Stránka 1 z 3

SynScan verze 3

Napsal: 23. 10. 2006, 05:59
od brat
Na webu www.skywatchertelescope.net jsem našel novinku ze 17.10. 2006, že vydali novou, třetí verzi ovládací ručky pro montáže se SynScan.

-------------
NEW FIRMWARE UPDATEABLE SYNSCAN HAND CONTROL NOW AVAILABLE

The V3 SynScan hand control includes new features such as: Firmware-updateable , Pointing Accuracy Enhancement (PAE), and capability to store star alignment data. Contact your dealer for more details and availability.

For customers who already owns the Version 3.0 hand control, we recommend that you download the Version 3.01 update from the Support page. Refer to Page 13, Updating the SynScan Firmware, in the new SynScan manual for detailed instructions.
-----------

Bohužel na jejich Support stránce upgrade nelze stáhnout. Nefunguje jim ani odkaz na manuál této nové verze, takže není jisté, jestli bude možné aktualizovat firmware i v "ručce" verze 2... Ale asi to nepůjde - podle zmínky, že upgrade firmware je nová funkce ve verzi 3.
Každopádně přidali zajímavé funkce:
Firmware-updateable,
Pointing Accuracy Enhancement (PAE),
capability to store star alignment data.

Takže bude možné asi zvýšit přesnost najíždění přidáním další hvězdy a rovněž zachovat již jednou ustavený Aligment!

SynScan verze 3

Napsal: 28. 10. 2006, 04:06
od brat
Napsal jsem jim do SkyWatcheru, že jim nefungují linky na stránkách a dnes mi odepsali (k mému údivu :-)), že už problém vyřešili. A skutečně, již je možné stáhnout Firmware Loader a firmware verze 3.01.

Viz
http://www.skywatchertelescope.net/Support.html

SynScan verze 3

Napsal: 28. 11. 2006, 20:38
od pifo
Vo verzii 3 sa nemusi (neda) zapinat RS-232 komunikacia na ovladaci. Staci pripojit ovladac k PC a ide to...

SynScan verze 3

Napsal: 12. 07. 2016, 22:19
od FunTomas
Skywatcher konečne uvolnil novú verziu firmvéru aj pre rúčku v3.
http://skywatcher.com/_english/05_service/01_download.php?ccid=8

Aktuálna verzia 3.38.09 okrem iných drobností umožňuje ustaviť montáž podľa Slnka a namieriť montáž na Slnko (v menu Solar system pribudla položka Sun). Drobnosť, ktorá poteší.
Druhým prvkom je rozšírenie komunikačného protokolu.

SynScan verze 3

Napsal: 13. 07. 2016, 10:22
od TH
Tak to je dobrá zpráva. Konečně bude pro mně snažší ustavit montáž ve dne. Jen nemohu najít ten kabel pro připojení ručky k PC. Máte někdo typ, kde se dá koupit? Díky. TH

SynScan verze 3

Napsal: 13. 07. 2016, 14:05
od FunTomas

SynScan verze 3

Napsal: 13. 07. 2016, 14:48
od Karell
Pokud bys jel někdy směrem k Jilemnici, kabel mohu zapůjčit. Případně můžeme udělat upgrade přímo u mě.

SynScan verze 3

Napsal: 13. 07. 2016, 15:41
od TH
Díky za nabídky kolegové. Už jsem jej našel!!! Hurrrrááá!!! Uff!! Trvalo mi to asi 4 hodiny  :-) Nejdřív jsem jen tak namátkově šťoural ve svých astro hračkách až jsem nakonec zvolil metodu rojnice a pročesal jsem všechny skříně, kde mám podobné drobnosti. A nic. Našel jsem všechny doplňky k montáži, kromě toho jediného kabelu. Pak jsem si zhruba vytýčil plochu 2m kolem počítače, kde mám pověšeno taky spoustu různých kabelů a redukcí. A zase nic. Říkal jsem si, že to už je špatný, protože nikde jinde ten kabel nemohl zůstat. No, alespoň jsem ve všem trochu udělal pořádek. Pak jsem ještě chtěl povytahnout pod stolem z kaslíku celý počítač, abych jej vysavačem trochu přeběhl a on ten kabel tam byl!!! Já ho tam nechal zasunutý do portu, když jsem před dvěma lety oživoval nově koupenou montáž...

SynScan verze 3

Napsal: 16. 07. 2016, 14:45
od TH
Tak jsem dnes úspěšně vyzkoušel ustavení na Slunce u AZ EQ6 GOTO v AZ režimu. Vše v pohodě, rychlá práce. Jen jsem chvíli pátral v menu, pod čím je ustavení na Slunce skryto, protože anglicky neumím, ale intuitivně se to dalo najít.

SynScan verze 3

Napsal: 12. 08. 2016, 18:12
od palkog
Ustavenie montaze na Slnko je priamo vo volbe "Align 1-star"? Mam verziu 4.38.09 a nemozem Slnko najst medzi ponukanymi hviezdami. Skusal som aj abecedne poradie, ale pod "S" nie je! Pricom v menu "Planet" je aj Slnko. Treba este niekde nieco nastavit, aby bolo v ponuke aj na alignment?

SynScan verze 3

Napsal: 12. 08. 2016, 21:16
od TH
Z hlavy to přesně nevím, ale možná jsem Slunce našel ve volbě ustavení na nejjasnější objekt.

SynScan verze 3

Napsal: 13. 08. 2016, 00:16
od palkog
Ja mam ekvatorialnu montaz a tam je moznost ustavenia na 1, 2 alebo 3 hviezdy. Moznost ustavenia na najjasnejsi objekt tam nemam (podla navodu je to iba pri azimutalnych montazach).

Re: SynScan verze 3

Napsal: 12. 09. 2016, 12:40
od TH
Mám novou zkušenost s ustavením montáže AZEQ6 na Slunce. Když jsem se nedávno snažil najít mladý Měsíc, tak jsem chtěl ustavit montáž na Slunce, ale nešlo to, přestože Slunce bylo ještě asi 10° nad obzorem. Zřejmě kvůli možné větší odchylce vlivem atmosférické refrakce. Když jsem nastavil aktuální čas o několik hodin zpět, tak už se Slunce v nabídce nejjasnějších objektů objevilo.

Re: SynScan verze 3

Napsal: 16. 08. 2017, 15:45
od palkog
Narazil som na jeden problem s ovladacom SynScan. Mam aktualnu verziu firmwaru 4.39.04. Ak si vyberiem v menu objektov "Named stars", tak montaz ide uplne mimo (min. 90 st. vedla). Montaz ukazuje, ze je na inych suradniciach jak ma byt - cca ukazuje to kde realne mieri. A vacsinou potom uz ani nevie najst nic ine (uz je z toho uplne zblbnuta) a treba ju restartovat.
Ale ak dam tu istu hviezdu cez SAO katalog, tak ju pekne najde. Skusal som napr. Arktur = SAO 100944. Taktiez ide blbo aj pre "Variable stars" a "Double stars". Ostatne objekty vyzeraju byt ok.

Mohol by to niekto vyskusat na svojej montazi? Pripadne aj na inej verzii firmawaru...

Re: SynScan verze 3

Napsal: 20. 08. 2017, 18:31
od palkog
Dnes som skusal rozne starsie verzie firmwaru, ktore mam na pc. Vo verzii 4.37.03 je vsetko v poriadku. Pri verziach 4.38 a 4.39 to uz blbne... Skusil som aj aktualizovat na verziu 4.39.05, ktoru len teraz zverejnili. Situacia sa trocha zmenila - vsetko okrem "Named stars" funguje. A pri tych pomenovanych hviezdach uz nejde uplne mimo, ale pre istotu nejde vobec - zasekne sa a treba vypnut/zapnut montaz. Aspon sa nemusim bat, ze do niecoho tresne ;)
Ale skusal som dalej... Tento problem vyzera, ze je iba ked pred tym nealignujem montaz. Ak som dal alignment, tak uz vsetko islo. Je to dost divne, ale je to tak.

Mozno sa v dalsich verziach firmwaru nieco zmeni. Snad k lepsiemu...