Poncetova plosina na NEW 250/1500 Dobson

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 4131
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

Re: Poncetova plosina na NEW 250/1500 Dobson

Příspěvek #31 od Bill » 15. 01. 2020, 20:33

AREZ píše:Navíc behem tech asi 3 slusnych večeru jsem zjistil, ze kompas v mobilu ukazuje pokaždé poměrně dost odlisne hodnoty...


1) kompas v mobilu je magnetický - reaguje na železo v okolí. Třeba vedle auta ukazuje úplné blbosti...
2) u některých mobilu je třeba další drobnosti - např u iPhonu musí být povoleno zjišťování pology GPS, u Nokie je třeba kalibrace pomocí 3D osmiček. Někde je třeba vybrat, zda má ukazovat magnetický nebo zeměpisný sever...

Pak by to mělo fungovat dobře...
M:736 750 113

AREZ
Příspěvky: 11
Registrován: 20. 03. 2019, 22:49

Re: Poncetova plosina na NEW 250/1500 Dobson

Příspěvek #32 od AREZ » 16. 01. 2020, 12:15

Bill píše:
AREZ píše:Navíc behem tech asi 3 slusnych večeru jsem zjistil, ze kompas v mobilu ukazuje pokaždé poměrně dost odlisne hodnoty...


1) kompas v mobilu je magnetický - reaguje na železo v okolí. Třeba vedle auta ukazuje úplné blbosti...
2) u některých mobilu je třeba další drobnosti - např u iPhonu musí být povoleno zjišťování pology GPS, u Nokie je třeba kalibrace pomocí 3D osmiček. Někde je třeba vybrat, zda má ukazovat magnetický nebo zeměpisný sever...

Pak by to mělo fungovat dobře...


Připadá mi, že problém je v podlaze terasy. Možná je tam nějaká kovová konstrukce. V ruce mi to ukazuje jih tam, kde bych ho cca očekával podle nějakého měření na mapě. Jakmile přiložím kompas na podlahu k plošině, abych ji vyrovnal, začne jih ujíždět někam úplně do háje... A nebo reaguje s motorkem v plošině, to neumím posoudit nakolik ho může ovlivnit. Každopádně musím koupím normální poctivý kompas, to je jasné.

Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 1059
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02

Re: Poncetova plosina na NEW 250/1500 Dobson

Příspěvek #33 od hades » 16. 01. 2020, 12:27

Pokud tam někde máš zdroj magnetismu (a to jsou i permanentní magnety v motorcích) tak ti ani poctivý kompas nepomůže. Zkus dát dalekohled s plošinou jinam, nejlépe do volného prostoru
SW Evostar 80ED, ASI294MC Pro, EQ-6 R, QHY 5-II M, RaspberryPi 4, DeepSkyDad Autofocuser a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky

Uživatelský avatar
Nascarphone
Příspěvky: 135
Registrován: 17. 08. 2011, 20:53
Bydliště: Praha Letňany
Věk: 32

Re: Poncetova plosina na NEW 250/1500 Dobson

Příspěvek #34 od Nascarphone » 16. 01. 2020, 13:05

AREZ: Ahoj, jakou máš plošinu? tu co vyrábí TS? Co na ní dáváš za dobson?

Já jsem taky nastavoval svou plošinu podle kompasu v mobilu, bral jsem to jen jako orientační ustavení. Důležité je zjistit, kam míří osa otáčení plošiny a tu potom nasměrovat k nebeskému severnímu polu. V mém případě jsem vypodkládal plošinu a podobně, ovšem, já na ni dával 60kg 18" dobsona.
Dobson 450/1800+EQ platforma
Celestron Nexstar C9.25+hyperstar
ZWO ASI 1600MMC
Altair 183C
Celestron 25x100

AREZ
Příspěvky: 11
Registrován: 20. 03. 2019, 22:49

Re: Poncetova plosina na NEW 250/1500 Dobson

Příspěvek #35 od AREZ » 17. 01. 2020, 08:44

Nascarphone píše:AREZ: Ahoj, jakou máš plošinu? tu co vyrábí TS? Co na ní dáváš za dobson?


Ano, tu od TS. Davam na ni 10" skywatcher.

"Důležité je zjistit, kam míří osa otáčení plošiny a tu potom nasměrovat k nebeskému severnímu polu." - jak přesně myslíš toto? Jak to mám prakticky provést?

Trochu naprd je, že internet je plný návodu jak si plošinu nadesignivat a vyrobit. Samotné nastavení je pak ale vzdy odbyto jen pár vetami, podle kterých se to tváří jako ta nejjednodušší věc nemá svete. Nemám se teď moc od čeho odrazit..

AREZ
Příspěvky: 11
Registrován: 20. 03. 2019, 22:49

Re: Poncetova plosina na NEW 250/1500 Dobson

Příspěvek #36 od AREZ » 17. 01. 2020, 08:53

Včera jsem měl možnost s plošinou chvíli experimentovat a bohužel jsem ani trochu nepochodil.

Vše jsem nastavil podle nejlepšího vědomí a svědomí a sel jsem na to. Stelovanim rychlosti motorku jsem dokázal zastavit pohyb hvězdy na displayi foťáku horizontalne (tím myslím toto: při vypnutém motorku mi hvězda na displayi při vysokém přiblížení putuje velmi rychle doprava, při zapnutému motorku na příliš vysokou rychlost putuje doleva, při správném nastavení rychlosti neputuje nikam).

Ovšem tentokrát mi hvězda velmi pomalu, ale jistě šla pořád NAHORU.

Netušite kde může být chyba?

Omlouvám se za laicky popis, je mi jasne, že to zní jak popis od neandrtálce. Líp to ale jako začátečník vysvetlit neumím:)

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 19461
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 71

Re: Poncetova plosina na NEW 250/1500 Dobson

Příspěvek #37 od MilAN » 17. 01. 2020, 09:14

Pokud chceš fotit, nezbývá než na základu připevnit hledáček. Stačí v tom nejjednoduššim provedení k namíření na Polárku. To pro ustavení pro krátké expozice stačí. Problém je , že si při nastavování musíš lehnout na zem .
Obvykle se to neřeší, Poncetova plošina je obecně pomůcka pro vizuální pozorování , a tam to bohatě stačí namířit podle kompasu a hrany základny.
edit :
To, že hvězda v okolí poledníku utíká v deklinaci, svědčí o špatném nastavení osy plošiny v azimutu k severu.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Nascarphone
Příspěvky: 135
Registrován: 17. 08. 2011, 20:53
Bydliště: Praha Letňany
Věk: 32

Re: Poncetova plosina na NEW 250/1500 Dobson

Příspěvek #38 od Nascarphone » 17. 01. 2020, 11:42

AREZ píše:"Důležité je zjistit, kam míří osa otáčení plošiny a tu potom nasměrovat k nebeskému severnímu polu." - jak přesně myslíš toto? Jak to mám prakticky provést?

Na pozorování plošina stačí takto ustavit, s fotografováním to je složitější. Taky jsem s tím bojoval ...
Jak jsem ji zjistil? Já mám na svém dobsonu red dot hledáček, plošinu jsem měl povolenou, tak aby s ní šlo rukou otáčet spolu s dalekohledem. Otáčel jsem dalekohledem na plošině z jedné krajní polohy do druhé a sledoval, jak se mi mění poloha bodu hledáčku vůči obloze. Postupně jsem dalekohledem pohyboval nahoru-dolu, otáčel tak, aby bod v hledáčku při pohybu dalekohledu s plošinou zůstal na jednom místě. To by měla být osa otáčení plošiny a pak tento bod musíš nasměrovat k severnímu nebeskému polu, tj vypodložit plošinu na různých místech, aby jsi toho dosáhnul.
U mé plošiny musím vypodkládat o cca 10cm vrchol, takže ani třeba vodorovnost plochy plošiny nesouhlasí ... je to bohužel nepřesnost konstrukce.
Mám tuto plošinu ve větší velikosti http://www.dietermartini.de/platform.html
Loni jsem na tom zkoušel fotit, ale nepřálo mi počasí, takže z toho moc nebylo ...
Dobson 450/1800+EQ platforma
Celestron Nexstar C9.25+hyperstar
ZWO ASI 1600MMC
Altair 183C
Celestron 25x100

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 19461
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 71

Re: Poncetova plosina na NEW 250/1500 Dobson

Příspěvek #39 od MilAN » 17. 01. 2020, 12:36

Nascarphone píše:U mé plošiny musím vypodkládat o cca 10cm vrchol, ... je to bohužel nepřesnost konstrukce.

To tedy, vzhledem k tomu, že výrobce sídlí na podobné zeměpisné šířce jako Praha, je dost odvaha to vůbec prodávat. 10 cm není nepřesnost, to je zmetek.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

AREZ
Příspěvky: 11
Registrován: 20. 03. 2019, 22:49

Re: Poncetova plosina na NEW 250/1500 Dobson

Příspěvek #40 od AREZ » 17. 01. 2020, 12:45

Super, díky oběma za informace. Pokusím se to nějak vstrebat:)

Ještě jeden možná úplně hloupý dotaz: jak má vlastně teleskop na plošině stát? Montáž teleskopu má 3 gumové nožičky - ovšem ty umístit na plošinu není tak jednoduché, vzhledem k tomu, že jedna z nožiček musí stát na úzkém "krku" plošiny.

Správné mám teleskop umístit tak, aby nožičky byly na plošině? Nebo naopak nožičky mají být mimo plošinu tak, aby na plošinu dosedala spodní deska montaze? Snad jsem to vysvětlil srozumitelně.

Uživatelský avatar
Nascarphone
Příspěvky: 135
Registrován: 17. 08. 2011, 20:53
Bydliště: Praha Letňany
Věk: 32

Re: Poncetova plosina na NEW 250/1500 Dobson

Příspěvek #41 od Nascarphone » 17. 01. 2020, 17:15

Milane, taky mě to zjištění překvapilo. Kdybych to měl vzít zpětně, tak to za ty peníze nestojí, to bych radši dal tady někomu, aby to vyrobil, ale co se dá dělat. Ale zase díky tomu dalekohled na plošině sedí a neklouže z ní :D

AREZ: já bych to postavil na nožičky, tedy pokud to na nich není vakrlaté ... jinak asi položit tak, aby to bylo stabilní a nepadalo to z ní ... tak možná i na tu desku, vyzkoušet, co je lepší a zda to ničemu nebrání.
Dobson 450/1800+EQ platforma
Celestron Nexstar C9.25+hyperstar
ZWO ASI 1600MMC
Altair 183C
Celestron 25x100

AREZ
Příspěvky: 11
Registrován: 20. 03. 2019, 22:49

Re: Poncetova plosina na NEW 250/1500 Dobson

Příspěvek #42 od AREZ » 21. 01. 2020, 14:33

Včera ověřeno, že utikani hvězd nahoru (nebo dolů) je způsobeno špatným S-J nastavením plošiny. Díky za tip, MilANe.

Nicméně jsem narazil na další problém - nedaří se mi nastavit úplně přesnou rychlost motorku, abych zcela zastavil pohyb horizontálně.

Plošina užívá tento typ motorku - http://www.stativy.com/pohon-sky-watche ... eq-1-p1516

Bohužel "knoflík", kterým se nastavuje rychlost není zrovna ideální, neboť je naprosto titerny. Nedaří se mi prostě najít přesnou pozici, ve které by k utikani nedocházelo. Je to buď moc rychle, nebo moc pomalu. Jakýkoli byť sebejemnější dotyk knoflíku (ve chvíli, kdy je rychlost téměř ideální) způsobí vychýlení rychlosti na jednu nebo druhou stranu. Mám v úmyslu na tento "knoflík" prilepit něco (zřejmě skutečný knoflík), co mi snad umožní stelovani rychlosti poněkud citliveji. Neexistuje ale nějaký lepší způsob?

Uživatelský avatar
pardalin
Příspěvky: 32
Registrován: 23. 03. 2013, 15:15

Re: Poncetova plosina na NEW 250/1500 Dobson

Příspěvek #43 od pardalin » 25. 01. 2020, 20:35

Zdravim. Chtěl jsem se zeptat na zkušenosti s touto plošinou http://www.atc-astro.eu/eshop/aquatoria ... sse-1.html , ale jak vidím už jsou negativní:(. Uvažuji o ní pod dobson 200/1200. Obecně, jsou při precizním ustavení poncetky (třeba driftovou metodou) reálné expozice až kolem minuty (bez pointování)? Chtěl bych fotit alespoň Měsíc a planety (delší ohnisko, videosekvence kolem minuty).
SW dobson 200/1200; monar 25x70;

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 19461
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 71

Re: Poncetova plosina na NEW 250/1500 Dobson

Příspěvek #44 od MilAN » 25. 01. 2020, 20:45

Tak obecně , při focení Měsíce a planet zase tak moc nezávisí na precizním držení polohy. S tím si software na skládání snímků poradí. Důležité je, aby to enormně nekmitalo- vlastní drift nevadí.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
pardalin
Příspěvky: 32
Registrován: 23. 03. 2013, 15:15

Re: Poncetova plosina na NEW 250/1500 Dobson

Příspěvek #45 od pardalin » 25. 01. 2020, 21:25

Aha. Nekmitalo - myšleno, aby byl pohyb plynulý?
A na jasné DSO jsou reálné expozice tak max. desítky sekund počítám?
Jestli jsem dobře pročítal vlákna, tak poncetka se pointuje v RA a v DE se pointuje pohonem na dobsonově montáži (vertikální pohyb)?
Poslední věc. Co to je dvojosá (dual - axis) platforma?
Děkuji
SW dobson 200/1200; monar 25x70;


Zpět na “Montáže a navigace”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host