EQ6-R SynScan

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 755
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02

Re: EQ6-R SynScan

Příspěvek #31 od hades » 15. 10. 2018, 21:05

Přiznám se, že jeho videa občas sleduji. Ale o tom, co je tu odkazované, se nedá jako o recenzi mluvit ani náhodou. Týpek prostě jenom řekl, že mu nějaký dobračisko (pozor, přijde Product placement) poslal zadara novou montáž od svého zaměstnavatele. Ale tím to končí, žádná další užitečná informace o této montáži ve videu není.
SW Evostar 80ED, ASI294MC Pro, HEQ-5 Pro Synscan upgrade, belt modification, QHY 5-II M, DeepSkyDad Autofocuser
Astrofotky

Uživatelský avatar
mirkovacik
Příspěvky: 220
Registrován: 10. 06. 2015, 17:26
Věk: 47

Re: RE: Re: EQ6-R SynScan

Příspěvek #32 od mirkovacik » 16. 10. 2018, 20:24

hades píše:Přiznám se, že jeho videa občas sleduji. Ale o tom, co je tu odkazované, se nedá jako o recenzi mluvit ani náhodou. Týpek prostě jenom řekl, že mu nějaký dobračisko (pozor, přijde Product placement) poslal zadara novou montáž od svého zaměstnavatele. Ale tím to končí, žádná další užitečná informace o této montáži ve videu není.
Jackxl píše:Mám tuto montáž taky a je vážně super. Při správném ustavení zvládá i některé objekty bez pointace s expozicí 5min.
Chlapi, ktori mate skusenost s eq6-r - ako je na tom s prenosnostou? Z dovodu vacsej operativity by som siel do heq-5, cital som, ze eq-6 je uz celkom bestia na prenasanie. Je eq6-r na tom lepsie ako starsia eq6? Podla parametrov sa mi nezda, ze by bola lahsia, ale moze byt ergonomickejsia a preto jednoduchsia na manipulaciu pri prenose. Je to tak? Mate s tym skusenost?

Odoslané z HUAWEI VNS-L21 pomocou Tapatalku

Uživatelský avatar
dablik
Příspěvky: 564
Registrován: 17. 09. 2012, 13:17
Bydliště: Panenský Týnec
Věk: 40

Re: EQ6-R SynScan

Příspěvek #33 od dablik » 17. 10. 2018, 10:59

EQ6 je tazka - to je fakt. Oproti HEQ5 vyrazne. Ma sice madlo, ktore ti trochu pomoze, ale zas taka vyhra to nie je. Urcite ju nebudes tahat niekolko kilometrov niekam do kopca. Zaroven to nie je vaha, ktoru by normalny clovek nezvladol. Vylozit z auta, nalozit. Alebo zbalit zo zahrady a niekam preniest.
V najhorsom pripade si pomozes rudlou :)
na foceni: SV80 APO, WO102 GT, ASI1600MM cool, 8x50 hledacek + QHY5, hodne ruznych krouzku a udelatek :)  
montaz: EQ6R

Uživatelský avatar
caradoc
Příspěvky: 157
Registrován: 04. 02. 2014, 09:07
Věk: 44

Re: RE: Re: EQ6-R SynScan

Příspěvek #34 od caradoc » 17. 10. 2018, 11:28

mirkovacik píše:
hades píše:Přiznám se, že jeho videa občas sleduji. Ale o tom, co je tu odkazované, se nedá jako o recenzi mluvit ani náhodou. Týpek prostě jenom řekl, že mu nějaký dobračisko (pozor, přijde Product placement) poslal zadara novou montáž od svého zaměstnavatele. Ale tím to končí, žádná další užitečná informace o této montáži ve videu není.
Jackxl píše:Mám tuto montáž taky a je vážně super. Při správném ustavení zvládá i některé objekty bez pointace s expozicí 5min.
Chlapi, ktori mate skusenost s eq6-r - ako je na tom s prenosnostou? Z dovodu vacsej operativity by som siel do heq-5, cital som, ze eq-6 je uz celkom bestia na prenasanie. Je eq6-r na tom lepsie ako starsia eq6? Podla parametrov sa mi nezda, ze by bola lahsia, ale moze byt ergonomickejsia a preto jednoduchsia na manipulaciu pri prenose. Je to tak? Mate s tym skusenost?

Odoslané z HUAWEI VNS-L21 pomocou Tapatalku


já dříve z a do dílny ze zahrady nosil CG5 i s naloženým N150/750, závaží, pointací, DSLR a kabeláží, dalo se těch pár kroků zvládat,..
po sestavení EQ6-R na toto prostě nemám, hlava je opravdu těžká a velká, však má skoro 20kg, úchytka je ale super, takže montáž s trojnožkou (bez závaží) se kousek poponést také dá, z a do auta je to také v pohodě, ale na velké vláčení to prostě nejde,... takže počítej s tím že se jedná o "ingot", ale velmi dobře pracující,....
Caradoc

Uživatelský avatar
mirkovacik
Příspěvky: 220
Registrován: 10. 06. 2015, 17:26
Věk: 47

Re: EQ6-R SynScan

Příspěvek #35 od mirkovacik » 17. 10. 2018, 12:39

Ďakujem Vám. Niežeby mi to pomohlo v rozhodovaní, len ma to skôr utvrdilo v tom, že to pre mňa nie je jednoznačné. Rozhodnúť sa budem musieť sám. Stále váham - výhodou 6-ky je kvalita a perspektíva, len sa bojím, že sa mi niekedy jednoducho nebude chcieť s tým trepať von. Niekedy menej je viac.

Ešte možno 1 otázka - ako je to s rozmermi pri uskladnení. Je EQ6-R zbalená o veľa väčšia ako HEQ-5? Alebo - aké sú cca. rozmery zbaleného jedného a druhého?

Uživatelský avatar
dablik
Příspěvky: 564
Registrován: 17. 09. 2012, 13:17
Bydliště: Panenský Týnec
Věk: 40

Re: EQ6-R SynScan

Příspěvek #36 od dablik » 17. 10. 2018, 13:17

ano ja vacsia nez HEQ. Ale zas nie tak zasadne, ze by bola 2 jrat vacsia. Rozmery si z hlavy nevybavujem, ale urcite ich najdes na nete.
na foceni: SV80 APO, WO102 GT, ASI1600MM cool, 8x50 hledacek + QHY5, hodne ruznych krouzku a udelatek :)  
montaz: EQ6R

Uživatelský avatar
caradoc
Příspěvky: 157
Registrován: 04. 02. 2014, 09:07
Věk: 44

Re: EQ6-R SynScan

Příspěvek #37 od caradoc » 17. 10. 2018, 13:49

mirkovacik píše:Ešte možno 1 otázka - ako je to s rozmermi pri uskladnení. Je EQ6-R zbalená o veľa väčšia ako HEQ-5? Alebo - aké sú cca. rozmery zbaleného jedného a druhého?


nemohu srovnat s HEQ5, ale CG5 versus EQ6-R... trojnožka je nižší u EQ6-R, ale hlava je 3x tak veliká,.. pokud nemáš dostatečně velký kufr u auta, pak budeš muset nakládat věci i na sedačku, jedná se opravdu o větší montáž a tomu odpovídá hmotnost i velikost, ale naprosto skvělé ovládání, velmi tichá, ustavení na 1, 2 nebo 3 hvězdy otázka chvilky, ustavení na Polárku je maličko nepraktické díky nižším nožičkám, člověk se hold musí ohnout, (netřeba ale hledat a točit hlavou montáže a sledovat souhvězdí velké medvědice a kasiopeji, ručka ti ukáže na kolik "hodin" na ciferníku máš dohnat korekčními šrouby Polárku a tam jí přes podsvícený hledáček dotlačíš) nastavení na ručce velmi přehledné a ani jednou mě nenechala ve štychu, pracuje skvěle a to jsem nepoužil ani PPEC, pointace pracuje zdařile a z hvězd mám kuličky. Já osobně z ní mám radost a neměnil bych,... na moje potřeby je předimenzovaná až až, a odvádí skvělou práci,..
Caradoc

PS : manuál strana 16

Uživatelský avatar
Jackxl
Příspěvky: 229
Registrován: 08. 12. 2007, 20:18
Bydliště: Velké Meziříčí
Věk: 33
Kontaktovat uživatele:

Re: EQ6-R SynScan

Příspěvek #38 od Jackxl » 19. 10. 2018, 08:50

Je fakt těžká, ale v jedné ruce se unést dá. No ale na žádné dlouhé výlety to určitě není. Nejlépe vytáhnout z auta a pak zase naložit. Montáž + stativ už je velice těžké a svoji kompletní sestavu už skoro vůbec neunesu a to nejsem žádné tintítko.
GSO200/800 na EQ6-R,hr coma, Canon 600d mod

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 18462
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

Re: EQ6-R SynScan

Příspěvek #39 od MilAN » 19. 10. 2018, 08:58

Tak hmotnosti jsou dané :)
hlava ...17,3 kg
závaží ... 2 x 5 kg
stativ .... 7,5kg
baterie ... (?)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Jackxl
Příspěvky: 229
Registrován: 08. 12. 2007, 20:18
Bydliště: Velké Meziříčí
Věk: 33
Kontaktovat uživatele:

Re: EQ6-R SynScan

Příspěvek #40 od Jackxl » 19. 10. 2018, 09:02

Tak Milan nám to jasně upřesnil :D
GSO200/800 na EQ6-R,hr coma, Canon 600d mod

Uživatelský avatar
DaveOne
Příspěvky: 282
Registrován: 17. 10. 2018, 14:11
Bydliště: Uherske Hradiště
Věk: 43

Re: EQ6-R SynScan

Příspěvek #41 od DaveOne » 13. 03. 2019, 18:07

Zdravim pánové , chtěl bych se zeptat na nastavení polárního hledáčku u této montáže . Nejsem si jistý ,ale myslím, ze ten můj není otočený správně vzhledem k RA ose .. Kdyz mam montáž v home pozici tj. Závaží míří kolmo dolu tak vidím v polárním hledáčku cislici 6 nahoře zhruba na jedenácti hodinách , nulu pak dole cca 5 hodin , 3 je na osmi a 9 na dvou hodinách. Neměla by byt v této pozici montáže 0 jakoby na 12 hodinách nahoře ? nebo se pletu ??
Dále je na polárním hledáčku jen jedna stupnice (u EQ5 byly dvě ) viz obrázek a žádný zajisťovací šroub stupnice !? Jak mám tedy dělat polární ustavení když stupnici volně otočím a nelze nijak zajistit ?
Přílohy
0023DBE1-3A7F-49D7-B84D-54A491466FD9.png
0023DBE1-3A7F-49D7-B84D-54A491466FD9.png (1.03 MiB) Zobrazeno 733 x
SW N200/800 Quattro S, ES HR coma corrector, SW Evoguide 50 ED, SW EQ6-R Pro SynScan GoTo, Atik Infinity Mono, ASI224 MC

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 18462
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

Re: EQ6-R SynScan

Příspěvek #42 od MilAN » 13. 03. 2019, 18:55

To lze samozřejmě používat různými způsoby ale dnes je nejjednodušší použít to takhle :
1/ není pravda ( i když to někteří tady už tvrdili) že v home pozici má nahoře nulu. Není tomu tak, polární hledáček je pouze našroubovaný do polární osy, bez jakékoliv možnosti ho v nějaké pozici zajistit. Je zašroubován na doraz.
2/Pokud chceš použít stupnici ( 0-12 hodin , která je unitř na destičce, je potřeba uvolnit aretaci a otočit polární osou tak, aby byla nula nahoře a 6 dole a zaaretovat. Odhad funguje docela dobře, není potřeba vymýšlet rádoby sofistikované metody.
3/ v ručce nebo v nějaké aplikaci vyhledat "Polaris position". ( údaj v h:m )
4/ A do téhle pozice na destičce dostat pomocí šroubů azimutu a výšky Polárku

Stupnici s indexem není vůbec potřeba. Je to relikt ze starých hledáčků.
Lze ji také použít, pokud nechceš odhadovat polohu na vnitřní stupnici. Po bodu 3 otočíš touhle stupnicí na hodnotu z bodu 3. Odaretuješ hodinovou osu a otáčíš s ní tak, aby na téhle stupnici byla nula. Pak zaaretuješ a v dalším kroku nastavíš Polárku (pomocí azimutu a výšky hlavy montáže)
na destičce na index Oh,
Jo, a ještě drobnost:
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Tutonin
Příspěvky: 62
Registrován: 05. 01. 2013, 17:26

Re: EQ6-R SynScan

Příspěvek #43 od Tutonin » 13. 03. 2019, 18:59

Tak to mně taky zajímá. Mám stejnou montáž asi 2tydny a mám to podobně jako ty. Zatím jsem ji měl venku jednou a ustavil jsem následovně. První jsem ji dal do vodováhy podle bublinky. A pak jsem nastavil severku přesně na střed. Potom jsem pohyboval montáži právo vlavo stavěcími šrouby a natocil Ra osů tak aby Severka kopírovala vodorovnou přímku mezi 3ti a 9ou hodinou při pohybu vpravo vlevo. Zabrzdil jsem Ra osů a pak ustavil severku na správnou hodinu. Nevím jestli byl můj postup správný ale myslím si že logicky by to mělo fungovat. S ustavením jsem byl spokojen.
SW 130/650 OTA, EQ6R, SW80/400,ZWO ASI120MC-S Canon EOS 700D

Uživatelský avatar
DaveOne
Příspěvky: 282
Registrován: 17. 10. 2018, 14:11
Bydliště: Uherske Hradiště
Věk: 43

Re: EQ6-R SynScan

Příspěvek #44 od DaveOne » 13. 03. 2019, 19:19

T0: Milan Jsem rad, ze to je tedy v tomto duchu v pořádku . Já jsem si byl taky jistý, ze jsem někde tady četl , ze musí byt polární hledáček orientovaný tak, ze 0 je nahoře pokud je montáž v home pozici ... no takže v tomto případě jsem se uklidnil a maximálně mě bude čekat sesouoseni destičky uvnitř hledáčku s RA osou po pomoci těch tři červiků..ale třeba bude štěstí :)
Zkusím tedy tu tvou easy metodu ;)
Jinak mne velice mile překvapila hlučnost nebo spíše tichost montáže ..proti EQ5 je to o dost tišší .. jestli bude i o dost přesnější tak budu velmi spokojen (Newton 150/750 je na tom pevný jak skála :lol: )
SW N200/800 Quattro S, ES HR coma corrector, SW Evoguide 50 ED, SW EQ6-R Pro SynScan GoTo, Atik Infinity Mono, ASI224 MC

Uživatelský avatar
DaveOne
Příspěvky: 282
Registrován: 17. 10. 2018, 14:11
Bydliště: Uherske Hradiště
Věk: 43

Re: EQ6-R SynScan

Příspěvek #45 od DaveOne » 14. 03. 2019, 05:59

Mimochodem, montáže se dodávají s novou verzi ručky, kde jsou na ní tři konektory - ten třetí je USB pro přímé propojení s PC takze konečně netřeba žádného speciálního kabelu a převodníku z RS232 :)
SW N200/800 Quattro S, ES HR coma corrector, SW Evoguide 50 ED, SW EQ6-R Pro SynScan GoTo, Atik Infinity Mono, ASI224 MC


Zpět na “Montáže a navigace”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 hosti