EQ6-R SynScan

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
t.vargax@gmail.com
Příspěvky: 33
Registrován: 29. 07. 2020, 06:19
Bydliště: Kyselica
Věk: 29

Re: EQ6-R SynScan

Příspěvek #136 od t.vargax@gmail.com » 02. 10. 2020, 21:18

Taj keď plánujem fotiť a budem mať aj kameru aj raspberry, a je zima tak minimálne 12V 25Ah baterku?
A keď z domu a dám ju rovno na elektrinu tak aký adapter sa odporúča?
Veľmi ďakujem za odpovede.

Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 1733
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02

Re: EQ6-R SynScan

Příspěvek #137 od hades » 03. 10. 2020, 09:49

Ok, takže venku s kamerou a malinou minimálně 35Ah. Já pro tuto kombinaci používám 39Ah a už se mi jednou stalo že jsem ji asi dostal pod 50% kapacity.
Doporučil bych ti následující postup:
Kup si napájecí adaptér pro LED, dostatečně dimenzovaný, ne slabší než 12V/3A. Sám používám 12V/6,3A (https://www.ledshopik.cz/prumyslovy-led ... itrni-x150)
Změř si na něm multimeterm typickou spotřebu celé tvé soutavy. Bude to kolem 1-2A při 12V. Podle toho už pak hravě spočítáš, kolik Ah budeš potřebovat aby ti to utáhlo po dobu, kterou chceš fotit. A nakonec to nezapomeň vynásobit dvěma, abys nevybíjel pod 50%
William Optics FluoroStar 110, ASI294MC Pro, EQ-6 R, QHY 5-II M, RaspberryPi 4, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky

Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 1733
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02

Re: EQ6-R SynScan

Příspěvek #138 od hades » 02. 11. 2020, 10:35

Zkoušeli jste někdo nahrát do této montáže PPEC? Jestli ano, podělíte se se zkušenostmi a případně i návodem, jak na to?
William Optics FluoroStar 110, ASI294MC Pro, EQ-6 R, QHY 5-II M, RaspberryPi 4, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky

Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 1733
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02

Re: EQ6-R SynScan

Příspěvek #139 od hades » 06. 11. 2020, 15:51

Tak jsem to včera provedl, jen to budu muset ještě poladit, protože se mi v 7-9 opakování při nahrávání do EQMod začala trochu kousat montáž. Na záznamové křivce to pak udělalo nepěkné zuby a EQMod to zanesl i do korekční křivky. Budu muset ještě trochu povolit RA šneka a provést celý proces znovu. Celkově to u mé montáže zabere necelé 1,5 hodiny
William Optics FluoroStar 110, ASI294MC Pro, EQ-6 R, QHY 5-II M, RaspberryPi 4, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 21180
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 72

Re: EQ6-R SynScan

Příspěvek #140 od MilAN » 06. 11. 2020, 16:23

Nemohu to doložit čísly, ale kdysi jsem se o to pokoušel u montáže AZ EQ6. Pokud jsem pak sledova l jen chod odchylek, bylo vidět nějaké zlepšení a zruba tak odpovídalo hodnotám, které se u toho uvádějí = o cca 25-30%. V okamžiku, kdy se zapojilo PHD2, tak jsem se asi 2 dny pokoušel vysledovat , jesltli existuje nějaké zlepšení při pointaci. S výsledkem jsem ale nebyl vůbec spokojen, buď bylo zlepšení při pointaci nulové nebo to i vypadalo spíše hůře. Ale to se samozřejmě nedá nijak kvantifikovat, protože se stále mění meteorologické podmínky.
Tohle je celé využitelné smysluplně jen v okamžiku, kdy se nepoužívá pointace a výsledná přesnost je dostatečná pro snímání = pouze v případě krátkoohniskových objektivů. Při pointování pomocí autopointeru si myslím, že to je jen další práce a komplikace, kterou lze vynechat.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 1733
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02

Re: EQ6-R SynScan

Příspěvek #141 od hades » 06. 11. 2020, 20:40

Ano, ten závěr je možný. Určitě mám v plánu si to ověřit nebo vyvrátit. Hodlám to použít v kombinaci s PHD2 a jeho algoritmem PredictivePEC. Ten je relativně nový a mohl by si s tím rozumět.
William Optics FluoroStar 110, ASI294MC Pro, EQ-6 R, QHY 5-II M, RaspberryPi 4, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky

Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 1733
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02

Re: EQ6-R SynScan

Příspěvek #142 od hades » 17. 11. 2020, 21:31

Křivku mám připravenou, zítra ji nahraju do montáže a už budu jenom vyhlížet jasné počasí.
image1.png
image1.png (3.73 KiB) Zobrazeno 465 x
William Optics FluoroStar 110, ASI294MC Pro, EQ-6 R, QHY 5-II M, RaspberryPi 4, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 21180
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 72

Re: EQ6-R SynScan

Příspěvek #143 od MilAN » 17. 11. 2020, 22:04

Jo, máš tu křivku zrovna tak bídnou, jako já. Tohle je výsledek " vychvalovaného" řemenového převodu. Místo 1 "sinusoidy" , kterou produkují mosazné převody, tady jsou 4. Čili 4 x rychlejší změny, lahůdka pro PHD :)
Jsem zvědav, jak dopadneš po aplikaci té křivky.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
DaveOne
Příspěvky: 966
Registrován: 17. 10. 2018, 14:11
Bydliště: Uherske Hradiště
Věk: 44

Re: EQ6-R SynScan

Příspěvek #144 od DaveOne » 05. 03. 2021, 07:55

Zdravím pánové. Mám víceméně obecný dotaz ohledně připojení této montáže přímo k PC. Mám verzi ručky, kde je již USB port a toto připojení k PC už používám delší dobu. Nicméně prvotní inicializaci a ustavení montáže (na jednu hvězdu) dělám nejdříve přes ručku a USB kabel připojuji až následně ( přes USB Hub do PC). Dále ovládám montáž přes ASCOM v Carted du Ciel. Co je potřeba kromě EQDir kabelu (našel jsem pro své účely třeba tento
https://www.astroshop.eu/data-cables/pe ... 45/p,61889) dále nainstalovat a nastavit pokud bych se chtěl ručky nadobro zbavit ?

Tj. který software bych používal při prvotním spuštění pro nastavení(ustavení) montáže ?

Děkuji
SW N200/800 Quattro S, ES HR koma kor., TS APO Triplet 90/600, Riccardi 0.75x reduktor, SW Evoguide 50ED, Starizona EvoFF,SW EQ6-R Pro, Atik 414EXm, ASI224 MC, ZWO EFW,Filtry Astronomik L/R/G/B,CLS CCD,Ha 6nm,OIII 6nm,SII 6nm
http://astrofotky.cz/~Daveone

Uživatelský avatar
nou
Příspěvky: 790
Registrován: 10. 12. 2006, 05:10

Re: EQ6-R SynScan

Příspěvek #145 od nou » 05. 03. 2021, 09:03

Rucka obsahuje prakticky taky isty prevodnik aky je aj v tom EQdirect kabli. Takze nic dalsie by nemalo byt treba instalovat. Ak sa foti tak sa dnes pouziva plate solving kedy z jedneho snimku SW zisti kam sa dalekohlad pozera. Pri vizualnom pozorovani by tam niekde mala byt moznost rucne posunut na nejaku jasnu hviezdu a potom zosynchronizovat tu polohu.
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon 1100D, ASI120MM-S, ASI1600MM Pro

Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 1733
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02

Re: EQ6-R SynScan

Příspěvek #146 od hades » 05. 03. 2021, 09:16

Jak píše nou, klasické ustavení na x hvězd s EQDir kabelem a rozchozeným plate solvingem nepotřebuješ. Kdybys po tom ale přesto toužil, jde tuto proceduru vykonat v ASCOM ovladači, jmenuje se to tam Alignment/Sync. Nikdy jsem to ale nepoužíval, takže další informace si budeš muset někde vyhledat, možná to bude tady na foru
William Optics FluoroStar 110, ASI294MC Pro, EQ-6 R, QHY 5-II M, RaspberryPi 4, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky

Uživatelský avatar
DaveOne
Příspěvky: 966
Registrován: 17. 10. 2018, 14:11
Bydliště: Uherske Hradiště
Věk: 44

Re: EQ6-R SynScan

Příspěvek #147 od DaveOne » 05. 03. 2021, 09:27

No našel jsem zatím tento odkaz na EQASCOM tak to by mohlo být odo ..

http://eq-mod.sourceforge.net/eqaindex.html

http://eq-mod.sourceforge.net/tutindex.html

Jakože já jsem s tím systémem přes ručku celkem Ok, ale vadí mi, že v některých polohách se ten kabel z ručky do montáže v některých polohách dost natahuje a mohlo by to způsobovat zbytečnou zátěž pro pointaci..
SW N200/800 Quattro S, ES HR koma kor., TS APO Triplet 90/600, Riccardi 0.75x reduktor, SW Evoguide 50ED, Starizona EvoFF,SW EQ6-R Pro, Atik 414EXm, ASI224 MC, ZWO EFW,Filtry Astronomik L/R/G/B,CLS CCD,Ha 6nm,OIII 6nm,SII 6nm
http://astrofotky.cz/~Daveone

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 21180
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 72

Re: EQ6-R SynScan

Příspěvek #148 od MilAN » 05. 03. 2021, 09:35

Pokud máš nainstalovaný ASCOM a EQMOD, tak všechno jde ovládat z PC planetária. Ze současně používaných to umožnují prakticky všechna.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 1733
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02

Re: EQ6-R SynScan

Příspěvek #149 od hades » 05. 03. 2021, 09:38

William Optics FluoroStar 110, ASI294MC Pro, EQ-6 R, QHY 5-II M, RaspberryPi 4, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky

Uživatelský avatar
DaveOne
Příspěvky: 966
Registrován: 17. 10. 2018, 14:11
Bydliště: Uherske Hradiště
Věk: 44

Re: EQ6-R SynScan

Příspěvek #150 od DaveOne » 05. 03. 2021, 09:39

Ano to dá dělám, jen mne zajímá jak se to řeší s prvotním spuštěním a ustavením montáže. V ručce se zadává nejdříve mód (EQ) , potom datum, čas, GPS souřadnice, daylight saving a poté se dělá ustavení na hvězdy(u). Takže toto je předpokládám potřeba někde zadat v nějakém softwaru před dalším použitím (najetím na objekt) ... No a otázka zní kam se toto v případě bez ručky zadává. Platesolving bych zatím z toho vynechal.

Po ustavení na jednu hvězdu tam prostě zapojím USB kabel do ručky a ovládám již dále přes Cartes du Ciel..
SW N200/800 Quattro S, ES HR koma kor., TS APO Triplet 90/600, Riccardi 0.75x reduktor, SW Evoguide 50ED, Starizona EvoFF,SW EQ6-R Pro, Atik 414EXm, ASI224 MC, ZWO EFW,Filtry Astronomik L/R/G/B,CLS CCD,Ha 6nm,OIII 6nm,SII 6nm
http://astrofotky.cz/~Daveone


Zpět na “Montáže a navigace”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host