfa 35mm; Megrez 72; Triedr KOWA Genesis 8x33, okuláry Vixen LVW 41, Hyperion Aspheric 31, Hyperion 24,Hyperion 13,Morpheus 17,5 Morpheus 9.
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Ano, vždy i u mne tam zbyde vůle, jinak to seřídit nelze. Je nutná k chodu, kolo není absolutně přesně kruhové. Když uděláš akorát nejtěsnější místo, ve zbytku rozsahu je malá vůle.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Včera jsem testnul správné nastavení na Polárku a super. Montáž běhala na jedničku. Děkuji za radu...