EQ6-R SynScan

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Uživatelský avatar
nou
Příspěvky: 514
Registrován: 10. 12. 2006, 05:10

Re: EQ6-R SynScan

Příspěvek #91 od nou » 01. 11. 2019, 07:58

Pripajam to cez obycajny USB kabel ako k tlaciarni. Na notebooku mam Linux s KStars. Do buducna planujem Rasberry. Sietovy adapter ktory by som vedel pripojit zrovna nemam.
SW 150/750, SW EQ6-R, Canon 1100D, ASI120MM-S, ASI1600MM Pro

Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 1236
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02

Re: EQ6-R SynScan

Příspěvek #92 od hades » 01. 11. 2019, 09:03

Pokud plánuješ použití Raspberry tak si rovnou sežeň EQDir kabel, bude se ti hodit. A můžeš ho použít už teď a třeba zjistíš, že s ním se ti ten problém neprojevuje
William Optics FluoroStar 110, ASI294MC Pro, EQ-6 R, QHY 5-II M, RaspberryPi 4, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky

Uživatelský avatar
astromilos
Příspěvky: 43
Registrován: 17. 01. 2007, 23:54
Bydliště: Veltruby
Věk: 60

Re: EQ6-R SynScan

Příspěvek #93 od astromilos » 09. 02. 2020, 21:35

Zdravím. Řeším problém s montáží EQ6-R. Najedu na objekt z databáze. Poopravím pozici v DE a RA pomocí tlačítek. Tuto aktuální pozici uložím v User Object – New Object. Na konci uložení se zobrazí dotaz „Wiew Object?“. Potvrdím a montáž ujede v RA k východu. Pak se vrací, ale nedojede na uloženou pozici. Rozdíl je vždy stejný okolo 15´. V číselných údajích vše souhlasí. Kolegovi u EQ6 a ručky V3 to funguje spolehlivě. Po „Enteru“ nikam nic neujíždí a zůstane na zvolené pozici. Pan Zahajský (Supra Praha) mi do ručky nainstaloval poslední verzi Firmware a do montáže „Motor Controler“. Bohužel to nepomohlo. Někdy pomůže úprava (odečet 1 minuty) v RA údajích, ale ani to není jisté. Je mi jasné, že už málokdo používá ručku k ovládání montáže, přesto žádám o radu. Setkal se někdo s tímto problémem? Může někdo z majitelů EQ6-R toto odzkoušet? Díky za rady, řešení.
Montáž EQ6-R, Newton 200/800, Carl Zeiss AS 100/1000, Carl Zeiss AS 80/1200, Carl Zeiss 50/540 pointační, Canon 400Da (MMys), Canon 450D, TV guider MMys.

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 19963
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 71

Re: EQ6-R SynScan

Příspěvek #94 od MilAN » 09. 02. 2020, 22:07

A zkusil jsi někdy udělat alignment na 2 hvězdy a nechat zaparkovat do home polohy ? A pak znovu najet na ten objekt?

Nechápu nějak smysl toho, že jsi potom po najetí a scentrování objektu ten objekt z databáze ukládal jaku user objekt. To má nějaký smysl nebo to je jen zkouška ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
astromilos
Příspěvky: 43
Registrován: 17. 01. 2007, 23:54
Bydliště: Veltruby
Věk: 60

Re: EQ6-R SynScan

Příspěvek #95 od astromilos » 09. 02. 2020, 23:05

Začnu od konce. Má to praktický smysl. Pozice po najetí z databáze ne vždy vyhovuje fotografické pozici, kterou si určím pokusnou expozicí. Pomocí tlačítek měním pozici objektu ve fotografickém poli. Tuto novou pozici chci uložit pro další noc.

První dvě otázky nějak nechápu. Dalekohled má pevné místo, montáž je ustavena. Zarovnání provedeno. Dalekohled zaparkován z poslední noci. Po zapnutí se zeptá jestli má tuto polohu jako výchozí. Dám souhlas ( ještě chce datum a čas) a najíždím na objekt. Rád bych najel na moji upravenou, uloženou pozici, ale bohužel. Vždy se mine se stejnou odchylkou. Z databáze najetí funguje.
Montáž EQ6-R, Newton 200/800, Carl Zeiss AS 100/1000, Carl Zeiss AS 80/1200, Carl Zeiss 50/540 pointační, Canon 400Da (MMys), Canon 450D, TV guider MMys.

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 19963
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 71

Re: EQ6-R SynScan

Příspěvek #96 od MilAN » 09. 02. 2020, 23:52

Jestli to dobře chápu, tak na začátku pozorování neprovádíš alignment ?
Určitě je potřeba udělat alignment na 1 hvězdu - ideálně v blízkosti objektu- dorovnat a potvrdit. A teprve pak najíždět na vybraný objekt.
Ale to samé by mělo předcházet před uložením objektu - Začit pozorování alignmentem na 1 hvězdu, pak najet na objekt, umístit si ho dle potřeby a tuto polohu uložit jak User objekt.
A k tomu je potřeba stále počítat to, že chyba najetí montáže (pokud při tom nedojde k prokládání montáže) je dána výrobcem +/- 5´. Nelze si dělat iluze o absolutní přesnosti . Itak to je výkon velmi slušný, vzhledem k celé mechanice, ustavení, iniciaci, nastavení času , polárnímu ustavení, detailnosti databáze a celkovému chodu a vůli v převodech ....
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Beda
Příspěvky: 839
Registrován: 27. 03. 2004, 14:28
Bydliště: Kaliště u Ondřejova
Věk: 76
Kontaktovat uživatele:

Re: EQ6-R SynScan

Příspěvek #97 od Beda » 10. 02. 2020, 08:16

MilAN píše: A k tomu je potřeba stále počítat to, že chyba najetí montáže (pokud při tom nedojde k prokládání montáže) je dána výrobcem +/- 5´. Nelze si dělat iluze o absolutní přesnosti . Itak to je výkon velmi slušný, vzhledem k celé mechanice, ustavení, iniciaci, nastavení času , polárnímu ustavení, detailnosti databáze a celkovému chodu a vůli v převodech ....


Hm, tak +/- 5´ je na tuto montáž hodně dobrá hodnota ! Byla by v tomto směru nějaká zkušenost na moji 12" Meade LX200 GPS ? Zatím nemám nic na změření. Díky !
P.S. doufám, že v Jablonci a okolí jsou všechny hvězd. kopule na svých místech. Sem k nám dorazila dnes ráno už jen zjevně vyčerpaná Sabine :) ....

Uživatelský avatar
nou
Příspěvky: 514
Registrován: 10. 12. 2006, 05:10

Re: EQ6-R SynScan

Příspěvek #98 od nou » 10. 02. 2020, 08:46

Este by som navrhol pouvazovat nad navadzanim cez plate solving. Tam sa dosiahne presnost nie na minuty ale na sekundy. Sam cez Ekos dam nacitat predchadzajucu snimku a montaz potom presne najde poziciu.
SW 150/750, SW EQ6-R, Canon 1100D, ASI120MM-S, ASI1600MM Pro

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 19963
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 71

Re: EQ6-R SynScan

Příspěvek #99 od MilAN » 10. 02. 2020, 08:54

nou píše:Este by som navrhol pouvazovat nad navadzanim cez plate solving. Tam sa dosiahne presnost nie na minuty ale na sekundy. Sam cez Ekos dam nacitat predchadzajucu snimku a montaz potom presne najde poziciu.

To už ale nesouvisí s montáží a její přesností, ta montáž bude najíždět vždy nepřesně a jde jen o to, jestli tu nepřesnost dorovnám ručně nebo SW . A nejde to přes ručku, ale přes ASCOM
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Tomáš Grygarčík
Příspěvky: 1360
Registrován: 18. 07. 2010, 23:35
Bydliště: Malé Hoštice
Věk: 32
Kontaktovat uživatele:

Re: EQ6-R SynScan

Příspěvek #100 od Tomáš Grygarčík » 10. 02. 2020, 09:30

Může být chyba ve firmwaru ovladače, možná by bylo na místě neudělat upgrade na nejnovější verzi, ale downgrade na starší. Jestliže se ani poté nic nemění, tak se zeptat přímo Sky-Watcheru.
Sám jsem na svém V3 ovladači ke stařičké HEQ-5 zkusil pár nových FW, ale stejně jsem se vrátil na spolehlivý 3.27. Nedávno jsem si takto uložil pozici kompozice snímku, aby mi montáž na tyto souřadnice najela při proložení.

nou: má autonomní guider a foťáky, tady plate solving opravdu není řešení.
SW 200/1000, SW 200/800, TS Photoline 72mm f/5.5 APO, LUNT Ha 60/500 B1200
ZWO ASI1600MM Pro, Skyris 618M, QHY-5 mono, Olympus E-620 (mod), OM-D E-M5 mark II a OM-D E-M1 mark III
HEQ-5 SS, vlastní dobsonova montáž
FITS prohlížeč

Uživatelský avatar
astromilos
Příspěvky: 43
Registrován: 17. 01. 2007, 23:54
Bydliště: Veltruby
Věk: 60

Re: EQ6-R SynScan

Příspěvek #101 od astromilos » 26. 02. 2020, 23:57

Pánové, díky za nápady. Pouze jedna jasná noc mi umožnila vše odzkoušet. Zatím se osvědčila metoda, odečíst z aktuálních souřadnic v RA, které ručka zobrazuje před uložením, právě tu 1 minutu o kterou montáž ujíždí.

Nyní potřebuji opět poradit. Řeším propojení montáže EQ6-R s počítačem. Je jedna z prvních. Nemá ještě USB. Ručka je propojena konektorem RJ45. Propojení chci vyřešit bez použití ručky. Na výrobu šňůry mě přivedl MMys, pomohl i s výběrem převodníku a poskytl další rady. Jediné co nemohu nikde najít je schéma zapojení, co na který pin propojit. Rozhodně si nechci zlikvidovat desku v montáži. Najde se zde někdo znalý, s praktickou zkušeností a ochoten pomoci? Dííííky.
Montáž EQ6-R, Newton 200/800, Carl Zeiss AS 100/1000, Carl Zeiss AS 80/1200, Carl Zeiss 50/540 pointační, Canon 400Da (MMys), Canon 450D, TV guider MMys.

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 19963
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 71

Re: EQ6-R SynScan

Příspěvek #102 od MilAN » 27. 02. 2020, 00:19

Už jsem to sem psal, najet na 1.objekt /hvězdu nebude a ani nemůže být různých příčin přesné, a to an u pevných montáží. Proto se dělá alignment na 1 hvězdu, který prakticky likviduje veškeré systematické i náhodné odchylky. Totéž bude zase úplně jinak při proložení dalekohledu a- a to může být výrazně odlišné od dalekohledu na druhé straně. Proto ten alignment na1 hvězdu.
K té otázce zapojení pinů - je uvedeno v manuálu a jako ne elektronik nebudu radit. Jen když je je ke koupi, tak jsem ho po druhé už nevyráběl, ale koupil. :) . Ale tohle ti tu určitě někdo poradí dobře.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
nou
Příspěvky: 514
Registrován: 10. 12. 2006, 05:10

Re: EQ6-R SynScan

Příspěvek #103 od nou » 27. 02. 2020, 08:47

Schema zapojenia je na tejto stranke. http://eq-mod.sourceforge.net/eqdirect2.htm treba pouzit schemu na - HEQ5 / AZEQ6-GT

Kód: Vybrat vše

RJ45 pin 1 je nalavo ak pozerame na plosky pinov a kabel ide dole.
    Solder Pin 4 of the RJ45 to the Black wire (GND)
    Solder Pin 5 of the RJ45 to the Yellow wire (RXD)
    Solder Pin 6 of the RJ45 to the Orange wire (TXD)

Osobne som kupil ehernet patch kabel s koncovkami. Na jednej strane odstrihol a priletoval kabliky k pinom na USB2TTL prevodniku. Treba davat pozor na skrat pretoze moja prva verzia mala zvysne kabliky volne a musel nastat skrat ktory odpalil prevodnik a musel som vymenit za druhy. Po overeni funkcnosti som napajkovane kabliky zalial s tavnym lepidlom kedze tie drotiky su velmi jemne a lahko sa ulomia.
SW 150/750, SW EQ6-R, Canon 1100D, ASI120MM-S, ASI1600MM Pro

Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 1236
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02

Re: EQ6-R SynScan

Příspěvek #104 od hades » 27. 02. 2020, 09:26

William Optics FluoroStar 110, ASI294MC Pro, EQ-6 R, QHY 5-II M, RaspberryPi 4, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky

Uživatelský avatar
astromilos
Příspěvky: 43
Registrován: 17. 01. 2007, 23:54
Bydliště: Veltruby
Věk: 60

Re: EQ6-R SynScan

Příspěvek #105 od astromilos » 27. 02. 2020, 12:09

Díky za radu "hades a nou". Jenom další dotaz. Co OS v počítači? Spolupracuje to - zatím mám Win7, ale přejdu na Win10.
Montáž EQ6-R, Newton 200/800, Carl Zeiss AS 100/1000, Carl Zeiss AS 80/1200, Carl Zeiss 50/540 pointační, Canon 400Da (MMys), Canon 450D, TV guider MMys.


Zpět na “Montáže a navigace”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host