EQ6-R SynScan

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Uživatelský avatar
DaveOne
Příspěvky: 404
Registrován: 17. 10. 2018, 14:11
Bydliště: Uherske Hradiště
Věk: 43

Re: EQ6-R SynScan

Příspěvek #46 od DaveOne » 14. 03. 2019, 19:04

Tak jsem dnes kontroloval centricitu polárního hledáčku (namířenim na vzdálenou anténu ) a musím říct , že už od výroby je destička v hledáčku výborně seřízena :) nemusel jsem s tím vůbec nic dělat. Už se těším až počasí dovolí první pořádnou zkoušku ;)
SW N200/800 Quattro S, ES HR coma corrector, SW ED80, SW Evoguide 50ED, SW EQ6-R Pro SynScan GoTo, Atik 414EXm, ZWO EFW mini, CLS, Ha, OIII filtry, ASI224 MC
http://astrofotky.cz/~Daveone

Uživatelský avatar
DaveOne
Příspěvky: 404
Registrován: 17. 10. 2018, 14:11
Bydliště: Uherske Hradiště
Věk: 43

Re: EQ6-R SynScan

Příspěvek #47 od DaveOne » 15. 03. 2019, 05:40

Tady foto ovladače :
Přílohy
028FCF95-9C74-49F5-A809-3BA117DEA7F4.png
028FCF95-9C74-49F5-A809-3BA117DEA7F4.png (1012.69 KiB) Zobrazeno 1420 x
A5E08E1F-4A59-4216-87E7-A3C3C9C98C24.png
A5E08E1F-4A59-4216-87E7-A3C3C9C98C24.png (675.13 KiB) Zobrazeno 1420 x
SW N200/800 Quattro S, ES HR coma corrector, SW ED80, SW Evoguide 50ED, SW EQ6-R Pro SynScan GoTo, Atik 414EXm, ZWO EFW mini, CLS, Ha, OIII filtry, ASI224 MC
http://astrofotky.cz/~Daveone

Uživatelský avatar
dablik
Příspěvky: 572
Registrován: 17. 09. 2012, 13:17
Bydliště: Zichovec
Věk: 41

Re: EQ6-R SynScan

Příspěvek #48 od dablik » 16. 03. 2019, 10:17

Pokud budes fotit, tak ti rucka bude k nicemu. Zapojis to prs eqmod do pocitace a mas hotovo.
na foceni: SV80 APO, WO102 GT, ASI1600MM cool, 8x50 hledacek + QHY5, hodne ruznych krouzku a udelatek :)  
montaz: EQ6R

Uživatelský avatar
DaveOne
Příspěvky: 404
Registrován: 17. 10. 2018, 14:11
Bydliště: Uherske Hradiště
Věk: 43

Re: EQ6-R SynScan

Příspěvek #49 od DaveOne » 16. 03. 2019, 10:25

Určitě budu fotit ..zatím spíše EAA s Atikem . Teď řeším jaký soft použít, abych zpresnil GoTo tj. něco co umí platesolving . Napadá mne Sharpcap a k tomu píšou, že je potřeba nainstalovat ještě něco jako Astrotortila..údajně se ta Tortila nemusí ani spouštět a Sharpcap si jen z nějakého adresáře vezme ty indexové data. Za doporučení nějakého softwaru a třeba i planetária budu rád ..
SW N200/800 Quattro S, ES HR coma corrector, SW ED80, SW Evoguide 50ED, SW EQ6-R Pro SynScan GoTo, Atik 414EXm, ZWO EFW mini, CLS, Ha, OIII filtry, ASI224 MC
http://astrofotky.cz/~Daveone

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 18924
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

Re: EQ6-R SynScan

Příspěvek #50 od MilAN » 16. 03. 2019, 11:24

Opravdu potřebuješ platesolving? Po synchronizaci na 1 hvězdu ( což bys měl stejně udělat) ta montáž najede s přesností bohatě do 5´ a to už jsi na správném poli. Podle PC planetária to jen dorovnáš ručně podle potřeby nebo vycentrování objektu a je to hned. Pokud tedy nechceš spát a nechat to všechno na technice :)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
DaveOne
Příspěvky: 404
Registrován: 17. 10. 2018, 14:11
Bydliště: Uherske Hradiště
Věk: 43

Re: EQ6-R SynScan

Příspěvek #51 od DaveOne » 16. 03. 2019, 11:31

No bylo by to asi nejjistější :) Fakt je, ze jsem neměl možnost zatím přesnost najizdění..možná to bude opravdu zbytečné. V každém případě planetárium napojené na montáž určitě zprovoznit chci . Jaké je podle Vás vhodné? Cartes du Ciel? Možná bych mohl zkusit i SkySafari Pro (iOS ) na tabletu přes Wi-Fi .
SW N200/800 Quattro S, ES HR coma corrector, SW ED80, SW Evoguide 50ED, SW EQ6-R Pro SynScan GoTo, Atik 414EXm, ZWO EFW mini, CLS, Ha, OIII filtry, ASI224 MC
http://astrofotky.cz/~Daveone

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 18924
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

Re: EQ6-R SynScan

Příspěvek #52 od MilAN » 16. 03. 2019, 11:56

Mně přijde za daleko nejjednodušší připojení montáže přes ASCOM , EQDIR a řízení přes SkytechX. Mám odzkoušené jako jednoduché a funkční i C2A i CdC ( to se mi zdá méně přehledné, ) a nezkoušel jsem Stellarium ( je mi nějak grafikou nesympatické :) ) A jde to i přes další PC planetaria. ASCOM je určen pro WIN
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
DaveOne
Příspěvky: 404
Registrován: 17. 10. 2018, 14:11
Bydliště: Uherske Hradiště
Věk: 43

Re: EQ6-R SynScan

Příspěvek #53 od DaveOne » 16. 03. 2019, 12:00

OK díky za doporučení .. něco z toho odzkouším :)
Hlavně aby se nám trochu umoudřilo počasí 8-)
SW N200/800 Quattro S, ES HR coma corrector, SW ED80, SW Evoguide 50ED, SW EQ6-R Pro SynScan GoTo, Atik 414EXm, ZWO EFW mini, CLS, Ha, OIII filtry, ASI224 MC
http://astrofotky.cz/~Daveone

Uživatelský avatar
dablik
Příspěvky: 572
Registrován: 17. 09. 2012, 13:17
Bydliště: Zichovec
Věk: 41

Re: EQ6-R SynScan

Příspěvek #54 od dablik » 16. 03. 2019, 20:13

Nainstaluj ascom, porid si eqdir a zkousej, pokud je spatne pocasi. Pak usetris hodne casu, kdyz bude hezky.
na foceni: SV80 APO, WO102 GT, ASI1600MM cool, 8x50 hledacek + QHY5, hodne ruznych krouzku a udelatek :)  
montaz: EQ6R

Uživatelský avatar
DaveOne
Příspěvky: 404
Registrován: 17. 10. 2018, 14:11
Bydliště: Uherske Hradiště
Věk: 43

Re: EQ6-R SynScan

Příspěvek #55 od DaveOne » 17. 03. 2019, 11:22

Doinstaloval jsem Ascom drivery a zapojil PC přes ručku pomocí běžného USB kabelu .. Cartes du Ciel i Stelarium s tím běhá pěkně( zatím jen naslepo přes den) Ještě pak ,až bude zase někdy vidět i hvězdy :) , bych přeci jen zkusil ten platesolving pomoci Sharpcap a All sky platesolver.. několik GB indexovych dat pro moje kamery jsem už stáhnul tak jsem docela zvědavý
SW N200/800 Quattro S, ES HR coma corrector, SW ED80, SW Evoguide 50ED, SW EQ6-R Pro SynScan GoTo, Atik 414EXm, ZWO EFW mini, CLS, Ha, OIII filtry, ASI224 MC
http://astrofotky.cz/~Daveone

Uživatelský avatar
dablik
Příspěvky: 572
Registrován: 17. 09. 2012, 13:17
Bydliště: Zichovec
Věk: 41

Re: EQ6-R SynScan

Příspěvek #56 od dablik » 17. 03. 2019, 19:38

Uz je to mimo tema, ale o programech a platesolvingu je tobo na AF celkem dost. Platesolving ti ovsem nepomuze, pokud budes mit spatne ustaveno. A klidne si natrenuj i to. Abys znal proceduru a zase usetris cas pod hvezdami.
na foceni: SV80 APO, WO102 GT, ASI1600MM cool, 8x50 hledacek + QHY5, hodne ruznych krouzku a udelatek :)  
montaz: EQ6R

Uživatelský avatar
DaveOne
Příspěvky: 404
Registrován: 17. 10. 2018, 14:11
Bydliště: Uherske Hradiště
Věk: 43

Re: EQ6-R SynScan

Příspěvek #57 od DaveOne » 18. 03. 2019, 09:45

Děkuji za rady..budu to samo zkoušet co mi počasí dovolí. Důležitost polárního ustavení pro rozumné fotky je mi jasná. Spíš jsem hledal cestu, abych při EAA měl co nejrychlejší a nejpřesnější najetí na objekt. Včera jsem chvilku zkoušel i pod polojasnou oblohou a další dny to vypadá zatím nadějně :D I když měsíc je v dost nešťastné fázi tak spíš asi jen na to zkoušení :evil:
SW N200/800 Quattro S, ES HR coma corrector, SW ED80, SW Evoguide 50ED, SW EQ6-R Pro SynScan GoTo, Atik 414EXm, ZWO EFW mini, CLS, Ha, OIII filtry, ASI224 MC
http://astrofotky.cz/~Daveone

Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 915
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02

Re: EQ6-R SynScan

Příspěvek #58 od hades » 24. 08. 2019, 21:30

Mám doma tuto montáž na vyzkoušení a zajímalo by mě, jak ji majitelé převáží. Originální krabice je strašlivě velká, tak mě napadlo si pro montáž pořídit skořepinový kufr s kolečkama. Nebo je to blbost?
SW Evostar 80ED, ASI294MC Pro, EQ-6 R, QHY 5-II M, RaspberryPi 4, DeepSkyDad Autofocuser a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky

storno77
Příspěvky: 79
Registrován: 08. 12. 2016, 11:51
Bydliště: Brno
Věk: 33

Re: EQ6-R SynScan

Příspěvek #59 od storno77 » 24. 08. 2019, 21:48

Originální krabici jsem si zmenšil a tu výplň ořízl. Krabici jsem omotal dokola izolepou a převážím takto. Už je to víc než rok a zatím drží dobře. V poli nechávám vždy v autě, aby nenavlhla a nezašpinila se.
ASI1600MM-Pro Canon 600D, ZWO 6" f/4 Carbon, Tele Vue Universal Paracorr 1.15x, EQ6-R, ASI120MM-S

Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 915
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02

Re: EQ6-R SynScan

Příspěvek #60 od hades » 24. 08. 2019, 23:07

A máš to pořád v autě? Já bych chtěl mít montáž uschovanou a do auta ji dám jenom při výjezdu, ať mi to zbytečně nezabírá místo, když tam potřebuju dát něco jiného. Mám hold malé auto :)

Jinak zkoušel jsem měřit spotřebu a když byl na montáži jenom SW80ED s kamerou a bez protizávaží tak mi to žralo:
Tracking: 0,96A
Goto plná rychlost obě osy 2A-3,5A (3,5A jenom špičkově, při rozběhu)
GoTo plná rychlost jedna osa 1,75A
Kdybych tam dal protizávaží, tak by ta čísla byla nejspíš menší
SW Evostar 80ED, ASI294MC Pro, EQ-6 R, QHY 5-II M, RaspberryPi 4, DeepSkyDad Autofocuser a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky


Zpět na “Montáže a navigace”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti