Montáž EQ2

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Uživatelský avatar
Jackxl
Příspěvky: 229
Registrován: 08. 12. 2007, 20:18
Bydliště: Velké Meziříčí
Věk: 33
Kontaktovat uživatele:

Montáž EQ2

Příspěvek #1 od Jackxl » 14. 08. 2017, 23:38

Zdar.
Mám ten dalekohled SW 130/900 na EQ2 a pořád nevím, jak ho správně ustavit. Nastavím elevaci 49°, podle mojí zeměpisné šířky, při zaměření na polárku a dál už prostě nevím. Má být při nastavování elevace tubus zároveň s osou montáže ? Jaké jsou další kroky ?
GSO200/800 na EQ6-R,hr coma, Canon 600d mod

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 18466
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

Re: Ustavení montáže EQ2

Příspěvek #2 od MilAN » 15. 08. 2017, 01:23

EQ2 nemá polární hledáček, takže nezbývá, než ustavit stativ podle vodováhy a na hlavě montáže nastavit zeměpisnou šířku a od oka nastavit osu montáže směrem k Polárce. Dalekohled k tomu není třeba, protože Polárka stejně není na pólu
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Jackxl
Příspěvky: 229
Registrován: 08. 12. 2007, 20:18
Bydliště: Velké Meziříčí
Věk: 33
Kontaktovat uživatele:

Zkušenosti s motorizací EQ2

Příspěvek #3 od Jackxl » 22. 08. 2017, 08:50

Zdar.
Zkoušel někdo přidělat motor na EQ2 ?
Jestliže ano, zajímaly by mě vaše zkušenosti.
Mám tento motor http://www.supra-dalekohledy.cz/pohon-s ... -4442.html, který je na 9V
a i když mám baterii alkalickou, tak se mi zdá, že víc jak 2h nevydrží. Zdá se mi to, nebo to tak opravdu je ?
GSO200/800 na EQ6-R,hr coma, Canon 600d mod

Uživatelský avatar
Jackxl
Příspěvky: 229
Registrován: 08. 12. 2007, 20:18
Bydliště: Velké Meziříčí
Věk: 33
Kontaktovat uživatele:

Rychlost motoru

Příspěvek #4 od Jackxl » 22. 08. 2017, 23:15

Zdar.
Možná blbá otázka, ale potřebuji odpověď.
Mění se rychlost motoru v RA při sledování objektů na obloze v závislosti na deklinaci ? Nebo je konstantní a jen mi blbne motor ?

Zaměřil jsem totiž Alkaida a synchronizoval motor s jeho pohybem. Pak jsem ale zaměřil Arcturusa a ten mi utíkal, protože motor na něj jel moc pomalu.
GSO200/800 na EQ6-R,hr coma, Canon 600d mod

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 18466
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

Re: Rychlost motoru

Příspěvek #5 od MilAN » 22. 08. 2017, 23:23

Rychlost je konstantní - všude je to 1ot/24 hodin.
Buď je slabý zdroj nebo je potřeba vyvážit dalekohled( a to v obou směrech !)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 14834
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 46
Kontaktovat uživatele:

Re: Rychlost motoru

Příspěvek #6 od MMys » 23. 08. 2017, 08:32

A nebo je chybně ustavená montáž.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
Jackxl
Příspěvky: 229
Registrován: 08. 12. 2007, 20:18
Bydliště: Velké Meziříčí
Věk: 33
Kontaktovat uživatele:

Re: Rychlost motoru

Příspěvek #7 od Jackxl » 23. 08. 2017, 12:33

Díky. Budu se dál snažit ustavovat, protože vyvážené je to dobře. Asi tedy driftovou metodou.
GSO200/800 na EQ6-R,hr coma, Canon 600d mod

Uživatelský avatar
stawq
Příspěvky: 188
Registrován: 03. 04. 2013, 07:36
Bydliště: Ratměřice
Věk: 58

Re: Montáž EQ2

Příspěvek #8 od stawq » 23. 08. 2017, 13:50

Pak jsem ale zaměřil Arcturusa a ten mi utíkal,protože motor na něj jel moc pomalu

Co to znamená? Jak moc výrazně utíkal? A jakým směrem v okuláru? Ty 2 hvězdy (Alkaid a Arcturus) nejsou od sebe až zas tak daleko - očekával bych, že se to u obou dvou hvězd bude chovat +/- obdobně.

Uživatelský avatar
Jackxl
Příspěvky: 229
Registrován: 08. 12. 2007, 20:18
Bydliště: Velké Meziříčí
Věk: 33
Kontaktovat uživatele:

Re: Montáž EQ2

Příspěvek #9 od Jackxl » 27. 08. 2017, 18:19

Arcturus v daleholedu utíkal směrem nahoru, což je v reálu tedy dolů.
Arcturus byl za několik sekund pryč a Alkaid držel. Nejsou moc daleko od sebe, ale i tak je to v DE 20°.
Asi pořídím ten dražší motor, protože chytat správnou siderickou rychlost laděním trimru mi přijde velmi pracné
a nikdy se to nesynchronizuje přesně.
GSO200/800 na EQ6-R,hr coma, Canon 600d mod

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 18466
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

Re: Montáž EQ2

Příspěvek #10 od MilAN » 27. 08. 2017, 18:26

Viděl bych to úplně jinak. Pokud něco utíká nahoru/dolů - předpokládám, že to je tedy v deklinaci, nemá na to obvykle žádný vliv pohon v rektascenzi. Za to může špatně ustavená mntáž. To za prvé. A za druhé, pokud seřizuješ chod motorku pohánějícího hodinovou osu, pak to dělej hodně poblíž rovníku - je to nejpřesnější
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
vla
Příspěvky: 4717
Registrován: 22. 09. 2002, 02:11

Re: Montáž EQ2

Příspěvek #11 od vla » 27. 08. 2017, 18:36

Nevím, ale ladit tuhle montáž dokupováním čehokoli mi přijde vyhazování peněz. Pokud to máš dobře vyvážené a ustavené na polárku (stačí tak nějak od oka, driftová metoda se používá při přesném ustavení na focení), tak by to mělo v rámci možností vyhovět. Ten dalekohled je na tu montáž velký, řekl bych až obrovský, takže pokud nějaká změna tak by to měla být celá montáž. Dalekohled bys měl vyvážit tak, aby byl vyvážen pokud možno ve všech polohách a celý systém bych vyvážil tak, aby strana se závažím byla lehce těžší, tím dosáhneš toho, že motor bude vlastně brzdit, což je pro něj méně namáhavé než dalekohled táhnout. edit. + Milan má pravdu.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.

martin b
Příspěvky: 240
Registrován: 28. 07. 2016, 10:40
Bydliště: Praha

Re: Montáž EQ2

Příspěvek #12 od martin b » 27. 08. 2017, 20:48

Nejsem schopen vydedukovat příčinu, ale asi stojí za zmínku, že tento pohon obstarává stejnosměrný motor, což znamená, že jeho otáčky závisí na zátěži. Ten potenciometr je tam mimo jiné právě proto, aby to šlo nastavovat pro konkrétní konfigurace.
Přičemž třeba u špatně vyváženého dalekohledu se stane to, že v jedné poloze bude ta momentová zátěž výrazně rozdílná než v poloze jiné, a tudíž pro různé objekty budou různé otáčky motoru. Pokud se to ale stalo u takhle blízkých hvězd, tak to asi nebude tím. Ale dá se udělat řada pokusů, jak se k tomu dopátrat.
Plus je taky možné, že člověk při přejezdu na ten jiný objekt zapomene utáhnout osy montáže nebo připojit zpět ten motor po použití manuálních jemných pohybů, tak na takové věci si to taky chce dát pozor.

Bývalo by bylo vhodnější koupit ten dražší pohon s krokovými motory, které natvrdo budou držet 360°/24 h, a tahle starost by odpadla. Nicméně, jak už tu padlo, je otázkou, jestli do toho dále investovat.

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 18466
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

Re: Montáž EQ2

Příspěvek #13 od MilAN » 27. 08. 2017, 21:49

Pokud čtu dobře tazatele, tak mu to utíká nahoru/dolů. Je zbytečné se potom bavit o pohonu RA osy. A zrovna tak tvrdí, že to má vyvážené dobře.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

martin b
Příspěvky: 240
Registrován: 28. 07. 2016, 10:40
Bydliště: Praha

Re: Montáž EQ2

Příspěvek #14 od martin b » 28. 08. 2017, 21:29

Došlo-li k posunu ve směru deklinace, tak to samozřejmě vliv nemá, z mé strany se jednalo o technickou poznámku k tomu pohonu.

Každopádně pokud nevíme, jak se do toho dalekohledu tazatel koukal, tak ani tím, že přibližně směr nahoru/dolů v okuláru odpovídal deklinaci, bych si nebyl úplně jist. Určitě by si však měl ověřit, že ví, která hvězda je Polárka, případně kterou osu k ní má namířit, to beze sporu. A pak případně dál vylučovat další možné příčiny.

Uživatelský avatar
Jackxl
Příspěvky: 229
Registrován: 08. 12. 2007, 20:18
Bydliště: Velké Meziříčí
Věk: 33
Kontaktovat uživatele:

Re: Montáž EQ2

Příspěvek #15 od Jackxl » 29. 08. 2017, 12:25

Nepohnulo se to přímo kolmo nahoru, to jsem asi předtím blbě popsal. V ose RA se pohnul nahoru (snad to správně chápu, ale na EQ to přece nemůže jít přímo vertikálně nebo horizontálně) . Když posunu dalekohled v RA, tak tam objekt zase je a žádná změna v deklinaci se nekoná...Spíše to mohlo být způsobeno tím, že dalkohled byl v poloze pro Alkaida vyvážený a pro Arcturusa už směřoval okulár dolů, takže tam už to vyvážení mohlo trochu uletět a motor se brzdil......Jsem asi trochu troufalý, ale o fotku jsem se pokusil a pokouším :D Ta montáž není zase tak velká karastrofa (když nefouká), jak někteří píšete. Víc se s ním alespoň procvičím na nějakej lepší dalekohled.
GSO200/800 na EQ6-R,hr coma, Canon 600d mod


Zpět na “Montáže a navigace”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti