EQ-6 problém

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
petr01
Příspěvky: 11
Registrován: 16. 10. 2019, 21:03

EQ-6 problém

Příspěvek #1 od petr01 » 18. 01. 2020, 13:22

Měl bych dotaz jestli někdo nevíte, s čím bych mohl mít problém u montáže Eq-6, když provedu přesné polární ustanovení, nastavení zeměpisných souřadnic, montáž vyvážím atd. A stejně mi hvězdy trochu ujíždí.

Uživatelský avatar
nou
Příspěvky: 504
Registrován: 10. 12. 2006, 05:10

Re: EQ-6 problém

Příspěvek #2 od nou » 18. 01. 2020, 13:34

Ktorym smerom? DEC alebo RA teda ktoru sipku treba stlacit na kompenzaciu? Ako rychlo? Skontroloval by som ci je nastavena sidericka rychlost a nie napr lunarna.
SW 150/750, SW EQ6-R, Canon 1100D, ASI120MM-S, ASI1600MM Pro

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 19929
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 71

Re: EQ-6 problém

Příspěvek #3 od MilAN » 18. 01. 2020, 13:39

A jak ustavuješ montáž - jakou metodou ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

petr01
Příspěvky: 11
Registrován: 16. 10. 2019, 21:03

Re: EQ-6 problém

Příspěvek #4 od petr01 » 19. 01. 2020, 20:39

Montáž jsem zkoušel ustavit na tři hvězdy. Měl jsem pocit, že je problém především v deklinační ose. Ale napadlo mě jestli nemůže být problém v tom, že nepoužívám žádnou pointaci a proto montáž vytváří chybu.

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 19929
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 71

Re: EQ-6 problém

Příspěvek #5 od MilAN » 19. 01. 2020, 20:52

Moje otázka ale zněla na ustavení montáže - to je na namíření na pól. Alignment má vliv pouze na funkci vyhledávání GoTo.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

petr01
Příspěvky: 11
Registrován: 16. 10. 2019, 21:03

Re: EQ-6 problém

Příspěvek #6 od petr01 » 19. 01. 2020, 21:14

Nejsem si jistý zda rozumím tvoji otázce ale montáž ustavuju polárním hledáčkem přesně na polárku, jak je doporučeno v návodu. Nerad bych se montáže zbavoval jen kvůli své nevědomosti nějakých základních znalostí. Vidím, že dost lidí ji používá a hvězdy jim drží, proto mě napadá, že chyba musí být na mé straně a jestli to právě nemůže být mnou stále opomíjená pointace, která má prý zamezit chybě kterou montáže svojí nepřesností způsobují. S těmito technologiemi se teprve seznamuji tak mě prosím omluvte, pokud vymýšlím nějaké nesmysly. :D

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 19929
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 71

Re: EQ-6 problém

Příspěvek #7 od MilAN » 19. 01. 2020, 21:40

Tak pointace si s odchylkami dovede poradit. Ale pokud ti to ujíždí v deklinaci, tak na to nemá vliv chod "hodinového" stroje, ale špatné ustavení montáže = namíření na pól. Zkus to ještě nastudovat a znovu odzkoušet. Za tohle NEMůŽE v žádném případě montáž. V tom můžeš být klidný.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
nou
Příspěvky: 504
Registrován: 10. 12. 2006, 05:10

Re: EQ-6 problém

Příspěvek #8 od nou » 20. 01. 2020, 09:08

Ci je spravne ustavena montaz sa da po ustaveni na 2 alebo 3 hviezdy cez menu UTILITY FUNCTION \ Show Information \ P.A Error. Ak je chyba cez pol stupna tak budu hviezdy utekat dost rychlo.
SW 150/750, SW EQ6-R, Canon 1100D, ASI120MM-S, ASI1600MM Pro

Uživatelský avatar
thynek
Příspěvky: 100
Registrován: 14. 06. 2007, 21:31
Bydliště: Dark Sky Beskydy - Park tmavé oblohy
Kontaktovat uživatele:

Re: EQ-6 problém

Příspěvek #9 od thynek » 20. 01. 2020, 18:50

Pokud ustavuješ montáž přesně na Polárku, pak je chyba právě v tom. Polárka totiž není přesně v místě zeměpisného pólu, ale téměř 1°vedle. Musí se ustavovat dle návodu na pól.

petr01
Příspěvky: 11
Registrován: 16. 10. 2019, 21:03

Re: EQ-6 problém

Příspěvek #10 od petr01 » 21. 01. 2020, 21:05

Zkusím si s tím tedy ještě pohrát a pak dám vědět jak jsem dopadl. Zašlu ještě foto aby bylo lépe vidět co ta montáž vymýšlí.

petr01
Příspěvky: 11
Registrován: 16. 10. 2019, 21:03

Re: EQ-6 problém

Příspěvek #11 od petr01 » 21. 01. 2020, 21:10

DSC_0014.jpg
DSC_0014.jpg (625.67 KiB) Zobrazeno 673 x
Přílohy
DSC_0040.jpg
DSC_0040.jpg (137.85 KiB) Zobrazeno 673 x

Uživatelský avatar
nou
Příspěvky: 504
Registrován: 10. 12. 2006, 05:10

Re: EQ-6 problém

Příspěvek #12 od nou » 21. 01. 2020, 21:32

Dlzka expozcie? Lebo ak je co i len 30s tak je to viac menej v norme.
SW 150/750, SW EQ6-R, Canon 1100D, ASI120MM-S, ASI1600MM Pro

Uživatelský avatar
amil
Příspěvky: 424
Registrován: 25. 10. 2010, 22:37
Bydliště: Bohouňovice I
Věk: 81
Kontaktovat uživatele:

Re: EQ-6 problém

Příspěvek #13 od amil » 23. 01. 2020, 17:49

Nou ,asi jsi to špatně pochopil,nejdříve se ustavuje montáž jak píšou dle polárního hledáčku např.: dle H- alfa dle ručky a ne na dvě nebo tři hvězdy -to je na ztotožnění s oblohou a dělá se to až po u s t a v e n í montáže.
Dobson300/F6 Drbohlav,Netwon-čočková fotokomora uzavřený tubus 135/F4,2 Drbohlav,N200/800 Drbohlav, dělostřel. binar 10x80 Meopta r.1956,12x50,Canon350Da,450Da
MMys,NEQ6 Pro ,TV guider MMys,
http://www.fotovesmirmilosevic.estranky.cz

Uživatelský avatar
nou
Příspěvky: 504
Registrován: 10. 12. 2006, 05:10

Re: EQ-6 problém

Příspěvek #14 od nou » 23. 01. 2020, 19:52

Nie po ustaveni montaze cez 2-3 hviezdy vie montaz vyratat a zobrazit ochylku od spravneho ustavenia. Teda treba skontrolovat presnost ustavenia.
SW 150/750, SW EQ6-R, Canon 1100D, ASI120MM-S, ASI1600MM Pro

Uživatelský avatar
stana85
Příspěvky: 924
Registrován: 12. 01. 2008, 19:19

Re: EQ-6 problém

Příspěvek #15 od stana85 » 23. 01. 2020, 21:12

A ujíždí to v RA nebo DEC?
SW 200/1000 Bresser 60/800 TS 25x100UHC triedr 20x60


Zpět na “Montáže a navigace”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti