SynScan verze 3

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Pvell
Příspěvky: 85
Registrován: 24. 07. 2015, 16:12

Re: SynScan verze 3

Příspěvek #16 od Pvell » 15. 07. 2018, 18:18

Ahoj. Chtěl bych se zeptat co mám zadat do ovladače synscan v položce Backlash?

Uživatelský avatar
Tomáš Grygarčík
Příspěvky: 1276
Registrován: 18. 07. 2010, 23:35
Bydliště: Malé Hoštice
Věk: 31
Kontaktovat uživatele:

Re: SynScan verze 3

Příspěvek #17 od Tomáš Grygarčík » 15. 07. 2018, 19:36

Já jsem tam nikdy nic nezadával a funguju po mnoho let bez problému.
SW 200/1000, SW 200/800, TS Photoline 72mm f/5.5 APO, LUNT Ha 60/500 B1200
ZWO ASI1600MM Pro, Skyris 618M, QHY-5 mono, Olympus E-620 (mod) a OM-D E-M1 mark II
HEQ-5 SS, vlastní dobsonova montáž
FITS prohlížeč

Pvell
Příspěvky: 85
Registrován: 24. 07. 2015, 16:12

Re: SynScan verze 3

Příspěvek #18 od Pvell » 15. 07. 2018, 19:54

Díky moc. Je k tomu anglický manuál a já měl na škole jen ruštinu :lol:
Už druhou noc s tím bojuju a pak po ustavení na dvě hvězdy mě to napíše MEL a čísla a Maz a čísla.
Vůbec netuším o co jde. Tak jsem myslel že to má vůli.

Uživatelský avatar
Tomáš Grygarčík
Příspěvky: 1276
Registrován: 18. 07. 2010, 23:35
Bydliště: Malé Hoštice
Věk: 31
Kontaktovat uživatele:

Re: SynScan verze 3

Příspěvek #19 od Tomáš Grygarčík » 15. 07. 2018, 21:24

Podíval jsem se do návodu a MEL + MAZ ukazují odchylku od správného zarovnání. To znamená, že zarovnání na dvě (potažmo tři) hvězdy nebylo ideální a takhle ručka informuje o odchylkách. Příště stačí zarovnat přesněji.
SW 200/1000, SW 200/800, TS Photoline 72mm f/5.5 APO, LUNT Ha 60/500 B1200
ZWO ASI1600MM Pro, Skyris 618M, QHY-5 mono, Olympus E-620 (mod) a OM-D E-M1 mark II
HEQ-5 SS, vlastní dobsonova montáž
FITS prohlížeč

Pvell
Příspěvky: 85
Registrován: 24. 07. 2015, 16:12

Re: SynScan verze 3

Příspěvek #20 od Pvell » 15. 07. 2018, 21:28

Díky Tomáši za informace a ochotu. Přeji hezký večer a já se jdu pokusit to rozchodit.

Pvell
Příspěvky: 85
Registrován: 24. 07. 2015, 16:12

Re: SynScan verze 3

Příspěvek #21 od Pvell » 16. 07. 2018, 12:14

Ahoj. Tak jsem se to pokoušel rozchodit do dvou do rána a furt to stejný. Ovladač napíše KAUTION: PREV. NPE, CE APPLIED. Už na první hvězdu to najede s odchylkou tak dva stupně. Vždy docentruju na střed okuláru a to udělám na ostatní. Tak to jde furt dokola. Tak po pátém kole utaveni na hvězdu už najíždí že mám hvězdu alespoň v okuláru.
Polární utaveni mam v pohodě a ve váze to je taky. Mám to na betonovém sloupu, montáž CG-4. Fakt už nevím čím to je. :cry:

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 18886
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

Re: SynScan verze 3

Příspěvek #22 od MilAN » 16. 07. 2018, 12:47

Při jakém zvětšení to máš v jakém okuláru ?
Jestli od toho GoTo nečekáš zázraky. Na kolik hvězd máš zvoleno provádění alignmentu ? Pokud na 2, tak to , že dorovnáváš na další, už je mimo tu proceduru a na nic nemá vliv. Důležité je to při téhle proceduře být na jedné straně poledníku, aby nedocházelo k prokládání dalekohledu - tam se projevuje kónická chyba a ta může být i ve stupních od ideálu. Ideálně tedy provádět na té straně, kde budu později převážně pozorovat
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Pvell
Příspěvky: 85
Registrován: 24. 07. 2015, 16:12

Re: SynScan verze 3

Příspěvek #23 od Pvell » 16. 07. 2018, 15:25

Okulár 24 zvětšení 62. Ustanovuji na dvě hvězdy Arcturus a Dubhe. Jenže pokaždý to nahlásí tu nepřesnost a skočí na nové utaveni takže furt dokola.

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 18886
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

Re: SynScan verze 3

Příspěvek #24 od MilAN » 16. 07. 2018, 15:33

A máš trochu slušně ustavenou montáž na pól ? Některý soft s tím může mít problém, zrovna jako s výchozí polohou.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Pvell
Příspěvky: 85
Registrován: 24. 07. 2015, 16:12

Re: SynScan verze 3

Příspěvek #25 od Pvell » 16. 07. 2018, 15:49

Kontroloval jsem to celé dvě noci Polárka jede přesně po kružnici v polárním hledáčku. Zkoušel jsem sad už všechno, dotáhnout aretační šrouby víc i míň jestli to neprokluzuje nebo to není zas moc. Když jsem montáž předevčírem poprvý namontoval tak to poprvé šlo v pohodě a když jsem ji zaparkoval a vypnul a pak znova zapnul tak už to najizdelo špatně.

Uživatelský avatar
palkog
Příspěvky: 312
Registrován: 11. 05. 2012, 14:11
Bydliště: Presov, SR
Věk: 26
Kontaktovat uživatele:

Re: SynScan verze 3

Příspěvek #26 od palkog » 04. 12. 2018, 18:18

Dnes som chcel aktualizovat firmware pre motor controller na EQ-5 na najnovsiu verziu 2.07. Postupoval som podla navodu a aktualizoval som to v PC Direct rezime. Aktualizacia skoncila chybou:
Schránka01.jpg
Schránka01.jpg (28.81 KiB) Zobrazeno 1329 x

A po "aktualizaci" sa montaz nevedela spojit s motormi. Pohyby nefungovali.

Skusal som bezne postupy: vypnut/zapnut montaz, odpojit od PC, starsie verzie MCFirmwareLoader-u. Nic nepomohlo... :?

Nakoniec mi napadlo skusit dat do rucky firmware SynScanRelay. Ten z nej spravi len prevdnik medzi PC a montazou - nieco podobne ako PC Direct. Potom sa mi konecne podarilo nahrat firmware aj pre motory. Na zaver som samozrejme nahral do rucky normalny firmware. Vsetko funguje :D
http://www.pavolg.6f.sk/
SW 200/1000 + EQ-5 Pro (GoTo)
SW ED 72/420
Canon EOS 600D + seťák 18-55 mm + Tamron 70-300 mm + Carl Zeiss Jena Pancolar 1.8/50mm + Takumar SMC 3.5/135mm
ZWO ASI224MC

Uživatelský avatar
adam.trhon
Příspěvky: 128
Registrován: 08. 04. 2018, 20:18
Bydliště: Brno
Věk: 31

Re: SynScan verze 3

Příspěvek #27 od adam.trhon » 15. 07. 2019, 08:38

Možná jsem si zrušil ovladač :(

Mám EQ5 GOTO s ovladačem SynScan v3. Včera večer jsem se šel dívat na Měsíc a planety, jen tak z balkonu. Pozapojuju, připojím baterku (EMOS 12V 5Ah, později naměřeno 12.5V na multimetru), všechno najelo, ale nereagovaly motory. Když jsem kolem toho lítal a přezapojoval kabely, tak mi ovladač spadl z asi půl metru na tvrdé. Teď se po zapnutí jen rosvítí displej, ale nezobrazí se na něm nic. Napadlo mě, jestli není vybitá baterka, tak jsem to zkusil s adaptérem ze zásuvky, stejný výsledek.

Plánuju se v práci podívat do ovladače (dávno není v záruce) na nějaké mechanické poškození, ale to je tak všechno, co mě napadá. Co pak dál?
Berta: GSO 300/1500
Bertík: SW 150/750

Uživatelský avatar
biker.fm
Příspěvky: 2584
Registrován: 09. 06. 2008, 02:34
Bydliště: Frydek-Mistek
Věk: 51
Kontaktovat uživatele:

Re: SynScan verze 3

Příspěvek #28 od biker.fm » 15. 07. 2019, 08:52

Je mozne ze se pohnul pasek mezi display a plosnakem.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.

-------------------------------------------------------------
Moje fotky na www.astrofotky.cz.

Uživatelský avatar
Tomáš Grygarčík
Příspěvky: 1276
Registrován: 18. 07. 2010, 23:35
Bydliště: Malé Hoštice
Věk: 31
Kontaktovat uživatele:

Re: SynScan verze 3

Příspěvek #29 od Tomáš Grygarčík » 15. 07. 2019, 10:21

Taky mohl prasknout pájený spoj, takže šťourat do součástek a kontrolovat cín, jestli se neoddělil od PCB.
SW 200/1000, SW 200/800, TS Photoline 72mm f/5.5 APO, LUNT Ha 60/500 B1200
ZWO ASI1600MM Pro, Skyris 618M, QHY-5 mono, Olympus E-620 (mod) a OM-D E-M1 mark II
HEQ-5 SS, vlastní dobsonova montáž
FITS prohlížeč

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 4027
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

Re: SynScan verze 3

Příspěvek #30 od Bill » 15. 07. 2019, 10:56

adam.trhon píše:Možná jsem si zrušil ovladač :(

Co pak dál?

V bazaru byl před časem nějaký na prodej...
M:736 750 113


Zpět na “Montáže a navigace”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti