EQ6-R SynScan

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 19469
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 71

Re: EQ6-R SynScan

Příspěvek #106 od MilAN » 27. 02. 2020, 12:32

Starší čip nespolupracoval s Win 8 a 10, nový typ bezproblémově
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
juh
Příspěvky: 1226
Registrován: 29. 09. 2011, 12:44

Re: EQ6-R SynScan

Příspěvek #107 od juh » 27. 02. 2020, 12:41

astromilos píše:... Spolupracuje to - zatím mám Win7, ale přejdu na Win10.

Bežím na W10 a doteraz som s tým nemal žiadny problém, ktorý by sa týkal použitého OS. Síce bežím cez RO, ale rozdiel je len v tom, že MAX232 je v RO.

MilAN píše:Starší čip nespolupracoval s Win 8 a 10, nový typ bezproblémově

Netýka sa to náhodou FTDI chipu (prevodníku medzi RS232 a USB)? Neviem o tom, že by bol priamo s RS232 nejaký problém pod W10.

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 19469
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 71

Re: EQ6-R SynScan

Příspěvek #108 od MilAN » 27. 02. 2020, 12:54

juh píše:Netýka sa to náhodou FTDI chipu (prevodníku medzi RS232 a USB)? Neviem o tom, že by bol priamo s RS232 nejaký problém pod W10.

Týká ano. Však také kolega chce propojit NB přímo s montáží - takže s převodníkem
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
juh
Příspěvky: 1226
Registrován: 29. 09. 2011, 12:44

Re: EQ6-R SynScan

Příspěvek #109 od juh » 27. 02. 2020, 13:03

No v príspevku #101 písal, že má staršie PC s COM portom bez USB a v #105, že ide prejsť z W7 na W10. Tak predpokladám, že ide robiť len upgrade OS na PC a COM port mu zostáva. Jedine, že by zároveň vymieňal aj PC a vymenil ho za PC bez COM portu. Potom by možno musel riešiť aj ten prevodník.

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 19469
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 71

Re: EQ6-R SynScan

Příspěvek #110 od MilAN » 27. 02. 2020, 13:08

Ale to tam opravdu nepíše.
A na co by potom měl už koupený čip ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
juh
Příspěvky: 1226
Registrován: 29. 09. 2011, 12:44

Re: EQ6-R SynScan

Příspěvek #111 od juh » 27. 02. 2020, 13:11

Aha, sorry, to USB myslí na EQ6-R :oops:
Ma zmiatol odkaz v príspevku #103, ktorý rieši prevod medzi 12V a TTL.

Uživatelský avatar
astromilos
Příspěvky: 37
Registrován: 17. 01. 2007, 23:54
Bydliště: Veltruby
Věk: 60

Re: EQ6-R SynScan

Příspěvek #112 od astromilos » 27. 02. 2020, 15:03

Díky za reakce, rady. Už začínám mít jasno, přestože nejsem v elektronice zrovna borec. Předesílám, že nemám zatím nic zakoupeno. Dostupná jsou pro mě 3 řešení: a) koupit USB převodník, kabel, konektor RJ45 a vše spojit b) navržený způsob od "hades" c) návrh od "nou". Dnes se mi naskytlo další řešení, koupit hotovou šňůru od firmy ATC ( 1360 Kč ). Tááá cena !? Zatím nejsem rozhodnut. Co vy na to?
Montáž EQ6-R, Newton 200/800, Carl Zeiss AS 100/1000, Carl Zeiss AS 80/1200, Carl Zeiss 50/540 pointační, Canon 400Da (MMys), Canon 450D, TV guider MMys.

Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 1061
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02

Re: EQ6-R SynScan

Příspěvek #113 od hades » 27. 02. 2020, 15:10

V tom vlákně, co jsem odkazoval, máš link na kabel na Aliexpressu: https://fr.aliexpress.com/item/32954147 ... 4c4dTChbhK
SW Evostar 80ED, ASI294MC Pro, EQ-6 R, QHY 5-II M, RaspberryPi 4, DeepSkyDad Autofocuser a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky

Uživatelský avatar
nou
Příspěvky: 414
Registrován: 10. 12. 2006, 05:10

Re: EQ6-R SynScan

Příspěvek #114 od nou » 27. 02. 2020, 15:51

Doplnim link na prevodnik CP2102 https://www.gme.sk/prevodnik-usb-uart-r ... duct-38325 a kabel https://www.gme.sk/patch-kabel-datacom- ... 5-3-m-seda ak kupovat hotovy tak asi jedine z alixpressu.
Celestron C8-N 203/1000, SW 150/750, CG-5 ADV GoTo, SW EQ6-R, Canon 1100D, ASI120MM-S, ASI1600MM Pro

Uživatelský avatar
astromilos
Příspěvky: 37
Registrován: 17. 01. 2007, 23:54
Bydliště: Veltruby
Věk: 60

Re: EQ6-R SynScan

Příspěvek #115 od astromilos » 28. 02. 2020, 22:42

Podle rad jsem došel k tomuto propojení šňůry. Beru to bez barev drátků. Chci mít jistotu, jestli jsem dobře pochopil návod. Souhlasí " nou"?

KABEL3.jpg
KABEL3.jpg (86.51 KiB) Zobrazeno 285 x
Montáž EQ6-R, Newton 200/800, Carl Zeiss AS 100/1000, Carl Zeiss AS 80/1200, Carl Zeiss 50/540 pointační, Canon 400Da (MMys), Canon 450D, TV guider MMys.

Uživatelský avatar
nou
Příspěvky: 414
Registrován: 10. 12. 2006, 05:10

Re: EQ6-R SynScan

Příspěvek #116 od nou » 28. 02. 2020, 23:28

Ano sedi to. Kazdy ethernet kabel by mal byt zapojeny tak ze 4pin je modry, 5 modro biely a 6 zeleny.
Celestron C8-N 203/1000, SW 150/750, CG-5 ADV GoTo, SW EQ6-R, Canon 1100D, ASI120MM-S, ASI1600MM Pro

Uživatelský avatar
biker.fm
Příspěvky: 2686
Registrován: 09. 06. 2008, 02:34
Bydliště: Frydek-Mistek
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Re: EQ6-R SynScan

Příspěvek #117 od biker.fm » 29. 02. 2020, 07:22

nou píše:Ano sedi to. Kazdy ethernet kabel by mal byt zapojeny tak ze 4pin je modry, 5 modro biely a 6 zeleny.
Nespolehal by jsem na to. Muzou byt i prohozene barvy a na problem je zadelano.
Uz jsem se setkal kdy barvy byly jinak (zapojeni dratu bylo ok jak ma byt) a to byly original TP kabely.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.

-------------------------------------------------------------
Moje fotky na www.astrofotky.cz.

Uživatelský avatar
juh
Příspěvky: 1226
Registrován: 29. 09. 2011, 12:44

Re: EQ6-R SynScan

Příspěvek #118 od juh » 29. 02. 2020, 09:21

Podľa normy môže byť prehodený zelený a oranžový pár. Tak ten 6. vodič potom môže byť zelený, alebo oranžový.
Videl som aj káble, kde to bolo úplne inak. Dôležité je, aby boli správne pripojené páry na piny 1-2, 3-6, 5-4, 7-8. Ak je to dodržané, potom je v podstate jedno, ako je to farebne. Podstatné je, aby boli farby v obidvoch koncovkách naštiknuté rovnako (teda ak nejde o krížený kábel, ale ten sa dnes už takmer nepoužíva).

Uživatelský avatar
nou
Příspěvky: 414
Registrován: 10. 12. 2006, 05:10

Re: EQ6-R SynScan

Příspěvek #119 od nou » 29. 02. 2020, 11:31

Tak urcite odporucam skontrolovat farby vizualne pohladom cez koncovku a tiez aj premerat cez ohmetrom.
Celestron C8-N 203/1000, SW 150/750, CG-5 ADV GoTo, SW EQ6-R, Canon 1100D, ASI120MM-S, ASI1600MM Pro


Zpět na “Montáže a navigace”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti